9.5.2015

Kahvilat, skarpatkaa!

Kirotut allergiat. Snadi on osoittautunut sekä atooppiseksi että allergiseksi. Listalla on omenaa, kiiviä, rypälettä, pähkinää, mansikkaa, suklaata ja sen sellaista. Nyt ilmeisesti koivun kukinnan aikaan myös aineelle x.


Allergisen lapsen kanssa on erityisen haastavaa kahvilassa. Kaikissa juomissa (paitsi vedessä) on omenaa tai rypälettä. Kaikissa leivonnaisissa on (tai voi olla) pähkinää ja/tai suklaata. Jono vain pitenee takana, kun myyjä yrittää etsiä tuoteselosteiden perusteella sopivia tuotteita.

Ja silti voi käydä niin kuin tänäänkin kävi: sopivaksi arvioitu (ja nimenomaan arvioitu, koska sisällysluetteloa ei löytynyt) vadelmamuffinssi aiheutti jostain syystä tällaista jälkeä joka puolelle kroppaa. Kuin nokkosella olisi läiskinyt.

Voisi kuvitella allergisia - ja jopa hengenvaarallisen reaktion kehittäviä - asiakkaita olevan jo sen verran, että kaikissa makroravintoaineita jossain muodossa tarjoilevissa paikoissa olisi selkeät merkinnät ja turvalliset vaihtoehdot, mutta ei.

Toivon todella, että tämä helpottaa iän myötä. Mutta sitä odotellessa: kertokaapa tiedättekö pääkaupunkiseudulta hyviä kahviloita, joissa on valikoimaa ruoka-ainerajoitteisille? Lähden mielelläni vaikka naapurikuntaan retkelle, jos vain saisi rahalla jotain muuta kuin helvetillistä kutinaa.

Tai sitten olisi taas bisneksen mentävä aukko markkinoilla.

38 kommenttia:

  1. Meillä maidoton, munaton ja pähkinätön dieetti. "Tää on laktoositon" sanotaan monessa paikassa tiedusteluihin, onko tuote varmasti maidoton. Doh! Lentokoneessakin on tarjottu vege-ruuan tilanneelle hengenvaarallisesti allergiselle kuitenkin sämpylää, jossa oli maitoa "tottakai". Aargh!

    Siispä mieluusti kuulisin minäkin noita kahvilavaihtoehtoja! Ravintolassa tilataankin yleensä aina joko nakkeja tai kalaa ranskalaisilla perunoilla.

    - Niina

    (PS. ettei ois Snadi herkistynyt myös kananmunalle? Tai sitten ne "saataa sisältää jäämiä" -varoitukset olis tässä kohtaa olleet oikeassa. Mehujääkin saattaa sisältää maitoa, kuvittele.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi jos vois jotain diagnostiikkapakkausta kantaa mukana! Toivottavasti kahvilavinkkejä tulee.

      En usko et on kanis, syödään sitä sen verran usein. Mulla oli "munaton" ystävä, jolle tarjoiltiin kerran adrenaliinipiikki. Hän joi drinkin, joka oli sekoitettu samalla vispilällä kuin edellinen kananmunaa sisältänyt juoma. Jee.

      Poista
  2. Skarppaamisen aihetta olisi, todellakin. Olimme juuri coffee housessa pähkinäallergisen ystäväni kanssa. Hän kysyi onko porkkanakakussa pähkinää. Henkilökunta ei osannut vastata koska heillä EI OLLUT tuoteselosteita. Ihmettelen miten se voi olla edes mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ei löytynyt tästäkään muffinssista tuoteselostetta mutta myyjä väitti että ei ole pähkinää. Oli tai ei, ei voi tietää. :(

      Poista
  3. Mun kuopus on suolistoallerginen maidolle, soijalle ja munalle. Ja noita on esim protskuna lähes kaikessa. Vesirinkeliä uskaltaa antaa! Reissuttu ollaan Ruotsissa ja Virossa, molemmissa syötiin ulkona ranskiksia, kun ei löytynyt muuta turvallista. Hotellilla makaronia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, toihan on ihan killeritrio. Ei ole muuta ruokaa kuin keitetty peruna. Meillä on "vaan" noi iho-oireet ja omenasta suukutina.

