18.1.2015

5:2 dieetin esimerkkipäivä

Sain gaalakuvasta palautetta. Pikkubroidi ilmoitti, että olen riutuneen näköinen. No en ole, mutta tuli mieleen eräs 90-luvun kesä, jolloin laihduin stressin seurauksena muutaman kilon: mutsi oli roudaamassa anemiatesteihin.

5:2 siis tehoaa. Vaikka pudotuksessa on kyse vain kolmesta nihkeästä kilosta (ja puolikkaasta vaatekoosta), mun kropassa se näkyy heti. Samalla on lähtenyt myös epämääräistä turvotusta.

Saan paljon kyselyitä dieetin käytännön toteutuksesta ja Vihreä Lintu pyysi esimerkkipäivää.

Tässä siis paastopäivä avattuna:

7:30 Herätys. Ei aamupalaa, vesilasillinen. Duunissa tee.
12:30 Lounas. Panostan tähän ruokailuun joten vedän yleensä proteiinia ja salaattia 350-400 kalorin edestä.
15:00 Kahvi jossa teelusikallinen maitoa. Vettä.
18:00 Päivällinen hyvin kevyenä: hapankorppu, raejuustoa ja tomaattia (+yrttisuolaa) tai pikku annos kevyttä linssikeittoa. Vettä.
21:00 Iltatee. Vettä.
23:00 Nukkumaan. Tämä tuntia aikaisemmin kuin normaalisti.

Ja tällä setillä siis kaksi päivää viikosta, itse valitsin maanantain ja torstain. Muut päivät saa olla ihan normaalisti (mikä ei tarkoita yletöntä sikailua).

Tämä oli siis minun mallini. Jos haluat kokeilla, muista seuraavat jutut.

1. Testaa. On ihan yksilöllistä, miten ateriajako parhaiten toimii ja minä viikonpäivänä paastoaminen on helpointa. Tämän mallin löysin parin viikon testailun jälkeen.

2. Kärsivällisyyttä. Alkuun paastopäivät voivat olla hankalia (mm. sokeri- / kahviviekkarit voivat olla aika pahat) mutta mun kroppa tottui parissa kuukaudessa: nyt maha ei enää murise ja mieli ei vaadi iltaviiniä ja -voikkaria.

3. Jotkut päivät ovat vaikeampia kuin toiset. En tiedä miksi, ne vain ovat - palelee, päätä särkee ja aivot räjähtää, jos ei juuri tällä sekunnilla saa perhepizzaa tuplajuustolla ja 16 cl punkkua. Älä panikoi. Mikään ei mene pilalle, jos syöt vielä yhden omenan tai nappaat kaapista suolakeksin. Ja ota ihmeessä lasin pohjalle vähän punkkua. Seuraavalla kerralla sitten tarkemmin.

Ja jos kumppani mussuttaa paastopäivän iltana sohvalla vieressäsi glögiä ja syö kylmäsavuporoleipää, olet oikeutettu keskikokoisiin kilareihin. Mutta se tunne kun farkut tuntuvat löysiltä jalassa on kyllä ihan palkitseva.

27 kommenttia:

 1. Olen ymmärtänyt, että laihtuminen lähestulkoon millä tahansa dieetillä onnistuu (koska kaikki perustuvat viime kädessä samaan asiaan: tankkaat vähemmän energiaa kuin kulutat), mutta varsinainen koetinkivi tulee painon pitämisestä. Tsemppiä siis siihen vaiheeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, melkein mikä tahansa dieetti toimii, jos siinä pysyy. Sekin on mun mielestä tän etu: pitovaihe on se 6:1, joka on ihan lällyä. :D

   Poista
 2. Mielenkiintoista kun olet valinnut ma ja to päivät. Muslimit ovat yli 1400 vuotta paastonneet aina ma ja to päivät siten, että syövät auringonlaskun jälkeen kevyen iltaruoan. Jännä miten tämä dieetti on tänä päivänä vasta muualla maailmassa suosittu ja hyväksi todettu. :) Tsemppiä jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, syyt on ehkä eri. :) Mä haluan olla viikonloppuna kalorirajoitteista vapaa ja toisaalta perjantaina kotitoimistolla on vaikeampi paastota kuin duunisa. Ma-to siis Pasilan toimistopäiviä ja näin jää kaksi normaalia päivää väliin. Mutta kyllähän näissä paastoissa joku taika on.

