30.1.2015

Työsuhde-etuja

Perjantain kunniaksi pieni työelämäpohdinta.

Olen viettänyt perjantaisin omien duunien päivää jo marraskuusta 2012. Kirjoitan firman nimissä kirjoja, kolumnia ja blogia ja kokoan koulutusmateriaaleja.

Huomaan olevani aika kiintynyt tähän järjestelyyn. Perjantai nimittäin edustaa harvinaista asiaa: rauhaa. Kotitoimistossa on valtavasti ilmaisia työsuhde-etuja.

Kotitoimistossa ei mene aikaa hukkaan.

Duunimatkani on periaatteessa ihan keskiverto, mutta huonojen julkisten liikenneyhteyksien takia ajallisesti pitkä. Matkaan saattaa mennä pyöräilykauden ulkopuolella tunti ja vartti. Kuten eilen. Ensin ei tullut bussi, sitten kun se tuli, se oli tupaten täynnä, joten matka kesti pitkään, ratikka meni nenän edestä ja kaiken kruunasi ihana Helsinginniemen talviviima. Olisin ollut lenkkeillenkin nopeammin perillä.

Kotitoimistossa tulee tarpeellisia aivokatkoksia. 

Työni on koneen ääressä kököttämistä, johon facebookissa notkuminen ei tuo taukoa. Aivojen umpikujasta pääsee ulos vain nollaamalla tilanteen ja tekemällä jotain aivan muuta. Kotona laitan pyykit pyörimään, keitän kahvit, tuijotan tinttejä, hiirtä ja jänistä, pyyhin ruokapöydän (onneksi en useammin näe sitä päivänvalossa) ja otan kuvia.

Kotitoimistossa voi ottaa päiväunet.

Iltapäiväväsymykseen on muitakin lääkkeitä kuin kofeiini (vaikka täällä saakin hyvää kahvia!). Kotitoimistolla voi oikaista sohvalle ilman että kukaan ihmettelee.Kotitoimistopäivä lisää tunnetta elämän hallinnasta. Jos tarve vaatii, voin priorisoida duunit ja vapaa-ajan mieleni mukaan: halutessani pääsen aamupäivällä lenkille tai piipahdan lounasaikaan kampaajalla. Harhaa tai ei, se on tervetullutta vaihtelua normaalitilanteeseen.

Omituisinta on, että konttorirotan näkökulmasta ei oikeastaan ole oikeastaan mitään syytä, miksi työpaikka ei voisi olla enemmän kuin kotitoimisto. Kyse on vain siitä, että työyhteisöissä on totuttu suorittaman työpäivän riitti tietyllä tavalla. Viis siitä, vaikka se on kaikkien kannalta epätehokas.

6 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä kaikesta yllä mainitusta. Tosin en ole juuri nyt töissä, vaan täysipäiväinen opiskelija, mutta nautin siitä, että voin ottaa kotipäivän silloin, kun haluan. Yleensä juuri perjantaina (kuten tänäänkin). Tietokoneluokassa tulee paiskittua lähes ilman taukoja, ei kehtaa edes youtubeen mennä, kun kollegoita on jonottamassa koneille. Mutta kotona voi ottaa noita aivokatkoksia ja sivussa edistyy kodinhoito, puhumattakaan päiväunista ja siitä rauhasta. Ja ensisijaisena juuri tuo elämänhallinnan tunne: voin itse päättää omista asioistani. Jahka siirryn (tai toivottavasti siis jossain vaiheessa siirryn) työelämään takaisin, toivoisin todella mahdollisuutta etätöihin. Tykkään olla toimistoissa, mutta esim. yksi etäpäivä viikossa olisi mahtava juttu!

  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. En voisi olla enempää samaa mieltä! Samoista syistä pyrin tekemään vähintään yhden etätyöpäivän viikossa. Olen niin iloinen, että työnantajani suhtautuu myönteisesti etätyöhön, meillä kun mitataan työn tuloksia eikä niihin käytettyä aikaa. Joustamaton, vanhanaikainen suhtautuminen työntekoon (aikoihin ja paikkoihin) on itse asiassa ollut yksi syy, miksi taannoin vaihdoin työpaikkaa.

  VastaaPoista
 3. Peukutan myös etätöille. Tosin omat etäpäivät ovat ihan normisti pidempiä, kuin konttoripäivät (tällä hetkellä 6h). Mutta etäpäivät on ihan loistavia töihin, joissa pitää keskittyä paremmin ja taukoja tuo juurikin pyykinpesu, astiakoneen tyhjentäminen jne.

  VastaaPoista
 4. Niin samaa mieltä. Teen yhden etäpäivän viikossa (viikonpäivä vaihtelee), tää järjestely sopii mulle loistavasti. Etäpäivät on aina tehokkaampia kuin toimistopäivät plus säästän työmatka-ajan. Toisaalta en haluis enempää etäpäiviä, koska kaipaan työyhteisöä. Onneksi nykyään aletaan ymmärtää, että on erilaisia tapoja tehdä työtä.

  VastaaPoista
 5. Siis juuri näin! Siksi mäkin pidän välillä kotitoimistopäiviä keittiönpöydän ääressä, vaikka toimistohuoneelle on matkaa kaksi minuuttia reippaasti harppoen.

  VastaaPoista
 6. Etätyö ihan ok myös minusta, mutta koska teen nykyisin kokopäiväisesti kotona töitä kaipaan välillä myös niitä toimistopäiviä.. ;)

  Onneksi vaihtelua kotona töiden tekemiseen tuo asiakkaiden luona käynnit, muuten tulisin hulluksi pelkästään täällä kotona työskentelemiseen.

  Olen välillä mietiskellyt, mistä löytäisi tähän kotona töiden tekemiseen "työyhteisön", jossa olis kiva käydä välillä "konttorilla".

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...