      Poista
  4. Juu kahviloissa ongelmallista myös, kun on maidoton, soijaton sekä viljaton sisältäen vehnätärkkelyksen, tärkkelyssiirapin, glukoosisiirapin, glukoosifruktoosisiirapin sekä kaikki mahdolliset jäämät viljoista. Lisäksi erinäisiä aineita kuten pavut ym, omena ja päärynä. Kahvilassa minulle käy kahvi ja tee. Ilman maitoa, koska ainoa kasvimaito on soijamaito. Kylmä juoma on sokerilimppari tai appelsiinimehu, mutta jos haluan välttää sokeri/hiilariövereitä (niin kuin joskus mahan takia yritän), otan sit vissiin vettä. Tänään onnistuin saamaan gluteenittomalta (!) brunssilta naamakutinat, kun siellä ei ollut minulle sopivaa jälkiruokaa, ja erehdyin ottamaan turkinpippurimarengin, jossa oli ehkä sen yhden karkin määrän turkkaria, joiden ainesosissa on tärkkelyssiirappia. Oh joy.

    Ja ei, en tiedä missä voisi käydä kahvilla niin, että voisi syödäkin jotain. Huvilan kahvilasta saa luontaisesti gluteenitonta, mutta en tiedä miten on muiden allergeenien laita. Toivon nyt, että tää toteutuis: http://mesenaatti.me/agatabakery/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvänen aika, täytyy tosiaan toivoa että toi kahvila saa rahoituksen kuntoon. En muuten ollut tajunnut että vilja-allergia voi tosiaan olla allerginen *ihan kaikelle* viljasta valmistetulle.

      Poista
  5. Lapselle aina omat eväät mukana, sopivia ruokia alle 20, joista harvempi niiä tavanomaisia eväitä...

    Muna, maito ja soija ovat yleisimmät allergeenit. Ja allergiaa hoitaa parhaiten kunnollisen maitohappobakteerit (esim. Bioteekin probiootti) hoitamalla suolistoa kuntoon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täytyy miettiä nyt noita omia eväitä. Hankalaa tästä kahvila-asioinnista tekee senkin että sisko voi vetää mitä tahansa. Täytyypä hankkia myös noita probiootteja.

      Poista
  6. Omat eväät.. Tosi usein jää ilman, vaikka oon vaan maissille allerginen, kun arviot on ihan arpajaiset. Hankalin se on lääkkeissä. Tsemppiä, tiedän miten allergiat vituttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, voin kuvitella että maissiakin on vähän joka puolella. Miten sitä lääkkeissä käytetään? Jonain täyteaineena?

      Poista
    2. Maissiahan käytetään esim. makeutukseen ja maissijauhoa saosteena todella monissa jutuissa.
      Jenkeissä ei muuten varmaan voi elää ilman maissia, siellä maissimakeutus korvaa usein just esim. sokerin, vaikka se maissilitku on siis epäterveellisempää, mutta voi sanoa että on sokeritonta.

      Muuten: eilen tuli Teemalta dokkari allergioista, kannattaa tsekata!

      Poista
  7. Meillä kahdella lapsella on suolistoallergia maidolle, toisella vaikeampi kuin toisella. Jälkimmäisellä nyt toista viikkoa ripuli, ilmeisesti siksi et siinä paahtoleivässä tai munakokkellissa sit kuitenkin oli maitoa.

    Meidän allergioihin on tullut vaihtariksi joko ne kuuluisat omat eväät tai vegaanituotteiden valinta. Niissä kun ei tunnetusti ole maitoa. Laktoositonta tarjoillaan vaihtariksi usein täälläkin, ja monessa paikassa todetaan et kyllä tää meidän leipä on gluteiiniton. Jee jee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hitto, ikävää jos vaikutukset on noin pitkäkestoiset. :( Vegaaniset kahvilat on tosiaan pelastus kanamuna- ja maitoallergisille.

      Poista
  8. Niin ja täällä on ravintoloita joista löytyy allergiakansio, jossa joikaisen annoksen ainesosat on listattuna. Suosimme niitä ravintoloita.

