6.1.2015

Loppiaisen juustokakku "down under style"

Rakastan juustokakkua (kukapa ei), mutta hyvin usein kyseinen leivonnainen on liian tuhti. Siis sellainen, että jo parista lusikallisesta on fiilis, että koko sisäelimistö on vuorattu voilla.

Jestas, miten hyvä juustokakku. Kuva täältä.

Sain aivan uuden innostuksen tähän tuotteeseen, kun uuden vuoden vieraamme toi mukanaan australialaistyyliin duunatun juustokakun. Tämä ihan oikeasti Australiasta kotoisin oleva herrasmies oli tehnyt kakusta suklaa-vadelmaversion, joka on originaalia juustokakkua (ainakin mielikuvissani) kevyempi, hapokkaampi ja raikkaampi.

Down under -kakku oli kaiken lisäksi gluteeniton. Siis lähes terveellinen!

Ja aivan  t ö r k e ä n  hyvää! Ekasta palasta en ehtinyt ottaa edes kuvaa, niin nopeasti kakku imeytyi makunystyröihini. Kaverin lautasesta ehdin räpsäistä kännykällä todistusaineistoa.


Resepti löytyy originaalina täältä, mutta tässä käännös ystäväni käyttämistä suomalaistarvikkeista:

- 320 gr Gullónin gluteenittomia suklaakeksejä
- 80 gr sulatettua voita
- 375 gr tuorejuustoa
- 1,25 dl kuohukermaa
- 70 gr sokeria
- yhden sitruunan kuoriraaste
- 1-2 liivatelehteä (tai agar-agaria)
- 60 ml kiehuvaa vettä
- 300 gr pakastevadelmia (kesällä tietty tuoreita)
- tummaa suklaata

Pohja tehdään murennetuista suklaakekseistä ja voista. Taikina taputellaan vuoan (reseptissä suositellaan suorakaiteen muotoista vuokaa, mutta toki pyöreäkin käy) pohjalle ja reunoille, jonka jälkeen laitetaan vuoka vartiksi pakkaseen.

Tuorejuusto, kerma ja sitruunankuori vatkataan sähkövatkaimella kunnes seos on kuohkeaa ja sokeri sulanut. Sitten sulatetaan liivatelehdet kuumaan veteen (yhdellä lehdellä tulee aika juokseva versio) ja sekoitetaan hyvin juusto-kermasoossiin.

Lopuksi sekoitetaan varovasti joukkoon vielä 200 gr vadelmia ja lusikoidaan koko juttu vuokaan. Sitten vain jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Koristele kakku sulatettuun tummaan suklaaseen dipatuilla vadelmilla, mintunlehdillä ja pöläytä päälle tomusokeria.

Koska loppiaiselta nähdäkseni puuttuu ruokatraditio, julistan tämän kesäisen juustokakun täten loppiaisen viralliseksi leivonnaiseksi!

Ongelma on ehkä siinä, että loppiaista tulee kakun toivossa vietettyä pitkin vuotta. Tai mikäs ongelma se nyt loppujen lopuksi on. Ei mikään!

Cheers, mates!

13 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Oho, määrä unohtui. Originaalissa oli 320 gr keksjä joten pari pakettia noita ostaisin. :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Eipä kestä! Juustokakussa on se hyvä puoli että se onnistuu melkein aina. Ja epäonnistuneenakin se on aika hyvää.

      Poista
  3. Meillä on Japanista saatu resepti, jossa juustokakkuun käytetään maustamatonta jugurttia tuorejuuston ja kerman sijaan. Keveää ja hyvää, juustokakku on omaan makuuni usein liian makeaa ja raskasta vaikka hyvää onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kiinnostava vaihtoehto. Hyydytetäänkö jogurtti?

      Poista
  4. Mistä noita keksejä saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulemma ainakin Kampin K-market pitää näitä valikoimissaan.

      Poista
  5. Voispas vaikka testata tupareihin viikon päästä! Gluteenitonta pitää olla, pitää tosin selvittää, onko samalla tyypillä jotain maidollisia rajoituksia, mutta muille nyt ainakin :) kitos siis, vaikuttaa lupaavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toivottavasti onnaa! Mun hyvä ystävä on keliaakikko ja kerrankin on sille jotain kunnollista tarjottavaa. :)

      Poista
  6. Korvaan usein osan tai kaiken tuorejuuston rahkalla (maustamaton jogurttikin ok). Ei tule niin raskaan oloinen kuin pelkkä tuorejuusto, purkki kutakin ja ns. täyte. Hyvää tulee :)

    VastaaPoista
  7. Loppiaisen ruokatraditio on tuhota piparkakkutalo! :)

    VastaaPoista
  8. Onpas tosi herkullisen näköinen kakku, mutta mulla jää yleensä tekemättä melkein kaikki, mihin tarvitaan vadelmia, koska kotimaisia saa kaupasta niin huonosti ja ulkomaisia ei tällaiseen kakkuun voi käyttää :( Jospa kesällä sitten :)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...