24.11.2014

5:2 dieetti: Ensimmäinen viikko

Koska 5:2 dieetti herätti niin paljon keskustelua, ajattelin palata asiaan nyt astetta kokeneempana. Kolme paastopäivää on takana. Ekasta viikosta jäi seuraavia havaintoja käteen.


1. Pätkäpaastoaminen on mun juttu. Kuten arvelinkin, minulla ei ole vaikeuksia jättää energiansaantia kahtena päivänä viikossa 500 kaloriin. Täysin ongelmatonta se ei ole, mutta en tunne fyysistä heikotusta, pahoinvointia tai mielialanvaihtelua. Vain pientä palelua on esiintynyt, mutta johtunee enemmän marraskuusta. Vaikein pala on syömisen sosiaalinen puoli: syö siinä lounaaksi puuro kun muut vetävät kermapastan. Sheesh. Lisäksi en ole tajunnutkaan, miten paljon kaikkea pientä syön siellä sun täällä!

2. Viikko pitää suunitella etukäteen. Mental note: vilkkaat toimistopäivät ovat helppoja paastopäiviä, mutta sen sijaan rento päivä kotitoimistolla on kamala! Onneksi paastopäivien pitämiselle löytyy joustoa, vaikka viikonlopun pyhittäisikin normaalielämälle.

3. Olen hemmetin huono laskemaan kaloreita. Onko tähän jotain älypuhelinappia? Minulla ei ole mitään käsitystä, paljonko energiaa on yhdessä kananmunassa, kourallisessa mustikoita tai puolikkaassa leipäviipaleessa. Ja millainen määrä on 100 gr papuja? Pakkausten kylkiä olen sentään tottunut kyttäämään piilosokeria vältellessä ja onneksi pakastehyllyssä on valmisaterioita, joiden kalorit on selkeästi esitetty. Lisäksi löysin tämän Syö hyvää -tuotevertailusaitin, jossa on melkein 2000 elintarvikkeen tiedot.

4. Minun on helpointa skipata aamiainen. Selviän helposti puolille päiville kupilla teetä. Sitten kevyt keitto- tai puurolounas ja päivälliseksi salaatti-/valmisruoka. Siinä se. Jos tuntuu, että ei saa nukutuksi ilman iltapalaa, kannattaa säästää kaloreita vielä pieneen iltapalaan kuten riisikakkuun, jonka päällä on tomaattia.

5. Paastopäivää edeltävää iltaa ei kannata vetää kevyesti. Päivällisen pitää olla muuta kuin salaatti eikä iltapalaa ei kannata jättää väliin.

6. Pelko normipäivien sikailusta oli tarpeeton. En kompensoinut paastopäivää ylensyömällä seuraavana päivänä, vaan päinvastoin: mahalaukku tuntui olevan seuraavana päivänä aivan täynnä parista punajuuripihvistä. Voi jopa olla, että tämä on vastaus toiseenkin ongelmaani, joka koskee liian isoja annoskokoja.

7. Jaksan pyöräillä paaston jälkeen. On jopa kummallisen kevyt olo. Paastopäivänä en ole vielä pyöräillyt, mutta jotkut selviävät siitäkin. En ole niin seikkailunhaluinen, vielä.

8. Nälkä on ohimenevä tunne. Ruokaa tulee ajatelleeksi usein, vaikka ei olisikaan nälkä, mutta kuppi teetä hoitaa valenälän. Ja ihan kuin näläntunteeseen jotenkin henkisesti tottuisi: pitää oppia että kyseessä ei ole tila, joka vaatii välitöntä korjausta.

9. Mene nukkumaan. Hiton hyvä tapa selvitä paastopäivästä on lyhentää sitä menemällä hyvissä ajoin nukkumaan. Ps. Ei ehkä kannata juoda paastopäivän iltana isoa lasia vettä tyhjään vatsaan. Vatsa nimittäin metelöi niin, että puolisokin kuolee nauruun.

