26.1.2015

Matkalle vielä yksi reppu

Vuotuinen perhematka häämöttää jo tapahtumahorisontissa. Matka suuntautuu turvallisesti Kanarialle, samaan lahdenpoukamaan kuin viimeksikin, mutta eri hotelliin.


Reissu on monella tapaa historiallinen.

Tämä on ensimmäinen matka lapsiperheajanlaskun aikana, jolloin rattaat voi jättää matkasta pois, tarpeettomina. Kukaan ei enää nuku niissä päiväunia ja Snadin logistiset taidot ovat kehittyneet huimasti. Kuopus on tietenkin ollut kävelytaitoinen jo pari vuotta mutta kävelyinto, -vauhti ja -kestävyys ovat kasvaneet vasta viimeisen vuoden aikana sellaisiin mittoihin, että kävellä voi parinkin kilometrin matkoja.

Mutta mutta, huomaan kaipaavani jotain back-uppia. Hotelli on rinteessä ja lisäksi voisimme tehdä muutenkin retkiä pitemmälle, mahdollisesti koluta jopa lyhyitä trekkausreittejä. Entäs jos kuopus ei jaksakaan ja voimat loppuvat kesken? Hartiakyydillä pääsee toki eteenpäin hoikan, alle 15-kiloisenkin kanssa, mutta se on niskalle aika raskas vaihtoehto.

Sitten törmäsin tähän Valeäidin postaukseen. Lentokentällä otetussa kuvassa mutsin selässä pötköttelee joku Snadin kokoinen tyyppi.

Vauvojen kantamisesta puhutaan paljon, mutta ei ole tullut mieleenkään, että toimiihan se isommillekin. Taidanpa siis tempaista mukaan vielä yhden repun, uuvahtaneelle turistinpätkälle - varsinkin kun niitä saa lainaksi. Parempi myöhään!

45 kommenttia:

 1. Suosittelen kyllä tuota reppua! Siitä on se taaperokokokin, joka on varmaan just passeli. Varmasti paras vaihtoehto, jos paikassa on portaita ja mukulakiviä, jolloin rattaat on aika paska valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, katselin just tuota isompaakin kokoa, täytyy mennä testaamaan! Kaikista huonoin vaihtoehto on ne huterat lainarattaat... :)

   Poista
 2. Ehdottomasti suosittelen Ergo -repua tai vastaava tai tukevaa rengasliinaa taaperon kanssa matkalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rengasliina ei kuulosta mun jutulta, mutta saako noita ergojakin jostain lainaan?

   Poista
  2. Komppaan Ergo-repun suosittelua. Meillä on sama reppu mennyt puolivuotiaasta viisivuotiaan kantamisessa ilman, että hartiat huutaa halleluujaa. Itse reppu ei paina paljon ja sen saa helposti kiinni. Meillä 2-vuotiaskin osaa hypätä sinne, kun olen asentanut lannevyön kunnolla; nappula ottaa hartioista mua kiinni ja sitten vain heilauttaa olkalenksut harteille ja etusoljen kiinni. Lisäkangas tukee päätä, jos natiainen nukahtaa. Ja oikeasti, tuossa menee tarvittaessa myös 5-vuotias (tosin hoikka sellainen). Meillä on myös kannettu isompaa kantorinkassa, mutta se ei mene yhtä pieneen tilaan. Tosin sen alataskuun saa ergo-repun kätevästi talteen :) Ja itsellä kunto vain kasvaa!

   Poista
  3. Ergo on vauvakokoinen reppu. Kannattaa ison lapsen kanssa hommata joku taapero- tai preschoolkokoinen (Tula, Kinderpack, Wompatti). Kantaa sillä vauvakokoisellakin, jos on pakko, mutta sopiva on aina mukavampi. :)

   Poista
 3. Ergo Repun kanssa mentiin ympäri metsiä vajaa 3 vuotias selässä. Isosisko suunnisti ja piti itse vielä mennä metsässä mukana. Hyvä ratkaisu, kun pienempi ei vielä jaksanut juosta mukana.

