12.11.2014

Toimiiko kissaympyrä lapsiin?

Somessa on jaettu paljon videoita, joissa esitellään, kuinka katti menee aina lattialle rajatun ympyrän sisään. Vastaus otsikon kysymykseen on ei, mutta Project Mama -instituutin tutkimusten mukaan lapsilla on paljon samantyyppisiä maneereja lattialla olevia asioita kohtaan.

Tässä setä yrittää ottaa nokoset lattialla.
1. Laita lattialle käsilaukkusi. 
Ja katso: lapsi painelee hippulat vinkuen kassille! Käsilaukusta katoaa sadan prosentin varmuudella ainakin luottokortti, avaimet, puhelin ja kulkukortti. Myös muuttolaatikko toimii samaan tapaan: lapsi purkaa tarmokkaasti tavarat pois ja postittaa ne salaisiin paikkoihin eri puolille asuntoa.

2. Kaada lattialle mustikkakeittoa.
Tämä vetää erityisesti pieniä lapsia puoleensa magneetin lailla. Eipä aikaakaan kun jo tulevat pienet kädet lätkyttämään keittolätäkköä ja kehittämään siitä abstraktia lattiataidetta. Keitossa voi myös uittaa jalkojaan ja hiuksiaan. Rohkeimmat istuvat siihen.

3. Mene itse lattialle.
Lue lehteä, venyttele, tee vatsalihasjumppaa - pääasia, että yrität rentoutua. Kaikki välilevysi luiskahtavat paikoiltaan, kun kimppuusi käy kaikkien aikojen mahdollisuusikkunan riehannuttama taapero: aikuinen iskuetäisyydellä. Geronimo!

Kissaympyrä toimii myös toisinpäin. On nimittäin myös muutama lapsia voimakkaasti karkoittava esine. Kokeilepa laittaa lattialle nämä!

1. Lastentuoli. 
Lyhyelle ihmiselle täydellisesti suunniteltu lastentuoli on lapsen mielestä lapsille, jollaisena hän ei itseään pidä. Lapsi istuu mieluummin paljaalla lattialla (tai siinä mustikkakeitossa), pöydällä, hyllyssä tai naamasi päällä, mutta ei missään tapauksessa hänelle tarkoitetulla tuolilla.

2. Potta.
Tehoaa erityisesti vaippaikäisiin. Lapsen näkökulmasta potalla ei missään tapauksessa voi istuksia puolta sekuntia kauempaa. Saattaisi vaikka vahingossa lirahtaa hyvät pissat muualle kuin housuihin!

3. Parsakaali.
Parsakaalin voi oikeastaan laittaa minne vain, mistä haluaa pitää lapset poissa. Tuo pahinta mörökölliäkin pelottavampi kasvis on vaaninut pikkulapsia kautta aikojen sadististen aikuisten kasaamissa ruoka-annoksissa - ei ole mitään karmivampaa kuin tavata myrkynvihreä röpelösieni esimerkiksi sieltä käsilaukusta!

Kokeilkaa toki vapaasti! Ja jakakaa ehdottomasti omat lapsitemppunne - videon kera tai ilman!

26 kommenttia:

 1. Hahaa! Tosin meillä ei mennyt kissa vyöstä tehtyyn kissaympyrään, yhdeksänkuinen laps sen sijaan meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihtyikö pitkäänkin? :D Pitää varmaan kokeilla!

   Poista
  2. Meidän 1v 3kk meni myös heti lattialle tehtyyn ympyrään ja pysyi siinä melkein minuutin. Paikallaan. Sain jopa kuvan lapsesta sekä ympyrästä yhdessä. Myös listaamasi houkuttimet toimivat sekunnin sadasosissa.

   Mutta noista karkottimista meillä ei toimi mikään. Orastavaa parsakaaliangstia tosin on ollut ilmassa mutta parsakaalikammo kulkeekin ehkä geeneissä (isän puolelta tietysti) joten on tätä hylkimisreaktiota jo odoteltukin.