10. Paino todella laskee. Tulee hiton hyvä fiilis, kun kerrankin onnistuu jossain, varsinkin laihdutukseen liittyvässä. Nähtäväksi jää, ovatko tavoitteet liian vaativat.

Paino: - 0,8kg.

35 kommenttia:

  1. Tämä on tosi kiinnostavaa! Kiva jos jaksaat postata kerran viikossa etenemisestä.
    Mä en kyllä ikinä selviäis ilman aamiaista saamatta nälkäraivareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semi-kilpailuhulluna vain totean että tulokset motivoi, joten kirjoitan ainakin niin pitkään kunnes lihon takaisin. :D

      Mut Koti-Insinööri ei myöskään käsitä, miten tää paastoaminen on mahdollista. Se kuuluu näihin ihmisiin, jotka tarttee safkaa kolmen tunnin välein, muuten iskee nälkäkiukku. Ja koska se on ruoanlaittovastaava, meillä on koko ajan joku välipala, mitä en itse tarttis, niin tässä ollaan. *marat*

      Poista
    2. Olen kuvitellut, etten mitenkään voisi pärjätä ilman aamupalaa enkä todellakaan paastota ilman hirveitä päänsärkyjä. Olen juuri niitä ihmisiä, joista tulee tosi kiukkuisia, jos ruokaa ei tule massuun säännöllisesti.

      Tänä syksynä olen vienyt lapsen ekaa kertaa päiväkotiin syömään aamupalaa, joten omakin aamupala on jäänyt myöhäisemmäksi ja vähäisemmäksi. Pärjään aivan mainiosti. Saatan jopa unohtaa aamupalan, jos on töissä kiirettä. Mun teoria on, että aamulla verensokeri on tasaantunut. Niin kauan, kun ei syö mitään se ei nouse eikä laske jyrkästi eikä tuu kiukkua. Olen harkinnut yhtä täyspaastopäivää viikossa tähän tyyliin: http://mariusandra.com/blog/2014/07/why-i-dont-eat-on-mondays/

      Poista
  2. Nälkään tottuu ja vähällä pärjää; terkuin ortorektikko, joka pahimmillaan veti pari kuukautta putkeen n. 500-1000kcal/päivä. Ei ollut nälkä ja hyvin jaksoi treenata 9-10 kertaa viikossa. Nälkä on tosiaan vaan tunnetila ja muuta paskaa :)

    No mutta vakavasti puhuen. Mä suhtaudun tähän dieettiin hyyyyyyyyyvin skeptisesti. Mikäs siinä jos ei tosiaan tarvitse urheilla, mutta itselle ei olisi vaihtoehto todellakaan, kun treenejä on 6-8 kertaa viikossa. Siihen ei paljon paastopäiviä ängetä.

    Kalorilaskuri.fi on näppärä. Maksullinen ja ottaa vähän aikaa kun kirjaa kaiken ylös, mutta on tosi hyvä silti! Itse käytin tota hetken, kun kuvittelin voivani alkaa laskea kaloreita taas pitkän tauon jälkeen ja halusin testata, vieläkö omat tiedot on ajan tasalla. (En voinut, alko lipsua överin puolelle kolmen päivän jälkeen, ja oli ne. Äkkiä ne oppii.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kalorilaskuria voi käyttää myös maksuttomana mutta silloin tietoja ei saa talteen. Katjan tapauksessa en usko hänen tarvitsevan laskuria muuten kuin paastopäivien ruokailujen suunnittelun joten maksutonkin riittänee ihan hyvin.

      Finelin tietokanta käytössä ja lisäksi paljon käyttäjien lisäämiä peruselintarvikkeita ihan kappaleperusteisesti, heihei elintarvikevaaka :P

      Poista
    2. Eka ano, kuulostaa siltä, että sinun kannattaa suhtautua mihin tahansa dieettiin suht skeptisesti koska treenaat noin paljon. Meillä on vaan vähän eri ongelmat, sen suurempaa dramatiikkaa tässä ei ole.

      Ja toka ano, just näin. Miten voin unohtaa Finelin!! Kitios tästä muistutuksesta.

