19.9.2014

Koska olet muovin arvoinen

Kunkulla oli hieno juttu kosmetiikan sisältämästä muovista. Jutussa kerrotaan, että kosmetiikan sisältämät muovirakeet (mikrokuulat, mikrorakeet tai erilaiset kristallit) ovat osa ympäristöongelmaa, jonka laajuutta on vasta alettu tutkia.

Kuvan huulipunat eivät liity tapaukseen.

Muovittoman syyskuun kunniaksi kirjoitan itsekin muutaman sanan, ärsyyntyneenä.

Kosmetiikkavalmistajat ovat harva se kuukausi peuroina ajovaloissa. Milloin ovat syynä tuotteiden aiheuttamat allergiset reaktiot, milloin epäselvyydet eläinkokeista, tuomiot harhaanjohtavasta markkinoinnista tai turhien tarpeiden luominen. Aiheita riittää.

Mikromuovia irtoaa monista tuotteista, mutta kosmetiikkateollisuuden valinta pistää kuluttajat hieromaan muovia naamariin on erityisen omituinen.

Ensinnäkin, nämä "kristallit" sun muut kökkäreet eivät kuulosta mitenkään välttämättömiltä raaka-aineilta. Miksi niitä on keksitty laittaa tököttien joukkoon?

Saanko arvata?

Käänteentekevät mikrokuulat stimuloivat ihosi pintaverenkiertoa ja saavat näin luonnollisen kauniin hehkun kasvoillesi koko päiväksi!

Uusi tuote, uusi slogan. Olisihan se ikävä sanoa, että suolalla, sokerilla ja kahvinporoilla saa aikaan saman efektin. Bonuksena valkoisen mömmön saa kivan näköiseksi heittämällä sekaan kiiltäviä muovinpaloja. Jee!

Toiseksi, eikö kukaan ihan aikuisten oikeasti uhrannut tälle ympäristöriskille ajatustakaan etukäteen?

Miten helvetissä tuotekehittäjälle on tullut edes mieleen tunkea viemäristä alas huuhdeltaviin tuotteisiin veteen liukenematonta muovia? Ei ole hirveän vaikeaa matikkaa, että kaikki mitä ympäristöön tuuttaamme, osuu jotain kautta omaan nilkkaamme. Pätee niin torjunta-aineisiin, kemikaaleihin, hiilidioksiin kuin muovipalleroihinkin.

Voihan tämä olla myös ihan tietoinen valinta. Vaakakupissa vain painoi enemmän se, että muovi on halpaa. Tavoitteena on tehdä rahaa niin kauan kunnes tämäkin hupi kielletään.

No mitäs nyt sitten pitäisi tehdä?

Eipä juuri mitään! Kun paska osuu tuulettimeen, kosmetiikkateollisuuden etuja lobbaavan Teknokemian yhdistyksen kanta on, että tilannetta "ryhdytään selvittämään" (lue: pelaamaan aikaa) komiteamietinnöillä ja odotellaan, että lainsäädäntö joskus muutaman vuoden päästä kertoo, mikä on oikein.

Mitä helvetin selvittämistä tässä on? Vaihtoehtonahan olisi sen ennen tätä käänteentekevää muovikuulainnovaatiota myydyn tuotteen käyttöönotto!

Olen tököttien suhteen luonnonkosmetiikkapainotteinen sekakäyttäjä. Enää hammastahna, dödö ja ripsiväri ovat normikamaa. Taitaa olla aika omistaa yksi iltapäivä tutkimukselle, olisiko kehitys jo kehittynyt niin paljon, että pääsisin eroon näistäkin. L'orealin (et al.) pellenä oleminen alkaa nyt riittää.

37 kommenttia:

 1. Mä oon miettinyt, mutta en ole itse ehtinyt selvittää, että ketkä ovat luomutalojen takana. L'oreal kun osti esim Body shopinkin jo vuosia sitten. No BH ei kyllä olekaan mikään luomutalo.. Kosmetiikkaan pitäisi saada joku "ei lorealin omistama" leima :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitäisikin! :) Lista Lorskun bräneistä on täällä.
   Ps. Luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka tarkoittavat eri asiaa.

   Poista
  2. Kiehls! Hyvästi, Acai Ecocert-certifioitu kasvovoide.

   Poista
  3. Just keksin Kiehl'sin ja se on tehnyt ihmeitä mun iholle, joka kuvittelee elävänsä uutta teini-ikää. Voi plääh...

