22.3.2015

Dieetti 5:2: Mitä sitten tapahtui?

Ajauduin yllättäen vaikeuksiin 5:2 dieetin kanssa, kun aloitin työmatkapyöräilyn.Olen krooninen palelija. Naiset palelevat muutenkin herkemmin kuin miehet, mutta minä olen kävelevä jääpuikko. Käteni ja varpaani ovat aina jäässä, paitsi silloin kun ulkona on yli 25 astetta lämmintä. Vaatekaappini on täynnä erilaisia lämpökerrastoja, villatakkeja ja huppareita ja alkuraskaudessa olisin halunnut muuttaa asumaan saunaan. Myös talviulkoilusta normaalilämpöön "toipuminen" kestää kauan enkä mielelläni lähde uudestaan ulos, kun olen siitä kertaalleen palautunut. 

Pyöräilyn ja paastopäivän yhdistäminen osoittautuikin haastavaksi. Talvikaudella paastopäivät olivat paljon helpompia, pysyttelinhän tapojeni mukaisesti mahdollisimman paljon sisätiloissa. Mutta aamun fillaroinnin jälkeen toimistossa olisi pitänyt pukeutua pilkkihaalariin, jotta olisin kestänyt vilunväristykset, joita paastotessa aina ilmenee jonkun verran.

Toki polkeminenkin auttaa kalorien polttoon, mutta liikunta itsessään on huono laihdustuskeino, kropalla kun on taipumus vaatia poltettuja kaloreita takaisin lisäruoan muodossa. 

Joku ravitsemustutkija totesi taannoin, että pääasiallinen syy 5:2 dieetin epäonnistumiseen on se, että normaalipäivien syöminen menee överiksi. Sen paastopäivän jaksaa siis sinnitellä, mutta viitenä päivänä viikossa syöminen ei pysy normaalissa vaan kalorivaje tulee kompensoitua. Tällöin ei tietenkään laihdu - jos ei lihokaan. 

Minulle se ei ollut ongelma, päinvastoin: olen saanut annoskokoa pienennettyä kaikilla aterioilla ja oppinut, että ihan jokaiseen vatsan esittämään vaatimukseen ei tarvitse vastata välittömästi. Nelisen kiloa näyttäisi olevan ja pysyvän poissa ja pääsinkin jo ostamaan tuumakokoa pienemmät farkut. 

Toki tekisi mieli vielä nipistää pari turhaa voipakettia pois vyötäröltä, mutta hyötyliikunta on mielenterveyteni peruspilari. Ehkä yritän sitä sitten, kun tämä kivenmurikka kääntyy vähän otollisempaan asentoon aurinkoon nähden.

14 kommenttia:

 1. Neljä kiloa pysyvästi on jo tosi hyvä! Mä oon kans tuommoinen ikipalelia, joten ymmärrän hyvin. Jumalauta, aina jäässä vaikka olisi patterit täysillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, että aika hyvät tulokset :)

   Poista
  2. Joo, toki olen ihan tyytyväinen tähänkin! Ja Satu, ikiroudasta on tehty kaikki meidän suvun naiset. :)

   Poista
 2. Minulla myös vuosi sitten tehty kokeilu 5:2:n kanssa tyssäsi juurikin siihen työmatkapyöräilyyn ja olen yrittänyt hakea muuten tasapainoa ruokavalioon. Positiivista varmaankin on se, että paino ei ole noussut, mutta kyllä sitä muutaman kilon voisi itsestään edelleenkin pois tiristää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tilanne siis! No yritän pitää painon hallinnassa pyöräilyllä ja pienillä annoksilla. Ja ensi talvena sitten taas viiskakkostellaan. ;)

   Poista
 3. Samaan tyssähti minullakin lupaavasti muuten sujunut 5:2, kun sitä joskus kokeilin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas! Mutta en luovuta vielä, katsotaan mitä kesällä tapahtuu.

   Poista
 4. Mä taas tunnistan tuon asiantuntijan nimeämän "viitenä päivänä syö liikaa" -jutun. Tiedostan sen kuitenkin, joten jotain on tehtävissä �� Ja se 2-3 kg on pudonnut ja pysynyt poissa leppoisammin kuin muilla dieeteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se 2-3 kiloakin on tosi hyvin ja havaittavissa oleva muutos! Syömisen vähentämisessä mulla auttaa myös se että yritän hidastaa prosessia. Eli jos tekee yhden lautasellisen jälkeen mieli santsata, pitää odottaa 10 minuuttia (jonka jälkeen nälkä yleensä poistuu) ja b) syön aina ensin salaatin, jotta ruokailussa kestäisi pitempään. Tsemppiä!

