12.12.2014

Hunajaa lääkekaappiin

Tänään oli ensimmäinen päivä kahteen viikkoon kun kaikilla perheenjäsenillä on ruumiinlämpö alle 37 asteen lukemissa. 



Tätä on liikkeellä. Sekä Skidin luokassa että Snadin hoitoryhmässä on ollut katoa, pahimmillaan kotihoidossa on köhinyt puolet ryhmästä.

Enää on jäljellä yskä. Sellainen keuhkoja repivä kröhä, jonka Kummelin ystävät tuntevat nimellä "perintöä odotellessa". Lainatakseni ystäväni statusta tältä aamulta: "Jos tää yskä ei kohta lopu niin sitten yskin vähän lisää."

Yskä on maailman rasittavin seuralainen sekä aikuiselle että lapselle, varsinkin yöllä. Lasten yskänlääkkeet ovat ihan tutkitustikin tehottomia, joten niihin ei kannata rahojaan tuhlata. Nykyään jopa Käypä hoito -sivulla kerrotaan hunajan toimivan paremmin kuin lasten yskänlääkeet.

Tutkimukset myös viittavat siihen suuntaan, että hunajan käyttö hengitystieinfektioiden yhteydessä saattaisi merkittävästi vähentää pneumokokin aiheuttamia jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.

Meillä rampataankin nyt hunajapurkilla. Kohtaus taltutetaan teelusikallisella hunajaa, joskus kahdella. Parhaiten toimii sellainen vähän kova klöntti, joka sulaa suussa hitaasti. Haastankin suomalaiset hunajantuottajat kehittelemään toffeemaisen yskätikkarin, jonka imeskely kestäisi hieman aikaa!

Suomalaisutkimuksen mukaan tämä ihmeaine tepsii jopa allergiaan: Hunajalla höystetty -blogia kirjoittava Mari postasi vastikään, että hunajalla voi helpottaa myös siitepölyallergiaa. Tämä on kiinnostava tieto omena-koivu-kiivi-pähkinä-rypäle-allergisen Snadin näkökulmasta. Koska kyllä se kevät sieltä vielä tulee.

Kullankeltainen purkki on hyvä monitehotuliainen ja lahjavinkki. Vielä kun tämä ehkäisisi noroa.

46 kommenttia:

  1. Meiän apteekista saa hunajatabletteja! Olisko 99% hunajaa, loput jotain sidos- ja makuainetta (piparminttuöljyä taisi olla).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tästä vinkkasi joku myös fb:n puolella. Jäin itse miettimään, että säilyyko hunajan koostumus kaikkine ravintoaineineen kuivattuna. Mutta kurkkupastillimielessä varmasti ihan pätevä!

      Poista
  2. Hei, ystäväni sai siitepölyallergiaan helpotusta syömällä siitepölyä lusikallisen päivässä. Aloittaen jo syksyllä. Kannattaa kokeilla! Luontaistuotekaupat (mm. Ruohonjuuri) tietääkseni myy sitä. Tsemppiä tautien selättämiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla myös auttanut, mutta alussa sopiva määrä oli hammastikun kärjellinen. Siitäkin tuli oireita, joten varovaisuutta suosittelen, jos omatoimisiedätystä meinaa kokeilla!

      Poista
    2. Joo, hyvin varovasti kannattaa näitä siedätyksiä kokeilla. Siitepölyn syöminen kuulostaa ehkä snadisti vähemmän kiinnostavalta kuin hunajan syöminen, mutta pahasti allergisen kannattaa kyllä kokeilla mitä vain!

      Poista
    3. Joo, siitepölyäkin sellaisenaan voi kokeilla siedätyshoitoon. Mutta varovasti eli alkuun vaikka vain yksi siitepölypallero.

      Myös tällöin kannattaa mielestäni suosia sellaista siitepölyä, joka on omalta lähialuuelta: monissa kaupoissa myydään esim. espanjalaista tai kiinalaista siitepölyä, joka ei välttämättä vastaa koostumukseltaan kotimaista kasvipohjaa. Siitepölyn tuotanto on Suomessa varsin vähäistä, mutta kyllä esim. netin kautta löytää kotimaisia mehiläistuotteita.

      (Disclaimer: kommentoijana Mari, joka työkseen puhuu kotimaisen mehiläishoidon ja mehiläistuotteiden puolesta)

      Poista
  3. Itse olen suihkutellut tämmöistä apteekista saatavaa hunajasuihketta: http://www.pharysol.fi/index.php?k=21089

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos vaan, tuossa on auringonhattuakin mukana. Pakko varmaan testata seuraavassa kurkkukivussa tätä.