   Poista
 2. Onko nuo luonnonkosmetiikkatuotteet yleensä hajusteettomia? Itselläni iso ongelma hajusteiden kanssa ja ainakin normituotteista on vaikea välillä löytää riittävän laadukkaista hajusteettomina versioina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että *yleensä* ovat mutta varmasti jotain löytyy joku sarja, kandee kysellä kaupoista. Mä en ole kovin hajusteherkkä ja luonnonkosmetiikan tuoksut tuntuu haihtuvan pois nopeasti.

   Poista
  2. Kyllä on saatavilla hajusteettomia versioita. Esim. Yliopiston apteekista saa Estelle ja Thild sarjan hajusteettomia tuotteita. Lisäksi on sarjoja, jotka on suunniteltu herkille ihmisille ja lapsille. Vähän voi kyllä joutua etsimään, että itselle sopivat tuotteet löytyvät.

   Poista
  3. Mä olen sangen hajusteherkkä, mutta monet luonnonkosmetiikkojen hajut eivät välttämättä ärsytäkään. Voi siis olla merkitystä myös sillä, että onko haju synteettinen vai tuoksuuko luontaiset ainesosat.

   Poista
 3. Mä vaihdoin kesällä Madaran dödöön ja olen ollut tosi tyytyväinen. Alussa joutuu ehkä kuorimaan kainaloita (sokeri-kahvinpuru-kookosöljy -seoksella), kun vuosien kuonat pääsee viimein ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dödö on mulle näistä ehkä kaikkein pahin. Mitkään luonnonkosmetiikakdödöt eivät ole toistaiseksi toimineet.

   Poista
  2. Olen onnekas, sillä Santen kristallidödö-rolli toimii mulla vuoden ympäri.

   Poista
  3. Mä vaihdoin mineraalikiveen useampi vuosi sitten. Keholla meni muutama vko tottua, mutta sen jälkeen on toiminut hyvin, vaikka hikoilenkin paljon. Samalla poistui myös kainaloiden kutina, näppylät yms.

   Poista
 4. On se kumma miten ihmiset käyttävät edelleen onnessaan deodorantteina alumiinipitoisia tuotteita ja vielä suoraan iholle ja siitä elimistöön! Ja eikös ne alumiinikattilatkin kielletty jo vuonna nakki ettei sitä alumiinia joutuisi ihmisten elimistöön ?!? :o

  Muistakaa, että on myös alumiinittomia vaihtoehtoja. Minulla on itselläni ollut jo pitkään käytössä Foreverin alumiiniton deo stick. Toki muitakin vaihtoehtoja toivonmukaan jo löytyy markkinoilta.

  Hammastahnan suhteen valitsen vain tuotteita, jotka hoitavat koko suun, myös ikenet. Niitäkään ei paljoa kaupanhyllyiltä löydy, kun kaikki on pilattu turhilla kemikaaleilla fluorista puhumattakaan. Ei saa niellä huudetaan suurella otsikolla esim. lasten hammastahnojen kylkiä myöten. No mitä hittoa työntää turhia ainesosia niihin tuubeihin, kun moni selviää ilmankin. Jokainen toki käyttää sitä mitä haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan Herbinaltakin löytyy alumiiniton dödö. Ei maksa paljon ja ainakin minulla toimii hyvin.

   Poista
  2. Todella hienoa, että löytyy! Kannustan todella etsimään vaihtoehtoja :)

   Poista
  3. Hammastahna on helppo: Salutemilla on tahnoja, jossa ei ole mitään turhaa.

   Dödö sen sijaan on vaikein. Alumiinittomia deodorantteja on paljon, mutta antiperspirantteja ei - ja se on mulla ainoa joka pitää. Toistaiseksi ruokavalion on katsottu olevan suurin syy alumiinin kertymiseen elimistöön).

   Poista
  4. Minulla oli Salutemin tahna muutama vuosi sitten käytössä, kun vaihdoin pepsodenttini siihen ientulehdusten takia. Ei toiminut minulla ja aloin etsiä vaihtoehtoja.. päädyin deodoranttini löytymisen kautta Forevin hammastahnaan joka on auttanut hyvin ienongelmiini ja nyt kävin sen aloittamisen jälkeen samalla vanhalla hammaslääkärillä ja hän oli ihmeissään suuni paremmasta kunnosta. Kerrankin sain olla ylpeä suustani ammatti-ihmisen silmissä..

   Aikaisemmin käytin deodoranteissa vain antiperspiranttia. Hikoilen paljon ja olin hyvin skeptinen sen pois jättämiseen. Minulle suositeltiin siirtymään pikkuhiljaa pois antiperspirantista joten käytin sitä vuoden enää vain liikunnan harratuksessa ja sitten omilla yksinäisillä lenkeilläni en enää laittanut antiperspiranttia ja pikkuhiljaa aloinkin pärjäämään ilman.

   Muita heidän tuotteitaan en ole kokeillut, mutta noita tilaan aina netin kautta.