   Poista
 5. Mä aloitin sinun blogisi inspiroimana kuukausi sitten pätkäpaaston (kiitti vaan, 2,5kg painoa pois on iloinen asia!). Seuraavalla viikolla paastokokeilun kanssa aloitin sit työmatkafillaroinnin (koska talvi loppui), 6,5km suuntaansa (luulen että suurelta osin aika sama reitti kuin sinulla paitsi päinvastaiseen suuntaan ;)). Olen nyt sen verran soveltanut että syön hitusen enemmän (500 kcal -> 600kcal) ja ateriat syön lämpiminä (keittoa about aina), että edes vähäsen lämmittäisi (plus kotiinpäin tullessa lämmin suihku on pop). No, ei se poista sitä että töissä palelisin, mutta onneksi voin kääriytyä villapaitaan ja villasukkiin (mua tosin lähes aina palelee). Ei mulla mitään viisasten kiveä ole paleluun siis, mutta tsemppiä, kesällä tää varmaan on helpompaa, nää about nollakelit ja sateet on aika viheliäisiä (ja pyöräilyyn suosittelen kylmille säille merinovillaa, se on parasta mun makuuni).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai miten hienoa! Tuossahan tosiaan voisi kokeilla jotain pientä kalorinlisäystä tai rytminmuutosta.

   *Tulispa kesä äkkiä.*

   Poista
 6. On tämä mielenkiintoinen dieetti. Oikeasti. Oma kokemukseni on ollut tosi hyvä.
  Aloitin 5:2-dieetin kesällä ja jatkoin sitä marraskuulle. Sellaisen nelisen kuukautta. Noihin mahtui myös viikkoja jolloin en pitänyt paastoviikkoja tai pidin 6:1-viikkoja. Marras-joulukuussa pidin muutaman viikon 6:1-paastoa. Nyt viimeiseen reiluun kolmeen kuukauteen en ole paastonnut. Normimenolla mennään, syön siis normaalisti viisi ateriaa päivässä. Paastolla painoni tippui sen noin 7 kg ja kumma kyllä poissa on pysynyt. Aineenvaihduntaan paasto vaikutti, näin uskon, tieteellistä näyttöä ei ole, kun on vain tämä yksi testihenkilö ja omat empiiriset havainnot;)

  VastaaPoista
 7. Hei, eksyin ensimmäistä kertaa blogiisi. Mulle kävi samoin, annoskoot pienenivät pysyvästi ja kohta on 1,5 kuukautta osapaastottomuutta takana ja 7 kg ovat pysyneet poissa. Tilalle on tullut säännöllisempi ja kyllä, myös terveellisempi ateriarytmi sekä jokapäiväinen vedenjuonti. :) Tokikin lapset ja arki-/hyötyliikunta pitävät kiireisenä ja liikkuvana, mutta olen silti erittäin tyytyväinen saavutukseen.

  VastaaPoista
 8. Aloitin tiistaina systeemin ja nyt toinen "dieettipäivä" takana - jännä nähdä kuinka käy - innostuin tästä jo syksyllä, kun tuntui, että voisi toimia mulle, mutta imetin vielä silloin ja yöt oli niin rikkonaisia niin ei siihen syssyyn tietenkään tällaista. Mutta nyt on yöt tasaantuneet, suurin "ongelma" on mulle se, että olen vielä kotona, niin "diettipäiviin" on pakko aina miettiä hulluna puuhaa - tiistaina kävin Ikeassa hakemassa hyllyn ja kokosin sen, tänään hain toisen hyllyn ja kokosin sen! Ja tarjouduin miehelle, että voin hoitaa kaikki kahden lapsen iltatoimet, just to keep busy.. ;) Mutta yllättävän ok nämä kaksi päivää menneet, eikä välipäivinäkään tullut mässäiltyä. Eihän tää nyt mitään lystiä ole, mutta katsotaan. Kiitos inspiraatiosta kuitenkin! -5kg olisi tavoite, sinne aikaan "ennen toista lasta", kuus-ysin lukemiin... ;)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...