1.10.2014

Valkolakattu tammiparketti onnistui

Palaan remppa-asioihin! Hima alkaa pikkuhiljaa näyttää himalta eikä työkalu- ja laatikkovarastolta, joten muutama sisustuspostaus tähän väliin. Otan ensimmäisenä käsittelyyn lattian.


Lattia oli yksi päänvaivaa aiheuttaneista valinnoista. Olohuoneessa ja ruokailutilassa sekä kahdessa makuuhuoneessa oli paksu, hieno tammiparketti 60-luvulta. Parketin kunto oli periaatteessa hyvä, mutta väri oli kellastunut ja tummunut ja joissain kohdissa sauvojen välissä oli rakoja.

Lisäksi halusin maalata yhden seinän turkoosiksi, joka tulisi paremmin esiin, jos lattia olisi vähän vaaleampi. Valkolakkaus siis kiinnosti.

Lähtötilanne oli tämä: 60-luvulla asennettu parketti, jota tuskin oli koskaan hiottu.
Kunto oli pääosin hyvä, muutamia halkeamia löyty.
Parkettimies oli kuitenkin epäileväinen. Hän ei ollut erityisen ihastunut valkolakkaustrendiin, sillä lopputuloksesta olisi vaikea saada tasaista. Suurimpana ongelmana hän piti sitä, että joihinkin kohtiin jäisi "harjan" jäljet. Sovimme pohtivamme asiaa uudelleen hionnan jälkeen.

Jo hionta muutti sävyä huomattavasti vaaleampaan suuntaan, mutta lakka kostuttaisi puun ja tummentaisi sävyä uudestaan. Sovimme, että hän vetää yhden kerroksen valkolakkaa ja katsomme, mitä siitä seuraa.

Siitä seurasi tämä.

Makuuhuoneen lattia luonnon valossa
Harjan jälkiä läheltä.

Yksi sävykerros riitti toivomaani vaalennukseen. Huoneista tuli aivan mahtavan avaria! Pieniä epätasaisuuksia tosiaan jäi, mutta ei häiritsevästi. Puun pinta on muutenkin elävä ja lattiaa harvoin tulee tuijotettua puolen metrin päästä (paitsi jos on kersa, mutta ne eivät maindaa).

Lattia keinovalossa.

Olen siis tyytyväinen! Arvokas, vanha lattia on edelleen arvokas, mutta pienellä puuteroinnilla vähän modernimpi. Tällä seuraavat 60 vuotta.

6 kommenttia:

 1. No siitähän tuli hyvä! Valkolakkaus olis ollut meilläkin todella kiva (kävit vanhan blogin puolella kommentoimassa), mutta vähän hinnakaskin. Suurin ongelma tosin meillä oli ettei vanhan keittiön alla ollut parkettia, ja piti sitten uusia koko huoneiston lattiat jotta lopputulos miellyttäisi.

  VastaaPoista
 2. Tuliko tuosta lakkauksesta mitään hajuja ja jos, niin kuinka kauaksi aikaa? T:Nim. herkistynyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee nyt vähän myöhässä tämä vastaus, mutta en kyllä mitään ihmeempiä hajuja muista. Mutta toisaalta en ole hajuille herkistynyt.

   Poista
 3. Kuinka valkolakkaus on kestänyt elämää? Näyttääkö edelleen samalta, miten kuhmut/naarmut ym. "Paistaa" pinnassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin! Onhan se hieman kellastunut mutta edelleen ilme on vaalea. Liimatun lattian ongelma on ennemminkin tuo yleinen eläminen. Oliskohan mulla instassa yhtään kuvaa kämpästä, täytyy varmaan ottaa!

   Poista
 4. Hei, kiitos paljon ajatuksistasi ja kuvista. Meilläkin menossa mietintäprosessi että kuinka vanha parkettilattia käsiteltäisiin. Tuo lopetus oli hauska :D "Tällä seuraavat 60 vuotta". Voin kyllä allekirjoittaa, ei jaksaisi olla koko ajan remonttia tekemässä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...