3.12.2014

Pilkkuja ja savea lastenhuoneeseen

Snadin huone oli remppaprojektin kinkkisin. En kertakaikkiaan keksinyt sinne mitään. Haasteena oli, että pienessä huoneessa pitäisi säilyttää ilmavuus.


Arvoin tapetin ja maalin sävyn kanssa kuukauden päivät kunnes remppa jo läheni loppuaan ja deadline hengitti niskaan. 

Ja sitten kävi niin kuin joskus käy: lukija otti yhteyttä.  

Suvi Villecosta ehdotti, josko olisin kiinnostunut savesta muutenkin kuin kasvonaamiona. Piti ihan tarkistaa, että hän todella puhui siitä soossista, mitä Suomenkin maaperästä ja kersojen kurahaalareista löytyy kilokaupalla - tosin täällä ei ilmeisesti kukaan ole keksinyt valmistaa kyseisestä aineesta mitään järkevää.

Hänen firmansa maahantuo savimateriaaleja ja toteuttaa niistä seinäpintoja. Savipinnan saa aikaiseksi aika helposti, joko laastilla rappaamalla tai savimaalilla maalaamalla. Kiinnostuin erityisesti, koska kyseessä on täysin puhdas ja myrkytön materiaali, joka myös tasapainottaa sisäilman kosteutta ja parantaa akustiikkaa.


Hiottua ja rapattua seinää. Värisävy on tumma koska laasti on märkää.
Kuivuneen laastin sävy.
Kun katselin saven kauniita sävyjä, koko projekti selkisi. Vaaleankeltainen savirappausseinä ja pilkullinen tapetti olisivat nappyhdistelmä. Iloinen kuten asukkinsa, mutta ei liian räikeä, jotta huoneessa voi hengittää.

Eikä kaduta! Savipinnasta tuli kaunis, pehmeän nupukkinen. Koska kyseessä oli lastenhuone, pinta vielä "lasitettiin" vähän kestävämmäksi viinietikkakäsittelyllä! Ja jos savipintaan tulee kolo, se on helppo paikata teelusikallisella veteen sekoitettua jauhetta.


Läpinäkyvä, valkoinen metallinen vaatekaappi imee sisänsä melkoisen määrän kamaa. Kerrossänky huoneeseen vielä tarvitaan, mutta tällä siskon vanhalla mennään nyt muutama vuosi.

Sain muuten Suvilta pienen purkin harmaansävyistä savimaalia. Koska en itse ehdi sitä mihinkään käyttää, voisin arpoa sen jollekulle teistä! Kuka haluaisi kokeilla johonkin pieneen kohteeseen? Laitan purkin tulemaan parhaalle selitykselle!

17 kommenttia:

 1. En osallistu kilpailuun, saakoon joku jolla hyvä käyttöidea. Mutta kysyn, koska olen vastaavien pintojen kanssa (kun olen katsonut sitä brittiläistä talo-ohjelmaa Grand Design) miettinyt eikö niitä tarvitse pyyhkiä? En ole mikään siivoushirmu, joten suursiivojen yhteydessä tapettiseinistä jää pölyä rättiin ihan selvästi. Eikö savipintaan tartu pöly tai jos tarttuu, miten se pyyhitään? Ihan tyhmiä kysymyksiä, mutta anonyymina kehtaa. :D Mutta siis aivan ihanan ja luonnollisen näköinen sisustus, kuten siinä Grand Design-ohjelmassakin (toivottavasti ymmärrät rinnastuksen siksi kehuksi joksi se on tarkoitettukin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik, mä en ole katsonut ohjelmaa mutta lähden siitä että kyseessä on kohteliaisuus. :D Toi on aika sileä toi savipinta, joten se tuskin kerää pölyä, lisäksi sitäkin voi pyyhkiä kostealla kevyesti. Meillä on nyt yksi seinä turkoosia "röpelöistä" maalia, jossa varmasti alkaa näkyä pöly. Imurilla aattelin sen hoitaa.

   Poista
  2. Semmonen autonpesuun tarkoitettu mikrokuituhanska jossa on toukannäkösiä pampuloita on myös hyvä epätasaisten pintojen pölynpoistoon. Konepestävä!

   Poista
 2. Pari vuotta sitten halusin raskauspäissäni maalata alakerran vessan katon verenpunaiseksi, jonka mieheni – joka kyllä yleensä suostuu melkein kaikkiin raskauspäisiin ehdotuksiini – kielsi ehdottomasti.

