25.9.2014

Nainen, salkku ja media

Todettakoon heti alkuun, että en ole mikään Kokoomus-fani enkä tunne Sanni Grahn-Laasosta pätkän vertaa. Kirjoitanpa silti sanasen eilen nimitetystä ympäristöministeristämme - tai oikeastaan hänen kohtelustaan mediassa.

Nimitystä on arvosteltu monella tapaa.

Kuppini kaatui kun näin, että Maikkari oli haastatellut Grahn-Laasosen isää. Isältä oli myös kyselty että mitä ohjeita hän antaisi tulevalle ympäristöministerille.

Mitä h e l v e t t i ä?

Miksi Stubbin tai Rinteen vanhemmille ei soitettu vaikka heidän jälkikasvunsa saivat vielä merkittävämmät salkut? Olisihan Antin äiteellä voinut olla annettavanaan painavaakin ohjetta pojalleen kansakunnan taloudenpidosta.

Ja toivottavasti soitettiin myös aviomies Laasoselle ja kyseltiin tunnelmia, kyseessähän on nimittäin tuore äiti. Olisi ollut hyvä tarkistaa, ettei vaan olisi vähän hormoonihuuruja sotkemassa työn tekoa. Ja tietenkin pyytää ne neuvot.

Toinen raskaasti nyppivä seikka on iällä hutkiminen. Tämä tytön typykkä on herttaisesta ulkomuodostaan huolimatta täyttänyt kolmekymmentä.

Hän on ollut isän kertoman mukaan politiikassa mukana lukioiästä saakka. Se, että patakonservatiivien puolueessa pääsee noin pitkälle, edellyttää kohtuullista henkistä kypsyyttä, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä.

Ja onko hän nyt loppuviimeksi niin hirveän nuori? Suomen nuorin ministeri oli aikoinaan Ulf Sundqvist. Hän oli 27-vuotias ottaessaan opetusministerin tehtävät vastaan.

Lisäksi yrittäjä Elina Yrjölä laskeskeli, että alle nelikymppisiä ministereitä - sikäli kun se on merkittävää - on paljon muitakin. Matti Ahde, Ahti Karjalainen, Paavo Arhinmäki, Jyrki Katainen (joka valittiin jopa pääministeriksi 40-vuotiaana) ja Ville Niinistö. Varmasti lisääkin löytyy.

Kokemattomuuden alleviivamistakin kannattaa vähän miettiä. 

Olisihan se toki ollut kiva, että tuore ministeri olisi ehtinyt perehtyä ympäristöasioihin vaikkapa valiokunnassa. Toisaalta täysin "puhtaalta pöydältä" voi nousta paljon vaativimpiinkin ministerintehtäviin kuten Antti Rinne teki.

Voitaisiinko siis keskittyä olennaiseen?

Grahn-Laasosen näkemykset "turhan sääntelyn purkamisesta" ovat paljon kiinnostavampia kuin hänen isänsä mielipide tyttären uudesta duunista. Annetaan siis Sannin näyttää, millaisia hänen arvonsa ovat. Ja punnitaan sitten keväällä, mitä valinta kertoo Kokoomuksen ympäristöosaamisen tasosta.

10 kommenttia:

 1. Asiaa puhut. Annetaan ministeri Grahn-Laasosen nyt ihan omilla puheillaan ja teoillaan vakuuttaa meidät osaamisestaan tai päinvastoin. Onneksi isä on ollut fiksu herrasmies ja jäävännyt itsensä ohjeiden antamisesta. Ne lienee annettu silloin, kun Grahn-Laasonen oli lapsi, nyt hän on siis itse jo vanhempi. On toki asetelmana jännittävä, että Kokoomus kantaa ympäristöministerin salkkua, mutta sitä enemmän on Grahn-Laasosella meille nyt sitten näytettävää. Kunhan saa sen tehdä työnsä rauhassa ja asiallisissa merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komppaan, iskälle propsit siitä, että ei käynyt neuvomaan. Jäämme siis odottamaan mitä tapahtuu. Vaikka henkilökohtaisena mielipiteenä kokoomuslainen ympäristöministeri on pahimman luokan painajainen.

   Poista
 2. Siis mitvit? Nyt on Maikkari tehnyt oikein kunnon rimanalituksen! Sanni Grahn-Laasonen vaikuttaa oikein pätevältä ihmiseltä, vaikka en Kokoomusta henkilökohtaisesti kannatakaan. Tekisi mieleni lyödä nyrkki seinään, mutta kun siitä ei perhana ole mitään hyötyä, uusi tapetti menee vain pilalle ja käteen koskee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtamedian pitäisi olla vähän kriittisempi omaa toimintaansa kohtaan. Haastis lienee läpäissyt aika monen hyväksynnän. Ja jään odottelemaan sitä pätevyyden osoitusta tähän tehtävään.

   Poista
 3. Sanni Grahn-Laasosen isä Kari Grahn on pitkäaikainen Forssan lehden päätoimittaja, eläköityi hiljattain.
  Ikänsä alueella journalistina vaikuttaneena hänellä on kyllä poliittista silmää ja ymmärrystä sen suhteen, mitä kotimaakunta ministeriltään odottaa.
  Kari Grahnin tausta olisi varmaan kannattanut kertoa Maikkkarin jutussa. (En toki tiedä, oliko taustallaan mitään merkitystä siihen, että Maikkari päätti jutun tehdä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta! En kyllä oikein tälläkään taustoittamisella vielä ymmärrä miten hän voisi neuvoa tytärtään ympäristöministerinä.

   Poista
 4. Ei jumalauta! btw. Jutta Urpilainen ja Merja Kyllönen ovat edelleen alle 40. Sirpa Pietikäinen oli ympäristöministerinä alottaessaan noin 32v. Pekka Haavisto oli noin 37v. Paula Lehtomäki noin 35v. (noin koska en jaksa laskea aloituspäivää ja synttäripäivää mukaan) En muista, että keneenkään heidän isälleen olisi soitettu. Nyt palautetta maikkarille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita esimerkkejä on tosi paljon! En tiedä kumpi on pahempi: tytöttely iän perusteella vai kategorisointi ulkonäön perusteella.

   Anyway, tsempit Sannille täältä Vihreiden riveistä. :)

   Poista
 5. On täällä kuule:
  http://www.iltasanomat.fi/vaalit2011/art-1288383497914.html
  "Alexander Stubbin isä: Olen ylpeä pojastani!"

  Muuten olen kyllä kanssasi samaa mieltä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...