   Poista
 3. Huh huh. Nostan hattua, että pystyt tuohon. Itseltäni ei onnistuisi noin vähäinen syöminen. Tulen äkäiseksi, kun en saa ruokaa. Kokeilen nyt viiden kilon pudottamista Keventäjien avulla. Siinä saa syödä ihan riittävästi. Vielä, kun kroppa tajuaisi päästää irti niistä kiloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä! Kyllä ne Keventäjienkin keinot tepsivät, tässään on kyse sitä että mikä on kellekin helppoa. Mulla on nyt paastopäivä menossa enkä ole ajatellut ruokaa tänä aamuna juuri lainkaan, mutta joka päivä en jaksaisi kaloreita laskea.

   Poista
 4. Itse nyt samalla 5:2 ollessa olen huomannut sen, että paastoa seuraavina päivinä tulee vähemmästä kylläiseksi ja kylläisyyden tunne kestää pidempään. Perustuisiko teho vähän siihenkin, ettei kahtena normipäivänäkään tule sitten syötyä liikaa, vaikka niin paastopäivänä ajattelisikin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saman olen huomannut. Ja tämä on liian isoja annoksia syövälle kuten mulle yksi tärkeä sivuvaikutus: syön aterioilla vähemmän myös muina päivinä, koska vatsa ei yksinkertaisesti vedä.

   Poista
 5. Mä olen jo 2 vuotta sitten miettinyt ryhtyväni tälle 5:2 systeemille, silloin kun BBCn ohjelma aiheesta tuli, mutta en saanut hommaa aikaseksi millään.

  Nyt alkoi todellakin kyrsiä vähän samansuuntaiset asiat kuin sinua... paino alkaa 70 + jotain ja tiedän että hyvänolon paino olis jotain 65-67 välillä. Vuosi sitten syksyllä olin niissä painoissa kun tein joka päivä 2-5 tuntia raskaita puutarhatöitä joka päivä... sen jälkeen suunta on taas ollut ylöspäin. Muuten olen suhteellisen sopusuhtainen, mutta tuo vararengas on liikaa vyötäröllä.

  Aloitin siis 5:2 dieetin tänään eli ekaa paastopäivää mennään. Suunnitelma on paastopäivät ma ja ke (torstaisin olen melkein aina Tallinnassa työmatkalla ) ja jatkan tätä kunnes paino on jossain 65 kg tienoilla. Tavoite on myös vyötärön kaventuminen, olen sitä tyyppiä, jolle juuri vyötärölle kerääntyy kaikki ylimääräinen.

  Löysänä aikatavoitteena on huhtikuun puoliväli, jolloin vietän 50 v synttäreitä. Ei haittaa vaikka tuota 5 kg ei lähtisi, kunhan nyt edes jotain.

  Toinen juttu jonka olen nyt huomannut syömisestä on se, että ruokaillessa syön liian nopeasti, joten kylläisyyden tunne ei ehdi muodostua ennen kuin otan lisää. Koitan päästä tästäkin eroon, luulen että tämäkin auttaa painonpudotuksessa,

  Kokeilen nyt ensin seuraavaa -> aamiaiseksi teetä ja vettä, lounas kaurapuuro, marjoja ja raejuustoa ja päivällinen perheen kera, mutta miniannos ruokaa ja vihanneksia lisäksi. Perheelle tehtävän ruuan koitan valita niin että tehty ruoka on "kevyttä" tai sitten teen vihannneskeittoa itselleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jee! Tsemppiä! Nythän on jo ilta että ekasta päivästä on käytännössä selvitty! Miltä tuntui? Aamulla on kyllä ihan voittajafiilis!