      Poista
    3. Kiloklubi.fi on myös kätevä ja ilmainen.

      Poista
    4. Kiloklubissa maksat tiedoillasi, kalorilaskuri on ilmaisena anonyymi ja saa perustoiminnot käyttöön ilman mitään sitoumuksia. Noin eurolla viikko saa sitten tiedot talteen ja monipuolisemmat ravinneinfot esille jos tarvitsee.

      Poista
  3. Kiloklubi.fi -sivustolta löytyy myös hyvät laskurit, se on ilmainen.
    Sitä jäin vain miettimään, että jätät aamiaisen väliin ja syöt lounaan? Ymmärtääkseni kirjassa neuvottiin pitämään vuorokaudessa kaksi 12 tunnin paastoa. Jos syöt lounaan klo 11, tarkoittaisi se että syöt seuraavan kerran klo 23? Näin olen ainakin itse ymmärtänyt ja näin toimin. Syön aamiaisen klo 6 ja päivällisen klo 18, muuten en paastopäivinä syö mitään.
    Hyvä listaus, omat havaintoni ovat täysin samanlaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas, mä en huomannut tuollaista sääntöä, katselin vaan niitä esimerkkipäiviä, jotka oli aika erilaisia. The fast diet -saitilta löysin tällaisen linjauksen: "There have been different studies using different approaches. People who took part in Dr Krista Varady’s studies of Alternate Day Fasting (ADF) had just one meal a day, at lunchtime. Those who took part in Dr Michelle Harvie’s studies of the 2 Day Diet at several small meals a day. Michael prefers having two meals a day, breakfast and an evening meal. Mimi prefers several small meals. Which approach is better? The one you can stick to. Some people find, for example, that eating breakfast actually makes them feel hungrier later in the morning.

      Poista
    2. Noja, näytän itse kuuluvan siis Michaelin koulukuntaan ;)

      Poista
    3. Mielestäni Mosley itse jakoi kirjassaan päivän ateriat vain kahteen annokseen, mutta eikö tuo "naisesimerkki" syönyt omenalohkoja ja porkkanatikkuja pitkin päivää näläntunteen hillitsemiseksi?

      Poista
    4. Joo, mä siis skippaan aamupalan (= kuppi teetä), sit syön lounaan klo 12 (tässä siis syömättä n 15h kun lasketaan edellisestä illasta) ja päivällisen klo 18. Seuraavan aamun aamupala menee n klo 8 joten siinä on 14h pätkä.

      Laihdutustarkoituksessa lienee sama kunhan kalorit pysyvät, mutta vaikuttaiskos tää 12h sääntö nyt sitten veriarvoihin. Ajattelin joka kyllä mennä tsekkaamaan kolesterolit tammikuussa.

      Poista
  4. Dieettiä tuntematta kysyn, että pidetäänkö nuo paastopäivät peräkkäin vai voiko ne vaihdella viikoittain? Esim. tällä viikolla tiistai ja perjantai, ensi viikolla taas maanantai ja keskiviikko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä ainakaan peräkkäin pidä, mutta voivat toki vaihdella. Tässä mallissa tuijotetaan enemmän siihen viikkotasoon.

      Poista
  5. Saa paastopäivät vaihdella, mutta niitä ei ole suositeltavaa pitää perätysten. Tulee aika rankka kaksi vuorokautta 1000 kilokalorilla muuten!

    Mulle tämä on myös oikea tapa tiputtaa painoa, mutta työpäivinä en tässä onnistu. Joudun käyttämään vapaapäivät tähän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos, mulla kiireinen duunipäivä on ihan luonnostaan paastopäivä.Onko sulla vapaapäivät ei-peräkkäin?

