28.11.2014

Vetoomus valon puolesta

Pyöräilykausi alkaa olla omalta kohdaltani ohi. Ei niinkään kylmyyden vaan pimeyden takia.

Työmatkallani on kolme huonosti valaistua kohtaa. Viime viikolla yhdessä tällaisessa kohdassa kaksi teinityttöä käveli rinnakkain - ilman heijastimia. Sydänkohtaus. Onneksi vauhti oli hiljainen, jarrut toimivat eikä ollut liukasta.Tällaisilla magneettisilla lampuilla voisi valaista aika kivasti fillarinsa. Tai jääkaappinsa.

Ohut, hihassa roikkuva heijastimenläpyskä on onneton suojavaruste, kun märkä asvaltti kiiltelee ja vastaantulijoiden valot häikäisevät. Mustaan villakankaaseen päästä varpaisiin kääriytynyttä ihmistä ei huomaa kuin vasta puolen metrin päästä.

Miten hitossa olemme näin surkeita näkymisessä? Jatkuvassa pimeydessä elävät syvänmeren kalatkin tuottavat bioluminenssia. Suomalaisen evoluutio on varmasti menossa samaan suuntaan, mutta sitä odotellessa pitäisi skarpata.

Ihmiset, pyydän, valaiskaa itsenne rohkeasti! Mikään määrä heijastimia, otsalamppuja tai hihavilkkuja ei ole tässä vuodenajassa liioittelua, noloa tai mautonta. Olen myös erikseen pysähtynyt kiittämään ihmisiä, jotka ovat laittaneet koirilleen valoliivit.

Vaatevalmistajat, älkää ujostelko heijastavien materiaalien käyttöä!

Suomalaiset fillari- ja retkikamavalmistajat: innovaatioita kehiin! Pyörissä pitäisi olla valoa hohtavat rungot ja lamput vakiona. Lisäksi reppuihin pitäisi laittaa isot heijastuspinnat ja mahdollisuus saada roikkumaan kunnon lyhty.

Ja kaupungin virkamiehet: valaisimia mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Päätinkin ripustaa sekä Skidiin että potkulautaansa heijastinten lisäksi myös kunnon jouluvalot. Toiseen käteen vilkkuvalolla varustettu hihanauha, toiseen taskuun roikkumaan pieni led-lamppu ja potkulautaan kunnon etuvalo.

Enkä olisi pannut pahakseni, jos niistä olisi kuulunut myös vähän jingle bellsiä.

15 kommenttia:

 1. Lasten heijastimiin kääriminen hankaloituu vuosi vuodelta kun he kasvavat. Taaperovaaatteissa on lähtökohtaisesti ihan mukavasti heijastimia, mutta koululaisvaatteista ne alkavat vähitellen huveta. Tämän syksyn takissa on...heijastava logo rintapielessä ja toinen puntissa. Edellisvuonna sentään löytyi kohteelle kelpaava jossa oli heijastavat tereet. Ongelma ei siis ole siinä että lapsi vieroisi heijastavia pintoja vaan siinä että hän on aika tarkka vaatteistaan noin kautta linjan.

  On meilläkin eteisessä korillinen erilaisia nauhoja ja riippaheijastmia sekä muutamaa eri kokoa heijastinliivejä mutta kun itselläkin tekee tiukkaa muistaa ottaa niin tuo hattarapäinen jälkeläinen muistaa vielä harvemmin. Eikä aina pysty olemaan siinä ovenpielessä asiaa vahtimassa. Reppuun on saanut ihan hyvin kiinni kaikenlaista, mutta vaatteissa ei enää yleensä ole edes vetoketjuissa reikää johon heijastimen saisi tukevasti kiinni. Hakaneulat ei pojan menossa kestä.

  VastaaPoista
 2. Just näin ! Ei lisättävää. Tämä kannattaa kaikkien katsoa...

  http://www.expressen.se/omtalat/videon-som-alla-borde-se-sa-har-daligt-syns-du-utan-reflexer/

  VastaaPoista
 3. Meidän perheessä heijastinliivi on vakiovaruste sekä aikuisille että lapsille kun liikutaan pimeällä ulkona. Niistä on nykyään tosi sporttisiakin malleja, mistä kiitos tuptekehittäjille. Oli ne ekat one size fits for all -teltat aika katuja.

  VastaaPoista
 4. Kyllä juuri näin... autoa ajaessa on todella usein lähetä piti tilanteita kun ei vaan kertakaikkiaan näe jalankulkijoita.
  Ja olen huomannut että kun pyöräilen pimeällä autolijat havaitsevat minut paljon paremmin kun päällä on kirkkaan keltainen pyöräilytakki... plus tietysti pyörässä valot.

  Olen kyllä itsekin todella huono heijastinten käyttäjä... vihaan noita riippuvia malleja, koska ne tarttuu joka paikkaan ja en jaksa koko ajan olla repimässä niitä taskuun ja takaisin. Tässä olis oikeasti jollekulle tuotekehittäjälle paikka keksiä heijastin, joka olis hyvännäköinen ja toimiva....hihan ympärille kiedottavatkaan kun ei oikein toimi eikä ole muutenkaan mukavia käyttää.

  VastaaPoista
 5. Meillä maalla tämä ei ole ongelma, kun useimmat ulkoilevat mukisematta heijastinliivit päällä - niin lapset kuin aikuisetkin. Mutta kovin cityuskottava asuste se ei tietenkään ole ;)

  VastaaPoista
 6. Meillä on lapsilla leveät heijastintereet hihoissa ja punteissa. Pipossa heijastinlankaa ja koulurepussa ommellut heijastinmerkit. Polkupyörässä on valot edessä ja takana. Irtoheijastimet häviävät, joten niihin emme pelkästään luota. Minulla parhaat heijastimet löytyvät kengistä. Miehellä heijastinliivistä, jonka kangas on heijastavaa. Katu-uskottava tummansininen toppaliivi. Katu-uskottavia jouluvaloja ja heijastinvaatteita tarvitaan markkinoille.