   Toi nopeasti syöminen on yksi äitiyslomalla oppimani asia! Safka on kaadettava naamaan mahd nopsaan jotta ehtii tehdä kaiken muunkin kun kersa nukkuu sen 20 min...

   Poista
  2. Eka päivä meni ihan ok, oli välillä nälkä, mutta en luovuttanut... =)
   Ei oikeastaan mitenkään heikko olo, mutta vettä join kyllä paljon ja myös tänään tuntuu olevan jano. Jotain aineenvaihdunnassa tapahtuu...

   Illalla oli kuorossa ja tulin takasin vasta ysin jälkeen, joten paljon en enää kaivannut sen jälkeen ruokaa, nukkumaan menin klo 23 aikoihin tai vähän ennen. Aamulla heräsin 5.30 itsestään, mutta jatkoin lötköttelyä 6.30 asti.

   Ihmeen energinen olo ainakin nyt. Yksi minkä huomasin myös aamulla oli, että sormuksen meni paremmin sormiin... mulla on ollut hiukan ongelmia sormien nivelten turpoamisen kanssa, joten jotain vaikutusta tällä on. Ehkä nyt aluksi vain nesteen poistuminen.
   Ja yritän nyt jatkossa muinakin päivinä pitää maltin ruokailun kanssa.

   Kolmen lapsen kanssa... on jäänyt totaalisesti päälle tuo nopeasti syöminen vaikkei nykyään lasten takia enää mitään kiirettä ruokapöydässä olekaan. Varmaan siksi, että itselle saa yleensä viimeisenä ruuan eteensä ja siinä vaiheessa muut on jo melkein syöneet. =)

   Poista
 6. Mitä jos kokeilisit 5:2 –menetelmää pari postausta sitten kertomaasi aikapulaan? Niin että painaisit kahtena päivänä viikosta hommia ihan simona aamusta iltaan ja sitten voisit löysentää muina päivinä?

  Jos käsitin tekstistäsi oikein, sulla on neljänä päivänä palkkatyötä ja se on varmaan tunneissa joku 30 h. Jospa tekisit vaikka ma ja ke duunia klo 8-18 tai 9-19 yhteensä 20 h, niin työaikaa jäisi tiistaiksi ja torstaiksi jäisi yhteensä 10 h.

  Tämä onnistuu tietenkin vain, jos on liukuva työaika ja joustava puoliso, joka ottaa täyden vastuun lapsista pitkinä päivinä. Vastaavasti sitten olisi sinun vuorosi lyhyinä päivinä.

  Tää ei ehkä onnistu yhtäaikaa ruuanrajoittamisproggiksen kanssa, mutta siinähän sun urakka on jo hienosti voiton puolella :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiinnostava ajatus boksin ulkopuolelta, mutta käytännössä tossakin setissä aikaa on edelleen ihan saman verran. Mun pitäis lopettaa joko yrittäjähommat tai palkkatyö, jotta aikaa tulisi lisää.

   Kirjailijana voisi tuollaisia työpäiviä tehdäkin. Mulla on perusduunipäivässä sellainen neljä palaveria, joten ne sijoittuu väkisinkin toimistoaikoihin. Lisäksi me ollaan tää arki sumplittu siten, että minä vien päiväkotiin ja Koti-insinööri hakee.

   Poista
 7. Mun mies veti ennen joulua 15 päivän mehupaaston (rebootwithjoe tyyliin), paino ja turvotus laski ihan kiitettävästi ottaen huomioon ettei tyyppi liikkunut yhtään sen enempää kuin normaalisti. Nyt on alkanut käymään salilla ja aikoo testata tätä 5:2 diettiiä niin että vetää paastopäivinä mehua. Katsotaan miten onnistuu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilemaan vaan - kannattaa lainata tai shopata se 5:2 kirja niin saa vähän lisämotivaatiota tuohon terveysnäkökulmaankin! Siellä on myös noita esimerkkipäiviä miehille. Miehethän saa vetää 600 kaloria, mut mehu ei välttis ole kovin hyvä energianlähde paastopäivinä, varsinkaan jos meinaa treenata samana päivänä.