   Poista
 2. Meillä kyllä toi parsakaali toimi vaan ruokapöydässä. Eli lautaselta ei parsakaali maistunu, mut lattialle pudonneena, liiskautuneena, hiuksiin ja pölyyn sotkeutuneena... ai ai mitä herkkua.
  Muuten allekirjoitan kyllä ainakin kohdat 1 ja 3 houkuttimista sekä kohdan 2 karkottimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tämä on tapa saada lapsi syömään kasviksensa, niin nähdäkseni tarkoitus pyhittää keinot. :)

   Poista
  2. Muutaman perheen empiirisellä tarkkailulla voisin sanoa että paras keino saada lapsi syömään kasviksensa on laittaa ne omalle lautaselle. Alkavat kummasti kiinnostaa enemmän kun pyytäessä saa maistaa jotain äidin tai iskän 'herkuista'. Lisäksi lapsi syö helpommin jo niitä tuttuja makuja joten vanhat tutut voi pikkuhiljaa siirtää lapsenkin lautaselle, mutta uudet maut saa repertuaariin helpommin kun ei laita niitä lähtökohtaisesti aiheuttamaan epäluuloa siihen nenän alle. Parsakaalikin on vihreämpää naapurin lautasella ;P

   Poista
 3. Nauroin parsakaalille ääneen niin, että mies jo pyöritteli silmiään. Ah, kiitos piristyksestä! Tää varmaan nauratti siksi, että meidän taapero on vielä liian pieni omakohtaisten kokemusten keräämiseen ;)

  VastaaPoista
 4. Houkuttimet joo, kaikki! Mutta meillä on niin omituinen lapsi, että sen herkkulista on parsakaali, ruusukaali, erilaiset pavut ja hernekeitto. Että jos pitää saada lapsi pois poistossa, niin eikun pieni lupaus "mitä jos höyrytettäisiin parsakaalia" ja meidän lapsi juoksee kohti kotia. No joo, ois kiva sanoa että tää johtuu meidän hienosta ruokakasvatuksesta, mutta osaan jo yhden lapsenkin kokemuksella veikata, että tää kyseinen yksilö nyt vaan on vähän poikkeuksellinen mieltymyksissään ja that's it. Mutta ihana silti on lapsi joka suorastaan hotkii parsakaalia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kuopus on samanmoinen! Muskarissa laulettiin mökötyslaulua, jossa mm. lueteltiin että en pidä parsakaalista tmv. Lapsi ei suostunut sitä laulamaan, vaan kuiskasi hennosti mulle, että mutta äiti, minähän pidän parsakaalista. :D Tämä lapsi on kyllä muutoinkin jotenkin poikkeustapaus, koska hänelle maistuu liki kaikki ruuat mainiosti. Onneksi supernirso esikoinen tasoittaa vääristymää, niin ei vain luulla, että tämä johtuisi mistään kasvatuksen onnistumisesta täälläkään. ;)

   Poista
  2. Myös meillä yksi 11 v parsakaalin rakastaja...ei kyllä syö kaikkea muuta, mutta parsakaali on herkku, kuin myös kaprikset....

   Poista
 5. kirja: kutsu tulla syliin, näyttämään piirrustuksia, kutsumaan leikkiin, selvittämään riitoja...
  ratkaisu: opettele lukemaan seisten keittiön työtason äärellä (hätävarana voi pitää parsakaalia lähitienoilla)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä surffaan netissä padilta seisten keittiön työtason ääressä :D

   Poista
  2. Meillä ei tällä hetkellä tiskikonetta ja arvatkaa vaan miten kauan voi tiskata. Lähes koko illan, mutta kun tiskauksen ääni loppuu, niin heti tullaan katsomaan, että ahaa äiti vapaana tekemään "lasten asioita"

   Poista
 6. Tuo lastentuoli on kaksinapainen juttu - jos sellanen on jossain muualla, vaikka julkisella paikalla, niin se houkuttaa kuin häkä. Sitten jos sellaisen ostaa kotiin, niin se todellakin toimii karkottimena.
  Odotan sitä päivää että saisin venyteltyä olkkarin lattialla lasten kotona ollessa ilman että selässäni on kaksi huutavaa painoa...

  VastaaPoista
 7. tää oli tosi hauska :) tosin tota lapset ja parsakaali -juttua en tajua, mä tunnen enimmäkseen vain lapsia jotka syö parsakaalia ihan kuten muutakin ruokaa.

  VastaaPoista
 8. Meilläkään kissa ei kiinnostunut minkäänlaisista ympyröistä, katseoi vain että mitä nuo idiootit yrittää. Mutta isi on lattialla paras lapsimagneetti koskaan. Ei tarvitse edes mennä maanrajaan saakka, kyykistyminen riittää. Jo on puoli tusinaa niskassa roikkumassa.. no, neljä ainakin.