    VastaaPoista
  9. Minulla on samat allergiat kuin lapsellasi suklaata lukuunottamatta, tosin aika hyvin siedän nykyisin monia, mutta joskus on tullut sellaisia yllätyksiä, jolla pääsee Helsingin päivystyksessäkin suoraan jonon ohi. Antihistamiini käsilaukussa on hyvä apu.

    Varma valinta on limsa, pullat ja munkit. Suhteellisin turvallisiin kuuluu myös juustokakut, joissa on keksipohja. Usein pähkinäallergikolle tarjotaan muropohjaisia leivoksia, niissä yllätysmomentti on se, että mitä hilloa on käytetty. Aleksanterinleivoksen vadelmahillo saattaa ollakin vadelma-omenaa. Moni bebe sopii myös. Tuhatlehti sopii varmasti.

    Fazerilla ja Ekbergillä tiedetään jokainen ainesosa ja ne voi katsoa erikseen etukäteen netistä. Molemmilta löytyy joku herkku.

    Minulla allergiat helpottivat murrosiässä paljon ja silloin aloitin myös kotikonstein siedätyksen. Käytin kaikkia allergeeneja käsiteltynä esim. mansikkaa pakastettuna, porkkanaa keitettynä ja omenaa uunissa käytettynä. Minulla siedätys on toiminut hyvin, esim. porkkanaa en voi syödä vieläkään raakana, mutta enää ei huulet otata nenään jos joku on koskenut porkkaraasteottimilla muuhun salaattiin ja pystyn tarvittaessa kaivamaan porkkanat pois salaatista ja syömään loput. Lääkärini suosituksesta teen nytkin kotisiedätystä soijalle ja pähkinöille syömällä pieniä määriä tofua ja paahdettuja pähkinöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, täytyypä palata perusasioiden äärelle, jos nuo klassikkokahvilat osaavat näissäkin hommansa. Tuntuu että pahimpia paikkoja ovat nämä semilaadukkaat ketjukahvilat, joissa on aika kokematonta henkilökuntaa.

      Hyvä juttu että sulla on tilanne parantunut! Mä todella toivon että tää ees vähän helpottaa kun ipana kasvaa. Toi jatkuva raapiminen on ihan kamalaa.

      Poista
    2. No joo, otinpa kerran juustokakkua jonka ohuen keksipohjan sisään oli syystä tai toisesta laitettu hasselpähkinäjauhetta. Oma moka kun en tätä tajunnut edes epäillä... (Mitä se edes on ja miksi se oli siellä?) kakun paketti kaivettiin jostain roskiksesta, kun sitä kysyin ja siellähän se tieto oli. Ei tietenkään missään tiskissä esillä.

      Olen huomannut että ihmiset, joilla itsellään ei ole allergioita (ruoka-, eläin-), eivät aina oikeasti tunnu ymmärtävän, että tilanne voi olla todella vaarallinen. Kyse ei tosiaankaan ole siitä että "kyllä minullakin vähän nenää kutittaa" - olisikin! Mutta ravintoloissa ja kahviloissa tämän ongelman ymmärrys pitäisi olla itsestäänselvyys!

      Poista
  10. Meillä munaton ja kauraton. Ei ole helppoa kahviloissa (jostain syystä kauraa on tosi usein vaaleissa leivissä ja munaa tietty lähes joka leipomuksessa), mutta onneksi Suomessa löytyy usein ruisleipää tai smoothieta. Pahiten meni pieleen vanhemmilla kerran ravintolassa Kalliossa kun tilattiin lapselle jäätelö jälkkäriksi, ei osattu aavistaa että se onkin kivaa artesaanijädeä (eikä mitään peruspingviinijädeä). No, nyt muistetaan kyllä kysyä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, ei kiitos mitään tuorepuristettuja mehuja tai oikeista raaka-aineista tehtyjä jätskejä. O_o

