29.6.2015

Uusi piha

Kun muutimme uuteen asuntoon viime syksynä, arkkitehti-appiukkoni toppuutteli remontti-intoani: tehkää vain välttämätön, jättäkää hautumaan kaikki, minkä voi jättää.


Neuvossa on vinha perä, asettuminen kestää hetken. Viisaus pätee etenkin pihaan, jossa kannattaa kertaalleen katsoa läpi vuoden kierto. Mistä valo tulee? Kuinka paljon sitä tulee? Onko piha suojaisa vai tuulinen? Miten pihaa käytetään? Aamukahvit, riippukeinu, marjapensaita?

Me tarvitsimme ennen kaikkea ulkoruokailutilan. Koska ilta-auringossa syöminen on vain maailman siisteintä.

Lähtötilannetta ei ollut hirveän vaikea lähteä parantamaan.
 
Takapihalla kasvoi jos jonkinlaista puskaa, nokkosia ja 60 vuotta vanha, sateenvarjoksi levinnyt omenapuu, jota ei oltu leikattu ehkä koskaan. Liuskekivet olivat peittyneet rikkaruohoihin ja sammaleisiin, kapean terassilaudoituksen alla juhlivat citykanit. Lisäksi maa oli epätasaista, kantoja oli siellä täällä ja seinänvierustat kaipasivat soraa.

Mietin pitkään kiveystä sekä omppupuun ja pensaiden kohtaloa, mutta keväällä päätös oli kypsä. Puu varjosti ja oli kallellaan taloa kohti, eikä sitä olisi suoristanut millään. Säästin kuitenkin valtavan rodopuskan, vanhan betoniruukun ja liuskekivet. Ne vain sijoiteltaisiin eri tavalla.

Kaivuri tuli paikalle pari viikkoa sitten.Ja nyt ollaan tässä.

Tällä kertaa jätin istutustyöt ammattilaiselle. Pihalla on nyt hyötykasveja, riippaomenapuu, varrellisia marjapensaita näkösuojaksi, pensasmustikkaa ja viljelylaatikko (!), joka odottaa asukkaita - ja niitä citykaneja. Siirtonurmikko rullattiin paikoilleen tunnissa. Toivottavasti tämän keksijä on saanut kansainvälisen rauhanedistämispalkinnon.

Paitsi että pihalla voi nyt olla, koko olohuoneessa on ihmeellinen valo. Moni kyläilijä on kysynyt että olemmeko tehneet sisällä jotain remonttia. Periaatteessa olemme. Ikkunasta näkyvä maisema vain alkoi.. noh, näkyä.

Ja katsokaa, satoa! (Hilloa, mehua, naposteltavaa!)
Yhtä asiaa jäin vielä harkitsemaan.

Kööpenhaminassa ihmiset istuivat lasillisella ulkona vaikka oli suhteellisen viileää. Melkein jokaisella terassilla olikin lämpölamppu. Tämä alkukesä on osoittanut, että jos Suomessa haluaa syödä ulkona useammin kuin kerran kesässä, ei voi jättää mitään sattuman varaan.

Pitäiskö?

33 kommenttia:

 1. Tietysti. Tiedät sen itsekin :)

  -Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinneihminen minussa paheksuu kaikkea mukavuutta: täällä kuuluu palella! :D

   Poista
 2. Hieno piha tuli, olen kateellinen noista liuskekivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihmiset suhtautuvat noihin liuskekiviin hyvin ristiriitaisesti - itse tykkään, mutta osa yhdistää ne tunturimökkeihin. :)

   Poista
  2. Tunturimökkeihin? Koskaan kuullutkaan... Onko se sitten huono asia? (Ilmeisesti on.) Kerrankin hyötyä siitä, ettei tiedä kaikkea (tieto selvästi lisää tuskaa) ja voin nauttia meidän liuskeista (niistä muutamasta :D ).

   Ja oi, lämpölamppu! Ehdottomasti! Kunhan ipanat kasvavat ja antavat meidän istua hetken rauhassa (siis muuallakin kuin toiletissa) niin meille tulee sellainen.

   Ihana piha!! <3

   Nim. ItisMadamtoyou.blogspot.fi

   Poista
 3. Ihana piha, me like! Tuun teille drinkille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuu! Me myös remontoidaan sua varten yks takahuone. :D

   Poista
 4. Pitäisi. Meillä oli edellisen kämpän partsilla ja nyt harkitaan tään kämpän (asuttu 1,5v) pihalle.