      Poista
  6. Mullakin on toiminut, vaikka en olekaan paastonnut niin systemaattisesti. Pidän maanantaina mukaillun paastopäivän, ja nyt kun laihdutustarvetta ei enää ole, arvioisin kalorimäärän olevan n. 800-900 kcal. Tämä tuntuu pitävän painon tasaisena (55 kg/168 cm). Hyvänä ja täyttävänä paastopäivän proteiininlähteenä on toiminut keitetty kananmunan valkuainen (n.35-40 kcal), ja myös kevyttä linssikeittoa on kulunut paljon (n. 150 kcal/annos). Tuo kalorilaskuri on tosiaan alkuun kätevä, mutta ainakin itselläni päivät noudattavat niin samaa kaavaa, että muutaman aterioiden suunnittelukerran jälkeen se on jäänyt. Mitään ahmimis- tai tankkaushimoa ei ole ollut, pikemminkin paastopäivä tuntuu hillitsevän niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mitä sä niille keltuaisille teet? Pitäisi kyllä tehdä jotain linssikeittoa pakkaseen!

      Poista
    2. Keltuaiset menee biojätteeseen, ikävä kyllä. Tuntuu epäekologiselta, mutta käytän valkuaista lähinnä juustonkorvikkeena ja ymmärtääkseni kananmunan ympäristövaikutukset ovat niin pienet juustoon verrattuna, että tämä menee keltuaisen hassaamisen jälkeenkin reippaasti voiton puolelle. Keltuaisiakin syödään kyllä välillä, vaikka maku ei niin miellytäkään.

      Tuo linssikeitto oli muuten vielä reippaasti kevyempää kuin mainitsin (n. 90 kcal), tuossa oli mukana jo jokin pieni lisuke, esim. hapankorppu ja puoli desiä raejuustoa.

      Poista
    3. Eih, mä en pysty heittää roskiin mitään ruokaa. Mut mistä olet löytänyt tietoa paljonko leipäviipaleissa on kaloreita?

      Poista
    4. Ainakin monessa mun syömässä leivässä on ilmoitettu energia/100g sekä myös energia/viipale. Jossain alle sadassa se yleensä pyörii, n. 80kcal. Näkkärissä melkein puolet vähemmän ja sit jossain cracotte-tyylisissä ratkaisuissa kolmisenkymmentä.

      Kalorimäärät oppii tosissaan aika nopeasti muistamaan, mutta jos on yhtään haksahtavissa oleva ihminen niin niiden laskemisen kanssa lipsuu helposti väärälle puolelle.

      Poista
    5. Leipäviipaleiden kalorit löytyy myös melkein jokaisesti laskurista, sen verran yleinen elintarvike että ihmiset tuppaa lisäilemään.

      Kananmunanvalkuaista sai ainakin joskus myös valmiiksi eroteltuna kaupasta jos se keltuaisten hassaaminen riipii. Jos taloudessa ei ole nälkäisiä lemmikkieläimiä niin varsinkin keitetyille keltuaisille on hankala keksiä mitään kovin kestävää käyttökohdetta. Niissä kun tuppaa olemaan kaikki kananmunan 'huonot' puolet joten urheilijat ei koske ja harva pitää maustakaan pelkiltään.

      Munavoihin voi muutaman ylimääräisenkin hukata mutta sitä ei ehkä ihan päivittäin tule syötyä. Raakana jos erottelee niin helpompi hukata ne ruokiin, sikäli kun kokki suostuu, tietty...

      Poista
    6. Keltuaisen voi muuten käyttää hiusten hoidossa, jos ei halua syödä. Keltuaisista saa erilaisia kastikkeita ja jäätelöä. Ne voi keltuaiset voi pakastaakin eriteltynä.

      Poista
  7. Puhelimeen löytyy paljon erilaisia applikaatioita kaloreiden laskemiseen, laittaa vaan Storeen hakuun "calorie counter" tai "kalorilaskuri". Itse käytän MyFitnessPal nimistä softaa: tavoitteisiin ei kyllä taida pätkäpaastoa saada mutta itse kalorien ylös merkitseminen on yksinkertaista, löytyy laaja valikoima suomalaisiakin tuotteita Ruispaloista valmisruokiin ja jos ei löydy niin tuotteen saa lisättyä hakemistoon todella helposti.