      Poista
  4. Musta (kiinteähkön) hunajan käyttöliittymä on nykyisellään varsin hyvä. Siis lusikka purkkiin ja sit saaliin imeskely, lapsikin sen taitaa (hah ja tätä on toki harrastettu koko syksy, koska se hunaja on ainut edes jossain määrin tehokkaaksi todettu apu yskään). No, ei se toki matkakäyttöön tien päälle ehkä ole helpoin (no hei, pikkurasian vaan kassiin ja kasa pikkulusikoita megeen ;)). Mä suosisin mahd. vähän käsiteltyä hunajaa ja lisäaineita, että siinä ois ne tehoaineet tallella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, näin ehdottomasti onkin ja itsekin olen hunaja hunajana -linjalla. Noi tikkarit olis vaan käteviä just sellaisina toffeemaisina "annospaloina" kun ei sit viitti sillä samalla suussa käyneellä lusikalla vetää purkista tosita kertaa. :)

      Poista
  5. Hunaja on kyllä jotain ihmelääkettä. Mulla on aikaisemmin ollut todella huono vastustuskyky, olen saanut jokaisen liikkeellä olleen pöpön. Toisin sanoen olin suurinpiirtein kuukauden välein jossain taudissa. Nyt olen viimeisen puolen vuoden ajan syönyt päivittäin hieman hunajaa, enkä ole kertaakaan ollut kipeänä! Tosin voihan tämä olla enemmän korvien välissä tai jotain :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh ei ole ainakaan mitään syytä lopettaa hunajan syöntiä. :) Mä olen huomannut, että heti kun pyöräily vähenee / loppuu, iskee flunssat. Toisaalta flunssakausi alkaa yleensä samaan aikaan. ;)

      Poista
  6. Meillä varmaan sama tauti. 8kk kuumetta oli viime yönä 40.3 ja 3v 38.5. Lääkäri itse oli se joka sanoi, että ottakaa tuohon yskään mieluummin hunajaa kun yskänlääkettä! Harmi kun sitä ei suositella alle vuoden ikäisille :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi parkoja, toivottavasti ei tule viikon tautia. :/ Lääkärille propsit!

      Poista
    2. Niin röhähän on kestänyt jo 2kk ja nyt 6 päivää kuumetta tällä pienellä että eikun taas päivystykseen tiemme vie..

      Poista
  7. Asutaan samoilla nurkilla ja samat pöpöt jyllää meilläkin... Kolmas viikko menossa, jee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, osanotto. Jotenkin sellainen fiilis että joululoma ei tule yhtään liian aikaisin...

      Poista
  8. Me asutaan Oulussa ja meillä on sama tauti nyt 3matta viikoa pyörinnässä,ensin jokainen perheenjäsen vuorollaan ja sitten uusintakierrokselle. Täällä on myös siis samaa tautia liikkellä joka kamppaa ihmisiä sänkyyn ku ruttoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uh, taitaa olla siis ihan koko maassa menossa joku setti. On varmaan hyvät poissaolopäivät duunista pikkulasten vanhemmilla... Paranemisia teillekin!

      Poista
  9. Minut saa jo ajatus hunajasta köhimään... olen vissiin sille allerginen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Tuleeko köhä jos hunajaa on jossain ruoassa vai ihan pelkältään?

      Poista
    2. Pelkältään, tai siis käsittelemättömänä / kuumentamattomana. Esimerkiksi kuuman teen seassa hunaja ei kutita kurkkua.

      Poista
    3. Hunajassahan on kaikenmaailman kasvien mettä eli josnon jollekin niistä kasveista allerginen niin hunajallekin?

      Poista
  10. Terkut sateisesta Turkista ja taalla ihan yleinen yskanlaake on hunaja-sitruuna-lamminvesi, jos ylatiehyet on tukossa niin sekaan vahan mustapippuria, katkaisee yskan aika kivasti, kokeiltu on! Pahemaan flunssaan anoppi laittaa sipuliviipaleita hunajan sekaan,kannen alle ja seuraavana paivana lienta naamariin lusikalla, huh mutta joo tepsii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät reseptit!! Jos tää yskä ei ala lientyä niin seuraava konsti on valkosipulit sukkiin ja sitten lupaan ruveta sipulien marinointiin. :D

      Poista
  11. inkivääri-hunaja-vesi toimii (siis tuore inkivääri..)!

