8.12.2014

5:2 dieetti: Kolmas viikko

Painoprojekti 5:2:n kolmas viikko on tähän astisista haastavin - ja mikä ärsyttävintä, se näkyy tuloksessa.
 


Haasteelliset periodit lapsiperheessä ovat armon aikaa, ihan kaikessa. Skidi oli mahtavat 6 päivää putkeen kuumeessa. Viikko oli rikkonainen ja stressaava, sillä duuniaikataulut olivat yhtä säätöä ja poikkeuksen poikkeusta. Eikä tämä viikko ei ole yhtään helpompi, sillä nyt tauti on tarttunut meihin muihinkin. Ihan hirveästi en jaksa nyt keskittyä kalorimääriin - eikä onneksi tarvitsekaan. Nuhassa on sentään normaalia kehnompi ruokahalu, ja toisaalta kun tiedän, että tämä toimii, on helppo ottaa sairaspäivät rennosti.

PMS. Tarvitseeko selittää? Olen tässä vaiheessa yleensä niin kypsä kaikkeen (myös itseeni), että varsinkaan mitkään ryhtiliikkeet karkkilakosta urheiluharrastuksiin eivät kiinnosta pätkän vertaa. Olisi kiva kuulla, miten kokeneemmat paastoajat tätä tilaa käsittelevät!

Laihduttaja kaipaa henkistä tukea. Oma selkäranka on helpompi säilyttää, jos perhe on edes jossain määrin mukana tsemppaamassa. 5:2 on siitä helppo metodi, että sen perheen yhteisen aterian voi jättää väliin, mutta jos puoliso vetää vieressä iltapaksi pizzaa ja glögiä, alkaa katkeruus kasvaa yhteismitallisesti kuolan määrän kanssa. Huom. Massiivisen perheriidan mahdollisuus, jos yhdistyy edellisen kohdan kanssa.

Kasvisproteiinit pelastavat. Linssimuhennokseen (linssi, tomaattimurska, sipuli, kesäkurpitsa, porkkana, chili) on jopa vaikea saada kaloreita, joten annoskoko pysyy reiluna. Myös uusi ystäväni quorn on osoittautunut mainioksi päivällismateriaaliksi. Tutustuin tähän tuotteeseen kesällä ja nyt yritän ujuttaa sitä perheelle säännölliseen käyttöön.

Ai niin, ravitsemusterapeutti Outi Nuutinen esitti tänään Hesarin mielipidepalstalla, että ruoan energiamäärien ilmoittaminen on tehotonta yhteiskunnan holhousta. En voisi olla enempää eri mieltä! En tiedä kaloreista ja energiantarpeista yhtään mitään, joten näin aloittelijana olen päivittäin toivonut, että luvut olisivat selkeämmin esillä - ja veikkaan, että en ole ihan ainut. Sehän olisi vain loistavaa asiaskapalvelua.

Paino: sama. Kävin kyllä taas kertaalleen kutosella alkavan luvun puolella, mutta sitten jämähti. Tajusin myös tarvitsevani uuden vaa'an. Kylppärissä asustava 80-luvun peli ei ehkä ole kovin luotettava. Onneksi farkut eivät petä.

Ps. Kokosin kaikki 5:2 postaukset tuonne ylävalikkoon, jos aihe kiinnostaa. Yritän duunata myös muutaman reseptin heti kun kykenen.

14 kommenttia:

 1. Joo... mä en luottais vaakaan. Meillä melko pränikkä digitaalivaaka ja mun alkupaino pari viikkoa sitten oli 57,2. Nyt olen ollut sen pari viikkoa tolla dieetillä ja eilen aamulla paino 58,2. Tänään aamulla 56,8. Että tuota... Noin pienissä vaihteluissa kun liikutaan niin varmasti on normaalia vaihtelua, mutta silti. Housut on parempi mittari :)
  Mä oon tähän asti menny amatöörimäisesti kaupan sosekeitolla (päivällinen) ja raejuustolla (lounas - tomaattien ja kurkun kanssa) ja toistaiseksi ihan pala kakkuu ollut tämä rasti. Täytyy kyllä laajentaa tota ruokarepertuaaria - varmaan tulee muutaman viikon kuluttua raejuust korvista muuten.
  -K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, housut eivät valhetele. :) En muuten ymmärrä miksi tänä kehityksen aikana myös vaa'at menevät huonompaan suuntaan?? Eikö riitä, että vaatteet eivät kestä pesua?