      Poista
  11. Omalla lapsella ei ole (luojan kiitos ainakaan vielä) allergioita, mutta entisenä allergikkona, nykyisenä lakto-ovovegetaristina ja keliakiaa sairastavan ystävänä liityn valituskuoroon. Tässä maassa tarvittaisiin ruoka-alan koulutuksen remonttia. Osa ammattilaisista on todella päteviä ja osaavia, mutta valitettavasti joukkoon mahtuu paljon ihmisiä, joilla näyttää olevan ällistyttävän vähän tietoa ruoka-aineista, vaikka heidän työnsä on niiden valmistaminen ja tarjoilu. Kala ei ole kasvis. Pähkinälle allergisella voi olla jotakin myös mantelilla kuorrutettua jälkkäriä vastaan. Kala-allergisten ruokaa ei sovi pilkkoa veitsellä, jolla äsken käsiteltiin kalaa. Juustolla kuorrutetut pakastevihannekset eivät ole ravintolatason vege-annos. Gluteenitonta jälkkäriä nassuttavalla voi olla jotain sitä vastaan, että muut syövät upeaa täytekakkua ja itselle on sulatettu pakasteesta vetinen muffinssi. Tofu on toki syömäkelpoista suoraan paketista otettunakin, mutta ei se kovin hurja makuelämys ole (vai tarjoiletteko useinkin asiakkaille pelkkää paistettua jauhelihaa ilman mitään mausteita tai kastikkeita?).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on keli-ystävä myös ja hyvänen aika kun välillä itsekin hämmästyn missä kaikkialla viljaa onkaan. Onneksi hän on itse skarppiintunut.

      Heh, kasvissafkat on pääsääntöisesti ihan vitsi kaikissa muissa paitsi erikoistuneissa ravintoloissa. Mä en uskalla ravintolassa ottaa kasvisannosta juuri koskaan.

      Poista
  12. Koivun kukinnan aikana kannattaa varoa porkkanaa ja Stevialla makeutettuja tuotteita. Meillä tyttö saa niistä samanlaista nokkosrokkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiinnostavaa - taisi nimittäin mennä yksi stevia-pillimehu. millaista oiretta teillä tulee siitä?

      Poista
    2. Tyttö 3 v. saa Steviasta todella voimakkaasti kutisevan nokkosihottuman. Iho on kauttaaltaan tulipunainen ja kuuma sekä siinä on samanlaisia kutiavia näppyjä kuin Snadilla kuvassa. Ekalla kerran jälkeen jouduttiin käymään ensiavussa, jossa saatiin suun kautta annettavaa hydrokortisonia. Tehosi 10 minuutissa ja kutina helpotti välittömästi. Hain seuraavana päivänä yksityiseltä puolelta reseptin samaan lääkkeeseen ja mulla on nykyään aina mukana pieni pullo sitä ainetta. Laitan sulle lääkkeen nimen kun kotiudutaan, nyt ollaan mummiloimassa.

      Steviaa on nykyään aika monessa paikassa esim. Lidlin mehukeitossa mainostettiin: "Vähemmän sokeria". Olin mainoksen uhri enkä lukenut pakkausselostetta tarkemmin. Iltapalalla tyttö söi kaurapuuron kanssa mehukeittoa ja pari tuntia myöhemmin heräsi hillittömään kutinaan. Annoin lääkkeen ja päästiin melko pian takaisin unille. Tajusin vasta tämän episodin jälkeen katsoa tarkemmin purkin sisällön.

      Tyttö saa oireita vielä usein seuraavakin päivänä kun käy vessassa. Eli peppu kannattaa huuhtaista hyvin vedellä asioinnin jälkeen niin ei nouse uudelleen ihottuma.

      olen tämän jälkeen varonut muitakin makeutuaineita. Sokeri on parempi vaihtoehto tässä tapauksessa.

      Poista
    3. Tää meidän lääke on DESLORATADINE ACTAVIS 0,5 MG/ML SUUN KAUTTA OTETTAVA LIUOS

      Poista
  13. Tiedättekö muuten niistä ristiallergioista? Eli siitepölyaikana voi reagoida muillekin kuin ns normiallergioille: http://www.apuallergiaan.info/docs/pages/ristiallergia.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, linkkasinkin erääseen ristiallergioista kertovaan artikkeliin. Ja tämä on tosiaan hyvä tiedostaa vaikka ei oireita koivusta saisikaan.

