12.9.2014

Porin villa ja peite: yöseikkailijalta täysi kymppi

Purin täällä muutama kuukausi sitten akuuttia lastenpatja-ahdistusta. Olen itse panostanut patjaani ison summan rahaa, mutta molemmat ipanat pötköttävät ei-kovin-uusilla vaahtomuovipatjoilla. Kun kyselin teiltä vinkkejä lasten patjoihin, aika moni suositteli futonia


Futon oli itselleni aika tuntematon patjafilosofia. Mielsin futonin vähän liian kovaan ja painavaan patjaan, jolle pitää tehdä jotain taikatemppuja säännöllisin väliajoin.

Kun yritin selättää ennakkoluulojani ja googlailin aihetta, satuin löytämään Porin villa ja peitteeltä lasten futonsetin.


Futonin idea on luonnonmateriaaleista kootuissa kerroksissa: futon-patja on napakka ja hengittävä, mutta lämmin. Tämän valmistajan patjoihin kerroksia saa niin puuvillasta, villasta, hevosen jouhista kuin kookoksestakin.

Mikä lasten patjassa on erona aikuisten versioon verrattuna? Lasten Villa-Futonissa on huomioitu kevyt nukkuja, jolloin patjaan on laitettu enemmän pehmeyttä tuplavillakerroksilla. Patjan puuvillasydän pitää tuntuman riittävän kiinteänä.

Kun futonin rullaaminenkin kerran kuussa kuulosti aika helpolta hoitotoimenpiteeltä, päätin kokeilla.


Uuden patjan käyttöönotto ajoittui kohtuuhaastavaan ajankohtaan, koulunaloitusviikkoon. Vaihto osoittautui kuitenkin erittäin hyväksi vedoksi.

Ensinnäkin koululainen oli vain tyytyväinen päästessään isojen tyttöjen sänkyyn. Homma meni siirtymäriitistä!

Toiseksi heti patjan käyttöönoton jälkeen huomasin yhden merkittävän muutoksen: yöseikkailut loppuivat. Kaikenlaiseen yöaktiviteettiin vaeltelusta ja hölisemistä lähtien erikoistunut Skidi tuntuu nukkuvan nyt paljon sikeämmin. Toki vilkkaat koulupäivätkin väsyttävät, mutta ehkä unenlaatu on parantunut (myös minulla, kun ei tarvitse ohjailla unissakävelijää takaisin sänkyyn!). Niinä kasin aamuinakin sängystä siis kömpii ylös virkeä ipana, jolla ei ole mikään paikka puuduksissa eikä pää hikinen.

Iloitsen tästä yörauhakäänteestä myös siksi, että Skidi vaihtoi samalla parvisänkyyn. Toistaiseksi pelkäämiäni putoamisia ei ole tapahtunut.

Kolmanneksi uusi patja on huomattavasti mukavampi kuin vanha. Skidin saa illalla helpommin petiin, kun sängyssä on kiva köllötellä vaikka kirjaa lukien. 


Skidi antoikin patjalle täyden kympin, joten kehtaan suositella. Tällä patjalla tyyppi myös pärjää aikuiseksi asti.

Koska markkinoin mielelläni suomalaisfirmoja, saimme bloggaajakollegani Nooran kanssa houkuteltua Porin villan ja peitteen yhteistyöhön! (Noora jo kirjoittikin aiheesta huomattavasti laveammin kuin minä). Jos siis arvotte parhaillaan patjan vaihdon kanssa, tsekatkaa tämä: Porin Villa ja Peite tarjoaa nyt 20% alennusta villafutoneista ja vuodevaateseteistä - ja ilmaiset kotiinkuljetukset.

Hyviä unia!