  VastaaPoista
 9. Tosi hyvä! :D Meillä tosin parsakaalit katoavat parempiin suihin myös äidin lautaselta :D

  VastaaPoista
 10. Tein hyppynarusta rinkulan lattialle. 3-v tuli heti hyppimään ympyrään ja siitä pois ja taas takaisin. Kohta 5-vuotias innostui: "Tää on joki. Kiitos äiti kun teit meille hienon uimapaikan." Ryhtyi uimaan. 1-v tuli ja kiskoi narun pois. Ei haitannut isompia, jotka siirtyivät raaputtamaan kakkutaikinaa. Eli rinkula inspiroi hetkeksi lapset. Mutta vain hetkeksi.

  Lapsimagneetteja:
  -hillo
  -pahvilaatikko (mitä suurempi sen parempi)
  -petaamaton sänky (sänky on tietty lattialla, mutta petaamattomasta vuoteesta päätyvät kaikki vuodevaatteet lattialle, jotka sitten ovat se varsinainen magneetti)
  -vesi, maito, mikä tahansa roiskuva neste lattialla
  -hammastahna
  -hämähäkki, muurahainen...
  -johdot, laturit
  -imuri (sekä virtakytkin että kelausnappi ja se johto, jonka irrottaminen pistorasiasta n 20 krt per imurointi on magneettinen tehtävä, jota lapset eivät voi vastustaa)

  VastaaPoista
 11. Meillä opeteltiin kävelemään juuston palan kanssa. Sellainen vuoden ikäinen kävelee kiitettävästi kun pään yläpuolella piti näytillä juustokuutiota. Tästä on videoksin. Onneksi ei tarvittu sentään hiiren loukkua. ; )

  VastaaPoista
 12. Meillä empiirinen tutkimus on tuottanut seuraavaa:

  Äiti kerää kasan virikkeellisiä tehtäviä, askartelutavaraa, kirjoja, kyniä ym pöydälle jotta voidaan lasten kanssa viettää laatuaikaa ja oppia samalla uusia taitoja. Isä vetää oman ässän hihastaan ja rojahtaa koko pituudeltaan lattialle. Voitte kenties arvata kumpi houkutteli lapset paremmin luokseen. :)

  -kape-

  VastaaPoista
 13. Parsakaali on vähän vanha vitsi. Oikeasti lapset rakastaa sitä, etenkin tuoretta parsakaalia.

  VastaaPoista
 14. Puhelimessa puhuminen paras tapa saada huomio kiinnittymään itseesi! Varmaa on se, että kun on ensin varttitunin yrittänyt saada lapsia kuuntelemaan mitä sanottavaa sinulla olisi. Käyttänyt kaikki keinot maanittelusta houkutteluun ja käskemisen kautta suoraan raivoon, tuloksetta. Niin voit ottaa järeät aseet käyttöön ja aloittaa puhelun. Jo parin minuutin lämminhenkinen keskustelu riittää siihen, että koko perhe kaipaa sinua juuri nyt ja tulee luoksesi korvat höröllä ja sydän täynnä asiaa. Empirrinen testini osoittaa 100% toimivuuden 1 - 18 vuotiailla lapsilla.

  VastaaPoista
 15. Meillä ei syödä parsakaalia vaan tonttujen puita. Kyllä kelpaavat ;) Läppäri sylissä on kans melkoisen magneettinen!

  VastaaPoista
 16. Onnistuin lapsena kävelemään usein juuri siitä kohtaa, mihin äiti oli harjannut muruset ja kissankarvat kasaksi ennen rikkalapioon siirtämistä. Monesti tulin yläkerrasta asti levittämään kasan - tahattomasti. Nykyisin meitä molempia naurattaa kotona kyläillessä, jos satun astumaan huoneeseen juuri lakaisuhetkellä. Taitaa olla harvinaisen vahva magneetti.

  VastaaPoista
 17. Lapsia on kyllä hyvä huijata muuttamalla ruoka-aineen nimi. Anonyymin lapset syövät parsakaalin sijaan tonttujen puita. Minä taas pidin pienenä herkkusieniä hirmuisen epäilyttävinä. Täytyy olla pahaa, jos kerran nimessä on "herkku". Puhelinsieniä sen sijaan söin mielelläni. :D Ja monet kuvat on siitä, kun makoilen/kiipeilen/istun lattialla makaavan isän päällä.

  VastaaPoista
 18. Meillä on kyllä ihan sama miten tai mistä tai millä nimellä niitä inhokkeja (myös parsa kuuluu tähän kategoriaan) tarjoaa niin ei mene alas....

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...