      Poista
  14. Enpä saanut vastattua kommenttiin, mutta olikin mennyt ohi tuo linkki. Itse en pysty siitepölyaikana syömään ananasta enkä herneitä ja banaanikin on välillä kyseenalainen. Jossain oli, et tää vuosi pitäisi olla vähän helpompi/tasaisempi siitepölyallergikoille, mutta itselläni tämä om kyllä ollut pahin vuosikausiin. Tsemppiä teille, toivottavasti ikä ja siedätys toisi helpotusta allergioihin!

    Pakko vielä avautua myös tuosta ravintoloiden tietoisuudesta.. Aina on hehkutettu, että kyllä Suomi on allergikolle helppo maa, mutta väitän kyllä jotain muuta. Itse olen aina pärjännyt allergioideni kanssa Suomen ulkopuolella paljon paremmin. Maitoallergikolle Suomihan on painajainen, kun maito/kermaa tungetaan joka ikiseen ruokaan ja jäätelöön jne..

    VastaaPoista
  15. Itse olen koivulle ja ns.ristipölytteisille allerginen. Listaelle kuuluu myös päärynä. Perunoita ei voi kuoria, koska raaoista juureksista tulee ihottumaa. Poikani on myös koivulle allerginen ja jostain syystä reagoi silloin myös vadelmalle vaikka lääkäri ei sitä ensin uskonut (vadelma kuulemma sopi kaikille). Omenaa on yllttävän monessa ruoka-aineessa mukana. Myös ketsupissa ja erilaisissa kastikkeissa. Ajan myötä oireet oireet ovat helpottaneet paitsi se koivu. Kaikki eivät tajua kuinka vaarallista ruoka-aineallergiat voivat olla :( Parasta melkein kysyä kokilta, joka ne tekee. Suosia tietyn leipomon tuotteita jne.

    VastaaPoista
  16. Edellisen kirjoittamani kommentin lisäksi kiitän tästä jutusta ja kuvasta vielä erikseen! Vasta nyt tajusin, että omalle 2,5 -vuotiaalle juuri viime päivinä ilmestyneet samankaltaiset kutinat voisivat olla koivuaikaista reagointia johonkin. Vai itse koivuunkin? Isommalla (ja meillä vanhemmilla) allergia on selvää ja perinteistä oireilua. Tarkkailenpa asiaa. 😊

    VastaaPoista
  17. Tuttua meidänkin perheellemme kaikki tuo. Onneksi lasten ruoka-allergiat usein helpottavat iän myötä, vaikka allergia- ja atopiataipumus sinänsä saattaakin kulkea mukana läpi elämän.

    Elintarvikelainsäädäntö muuten on määrännyt 1.4. alkaen, että myös ravintoloiden on ilmoitettava aina allergeeneja sisältävät ainesosat (gluteenia sisältävät viljat – äyriäiset – munat – kalat –maapähkinät – soijapavut - maito ja maitotuotteet (ml. laktoosi) – pähkinät – selleri - sinappi - seesaminsiemenet - rikkidioksidi ja sulfiitit, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l kokonaisrikkidioksidina - lupiinit – nilviäiset) tarjoilemistaan annoksista.

    Vaikka allergiaa ja yliherkkyyksiä sisältäviä ainesosia ei olisi merkitty näkyville ruokalistoihin, niistä pitää löytyä kirjalliset tiedot jokaisesta raflasta ja kuppilasta. Tai vastaavasti kenen tahansa henkilökunnasta tulee osata kertoa ne suullisesti.

    Samoin annosten sisältämät ainesosat ylipäänsä pitää pystyä osoittamaan, vaikka siellä ei olisikaan noita allergeenejä.