  VastaaPoista
 4. Kannattaa käydä isännän kanssa jossakin kokeilemassa kantoreppuja, jos suinkin mahdollista. Esimerkiksi Ipanainen Hakaniemessä ja Hippula Valiilalssa vuokraa joitain reppuja ja siellä on asiantuntevaa opastusta. Riippuu hieman kantajasta ja lapsesta, mikä reppu toimii ja riittääkö säädöt jos kantajat ovat erikokoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin Ipanaiseen vei tuo vuokrauslinkki, hyvä jos saa muualtakin!

   Poista
 5. Sitä mä vaan, että Lucky You kun on noin kevyt kolmevuotias. Isokokoisten lasten kanssa ongelma on se, että ne painaa rutosti jo silloin kun Pitäis vielä kanniskella niitä pitkin poikin. Mulle kosahtaa 17 kg 2-vuotias kun mies kantaa esikoisen, jos sekin hyytyy. Meillä on vauvasta asti ollut Manduca ja hyvin toimii vieläkin. Painorajat on siinä aika hyvät näin meidän näkökulmasta. Joku 15 kg on ihan vitsi. Huomasin just että kauppakärryihinkään ei Sais enää lasta painon puolesta laittaa. Arvaa laitanko..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, näitä miinuskäyrillä vetävien kersojen etuja: kantaminen on kevyttä. Mitkäs noi manducan rajat on? Snadi painaa n. 13 kiloa ja Skidi 22 kg.

   Poista
  2. Muistaakseni 25kg Manducassa

   Poista
  3. Jep. 25 kg on se raja. Meidän alle 5-v painaa sen 22 kg. Ja kun nää on olleet jo jotain 9 kk ikäisinä yli 10 kg. Se on oikeasti vähän ongelma. Ja kun on pituuttakin, niin ne eivät mahtuneet koskaan riittävän kauan ikänsä puolesta esim. Turvakaukaloon, rattaiden vaunukoppaan tms. Vauvamaailma on suunniteltu kääpiövauvoille!

   Poista
 6. Jep, toi kyseisen ruho on n. 18kg kuntosäkki ja menee Tulassa melko mukavasti tunnin verran. Sen kyllä sanon ettei sen pidempään mene mun hartioilla, mutta mulla tietysti onkin maailman surkein kantokyky. Kaikesta hurjasta urheilusta huolimatta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Tuonko meiltä ton kyseisen repun lainaan tänään? :)

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä, tavoitteena siis lähinnä äkkipelastukset tarpeen vaatiessa, tunnin settikin on jo aika pitkä.

   Ja hei, tuo ihmeessä niin testaan! Tosin me ollaan vartalomuodolta aika vastakkaisista päästä janaa, mutta kokeillaan! ;)

   Poista
 7. Trekkaukseen kantorinkka vois myös olla passeli. Jaksaa kantaa vähän pidempiä matkoja. http://www.lastenturva.fi/tuotteet/rintareput-ja-kantolaitteet/lastenkantorinkat/302/ Joku pulju myös vuokraa näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, toistaiseksi tarve on vain tälle reissulle. Vielä ei rohkeus riitä pitemmille vaellusretkille.

   Poista
 8. Pidemmille vaelluspoluille oiva väline on myös kantorinkka, varsinkin jos mukula on +10kg. Rinkassa paino jakautuu lonkille eikä hartianseutu huuda tuskasta useammankin tunnin kanniskelun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, varmasti tosiretkeilijöiden kannattaa panostaa jykevämpiin varusteisiin.

   Poista
  2. Kantorinkka on tosiaan mukava muuten, mutta mulla hajoaa hartiat heti, koska lapsi ei mitenkään pysy siinä keskellä vaan aina nojaa ja valuu toiselle puolelle. Ja kymmenenkin kiloa toispuoleisesti "pakattuna" on tuskaista. Mikä avuksi? Saako lapsen henkselit sun muut narut kiristämällä sen toimimaan?