  Btw mahtava piha, tykkään näistä atriumpihoista vaikken ole koskaan asunut sellaisessa talossa. Näissä on sellaista, tiedätkö, "aika ennen lamaa" -hulppeutta kuin saman aikakauden isoissa ikkunoissa.

  Itsehän olen täyttänyt pienen ja rinteikkään rivaripihamme hiekkalaatikolla, puhallettavalla uima-altaalla ja trampoliinilla. Lapsista 2/3 on siinä iässä, että osuu ja uppoaa. Naapurin okt:ssa on vielä sitä kirmailutilaakin mutta en ole valmis siitä maksamaan tuplahintaa. Vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, pihasuunnitelmat saa hyvin tehtyä just noillakin välineillä! Mä mietin sitä trampoliinia etupihalle, mutta jotenkin pelkään että se jää käyttämättä. ja hei jos sulla on käytössä lasten uima-allas, joka oikeasti *pitää vettä* niin kerro heti!

   Poista
  2. Meillä on Baukkarista soikea allas, muoto on optimoitu siis niin että mahtuu toistaiseksi olevalle terdelle niin että mahtuu edelleen myös grilli ja pieni ruokailuryhmä sekä liikkumaan. 12v mahtuu lojumaan myös, eilen mellastivat 2h altaassa 4v ja 2v kanssa yhdessä :D Saatanallisen rumiahan nuo altaat ovat mutta etenkin tänä kesänä, easy amusement first... Hintaa oli 40€, puhdistuspumppu 30€.

   Poista
 5. Aivan ihana piha, tuo valon määrä on uskomaton! Ja nyt mäkin uskallan koskea siihen kamalaan omenapuuhun pihallamme :)

  Rose

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Omppupuusta juttelin pitkään urakoitsijan kanssa ja sen harventamisleikkaaminen olisi ollut vain saattohoitoa. Pihapiirin puut kannattaa pitää hyvässä kunnossa ja joskus se edellyttää deletointia ja uuden istuttamista.

   Poista
 6. Ihana piha! Ja tuosta talosta olen itsekin haaveillut kämpästä :) Pakko kysyä, että mitä materiaalia teillä on liuskekivien välissä? Se on ilmeisesti sen verran kovaa, että tuolin jalat ei uppoa?

  Ja miksi ei lämmitintä? Ehkä pieni ekohippi sanoisi, että vie turhaan energiaa, mutta näillä leveysasteilla voinee suoda itselleen jotain ekstraa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä kyttäsin tästä yhtiöstä kämppää varmaan 10 vuotta enkä ikinä uskonut että lykästäisi. Mut hei about naapurista on vissiin myynnissä yks asunto - siitä vaan sitten! :)

   Liuskekivien välissä on kivituhkaa eli tiivistyy kyllä aika tiukkaan. Tuolin jalat ei siis uppoa, mutta toki jättää jäljen.

   Poista
 7. Vau tosi hieno oleskelualue ja mahtava alppiruusu. Katsoin eka että aika tiheään ja pieneen kohtaan istutettu monta puuta mutta ne taitaakin ollanoita varrellisia marjapensaita? En ole ennen kuullutkaan mokomista,mielenkiintoista! Herukoitako?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo ne on varrellisia marjapensaita, mustaherukkaa! Ihan uus tuttavuus, odotan innolla. Instagramin puolella on muuten kuva lajikelapusta.

   Poista
 8. Mahtava muutos, mutta pakko kysyä et mikä hemmetti tossa pyöreällä pöydällä on? Oon miettinyt pääni puhki mut en vaan hahmota :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :´D Se on esikoisen savesta tekemä kilpikonna!

   Poista
 9. Ihana ! Mikä firma ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitios! Firma oli sellainen pieni yhden naisen ja poikansa yritys kuin Tiian piha. Loistotyyppi.

   Poista
  2. Moi! Me asumme samoilla huudella ja uuden pihan remontti on suunnitelmissa. Siksi kysyisin vielä tarkemmin "muutaman" kysymyksen: Oliko ko. firma sekä suunnittelijana että urakoitsijana? Jos urakoitsija oli eri, mikä se oli? Kilpailutitteko useamman firman, teittekö tarkan tarjouspyynnön? Kuinka paljon pihan ideoista tuli teiltä, kuinka paljon suunnittelijalta?