22 kommenttia:

 1. Meillä on ollut kohta kymmenen vuotta Futon bed shopin futoni ja Porin villan petari. Täysi kymppi niille, hyvin ovat kestäneet vaikka rullaus välillä tehdään kerran kesässä. En tiedä futonien käyttöiästä, jos joku tietää niin olisi kiva kuulla mikä se virallisesti on, kymmenen vuotta alkaa varmasti olla aika maksimi. Lapsille haaveilen Luona laatikkosängyistä lasten futonsetillä. Sulla kun on vaikutusvaltaa, niin vinkkaa näille firmoille että voisivat ryhtyä tekemään yhteistyötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse käsityöläisenä uskoisin futonin olevan kyllä pitkäikäisempi. Petauspatjoja ehkä kannattaa välillä vaihtaa, elleivät ole pestäviä.

   Itselläni ei futonia ole, mutta kuvien perusteella rakenne näyttää melko huollettavalta joten tuskin koko patjaa tarvitsee uusia kovin heppoisin perustein. Petauspatjaa käyttämällä ei pohjapatjaan edes pääse imeytymään hikeä tai muuta töhnää ja villa materiaalina on osittain itsepuhdistuvaa lanoliinin vuoksi.

   Ainoa mikä lasten futonissa arveluttaa yökastelijan äitinä on hinta yhdistettynä kysymykseen saako sitä ikinä puhtaaksi jos vahinko käy? Muovilakanan levittäminen futonin päälle jotenki syö sitä ideaa koko touhusta...

   Poista
  2. Meillä on itsellä juurikin Villan ja Peitteen futon + tuplapetari ja lapsilla villapetarit. Lapsilla on villapetareiden päällä pissavahinkoja ajatellen imuina muutama kerros kestovaipoissakin käytettävää hamppukangasta, omassa sängyssä pari paksua froteepyyhettä päällekkäin. Muutamat pissat on mennyt petareihin asti, mutta ei koskaan patjaan asti. Lasten petarit voi kuitenkin pestä pesukoneessa 40 asteessa, joten ei niin iso vahinko :) Oma petari on ollut pari kertaa pesulassa, kun ei mahdu omaan koneeseen. Eli uskallan kyllä suositella, vaikka vielä tulisi välillä pisut sänkyyn, kun on hyvät, imevät petarit ja päälliset.

   Poista
  3. Meidän yökastelija on jo tokaluokkalainen joten kun vahinko käy niin siihen saa olla jo pykälää järeämmät hamput välissä :/

   Suunnitelmissa on siis ollut ostaa kunnon patja kunhan ongelma hälvenee, mutta en nyt tiedä uskaltaisinko sijoittaa tuollaiseen. Patjan vaihdon aika alkaa kuitenkin olla taas kerran edessä joka tapauksessa. Teollisesta patjasta sen lapsenpissan nyt vielä johonkin rajaan asti saa pois niin ettei ainakaan hajua jää, mutta tuollainen luonnonkuitunippu on todennäköisesti mahdoton pestä pilaamatta sitä.

   Tällä hetkellä meillä on muovilakanan päällä ohuehko puuvillapeitosta sovellettu petari joka kestää 90 asteen pesua, mutta muutamia kertoja on lapsi pyörinyt sängyssä sen verran että muovilakanakin on siirtynyt paikaltaan ja pissat on olleet myös pohjapatjana toimivassa vaahtomuovissa.

   Poista
  4. Tämä on hyvä keskustelu! Skidi on ollut jo kolmisen vuotta täysin "vahingoton", joten siinä mielessä patja oli järkevä sijoitus - pikkusisko on epäselvempi tapaus, jolta ei olla vielä uskallettu edes yövaippaa jättää pois. Mutta nähdäkseni tuo petari kyllä jeesaa sen futonin varjelemisessa, varsinkin jos sen alle laittaa keskelle vielä "kroonikkosuojan" eli sellaisen neliön mallisen imuliinan, joita oli tarjolla synnyttäneille.