   Poista
  3. Ainakin meidän Deuter kid comfort 2 kantorinkassa on "turvavyöt" jotka saa kiristettyä niin, ettei valumista tapahdu. Vaikka matkustaja ois sammunu. :)

   Kantorinkan puolesta mainittakoon myös istuimen alla oleva "säiliöosa" johon pakkautuu vaihtovaatteet, aurinkorasvat, vesipullot jne.

   Miinuksena systeemin paino. Tosin hyvän kantolaitteen ansiosta jakautuu kuin, noh, rinkassa. Ja tietty koko.

   Poista
  4. Komppaan Maijua, kantorinkka on tosi hyvä kantoväline taaperolle, kun tehdään pidempiä kävelyitä (ei tartte olla mitään hc-retkeilyä, ja näitäkin saa lainata). Meillä on myös tula, mutta 15-kiloinen esikoinen (melkein 3 v) istuu mielummin kantorinkassa isän selässä, koska sieltä näkee ympärilleen huomattavasti paremmin ja olokin on vähemmän hikinen, kun rinkka on välissä eristämässä tyypit toisistaan.

   Poista
 9. Meillä olikin sen verran päiväuninen (ja ainakin reissussa) lapsi ja iltaisin syötiin matkoilla aika myöhään, että rattaat oli kyllä kivat (versus matkat kun 4v piti kantaa ravintolasta hotellille illalla tai mennä kesken päivän hotlaan päiväunille....Ja ei siis oltu varsinaisella aurinkomatkalla, vaan ihan kaupunkihotellissa).

  Kunnollinen kantorinkka on meillä ollut ystäviltä lainassa vaellusreissuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki on ihan lapsikohtaista tämä rattaiden tarve. Nää ei ole päiväunisia eikä iltaunisia, joten ollaan normaalisti aika samassa rytmissä koko perhe.

   Poista
 10. Rattaiden etu: saa sinne ne vesipullot, matkaoppaat, varavaatteet jne. Olen usein matkustanut myös lapsen kanssa kahdestaan ja yhdistelmä lapsen kantaminen + tavaroiden kantaminen yksin ei ollut todellinen vaihtoehto. Käytettiin siis 4v saakka ajoittain rattaita matkoilla, vaikkei ne kotona tietenkään enää käytössä olleet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, on rattaissa etunsa. Kyllä mä niitä himassa käytän, mutta matkalle en jaksa enää roudata mukaan.

   Poista
 11. Me olimme vuosi sitten Teneriffalla ensi reissulla ilman rattaita. Tuolloin 2,5-vuotias jaksoi todella hyvin kävellä, vaikka kotona hän oli rattaita jonkin verran käyttänyt. Välillä mies otti hänet olkapäilleen, mutta tyttö kyllä sinnikkäästi itsekin matkasi tosiaan.

  VastaaPoista
 12. Samassa tilanteessa ollaan. Melkein 20 kiloinen ja reilusti yli metrinen, juuri kolme vuotta täyttänyt tyttö täytyisi saada liikuteltua hätätapauksessa ("Äitimäenjaksa/halua/mäkiukuttelenjustnyt/tainomäjäänkintähänmakaamaan")Thaimaan helteessä. Tula on lähdössä mukaan, matkarattaita mietitään vielä.. Päätä tässä nyt sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, just noita tilanteita varten haluan varautua. :)

   Poista
 13. Meillä oli kesällä Islannissa backupina mukana Manduca, jota vauva-aikaan käytettiin paljon. Meni siinä 14-kiloinen kolmevuotiaskin vuorta ylös, ei ongelmaa. Oli hyödyllinen kapine. Käytettiin myös lentokentällä kun lapselle tuli väsy ja lauttaterminaalissa kun tuli joku ihme "täälläonpaljonihmisiämäpälähdenjuoksemaanpäättömästi"-kohtaus :) Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vastaavanlainen kantamus on täällä - ja tuo lentokenttäpointti on ihan olennainen!