    VastaaPoista
  12. Suosittelen lämpimästi Manuka hunajaa. Se on raakaa sitä itseään. Superastmaatikkoallergisena olen ollut jo 6kk ilman mitään köhiä, flunssia ja poskiontelotulehduksia, kun joka aamu olen pienen teelusikallisen kärjen sitä nauttinut (kyllä olen myös sokerihiiri!). Ainut paha Manukassa on sen hinta. Löytyy mm. Ruohonjuuresta ja sitä on ns. eri vahvuuksina: kokeilkaa +30 vahvuisinta.
    NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manukasta olen kyllä kuullut, täytyykin tsekata seuraavan kerran kun Ruohonjuuressa käyn. Mitä noi vahvuudet tarkoittaa?

      Poista
    2. Manukastakin olen tietysti joskus kirjoittanut.

      Eli siis suurin osa maailmalla manukana myydystä hunajasta on jotain muuta kuin manukaa. Korkea hinta houkuttelee huijareita :/ Lisäksi kuluttajia usein hämätään noilla vahvuuksilla.
      Ja uskon, että jos tiettyjä suomalaisia hunajia (esim. kanerva, tattari, hormsma) tutkittaisiin vastaavasti, niin yhtä hyviä "tehoja" voisi löytyä kuin manukasta.

      Manuka on tietysti myös moninkertaisesti kalliimpaa kuin kotimainen perushunaja.

      Terveisin suomalaisen hunajan lobbaaja Mehiläishoitajain liitosta :)

      Poista
    3. Ruohonjuuresta löytyneekin onneksi sitä oikeaa, ei vale-manukaa :)

      Vahvuudet kertoo hunajan antibakteerisuuden aktiivisuuden tasosta, eli +30 on sitä ydykkäintä mitä taitaa löytyä, ja lienee myös tehokkainta. Täältä lisää mm. kohdasta The UMF Rating: http://www.manukahoney.com/what_is_umf_.cfm

      Olisi kyllä hienoa, jos suomalaistakin hunajaa tutkittaisiin enemmän, tai miksipä ei sitten myös brändättäisi suuremmin. Ostajan näkökulmasta kanerva-hunaja kuulostaa hyvältä!

      Poista
  13. Hunajasta voi tehdä tikkareita. ;) mm. täällä: http://www.lily.fi/blogit/osasin/hunajatikkarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienot tikkarit! Miten sä sait ton kattilan puhtaaksi? :D

      Mä lähinnä tarkoitin sellaisia hunajan jähmeän kuoren kaltaisia, toffeemaisia tikkareita, joista sais sellaisen hätäannoksen. :)

      Poista
  14. Sitä tässä on nlondi pohdiskellut, että miksi hunaja on/olisi terveellisempää kuin tavallinen sokeri? Sokeriahan siinäkin on rutkasti ja ilmeisesti juuri siksi helpottaa yskää. Toki siinä on jotain muutakin kuin se pelkkä sokeri jäljellä (toisin kuin puhdistetussa sokerissa), mutta vahvaa sokerilitkua silti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siinä on ihan hitosti muitakin aineita kuin sokeria, siksi. :) Plus ilmeisesti yskään auttaa osittain ihan just nimenomaan se vahva sokerilitku. Mutta tutkimusten mukaan se ei pelkästään riitä selitykseksi hunajan toimimiselle, eli joku muukin ainesosa siellä auttaa.

      Poista
    2. Näissä yskän lieventämiseen liittyneissä tutkimuksissa ei todellakaan ole pystytty vielä tarkkaan selvittämään, miksi hunaja toimii paremmin kuin jokin sokerilitku. Mutta on myönnettävä, että myös ns. lumenesteet auttavat lasten yskän oireiden hoidossa eli esim. mehu. Hunaja vain toimii vielä paremmin.

      "Vaikka lume – tai ainakin greipinmakuinen mehu – lievittää yskää, hunaja on ilmeisesti lumetta tehokkaampi. Sen on ajateltu ohentavan limaa ja sisältävän antioksidantteja ja immunologisesti vaikuttavia aineita. Teelusikallinen sellaisenaan tai maidon joukossa ennen nukkumaan menoa on sopiva hunaja-annos."

      http://www.terve.fi/lasten-infektiotaudit/78960-lumelaakekin-lievittaa-lasten-yskaa

      terveisin hunajalobbari Suomen Mehiläishoitajain liitosta :)

      Poista
    3. Kiitoksia vastanneille :)

      Poista
  15. Meillä vannotaan tämän nimeen: http://www.iherb.com/Y-S-Organic-Bee-Farms-Propolis-Extract-11-4-oz-323-g/23686#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=propolis%20honey&rc=113&sr=null&ic=18

    Loistava tuote yskään lapsille ja aikuisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Propolis onkin erinomainen tuote moneen ongelmaan! Itse käytän suomalaisia propolistippoja veteen sekoitettuna. Niitä saa esim. monista luontaistuote- ja ekokaupoista tai suoraan mehiläishoitajilta vaikka netin kautta. Propolista käytetään myös mm. haavanhoitovoiteiden joukossa.