  Jälkeenpäin tietysti tajusin että idea oli saatanan typerä, olen naureskellut asialle usein vessassa asioidessani. Mutta nyt olen uudestaan raskaana ja olen alkanut taas katsella vessaa sillä silmällä. Ellen saa sitä harmaata laastipurkkia ja käytä sitä vessan miniseinään, maalaan kuitenkin katon vahingossa punaiseksi ja se on sit sun syy.

  - B

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tätä en voi ottaa vastuulleni. Maalia on sikapieni purkki ja juuri luin tuoteselosteesta että se on *puulle*, sopii siis lähinnä kalusteille. Mutta saat maalin joka tapauksessa, laita sun osoite mulle gmailiin, löytyy yhteystiedoista!

   Poista
 3. Ihana! Kaikki tuollainen perinteinen ja vanhahtava on niin mun juttu. Tulevana sisustusarkkitehtina kiinnostaisi kyllä kokeilla tuota laastia.Toimisikohan se kotokotini rapatussa saunan seinässä. Jotenkin minusta tuntuu, että vuokranantajaltani ei heltiäisi lupaa saveta opiskelijakämppäni seiniä.
  -Aino
  Ps. Kannatan purkin antamista B:lle, punainen vessan katto ei vaan kuulosta hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota yhteyttä tonne Villecoon ja kysy saatko tutustua tuotteisiin. Mulle tuli noihin savipintoihin ihan himo!

   Poista
 4. Onpa kaunis huone! Pirteä, mutta harmoninen värimaailma. Kumpaakin tarvitaan.
  En muuten tiennyt savimaalista mitään ennen kuin luin tämän, mutta myrkyttömyys ja parempi akustiikka kuulostavat kyllä loistavilta ominaisuuksilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajusin akustiikan vasta sen jälkeen kun pinta oli tehty! Vanhoissa rivi- ja kerrostaloissa, joissa olen elämäni asustellut, ei ole kauheasti kiinnitetty huomiota akustiikkaan ja äänieristyksiin. Helpottaisi aika tavalla vauvavuotta jos kaikkia parkuaminen ei kaikuisi ulos asti.

   Poista
 5. Kuulostaapa erityisen hyvältä tuo savimaali! Silläpä nyt ryhdyin kommentoimaan ihka ekaa kertaa, vaikka blogiasi olen seurannutkin jo Snadin odotuksesta asti... Kiitos koukuttavasta blogista samalla! :)
  Mutta siihen maaliin: se sopisi täydellisesti meidän pienen tuulikaapin remontin loppuun saattamiseen. Tuulikaappiremontti alkoi kun oli vauva tuloillaan, noin vuosi sitten. Noh, sitten tuli vauva, ei tullut sattuneesta syystä valmista tuulikaappia. Nyt vauva alkaisi olla jo tarpeeksi iso, että pystyy taas ajattelemaan muuta kuin vaipanvaihtoa ja nukkumista, joten tuulikaappi kaipaisi maalia seinään ja kenkähyllyä vihdoinkin paikoilleen.

  -paula*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskaana aloitetut remontit! <3 Tätä olis ollut teidän tarpeisiin liian vähän, mutta toivotan onnea remontin kanssa! Kiva että olet edelleen messissä!

   Poista
 6. Ei voi muuta sanoa kuin että kyllä kauneus on katsojan silmissä. Ja hyvä niin. Sillä tavoin kaikille löytyy ottajansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee, kotiaan ei kannata muita varten sisustaa. :)

   Poista
 7. Mainio jutun aihe ja hieno lopputulos! En tiedä, millä noi savet on värjätty, mutta näyttää samanlaisilta (myös keskenään) harmoonisilta ja kuitenkin voimakkailta kuin mitä kasvivärit villalangassa.

  (En osallistu arvontaan)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ymmärsin että noi savien pigmentit tulee osittain itse savesta, sitä kun on tosi monensävyistä.

   Poista
 8. Moikka! Mistä olet löytänyt tuon valkoisen vaatekaapin? Itse haikailen tuollaisen perään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muistaakseni ihan Ikean! Tolle seinälle itse asiassa pitäisi olla erilainen kaappi, joten ota yhteyttä jos haluat ostaa. ;)

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...