12.5.2015

Pelastetaan peruna!

Ilmainen kouluruokailu on hieno asia, mutta yksi asia vaatisi välitöntä korjausta. Kumiperunat.


Viime viikolla toimittaja oli kysäissyt, miksi kouluissa tarjoillaan edelleen näitä nahkeapintaisia vedeltä maistuvia pottuja. Säästösyistä? Ei, koska kuorittu peruna maksaa enemmän.

Vastaus oli yllättävä: koska koulut tilaavat perunat kuorittuina. Miksi ne tilataan kuorittuina? Koska lapset kuorivat perunat niin hitaasti.

Huoh. Meidänkin lapsemme varmasti kuorii perunat hitaasti. Meillä ei nimittäin kotona opeteta kuorimaan perunoita. Koska niitä ei tarvitse kuoria.

Olen perunafani. Olen käytännössä kasvanut keitetyllä perunalla (ja tonnikalalla) enkä tiedä mitään parempaa kuin uudet perunat. Olen aina syönyt (ja syön edelleen) kaikki perunani kuorien kanssa. Vihreitä tai itäneitä perunoita ei kannata syödä, mutta muuten kuoret ovat ihan normikamaa.

Jos kuoria nyt ihan kauheasti inhoaa, ne saa hyvin nopeasti pois murskaamalla perunan haarukalla mössöksi. Kuoririekaleet voi poistaa ihan nätisti seasta.

Oman maan peruna <3 br="">

Kotimaiset kasvikset huomauttaa, että kallis, kuorittu laitosperuna pilaa koko juureksen maineen:

"Muovipusseissa tai kloriittiliuoksessa toimitetut perunat eivät ole yhtä herkullisia kuin vastakuoritut perunat ellei tuotteiden kierto ole nopeaa ja käsittelyt oikeita. Myöskään heikkokuorinen, usein myös pesty, kesäperuna ei kestä kuorettomana muovipussissa päivääkään ilman, että pintasolukko kuorettuu."

Sen lisäksi, että hinta on kovempi ja maku kärsii, peruna on terveellisimmillään kuorineen keitettynä ja syötynä, koska kuorikerroksen alla on eniten terveyttä edistäviä aineita ja kuori estää kivennäisaineiden huuhtoutumista keitinveteen. Maku.fi komppaa, että suuri osa perunan sisältämistä ravintoaineista, kuiduista ja mineraaleista löytyy nimenomaan perunan kuorista.

Siis maku, terveellisyys ja hinta vastaan nopeus. Kuvaavaa. On jotenkin todella kornia maksaa mauttomasta ja kaikki vitamiinit menettäneestä perunasta enemmän.

Että joku älykäs ihminen nyt siellä päätösketjun huipulla: lopeta tämä hulluus! Pidennä vaikka ipanoiden lounastaukoa viisi minuuttia jos tarvis, mutta ei jaksaisi tätä enää. Mukulat - pun intended - ansaitsevat parempaa.

38 kommenttia:

 1. Nimenomaan. En oo syönyt kuorittua perunaa ainakaan 20 vuoteen. Kaverit hölmistyy kun kysyn niiltä, miks ne kuorii. Ihan vain kun siihen on opetettu.

  Montaa muutakin varsin tyhmää asiaa opetetaan, eikä niitä oo pakko tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Niihin kuoriin jopa tottuu niin että kuorittu peruna on vähän vajavainen. :)

   Poista
 2. Joo, ei kuorita perunaa meilläkään...poikkeuksena miehen jouluperunat, jotka pitää jostain syystä kuoria ja höyryttää (en ymmärrä kyllä miksi joulupöytään pitää perunoita keittää, mutta miehen joulutraditiot, niin mikäs minä olen puuttumaan, mutta jotenkin älytöntä että mieskään ei osaa perustella miksi ne yhtenä päivänä pitää kuoria jo ennen kypsentämistä kun muuten ei kuorita edes syötäessä :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on noita hassuja tapoja joita on vaikka kuinka. Anoppilassa ollaan todella tarkkoja perunoiden kanssa ja siellä on aina tarjolla täydellisesti keitettyä ja kuorittua perunaa.