   Poista
  5. En olisi ihan liian huolissani tuosta dödöjen alumiinista. Ihon tarkoitus on kuitenkin blokata ulkopuolisten yhdisteiden joutuminen elimistöön. Kuten yllä todettiin, ruoasta sitä alumiinia enimmäkseen tulee.

   En tokikaan halua vähätellä asiaa, mutta itse en juurikaan ole huolestunut asiasta. :)

   Poista
 5. Itse luin myös jo tuon muovijutun. Eipä paljon yllättänyt. Niin kaikkea sontaa kosmetiikkaan tungetaan. Minäkin heivasin tavalliset shampoot pari viikkoa sitten roskikseen. Ja olen huomannut, että kookosöljy on parasta iholle ja hiuksille. Eräänlainen luonnonmukaisten konstien etsijä ja kokeilija siis minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kookosöljyn nimeen vannovia on tosi paljon! Mä en kestä sitä hajua. :D

   Poista
  2. Neitsytkookosöljy on siitäkin hyvä ihonhoitotuote, että voi hetkellisesti kuvitella tuoksuvansa kookospullalle ilman että on pistänyt tikkua ristiin leivonnan eteen :)

   Poista
  3. ...jos haluaa tuoksua pullalle. ;)

   Poista
 6. Buu muoville! Jee luonnonkosmetiikalle! Mä kans käsitä miksi muovia pitää työntää joka hiivatin koloon vaikka muitakin vaihtoehtoja on :(

  Yleensä kuorin sekoittamalla suolaa ja kookosöljyä tai perusvoidetta. Nyt mulla on lahjaksi saatu Body Shopin kuorinta-aine jonka "rakeina" on vadelman siemeniä, tuoksuu ihanasti vadelmahillolle, toimii ja on luonnollista! Mutta ihan uusi tieto että BS on L'orealin omistuksessa? Kiva (not).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ja helppo resepti! Muovilla on sijansa maailmassa, mutta on täysin vastuutonta tuotekehitystä tehdä tällaista suoraan jätteeksi menevää skeidaa, jota ei edes saa poistettua jälkikäteen. :(

   Ja juu, melkein kaikki normimerkit on nykyään L'Orealin. Piti muuten ihan tsekata tuo vadelmakuorinnan inci että onko siellä vadelmaa, oli siellä. :)
   Aqua/Water (Solvent/Diluent), Glycerin (Humectant), PEG-40 Hydrogenated Castor Oil (Emulsifier), Juglans Regia Shell Powder/Juglans Regia (Walnut) Shell Powder (Exfoliant), Rubus Idaeus Seed/Rubus Idaeus (Raspberry) Seed (Abrasive), Silica (Absorbent), Polysorbate 20 (Emulsifier), Parfum/Fragrance (Fragrance), Benzyl Alcohol (Preservative), Phenoxyethanol (Preservative), Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer (Stabiliser/Viscosity Modifier), Mel/Honey (Natural Additive), Sodium Hydroxide (pH Adjuster), Benzophenone-3 (Ultraviolet Light Absorber), Butyl Methoxydibenzoylmethane (Ultraviolet Light Absorber), Disodium EDTA (Chelating Agent), Rubus Idaeus Fruit Extract/Rubus Idaeus (Raspberry) Fruit Extract (Skin Conditioning Agent), Denatonium Benzoate (Denaturant), CI 14700/Red 4 (Colorant), CI 17200/Red 33 (Colour), CI 42090/Blue 1 (Colour)

   Poista
 7. Ite käytän käytän muuten aika peruskamaa, mutta ihoon imeytyvistä rasvoista oon alkanu olemaan tarkempi. Äitini kyllästyi säilöntäaineilla itsensä valeluun ja lähti kehittämään omat rasvansa. Hän muuten oppi tuotekehityksensä aikana, että suurin osa kosmetiikkana myydyistä 100% luonnon öljyistä ei vastaa laadultaan ruoanlaittoon tarkoitettuja versioita (vrt extra vergine oliiviöljyä viimeisenä tihrustettuihin tippoihin, molemmat on 100% muttei samaa kamaa) - kannattaa siis ostaa todennäköisesti kookosöljyt yms ruokapuolelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittelin tuosta kosmetiikan laadusta vuosi sitten kun törmäsin sikakaalliiseen luonnonkosemtiikkamerkkiin. Kun kysyin että mikä tässä mahtaa maksaa, oli vastaus, että raaka-aineet. Samanhintainen normimerkki tehdään mahdollisimman halvalla ja päälle laitetaan brändilisä. :)

   Poista
 8. Hyvä keino on olla käyttämättä. ;) mä fillaroin töihin eikä mulla oo koskaan naamarasva mukana koska systemaattinen unohdus. En muuten ees tarvi enää. Niin se iho tottuu. Voin raportoida 20 vuoden päästä että olenko ryppyisempi kuin ikäiseni kanssasiskot. Epäilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään kesällä tartte, talvi ja keskuslämmitys ovat ihon kuivattajia. Yritin totutella esim huulirasvattomuuteen. Siinä vaiheessa kun huuli halkesi hymyillessä, päätin, että annetaanpa tämän haasteen olla.