   Tästä olisi kiva kuulla tarkemmin. Minulla on sellainen tunne, että Suomessa ei niin paljon ole totuttu käyttämään tällaisia(kaan) palveluja, vaan monet hoitelevat näitä itse (tai sitten pihat vain ovat hoitamattomia...) ja siksi on vaikeaa saada "vertaistietoa" tällaisista hankkeista.

   Poista
 10. Turha pelätä, ettei trampoliinilla olisi käyttöä. Mä pelkäsin samaa. Se on ollut meillä käytössä maaliskuusta marraskuuhun joka päivä kun ei sada ja joskus oltu sateellakin. Ja myös M oli siellä sateella pomppimassa kunnes kasteli housunsa. Oikeasti asia, jota joudut miettimään, että jaksatko tuijotella sitä trampoliinia pihallasi. Mutta ipanat hoituu ihanasti pihalla, kun ne menee aina trampalle. Arvonsa silläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin. Mä olen visuaalisista asioista tarkka ja dissasin viime kesän aktiivisesti tramppa-ajatusta. Mökillä meillä on 4m jättitramppa ja kun penskat rakastivat sitä, ostin nyt kotipihallekin. Ei mahdu kuin 1,8m ja onhan se ruma mutta haukkunut jo hintansa - lapset voi hätistää pihalle ruoanlaiton ajaksi ja väijyä samalla ikkunasta riekkumista. Tilasin omani Rellunkulmasta.

   Poista
 11. Samaa mietin trampoliinin suhteen mäkin ja nyt kun on pari kesää ollut, en mistään hinnasta luopuis. Sen verran neuvon, että kannattaa satsata laatuun ja unohtaa halpistrampat kokonaan. Hyppiminen meinaan koukuttaa myös aikuiset eikä halpismallit kestä aikuisten hyppimistä vaikka painoraja olis 100kg. Aconilla ja Outra Sportilla on trampoliineja, joissa ei ole painorajaa, semmoseen me vaihdetaan honkkarin halpis heti kun mahdollista.

  VastaaPoista
 12. Ihana, tyylikäs piha!

  Trampoliineista: Meillä on ensimmäinen kesä ilman trampoliinia. Yhdeksän kesää se pihaa kaunisti, talveksi purettiin varastoon. Ja kyllä siinä on hypitty! Omat ja vieraat, lapset ja aikuiset. Nyt lapset ovat kaikki yli 20-vuotiaita ja sen verran harvakseltaan kotona, etteivät enää viitsineet sitä kasata.

  VastaaPoista
 13. Upea pihamuutos! Näistä edustavista ennen-jälkeen kuvista omatkin pihanmuutossuunnitelmat saavat lisäpontta. Katsotaan pääseekö tänä kesänä vielä toteutusvaiheeseen vai siirtyykö väkisinkin ensi kesään. Sopiiko udella teidän pihamuutoksen hintaluokkaa? Nimim. Budjettia suunnitteleva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piharempoissa kaikki riippuu kaikesta, tuossa kokonaisbudjetti oli 8K. Meillä suurimman osan hinnasta muodosti tuo "näkymätön osuus": koneella tehty maanvaihto (incl uudet maa-ainekset, poiskuljetus, seinänvierusten soritus + bonuksena pitkä kaivurimatka pihalta lavalle, mikä aiheutti myös nurmikon ennallistamitarpeita) ja liuskekivilaatoitus, jonka asettelussa kestää pitempään kuin peruslaatassa.

   Poista
 14. Tosi kaunis uudistus, eka kuvan nähtyäni pelkäsin, mitä tapahtuu, mutta tuli siitä kaunis, ja hdottomasti parempi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, eka kuva oli viime kesältä kun näin pihan ekaa kertaa kunnolla. On jäänyt mieleen. :)

   Poista
 15. Lämpölamppu, kamiina, mikä tahansa lämmitin on aivan ehdoton mukavuuslisä. Jos siis oikeasti tulee istuneeksi pihalla eikä sisällä telkun ääressä. Teillä on kaunis piha, mutta tunnustan kaipaavani sitä vanhaa omenapuuta - pyöräilen usein pihan edessä olevaa polkua ja se kenottava puu oli symppis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan se perinteikäs puu ja hyvät oli omenatkin. :) Toivottavasti uusi symppis juurtuu ja kasvaa niin että näkyy tielle asti. :)

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...