  VastaaPoista
 7. Maalla kun asuu eikä katuvaloja ole, niin vakiovarusteeseen kuuluu heijastinliivi ja otsalamppu. Niin kaksi vuotiaalle kuin aikuisellekin! Kaupunkiin kun lähdetään kauppaan, niin aikuisten taskuissa on heijastimet, jotka saa tarvittaessa esille ja roikkumaan, lapsella on onneksi heijastimia vaatteissa ja pipossa iso heijastin.

  VastaaPoista
 8. Kaikille tiedoksi, nykyään on saatavilla heijastinlankaa! Siis sellaista, jossa kunnon neulelangan seassa on heijastinnauhaa. Sellaisesta musta-hopeisesta tai pinkki-hopeisesta langasta saisi ihan varmasti teinitytöllekin kelpaavan pipon ja lapaset. Olisi sitten edes jonkinlaiset heijastimet. :) Vaikka eivät sellaiset toki kunnollisia heijastomia korvaa.

  Eli kaikki neulomistaitoiset joululahjapipoja ja -lapasia neulomaan!

  VastaaPoista
 9. Voi minä niiin allekirjoitan tämän. Varsinkin sateisella säällä heijastimettomia ihmisiä/eläimiä on täysin mahdotonta nähdä. Kerran läksytin pari teiniä oikein huolella, kun hyppäsivät juurikin märällä kelillä suojatielle ihan minun autoni nokan eteen. Onneks ajoin sään takia alle nopeusrajoituksen. Luulen, että heijastin löytyy nyt molemmilta tytöiltä, sen verran häpeissään he olivat sen saarnan jälkeen...

  Nuo heijastintereet yms. ovat aika säälittäviä taajamaoloissa, en luottaisin niihin pätkääkään. Heijastinliivi on paras vaihtoehto, mutta en itsekään vetäisi sellaista päälle kaupungissa kävellessäni. :) Siksi olenkin kuin joulukuusi, kaksi heijastinta kaikissa takeissa ja käsilaukkussa roikkuu toinen mokoma. Lisäksi lenkillä käytän heijastinpipoa, joka on siis heijastavaa kangasta itsessään.

  Niille vinkiksi, jotka tuskailevat sen kanssa, etteivät roikkuheijastimet kestä lapsen menossa mukana, niin avuksi vinkki: on olemassa sellaisia heijastimia, jotka ovat todella kestävällä klipsillä kiinni ja nauha on vähän sen tyylistä kuin ennen vanhaan puhelimen johto, eli venyy ja paukkuu. Sen verran olen testannut, ettei hajonnut, vaikka heijastin jäi auton oven väliin sisäpuolelle, kun pamautin oven kiinni, enkä huomannut asiaa heti: ei käynyt kuinkaan :)

  VastaaPoista
 10. Hankin just pienet ledilamput jokaisen perheenjäsenen takin vetimeen. Monet ihmettelivät, mitä hyötyä niistä on. Pidin pienen luennon siitä, kuinka heijastin toimii vain valon osuessa siihen, mutta ledilamppu näkyy aina. Lapsilla on haalarit Molo kids -merkiltä, joiden ehdottomasti paras puoli on mielettömän hyvät heijastimet.

  Aikuisten vaatteissa kummastuttaa vuodesta toiseen heijastimien puute...

  VastaaPoista
 11. Vinkee on tehnyt hyvää työtä, löytyy heijastavaa reppua, hauskoja liivejä lapsille ja sitten vielä nämä pinnat pyöräiljöille ja vaunuilijoille: http://www.vinkee.fi/tuote/pinnaheijastin-fuksia-18-kpl/

  VastaaPoista
 12. Meinasin kanssa vinkata Vinkeen kauttaaltaan heijastavaa reppua, joku oli ehtinyt ensin :)
  Siis www.vinkee.fi

  VastaaPoista
 13. Mä valitsen nykyään toppavaatteet niihin valmiiksi laitettujen heijastimien mukaan. Esim molokids on aika paska laatuista mutta siinä on kyllä heijastinta joka suuntaan. Arkena meillä on kappahlin kamat, siinäkin on aika hyvä heijastinörkkikuva. Vinkiksi myös että ompeluliikkeestä saa silitettävää heijastinkangasta josta voi leikata itse vaikka tähtiä ja kiinnittää niitä vaatteisiin nätisti haluamiinsa kohtiin. Ne roikkoheijastimet unohtuu kuitenkin tai on aina roikkumassa just siinä takissa joka jäi kotiin. Tai sit ne unohtuu taskuun kun on mennyt päivällä piilottamaan sen haisulin tai söpöt hattivatit taskuun, ettei duunikaveri näe.

  VastaaPoista
 14. Ledilamppuja ja ledinauhoja hihaan, ei maksa juuri mitään! Meillä on lapsi kuin joulukuusi, mutta eipä ollut vaikeuksia löytää sitä taannoin ensilumien aikaan pimenevästä pulkkamäestäkään. Vetskarissa roikkuva lamppu ei näy taaksepäin, siksi on hihassa myös. Ja mikä parasta, lapsi ylpeilee valoillaan :)

  VastaaPoista
 15. Apteekista saa heijastinteippiä, jolla voi kätevästi tehostaa näkyvyyttä ilman hakaneulavirityksiä. Itse olen viritellyt lapsen takin helmaan ja hihoihin raidat niin, ettei kukaan edes tajua niiden olevan jälkikäteen asennettuja.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...