   Poista
  2. Nykyvaa'at ovat tosiaan merkillisiä. Omani näyttää johdonmukaisesti 5 kg vähemmän, jos sille nousee räsymaton päällä :). Harmi, että olen niin rehellinen perusluonteeltani, en voi nauttia tuloksista...

   Poista
 2. Ei kannata joka päivä vaa'alla käydä, vaan kerran viikkoon. Vaihtelut ovat päivien välillä voivat olla suuriakin.

  Kun olin tuolla 5:2-dieetillä otin tavaksi punnita kerran kuussa (kuun lopussa) painoni aamulla ennen aamiaista, jotka arkistoin. Näin painon putoamisen seuraaminen oli jossakin määrin huojentavaa :) Otin myös ylös vyötärömitat ja lantionympäryksen mitan. Näillekin kun tässä dieetissä tapahtuu pienenemistä.
  Myöskään viikot,jolloin ei pysty, joko aikataulullisesti tai muusta syystä johtuen, pitämään dieettiä, eivät kaada sitä.

  Saavutin oman tavoitepainoni noin 4 kk pätkäpaastolla (-7,5 kg) johon mahtui useampikin viikko (ei peräkkäisiä) sinne väliin, jolloin en pitänyt paastopäiviä. Nyt pidän painoani 6:1 -versiolla, ja siinäkin on viikkoja, jolloin en paastoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pätkäpaasto"dieetti" toimii juuri näin, joustavasti - väliviikotkaan eivät haittaa. Keskimääräinen pudotus 1-2 kg /kk. Siksi voisi puhua mieluummin elämäntavasta eikä dieetistä. Pätkäpaasto mukailee normaalia vaihtelua ravinnonsaannissa ennen nykymaailman yltäkylläisyyttä. Elimistö varastoi, kun ruokaa on tarjolla runsaasti, käyttää varastoja huonojen aikojen (paaston) aikana. Nykyään vain koko ajan tarjonta ja energian saanti on niin suuri, ettei varastoja ehditä käyttää, vaan se jää kehoon rasvaksi. Uskon, että tämä toimii juuri biologisen säätelyn ja hitaan painonlaskun ansiosta.

   Poista
  2. Komppaan tätä! Itse pidän "paastovapaata" lomilla ja nytkin esmes. jouluna. Jos vuoden 52 viikosta jää vaikka viisikin väliin, se ei venettä kaada.
   Tsemppiä!

   Poista
  3. Hienoa kuulla näitä kannustavia esimerkkejä!

   Hitto kun mulla ei ole muita kuin rakennusmittoja, olisi ehdottomasti ollut kiinnostavaa mitata myös vyötärö. :D Onneksi on yhdet superkireät farkut mittanauhana.

   Sen verran hyvin sopii tämä paastoilu kriisiperiodit poislukien, että elämäntapa tästä varmaankin tulee.

   Poista
 3. Se linssiohje olisi kiva! Yritin jo yhdellä ohjeella linssimuhennosta, mutta tuli aivan mautonta...

  VastaaPoista
 4. Juuri edellisessä postauksessahan sinulla on resepti!

  VastaaPoista
 5. Tuolla sulla tekstissä on muuten nimenä Outi Mäenpää, mutta linkin takana on ravitsemusterapeutti Outi Nuutinen... Ihan fyi vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaha, taas aivo tehnyt ihan mitä aivo haluaa. :D

   Poista
 6. Älä herrajesta osta mitään Omronin vaakaa. Paskoja ovat. Soehnle on kunnon merkki.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...