   Poista
  5. Jos ei nukkuja ole kovin levoton ja vanhempien rahapussien nyörit kovin tiukat, kun laittaa kroonikkoja useamman ( 2-3 ) limittäin niin kyllä varmasti imee. Meillä noita stuffinkeja käytetään vanhainkodissa, joten jos ne mummujen ja pappojen pissalastit kestää niin kyllä varmaan kestää tokaluokkalaisenki ;)
   Mutta käyttäisin tosiaan petarin alla, hiostavat muuten ikävästi. Taitaa niillä hintaakin olla sen verran että jos joka yö menisi tuo 2-3 niin tyyriiksi käy.

   Poista
 2. En myöskään käsitä tätä luokatonta lastenpatja-ajattelua. Vaikka itsekin siihen syyllistyn.

  Ostettiin aikanaan pinnasänkyyn joku ultrahieno patja, jota aluksi pidettiin myös lastensängyssä (perintölastensängyn leveys oli vain hiukan eneään kuin se 60 cm). Kun 120 pituus alkoi tuntui haasteelliselta,leikkautettiin kaupassa just sellainen vaahtomuovisysteemi lapsen sänkyyn (ei edes ollut sitä lasten ohuinta, mutta kuitenkin joku "vierasvara yhdeksi yöksi"-tyylinen patjamalli).

  Tänä vuonna koulun aloittaneelle hankittiin 120 cm sänky. Sellainen aikuisten puolikova. Ei varmaan hienoja futoneja ja muita vastaava, mutta huonekaluliikkeen mukaan sopiva siitä vajaasta 30 kilosta pitkälle eteenpäin.Ja pyörijälle kaksinkertainen leveys plussaa, ei heti herää sängyn reunalta tai lattialta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä veikkaan että tää on vaan niin vakiintunut tapa, että kukaan ei ajattele sitä yhtään sen enempää. Ennen kuin sitten ajattelee. :) Meillä on sellaiset pyörijät että sänkyjen vaatimusmäärittelyssä oli ensimmäisenä reunat. Ja nuorempi meinaa niistä huolimatta tulla yli!

   Poista
 3. Meillä on ollut nyt pari vuotta Porin villa & peitteen patjat ja petarit. Suosittelen myöskin lämpimästi. Patjojen rullaamisesta ja kääntämisestä tulee nopeasti itsestäänselvä osa lakananvaihtoa, ja monesti tulee reipastuttua ja tuuletettua peitotkin. Yöunet kiittää, ja kaikkien selkävaivat muuten katosivat futonien tultua! Perhepetinä futon on loistava, niin matala että 11-kuinen pääsee helposti jo itse sänkyyn ja pois. Meillä kyllä Ikean sänkysuoja lakanan ja petarin välissä, jos sattuu jotain läikkymisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tästä firmasta on hyviä kokemuskia muillakin! Lasten peitot ja tyynyt on myös sieltä ja Koti-insinööri ihastui villatyynyyn.

   Ja tosiaan se lakananvaihto on hyvä hetki pyörittää patjaa. Ei kovin ylivoimaista.

   Poista
 4. Täällä kans futonin ja Porin villa ja peitteen kannattaja! :) ensimmäiseen yhteiseen kotiin miehen kanssa ostettiin isolla rahalla 10v sitten ja edelleen pelittää. Patjat rullataan aina lakanan vaihdon yhteydessä ja kunhan poika kasvaa pinnasängystä, hankitaan hänelle samanmoinen. On tosiaan harmi, että pienille lapsille leikataan Etolasta vaahtomuovia ja aikuisille hankitaan vasta kunnon vermeet kun selkäongelmia on jo ilmaantunut. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä! Selkäongelmiin pitäisi aina määrätä lääkkeiden sijaan kunnon patja.

   Poista
 5. Uskomatonta että noinkin "pienellä" valinnalla kuin patjalla on noin suuri vaikutus lapsen ja sen myötä myös koko perheen yöuniin! Meillä nukutaan koko perhe Ikean patjoilla, siis se mitä nukutaan. Ehkäpä tuo Futon onkin meidän seuraava investointi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, en osannut tätä arvata. Mutta hyvä näin!