   Poista
 3. Muutoin samaa mieltä, mutta kyllä ns. vanhat, paksukuoriset perunat täytyy kuoria. Mutta voisivat alkaa päiväkodeissa ja kouluissa opettaa tuota murskaavaa kuorimistyyliä, se on nopein ja helpoin tapa. Sen kun työntää kuorenroikaleet haarukalla syrjään. Tosin niihin silloin voi jäädä perunaa liiaksi kiinni ja sehän taas sopii vastoin luterilais-suomalaista pakkosyöntiä vastaan... Täällä kun edelleen painotetaan käytöstapojen sijaan sitä että lautanen täytyy syödä tyhjäksi vaikka napa ei vetäisi. Eli käytännössä lapsille opetetaan ylensyöntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä vanhojakaan "täydy" kuoria, mä syön nekin. :D Mutta joo, jos niitä kuoria kammoaa niin tyylejä on monia. Pöytätavoissa on kyllä tosiaan jotain pielessä kun ruokaa lapataan lautaselle liikaa, kaikki on syötävä ja tästä ylensyönnistä on suoriuduttava vielä määräajassa.

   Poista
 4. Täytyy näyttää miehelle tämä teksti... Monet monituiset kerrat on mulla noussu höyry korvista kun herra aina vaan on sitä mieltä että perunat täytyy herranjestas kuoria. Hitukuppi kiertää pöytää. Mä en edes eka tienny mikä on hitukuppi, kun meidän perheessä taas perunoita ei nimenomaan kuorittu - kun ei niitä tartte! Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitukuppi! :D Ihan parasta.

   Poista
  2. Tai hituheta! Mutta joo, itsekin pidän perunoista enemmän kuorineen :)

   Poista
  3. Meillä se oli risteilijä :D

   Poista
 5. Siis anteeksi mitä, "kloriittiliuoksessa toimitetut". KLORIITTI? Onko jollain tähän joku laajempi tietämys, että toimitetaanko kouluruokien (tai ylipäätään mitään) perunat oikeasti kloriittiliuoksessa. Sama aine kuin millä valkaistaan wc-pytty?

  Huhhuh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tiedä tosta sen enempää, voisi kysyä ehkä tuolta saitin ylläpitäjiltä.

   Poista
  2. Natriumvetysulfiittia käytetään usein tummumisen ehkäisyyn, samoin askorbiinihappoa sekä sitruunahappoa. En osaa uskoa että kloriitilla olisi elintarviketeollisuudessa mitään tekoa. Niin valkaisuaine kun onkin.

   Poista
 6. Minusta kypsän perunan kuoriminen on helpompaa kuin huolellinen pesu ennen keittämistä. Aina jää joku hiekanmurunen hampaita rikkomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, olen perunan pesijänä myös luokkaa "kunhan vähän huljutan". ;)

   Poista
 7. Käsittääkseni terveysvalvonta kieltää multaperunoiden käsittelyn koulun keittiössä. Että siihen on siis oikeasti joku syy, miksi ostetaan kumiperunoita - se on sitten asia erikseen, että onko se hyvä syy tai onko ihan oikeasti joku riski siinä, että multaa keittiöön tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta voihan kuoriperunat tulla pestyinä? Täytyy kuitenkin tsekata tuo että rajoittaako joku säädös jostain syystä sitä että ei saa tilata ihan multaperunaa. Se olisi paras.

   Poista
 8. Tämä lienee kuntakohtaista. Tampereella perunoissa on kyllä mielestäni kuoret ja alakoululaisetkin ehtivät hyvin syödä ruokansa :) -ope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Tampere! Niin onkin kuntakohtaista, ja jutun mukaan joskus jopa koulukohtaista.

   Poista
 9. Tampereen naapurikunnassa myös ainakin alakoulussa on kuoriperunat ja se jos mikä on ilahduttanut mua!

