7.2.2015

Muista ruokkia bakteerit

Aina välillä tiede- ja terveysuutisissa tuntuu olevan vaihe, jolloin tietystä aiheesta pukkaa paljon juttua. Nyt tuntuu, että valokeilaan on nostettu suolisto. Eikä syyttä. Näyttää siltä, että suoliston ja terveyden yhteys on paljon monimuotoisempi kuin on kuviteltu.



On jo jonkin aikaa tiedetty, että suoliston hyvinvoinnilla on yhteyksiä muiden terveysmittarien kanssa: antibiootteja alle kaksivuotiaina saaneet lapset ovat taipuvaisia lihavuuteen ja runsas bakteerikanta auttaa stressitasojen hillinnässä.

Allergisillekin on hyviä uutisia. Pähkinään on kehitetty probiooteilla terästetty siedätysohjelma, joka tuntuisi tehoavan enemmistöön. Tämä on hyvä uutinen Snadille, joka on allerginen melkein kaikille hedelmille paitsi banaaneille ja sitruksille, mutta voimakkaimman reaktion aiheuttaa pähkinä. Vaikka reaktio ei ole hengenvaarallinen, se on voimakas: iho menee kauttaaltaan punaiseksi ja turpoaa ja punotukseen riittää hyvinkin pieni annos.

Tämän lisäksi suolistosta on löydetty "toinen aivokeskus" (katsokaa dokkari Areenasta jos suinkin ehditte!), joka säätelee persoonallisuutta.

"Jo nyt on viitteitä siitä, että esimerkiksi Parkinsonin taudin kaltaisilla sairauksilla saattaa olla juurensa suoliston hermostossa. Ja sekin on jo selvinnyt, että suolistomme hermosto vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen, valintoihin, arkuuteen ja rohkeuteen. "

Hyvänen aika. 

Kun tähän vielä yhdistetään se, että suolistotulehdukset on yhdistetty tuntemattomiin viruksiin, päästäänkin siihen, millaista puffettia näille hyville hyyryläisillesi pidät: kun syöt, ruokit sekä itseäsi mutta myös satoja bakteereita!

Mielenkiinnolla odotan ravitsemussuosituksia, joissa otetaan huomioon myös suolistoasukkaiden hyvinvointi. Ja ehkä marketista saa joku päivä bakteerimakaranilaatikkoa.

Sillä välin pitänee syödä lunta hämähäkkeineen ja linnunkakkoineen ja möyriä metsässä.

10 kommenttia:

  1. Lumesta en tiedä mutta näitä uutisia seuratessani olen ajatellut,kuinka viisaasti vanha kansa ennen vanhaan osasi syödä: piimää sekä muita hapanmaitotuotteita, ruisleipää ja puolukkaa. Niissähän on luonnon oma tehoannos maitohappobakteereita, kuitua ja flavonoideja. Terveisin nimimerkki Välipalana Raejuustoa Ruisleivälllä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep ja tietysti mikrobialtistus oli ihan toista luokkaa, kun hygienia oli mitä oli ja suoraan metsästä syöminen oli yleisempää.

      Poista
  2. Kaipaamasi suositukset ottavat kantaa myös suoliston hyvinvointiin (sitä ruumiinosaa ehkä erityisesti korostamatta), kun kannustavat ihmisiä syömään täysjyväviljaa, kasviksia monipuolisesti, kasviproteiinia, pähkinöitä jne.
    Ongelma ei ole suosituksissa, vaan siinä, että ihmiset eivät omien -ismiensä huumassa niitä noudata ja siksi kärsivät erilaisista vaivoista. Jos näudattaisivat, tätäkään artikkelia ei tarvittaisi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tarkoitin tässä lähinnä sitä, että tuleeko ravitsemussuositukseen merkintä että pitää käydä joka päivä konttaamassa metsäpolulla.

      Poista
  3. Ihmisten pitäisi myös oppia uudestaan luottamaan siihen omaan suolistoonsa ja sen tarjoamaan palautteeseen. Useimiten heikkolaatuista ruokaa syövät ihmiset myös valittavat eniten mahavaivoista, mutta samalla kieltäytyvät vaihtamasta terveellisempään koska 'maha ei kestä tuotetta x'. No ehkä ei kestä äksää, mutta vaihtoehtoja tässä yltäkylläisyydessä on sen verran että varmasti jotain löytyisi.

    Jokaisella on ne omat bakteerit jotka varmasti selittävät osan näistä eroista. Esim. pitkäaikaisten kasvissyöjien bakteerikanta on sopeutunut erilaiseen ruokavalioon kuin sekasyöjien joten yllättävä lihansyönti voi saada mahan todella kipeäksi.

    Joillekin ei sovi viljat, toisille ei maitotuotteet ja kolmansille liika punainen liha tekee tönkön olon samalla kun naapuri kiskoo pihvin päivässä ilman ongelmia. Pitää vaan uskaltaa uskoa sitä omaa mahaa, jos jokin ruoka-aine aiheuttaa epämukavia oireita niin siitä voi luopua tai yrittää hissuksiin (usemmana kuukauden aikana lisäten) sopeuttaa. Yllättävän monelle punainen liha, viljat ja maitotuotteet aiheuttavat ongelmia, joten useissa 'trendiruokavalioissa' näitä on karsittu, ja olon parantuessa sitten kiitellään trendiä eikä sitä että yleiselläkn tasolla on menty suositusten suuntaan.

    Suomalaisilla on myös ihan maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen suuri into funktionaalisiin elintarvikkeisiin, joten tuo bakteerimakaronilaatikko voi olla ihan mahdollinen näky :D Sen sijaan että ostettaisiin niitä edullisia, terveellisiä ja käsittelemättömiä tuotteita ja tehtäisiin itse niin hankitaan kalliita ja prosessoituja tuotteita joissa on lisättynä niitä terveellisiä ainesosia joita perusruoassa olisi ollut ihan luonnostaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti näinkin. Noissa dieeteissä on myös aika se, että kun vähänkin alkaa tarkkailla syömistä, vähenee myös kalorimäärä ylipäätään, olo kevenee ja paranaee. Mulla on näitä hygienihypoteesijuttuja lukiessa tullut mieleen, että hygieniataso siinä normaaliruoassakin on liian kova eli mikrobitaso jää todella matalaksi vaikka söisikin itsetehtyä ruokaa. Kaikkihan keitetään ja pestään moneen kertaan.

      Poista
  4. Tämä on tulevaisuudessa varmasti jollekin ison rahan paikka. Areenassa on loisto dokumentti, suolisto- toiset aivomme. Nyt jos jostain saisin sellaiset bakteerit, että saisin vatsani kuntoon, niin maksaisin mielelläni vaikka kuinka paljon.
    t.nim. Ärtynyt paksusuoli, ripulissa kohta 25 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just siihen dokkariin mä linkkasin. ;) Kyllä lääkkeet on varmasti jollain jo mietinnän alla. Ja eiks just joku tutkimusryhmä testannut loisiakin erilaisiin suolistosairauksiin...

      Poista
  5. Hih, viikonloppuna yllätin pojan, 4v syömästä lumikimpaletta ja kokeilin tota hämähäkki-argumenttia. Noh, ensin se katsoi sitä kimpaletta että "yäk", mutta sitten ilme kirkastui - "ei se haittaa!" ja jatkoi syömistä :D

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...