   Poista
 6. Kaveri puhui, että oli naapurinsa kuullut ostaneen lakanan, joka kestää 2 litraa virtsaa. En sitten tiedä mistä niitä saa, mutta on ilmeisemmin jo keksitty :)

  VastaaPoista
 7. Kempparin puolelta sain idea vierailla eilen Porin villan ja peitteen pajalla. Mahtavaa, kun blogeista voi löytää helmiä, tarkoitan yrityksiä, joista ei ole kuullut aikaisemmin.
  Olen jo pitkään miettinyt omia patjajärjestelyjämme. Lasten saamisen myötä oma selkä ei enää kestä entistä patjaa. Koemakaamisen jälkeen päätös futoniin tuntuu ainoalta oikealta. Ja mikä parasta, kannattaa samalla pientä suomalaista yritystä.
  Vierailullamme ostimmekin jo uudet tyynyt perheelle. Lasten patjat pitänee hankkia tuonnempana, kun ovat lähiaikoina siirtymässä uusiin sänkyihin.
  Tarkennatko Katja vielä, että saako tuon 20% alennuksen kaikista eri tyyppisistä aikuisten futon malleista vai ymmärsinkö väärin?
  Ja futonin iäksi omistaja neuvoi 7-10 vuotta. Eli ikuisia eivät mitkään patjat ole. Tai ainakaan niiden ominaisuudet eivät enää ole sitten entisellään.
  Iso kiitos tämän yrityksen tunnetuksi tekemisestä. Oli kovasti apua oman päätöksen tekemisessä.
  Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäät! Tarjouksessa on villafuton patjasetti ja vuodevaatesetti, mutta voit myös ottaa yhteyttä ja jutella josko muita tarpeita on.

   Poista
 8. Meillä lapsilla kans Villan ja Peitteen villavuodevaatesetti. Mietin kans tuota pissavahinkosuojausta, että muovifroteen kanssa menee vähän idea... Sit keksin imuksi villapetarin ja lakanan väliin molempien entiset puuvilla-villasekoitteiset kapaloliinat - imee yllättävän hyvin pissavahingot! Ja mun mielestä kans villainen petari suojaa itse patjaa huomattavasti paremmin kuin peruslastenpetarit. Imee pisut eikä päästä patjaan asti. Silti olen kyllä villapetarin alle laittanut vielä reilut palat kestojen kuorivaippoissa käyettävää pull-kangasta. Sen saa hyvin käännettyä patjan alle niin pysyy pyörijälläkin paikallaan :) Myllymuksut ja Pikku-Paposee ainakin myy tuota metritavarana. Polya sekin on, mutta hengittävämpää ainakin...

  VastaaPoista
 9. Voiko tuon lasten futonpatjan laittaa ihan mihin tahansa sänkyyn? Haluisin ostaa kuusveelle hyvän patjan, mut sänkyä itsessään en vaihtaisi mielellään.

  VastaaPoista
 10. Kiitos erittäin tarpeellisesta mainoksesta. Meillä on patjana käytössä englantilaisen naturalmatin kookos-lateksi-villa-patja, mutta peitto on äitiyspakkauksen peitto, joka ei minusta ole edes kovinkaan lämmin ja petarikin muovinen hengittämätön kammotus.

  VastaaPoista
 11. Hei,

  Opiskeluaikana työskennellessäni Helsingin kesustan Stockmannilla, möin satoja, jos en tuhatkin, puuvilaltyynyä. Asiakkaat, jotka olivat ns. päähikoajia, eli hikoilevat pääasiassa päästään, kokivat puuvillatyynyn suorastaan mullistavana! Tyynyä ei tarvinnut kääntää yhtenään ja se tuntui aina viileältä. Itse olen nukkunut jo parikymmentä vuotta tällä puuvillatyynyllä. Aivan paras tuote, joka vaikuttaa suoraan ihmisen hyvinvointiin!

  t. Anna, Tekstiili- ja vaatetusalan ammatinopettaja

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...