   Poista
 8. Kiitos! Vaikuttaa kohtuulliselta, joskin haastavalta. :) Toi teelusikallinen maitoa kahviin on kyllä pahin rasti. Niin ja kun aloin hölisemään tästä 5:2 mies luki aiheesta jonkun englanninkielisen opuksen ja alkoi toteuttaa sitä. o_O Mäkin aina meinaan, mutta en sitten kuitenkaan. Tuntuu, että possuttelen kahta kauheammin _miehen_ paastopäivinä. En tajuu itekään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täähän täytyy aloittaa silleen että huomenna on eka päivä. Ei mitään henkistä valmistautumista vaan se eka päivä plakkariin suit sait sukkelaan. Siitä on sitten hyvä jatkaa. :) Ja hei, voin kertoa motivaatiomielessä että lenkkeily on ilman kolme extrakiloa aika paljon vauhdikkaampaa!

   Poista
 9. Miksi suotta olet rajoittanut kahvin juontia?

  VastaaPoista
 10. Olen kokeillut viiskakkosta vuoden alusta ja ikijumipaino on liikahtanut 3 kg alaspäin, jei! Tosin matkaa tavoitteeseen on vielä vähintään 5 kg, mutta aion sen saavuttaa kevään aikana.

  Paastopäivän ajoittainen näläntunne on myös opettanut, että jokaiseen mahanmurahdukseen ei tarvi HETI olla vetämässä jotain välipalaa. Mieli on ihan tyyni, koska tietää, että lounas on jo tunnin päästä ja pikkunälästä selviää kyllä. Oi miksi en ole kokeillut tätä jo aikaisemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla on ihan sama fiilis, että miksi kukaan ei sanonut että näin voi tehdä!

   Poista
 11. Mies alkoi kans 5:2-dieetille, kun huomasi miten hyvin se on toiminut mulla. Nyt jos olosuhteiden pakosta paastopäivät eivät osukaan molemmilla samoille viikonpäiville, toinen syö iltapalansa eri huoneessa silkasta solidaarisuudesta eikä tule sohvalle viereen mässyttämään mitään :)

  VastaaPoista
 12. En perinteisenä nälkäkiukkuajana ole pystynyt edes harkitsemaan viiskakkosta ja näin laktovegenä vhh on aika poissuljettua hommaa. Aloitin siis loppiaisesta vähempienergiaisen syömisen (ja sairastuin samalla angiinaan, vittujes kun ei voinut lohtusyödä). Mun vaaka näyttää hevonpaskaa kolmen kilon heitolla mut tälleen parin viikon jälkeen olo ei ole iltaisin oikeastaan yhtään turvokki, ei väsytä niin paljoa ja nälkää sietää paremmin. En ole koskaan ollut sokeriperse mut ongelmani on suuret annokset ja iltavoileivät. Iltanapostelua olen korvannut teenjuonnilla ja MAISSINAKSUILLA :D

  Mahdollisia tuloksia seuraan vaatteilla. Mut en kotisellaisilla, koska leggarit ja väljä villis ovat petollisia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, maissinaksut! Olinkin jo unohtanut! Sisällysluettelon mukaan niissä ei ole mitään. :D

   Poista
 13. Huhuu, miten tämä etenee vai eteneekö mitenkään?
  Nelivitonen, joka on melko kateellisena lukenut, pohtii itsekin ehkä, joskus, sitku, kenties, kunhan.... aloittavansa. =)

  VastaaPoista
 14. Suosittelen koittamaan myös pätkäpaastoa. Joka päivä syödään 8 tunnin aikana kaikki päivän ruoat! Ei tarvi laskea kaloreita :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...