    Ks. tarkemmin esim. maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2014/20140834

    VastaaPoista
  18. Kommentoinpa minäkin, kun olen ollut lapsesta saakka allerginen n. 50 eri ainesosalle... Lapsena ruokavalioni oli vieläkin suppeampi, mutta olen nyt useamman vuoden sitkeästi siedättänyt itseäni siitepölyajan ulkopuolella niin, että nykyään siedän jopa hyvin pieniä määriä pähkinää tai mantelia (siis oikeasti häviävän pieniä, eli niin että ei haittaa vaikka sulkaapaketissa lukee se tavanomainen saattaa sisältää, mutta varsinaisesti pähkinää lisättynä johonkin en voi syödä). Tästä innostuneena olen laajentanut ruokavaliotani myös kahviloissa ja esim. kysynyt joistakin leivoksista ainesosia. Mun kokemus on taasen viime vuosilta pikemminkin se, että mun pähkinäallergia otetaan liiankin vakavasti, vaikka sanonkin että mahdolliset pähkinäjäämät eivät haittaa, niin useammassa kuin yhdessä paikassa on sanottu etten saa ottaa tuotetta x, jolle en siis ole edes allerginen, mutta koska siinä on maininta että tuote saattaa sisältää pähkinää, eikä ravintola/kahvila voi ottaa mitään riskejä. Toisaalta hienoa että edes osaa suhtautua allergioihin vakavasti, toisaalta turhauttavaa, koska olen sitten jäänyt ilman haluamaani jälkkäriä! Eikö asiakas ole kuitenkin omien allergioidensa paras asiantuntija? Tarkemmin mietittynä nämä kokemukset ovat kuitenkin ennemmin ravintoloista (memphis, chico's, viking linen buffa jne) kuin kahviloista... Paitsi Fazerin kahvilassa oli myös sama juttu.

    VastaaPoista
  19. Pienenä olin allerginen sitruunalle, greipille, suklaalle ja herneelle. Nykyisin olen allerginen koivun siitepölylle. Ja suurimmat nokkosihottumat sekä punaiset kuumottavat ja kutisevat läiskät saan nykyään sitruunahaposta, jota tuntuu olevan lisätty melkein joka paikkaan. Jostain syystä E330 (sitruunahappo) ei ole aiheuttanut minulle oireita. Tiedän kyllä henkilön, jolle juuri tuo E330 oli se pahin aiheuttaja. Kannattaa siis kiinnittää huomio myös sitruunahappoa ja sitruunaa sisältäviin tuotteisiin.

    VastaaPoista
  20. Ystäväni on tehnyt allergiat todella tutuksi, hän ei voi käyttää mitään mausteita (ainoastaan valkosipulijauhe ja suola käy!) ei mitään yrttejä, lähes kaikki eksoottiset hedelmät ja sitrushedelmät on kiellettyjen listalla, pähkinät, paprika yms. aiheuttaa instant-lääkärireissun ja pahimmassa tapauksessa sitten vie hengen... Tähän päälle tietty vielä siitepölyallergia ja iho-oireita ;D Ihan ok ollaan selvitty ravintoloissa, hänellä on yleensä aina lista kielletyistä aineista mukana, usein suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi :D kahviloissakin täytyy lähinnä varoa pähkinää ja mausteita... Kakku Galleriasta ollaan löydetty hänellekin sopivia leivoksia ja samoin Ekbergiltä ja Fazerilta.

    VastaaPoista
  21. Meillä on käynyt niin, että taikina josta munkit oli tehty, oli (ainakin nettisivujen mukaan) munaton ja maidoton. Munkki laitettiin lautaselle samoilla pihdeillä joilla oli nostettu muitakin tuotteita ja tytär sai "pihtien jäämistä" allergisen reaktion. Sen jälkeen emme ole ostaneet kahviloista mitään :(

    VastaaPoista
  22. Sandro ja Silvoplee Kalliossa voisi toimia.

    Teillä voisi olla varmuuden vuoksi epipen? Ja zyrteciä kutinaan, niin toipuu reaktiosta nopeammin. Jos kroppa pitkään tulehdustilassa niinkuin allergia niin saattaa herkistyä enemmän ruoille ja lopulta vielä anafylaksia. Kortisoni nenäsuihke toimii paremmin allergiseen nuhaan siitepölyaikaan esim. flixonase.

    Meillä super-allerginen lapsi syö päivittäin vivomixxiä, maailman vahvinta maitohappobakteeria. Suoliston kunto on tosi tärkeää ruoka-aineet allergioissa.

    Yt, Tuulia

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...