  VastaaPoista
 10. Ihanaa että täältä löytyy muitakin perunanmurskaajia! :D Kerran oli hauska tilanne, kun kolmevuotias kylässä ilmoitti osaavansa kuoria perunansa ihan itse, ja kun talon emäntä tuli tätä tapahtumaa oikein viereen ihmettelemään, ipana survoi perunan haarukalla muhjuksi ja nosti kuoret pois. Talon lapset kuorivat omia perunoitaan veitsellä vielä, kun meidän neidin lautanen oli jo lähes tyhjä :)

  VastaaPoista
 11. Kumiperunat ovat oman kokemukseni mukaan 80-luvun todellisuutta ja nykyajan myyttiä. Olen syönyt kouluruokaa (=kuorittuja perunoita) nyt jo kohta 20 vuotta, eikä kumiperunoista ole ollut tietoakaan.
  Meillä kotona seuraava sukupolvi (teinit) jättää perunat kuorimatta ja itse paheksuin asiaa aikani, kunnes ymmärsin että perunat voi tosiaan syödä kuorineenkin. Itse kuitenkin kuorin omani edelleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisivatkin nykyajan myyttiä, mutta oma ipana kyllä vahvisti että nahkeita ovat. Tuleeko teille ruoat isolta keskuskeittiöltä?

   Poista
 12. Mun vanhalla työpaikalla Vantaalla (peruskoulu) kyllä oli perunat kuorineen :) Ite tosin inhoan normaalia keitettyä perunaa, mutta tykkään paistetusta, muusista ja uusista.

  VastaaPoista
 13. Kyllä ainakin Hgin Pakilassa tarjoillaan koulussa perunat kuorineen.

  VastaaPoista
 14. Niin on meitä moneen junaan. En osaa kuvitella syöväni perunaa kuorineen. Muistelen sinun joskus kirjoittaneen jommastakummasta lapsesta että hän on sihtikurkku -> sekö ei ole kuorien kanssa ongelma? Sihtikurkku-ystäväni ainakin pureskelee perunamuusinkin (no jos vähän liioitellaan, mutta ei paljon), että pystyy nielemään.

  Itte varsinaisesta asiasta samaa mieltä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Skidi sihtaa kyllä - ja hän saakin murskata perunat ja ronkkia kuoret pois. Ehkä jonain päivänä sitten menee nekin. Kannattaa kyllä kokeilla, varsinkin nyt kun kuukauden päästä saa jo uutta perunaa. <3

   Poista
 15. Oulussa sitä vasta osataankin. Kuulin poikani opettajalta muutama vuosi sitten, että heidän koulun perunat ovat suomalaisia, jotka käväsevät Virossa kuorittavana. Koulun keittiölle ne tupsahtavat näissä vakuumipusseissa, joten pinta on ehtinyt kuorettua uudelleen.

  Nyt kun ruoka tulee isolta keskuskeittiöltä perunoiden laatu on kuulemma parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käväisevät Virossa kuorittavana. O_o Tää on vähän sama juttu kuin se "tuore" lohi, joka nostetaan Chilestä, lennätetään Thaimaaseen fileoitavaksi ja sitten ksukataan Norjaan pakattavaksi...

   Poista
 16. Minäkin kuorin kiltisti perunani vuosikausia kunnes tajusin että mitä hittoa: jos kerran syön lohkoperunatkin kuorineen niin miksen sitten keitettyjä. Kaikkea hassua sitä ihminen tekeekin vain siksi että on joskus niin opetettu. Kyseenalaistaminen kunniaan!

  VastaaPoista
 17. Kippis kuoripotuille! Tää teksti menee niin jakoon, kiitos tästä(kin) kannanotosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin oikeasti että olen maailmassa ainut, joka syö kuoriperunoita. Ihanaa että meitä on enemmänkin!

   Poista
 18. Hgin kouluissa Palmian kokkaamana tarjotaan aina kuoriperunoita. Ja muussi tehdään koulun keittiössä oikeista perunoista. Ainakin meidän 500 oppilaan itähelsinkiläisessä koulussamme.

  Ja minä syön perunat aina kuorineen, koska kuoret ovat terveellisiä...

  VastaaPoista
 19. Vastaukset
  1. Haha, toi amerikkalaistarina oli loistava! Pitääköhän paikkansa?

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...