    VastaaPoista
  8. Jossain ruoka/fitness/jotain-postauksessa olikin aika hyvin sanottu, että kannattaa opetella sietämään nälkää. Ei sillä, että pitäisi näännyttää itseään, mutta... Mun mielestä oiva taito ja opeteltua itselläni se, ettei heti rynni ruokakaapeille jos vähän hiukoo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä tosta taidosta! Meille hyväsosaisille länsimaisille ihmisille nälkä - siis sellainen oikea nälkä - on aika harvinainen fiilis.

      Poista
  9. Itse käytän välillä laskemiseen Fatsecret nimistä appia, se on suomeksi ja voi lisätä tarpeen tulleen ruoka-aineita.

    VastaaPoista
  10. Upeaa, että dieetti toimii sulla noin hyvin! Minä palelin liikaa paastopäivinä ja olin illalla ihan ventti - ei toivoakaan että olisi jaksanut mitään fyysistä aktiviteettia! Lisäksi välipäivät - ja erityisesti ne kotitoimstopäivät - meni aika sikailuksi...
    Harkitsitko ollenkaan sitä 16/8 eli Lean Gains -menetelmää (http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html)? Mä noudatan sitä edelleen ja paino pysyy hyvin hallinnassa. Itse asiassa en oikeastaan laske kaloreita ollenkaan sen 8 tunnin aikana, kun syön. Siksi ei ole tullut myöskään erityisiä ahmimiskohtauksia.
    Tsemppiä dieetille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha kunnon klishee yksilöllisitä eroista sopii tähänkin. :) Mä en ollut kuullutkaan tosta ennen kuin sä siitä mulle vinkkasit niin päädyin kaverieden suosituksesta tähän. Ja kun menee nyt ihan kivasti niin katson tätä nyt ainakin kuukauden päivät.

      Poista
  11. Moi! Oli kiva lukea sun postaus. Kuulosti tutulta. :)
    Oon 19 v. neiti, joka viettää päivät lukiossa ja illat tallilla hevosia treenaten. Olin 5:2 fasting dieetillä yhteensä 7 viikkoa. Ekat viikot toimi hyvin ja paino putosi sen 1/2 kiloa, mitä dieetti alun perin lupailikin (olin ihan järkky turvonnut kirjoitusten jälkeen kaiken sen ahmimisen takia). Kun palasin takaisin normikuntoon ja -painoon, paastopäivinä aloin olla todella uuvuksissa. Vikalla viikolla paastot heijastui selkeästi heikkouteen ratsastuksessa, joka vaatii erityisesti keskivartalon lihasten hallintaa, joten päätin pitää väliviikon. Jaksoin heti paljon paremmin, eivätkä kilot tulleet takaisin, päinvastoin!
    Oma mielipiteeni 5:2:sta on, että se sopii hyvin nopeaan tilapäiseen painonpudotukseen tai henkilöille, jotka eivät kuluta paljon arkipäivinä. :)

    VastaaPoista
  12. Mielenkiintoinen postaus! Odotan jatkoa. Tsemppiä koitokseen!

    VastaaPoista
  13. Mielenkiintoinen postaus, innolla odottelen myös minä jatkoa :) Itse päätin myös kokeilla pätkäpaastoa ja nyt on yksi "paastopäivä" takana. Tavoitteena ei ole varsinaisesti pudottaa painoa, vaan lähinnä estää sen nousu nyt kun ennen joulua on yllättäenkin kasaantanut erinäistä kekkeriä ja kissanristiäistä. Appivanhemmat suosittelivat pätkäpaastoa, ovat itse olleet sillä nyt yli vuoden ja tykkäävät kovasti. Itselleni ensimmäinen paastopäivä oli yllättävän rankka ja voin todella huonosti illalla. Jouduin sitten syömään vähän ekstraa illalla ja sillä olo pikkaisen helpotti. Olisi ehkä pitänyt aloittaa hieman suuremmalla kalorimäärällä, kun normaalisti on tottunut syömään sen reilut 2000 kaloria tasaisesti viidellä aterialla. Mutta mielenkiinnolla odotan miten paastopäivät jatkossa sujuvat :)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...