   Poista
 9. Parodontax hammastahna on tosi hyvää. Enempää siitä liten luonnonkosmetiikkaa on en osaa sanoa, mutta sisältää natriumkarbonaattia, viiden eri yrttiuutteen yhdistelmää ja natriumfluoridia. Maku on alkuun hieman erikoinen mutta on oikeasti todella hyvä tahna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun hammaslääkäri suositteli ientulehdukseen tuota tahnaa. Ironista on se että hammaslääkärini sanoi että sillä on tullut tuloksia mutta ei niillä muilla tahnoilla.

   Poista
 10. No täähän on aina vaan se rahakysymys. Niin kauan kuin ihmisten titteli, raha, turhamaisuus ja muu on tärkeämpää kuin terveys, niin kauan tämä maailma pyörii näin. Siinä vaiheessa luultavasti meidän "hippien" päälle nauraminen loppuu kun huomataan että paska on tosiaan osunut tuulettimeen ja mitään ei ole tehtävissä. Ruoka on pilattu, ihmiset tungettu täyteen kemikaaleja ja nyt pohditaan että viddu sentään, onko koko helevetin perimä ihmisessä tuhottu. Eikä ole mitään salaliittofoliohattusoopaa, nimittäin esim bakteerikanta elimistössä on muuttunut sukupolvittain niin, että meillä syntyy enemmän ja enemmän allergisia ja sairaita lapsia. Entäs kun ne saa lapsia? Varmaan on keksitty joku muovi jolla ne saa pidetty vihanneksena elossa ja kuka maksaa? Aaaargh. Eniten harmittaa tämä maailma meno. Ugh. Menen nyt löysäämään nutturaa mutta helpotti avautua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaan tuskasi :) Mutta toisaalta, yksikään firma ei tee tuotteita, joita kukaan ei osta. Kuluttajilla on minusta aika iso vastuu. Toki on kohtuutonta vaatia, että joka ikinen kosmetiikkatuotteen ostaja on valistunut kuluttaja, mutta onneksi suunta näyttäisi olevan kohti parempaa ja ihmisiä kiinnostaa enemmän, mitä suuhunsa pistävät ja iholleen läträävät.

   Poista
 11. Ai että mää tykkään sun tyylistä kirjoittaa. Aihekin on tässä supertärkeä. Mutta halusinpa vain sanoa!

  VastaaPoista
 12. Mä vaihdoin kuukausi sitten antiperspiranteista kristallisuoladödöön, ja on toiminut 100% hyvin! Kannattaa kokeilla jos et oo vielä kokeillut (se pötkylä, nestemäiset ei oo kuulemma aina yhtä tehokkaita), saattaa toimia sullakin vaikka kirjoititkin että tarvitset antiperspirantin. :-) Käytän myös kasvojen puhdistukseen kristallisuolaa, ja ihosta on tullut selvästi hyväkuntoisempi sen jälkeen.

  Sonja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kokeillut *ihan kaikkea*, mitä muutama vuosi sitten oli tarjolla. Onnistuin myrkyttämään sen kivenkin niin, että se alkoi haista ja meni käyttökelvottomaksi.

   Poista
 13. En ymmärrä, miten naisten kosmetiikan nimissä saa tököttipurkkeihin tunkea ihan rauhassa mitä tahansa! Kukaan ei valvo, ketään ei kiinnosta! Googlasin mm oman kuorintavoiteeni ja sieltähän löytyi mm titaanidioksidia (karsonogeeninen lievässä määrin) ja perkloorihappoa! Missä mittasuhteissa näitä on, se on tietty liikesalaisuus. Ja löytyi sieltä se Dimethacrylate Cross polymer, vaikka valmistajan facebook-sivuilla kysyessäni asiaa vakuuttivat, että "ei ole muovirakeita". No ei ehkä niitä rakeita, mutta näköjään jotakin muuta muovia siellä on. Ja koboltti! Teollisuudessa se luetellaan vaaralliseksi kemikaaliksi ja on vaaraksi lisääntymiselle ja sikiöille, mutta niin vaan naiset sitä silmäluomilleen pistävät. L'Oreal on kosmetiikkajättinä pelottavuudessaan ja vallankäytössään Putinin luokkaa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...