      Ja ainakin yhden tutkimuksen mukaan se saattaisi tepsiä jopa kaljuuntumiseen :)

      Työni puolesta olen koostanut hieman perustietoja propoliksesta nettisivullemme. Tosin joudumme olemaan varovaisia terveysväitteiden kanssa, koska mehiläistarhaajat eivät niitä saa käyttää markkinoinnissaan.

      Poista
  16. Mä tutustuin syksyisen flunssani aikana ekaa kertaa lakritsiuutetikkuun! Sellainen lakritsipötkön näköinen, mutta kivikova kalikka. Siinä on sitä lakritsiuutetta, mitä käytetään yskänlääkkeessäkin. Niitä mä sitten pilkoin pienemmiksi paloiksi ja imeskelin, maistuu aivan lakritsalle, mut ei voi pureskella.. Löytyi punnitse&säästä:stä!

    VastaaPoista
  17. Ah, täydellistä, kiitos. Meillä on kaikilla ihan järkyttävä yskä. Ranskalaisen lääkärin ohjeet ei tosin sisältänyt tippaakaan hunajaa vaan suunnilleen kymmentä eri sorttia lääkettä, sille yksivuotiaallekin. (Kirjoitin aiheesta just blogiinkin) Ostin tänään vastalauseena mustikoita, passion-hedelmiä ja inkivääriä. Hunajaa meillä jo onkin, menenkin tästä purkille.

    VastaaPoista
  18. En nyt jaksa lukea näitä kaikkia kommentteja, mutta tuon tutkimuksen johtaja sattuu olemaan työkaverini ja tekstissä ei ole mainittu, että hunaja pitää nimenomaan ottaa hunajana ja hunajan pitää olla sitä kiinteää versiota, sillä juokseva hunaja kuumennetaan, jolloin antimikrobiset aineet tuhoutuvat. Lisätutkimukselle haetaan parhaillaan rahoitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elli, periaatteessa noin, mutta kaikki hunajathan ovat juoksevia heti linkouksen jälkeen. Se, miten nopeasti hunaja luontaisesti kiteytyy (=muuttuu kiinteäksi), riippuu hunajan alkuperäkasveista. Valtaosa kotimaisista hunajista muuttuu ennemmin tai myöhemmin kiteytyneiksi, ja moni hunajantuottaja kiteyttää hunajan mekaanisesti ennen purkitusta.

      Jotkut mehiläistarhaajat tai kuluttajat voivat myös pakastaa hunajaa. Tällöin kiteytyminen pysähtyy. Juoksevana pakastettu, vastalingottu hunaja on sulatuksen jälkeen taas juoksevaa.

      Mutta on siis myös hunajia, jotka pysyvät ilman mitään käsittelyä juoksevina. Esimerkiksi horsma- tai lakkapohjainen hunaja (eli mehiläiset ovat pääosin keränneet metensä näistä kukista) pysyy pitkään juoksevana.

      Mutta totta on siis se, että etenkin ulkomaisia hunajia käsitellään kuumentamalla juokseviksi.

      Poista
    2. Tarkoitin siis sitä, että niitä ei saa olla käsitelty juokseviksi, jos ne eivät luonnostaan sitä ole. Ja kyllä oman "perstuntuman" mukaan hunajia käsitellään yllättävän paljon juokseviksi myös Suomessa. Ainakin Korteniemen luomuhunaja on käsiteltyä.

      Manuka-hunajahan on ihan superantibakteerinen, mutta se on tosiaan helkutin kallista.

      Tavallinen sokeri on ihan eri asia kuin hunaja, hunaja on pääosin inverttisokeria (glukoosin ja fruktoosin sekoitus) ja perussokeri on sakkaroosia.

      Poista
  19. Tätä kikkaa kokeilin jo vuosia sitten heti kun hunajaa sai antaa. Toimii, yskä on aina lakannut heti ja yöt nukuttu hyvin :) Tattarihunaja olisi kuulemma kaikkein parasta, mutta sitä ei saakaan ihan joka paikasta.

    VastaaPoista
  20. Suosittelen yskään kunnollista vihreää teetä. Samoin dermoslin tabletit (suu-kurkku tms. Lakritsinmaku) auttavat nielun kutinaan ja yskän ärsytyksen. Tablettia kannattaa imeskellä ennen nukkumaanmenoa.

    VastaaPoista
  21. Hunaja tuo luonnon ihmelääke! Meillä syödään viikottain. Kipeänä tuplataan annokset.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...