   Poista
 14. Jos kaipaat vahvistusta isomman ipanan kantamiselle, meillä on kannettu taaperokoon Tulalla vuoden ikäisestä asti, ja likka täytti juuri neljä. Onnistuu kymmenen kilometrin vaellukset ja hankalat pyörä-julkiset-kävellen kombot: http://napapiirini.blogspot.fi/search/label/kantaminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun usko on vahva. :) Kotona mennään kuitenkin kärryillä tai fillarin istuimessa suurimmaksi osaksi, mutta ties vaikka tykästyn.

   Poista
  2. Huh, pyörällä meilläkin mennään kaikki matkat mitkä voi. Mutta reppu on hyvä hätävara!

   Poista
 15. Niinpä niin...vauvaa voi vielä kantaa epäergonomisessa rintarepussa, mutta isomman lapsen kanssa tarvitaan kunnollinen, ergonominen kantoreppu. Minua jäi harmittamaan, miten kolmevuotiaan kanssa Lapissa missasin monta juttua, kun en tajunnut ottaa ergoa mukaan ja nuori neiti kieltäytyi kävelemästä. Tai ei kieltäytynyt, mutta muu seurue kyllästyi hänen mateluunsa ja se siitä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä kokenut rintareppua epäergonomiseksi, mutta tässä vaiheessa lapsi muodostaa jo niin pahan näköesteen että parempi siirtää selkäpuolelle. ;)

   Poista
 16. Pakko hehkuttaa tän Deuterin kantorinkan puolesta, jota on käytetty viimeiset neljä vuotta. Sinne kun voi pakata kaikenlaista tavaraakin mukaa ja sopii myös kaupunkikäyttöön. Tosin tota Valeäidin vinkkaamaa reppua en ole kokeillut, paha verrata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksatteko te kaikki muut ihan aikuisten oikeasti kantaa noita 13-17 kg pötkylöitä kantorepussa tai rinkassa kilometritolkulla? Toi Deuter testattiin toissasyksynä Lapissa, mut kun kantamusta oli lapsen ja kamojen kanssa lähemmäs 20 kg niin mulle kyllä oli 10 km tunturivaellusta ihan maksimi. Enkä oo mikään ihan heiveröinen ja huonokuntoinen henkilö. Hyvä rinkka kyllä kantaa, eipä siinä mitään. Mutta painorajansa silläkin. Ainakin mun kohdalla.

   Poista
  2. Haa, mun ukko kantaa :D Mulla selässä pikkureppu jossa kaksi vesipulloa...

   Poista
  3. niin sitten niin. :) pitikö tässä nyt siis hankkia kaksi lasta... ;)

   Poista
 17. Kun teidän pieninkin on jo kolmevuotias niin suosittelisin että testaatte ensisijaisesti vähintään taaperokokoisia reppuja. Vaikka vauvoille käyvät reput painon puolesta vielä menisi niin paneeli on varmasti jo lyhyt ja saattaa painaa ikävästi lapsen reisiä. Saatte kyllä varmasti hyvää opastusta sopivan repun valintaan jos menette kantovälinelainaamoon testaamaan.

  Meidän kevyen ja keskimittaisen muksun kanssa manduca ei ollut mukava enää alle 2-vuotiaanakaan. Taaperon kanssa onkin menty pääasiassa (kotimaisella!) taaperokokoisella Wompat-repulla ja tykätty kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sellainen jo saatiinkin lainaan - ja hyvin mahtuu!

   Poista
 18. Taaperokokoista Wompattia olin tulossa kehumaan minäkin. Se on mainio! Me selvitettiin mm. Turun linnan ritarikierros sen ansiosta, kuopus kaksi tuntia mulla (50 kiloa hintelää treenaamatonta äitikroppaa) selässä eikä mikään kohta kipeytynyt.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...