30.7.2014

Näin juokset maratonin

Kuten jo edellisessä postauksessa rehvastelin, juoksin tänä kesänä ensimmäisen maratonini! Kyllä. Kuulostaa uskomattomalta juoksuvihaajataustani tuntien, mutta totta se on. Jos sinäkin haluat maratoonariksi, lukaise pettämättömät vinkkini!

Exhibit A

1. Kisan valinta. 
Voit toki mennä New Yorkin tai Tukholman juoksukisoihin, mutta totta puhuen, siellä on aivan liikaa ihmisiä, törkeät pääsymaksut, kauheasti katsojia ja lisäksi sinulle tyrkytetään matkan varrella ties mitä suihkua ja suolakurkkua vaikka pitäisi ihan vaan juosta. Kannattaakin valita konstailematon lähimaraton. Tärkeintä on, että kukaan ei tunne sinua ja mikä hienointa matkavalikoima on paljon tylsiä perinnetapahtumia monipuolisempi: tarjolla oli 13, 6 ja 1,1 kilometriä. Erinomaista! Valitsin kuutosen, koska kilsan pituinen mikromaraton oli kuulemma lapsille.

2. Treenaus
Pidä treeni monipuolisena. Ota ohjelmaan ainakin halonhakkuuta, yrttipenkin kitkemistä, kaislojen niittoa ja mustikoiden keräämistä. Voit käydä juoksemassakin, mutta muista jättää paukkuja itse kisaan.

3. Kunnon kengät
Näin pitkällä matkalla kenkiin kannattaa panostaa. Jos kuitenkin käy niin, että unohdat bränikät neonväriset poposi himaan, voit toki hyväksyä jalkineiksi myös mökin ullakolta löytyneet 20 vuotta vanhat ritsat.

4. Kisapäivän aikataulu
Syö kevyt lounas ja suuntaa kisapaikalle hyvissä ajoin. Jos kisapaikalla käy ilmi, että netissä oli ilmoitettu väärä alkamisajankohta ja sinulla onkin melkein pari tuntia luppoaikaa, käytä se järkevästi valmistautumiseen. Juokse lämmittelyksi vaikka paikalliseen kahvilaan, koska nälkähän tässä jo tulikin.

5. Tankkaus
Nauti kahvilassa yksi sihijuoma ja jykevä pantterituutti. Kunnon eväillä jaksaa kirmata! Älä vaan mitään vettä juo. Se saa tuutin hölskymään ikävästi mahassa.

6. Juoksuseura
Samantasoinen juoksukaveri on onnistuneen kisan tae. Jos kaverisi osoittautuukin hysteeriseksi aropupuksi, teeskentele, että tämä on sinunkin normivauhtisi ja pystyisit kyllä puhumaan jos haluaisit. Mutta ei ole asiaa.

7. Juoksustrategia
Pyri tasaisuuteen. Jos kaipaat lisäpotkua juoksuun, vedä juomapisteellä täysi muki mehua huikalla naamariin - pieni pistos siivittää vähintään yhtä hyvään vauhtiin kuin hikiseen selkääsi liimautuva valtava paarma. Kirittäjänä toimii hyvin myös sihijuomasta aiheutunut järkyttävä pissahätä.

8. Palautuminen
Käy välittömästi juoksun jälkeen tilaamassa vohveli ja kolmostuoppi, jotta saat naaman värin tasaantumaan, puhekykysi takaisin ja pystyt unohtamaan lainatossujen jäljeltä muussiksi menneet jalkapohjat. Pysy tyynenä kun huomaat tuloslistasta ylittäneesi kaikki odotukset ja harmittele, että helle hiukan verotti kilometriaikaa.

Sisäisesti voit karjua riemusta ja tituleerata itseäsi "maratoonariksi". Ensi vuonna uudestaan!

6 kommenttia:

 1. Reilu vuosi sitten kävelin kympin. Sitten iski juoksukärpänen ja viime syksynä pitikin juosta eka "tapahtumakymppi". Tulin kipeäksi ja siirtyi tämän vuoden toukokuulle. Nyt hulluna tähtään että kuukauden päästä juoksisin puolikkaan. Treeni ollut polvivaivojen ja heinäallergioiden takia pelkkää 2-5km rattailua (helteen salliessa juosten). Kaksi omaa lenkkiä kerkesin vetää ja ajattelin tällä viikolla kokeilla sellaista 16km matkaa. Mutta taisin aamulla murtaa varpaani tai ainakin onnistuin potkaisemaan sen syöttötuoliin hyvin kipeästi. Saa nähdä kui tässä vielä käy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun nähdäkseni universumi yrittää kertoa sinulle kaikin tavoin, että juokseminen on huono idea! :D

   Poista
  2. Heh. Ehkä niin, mut ku se on kivaa. :D No, onneksi puolikkaan voi vielä muuttaa kymppiin jos vastoinkäymiset jatkuvat. Mutta kyllä sitä pitää näyttää työkavereille! Kun jäin töistä äippälomalle reilut 2 vuotta sitten niin en edes käynnyt kävelemässä. Vähänkö siistiä olisi päättää ensimmäinen työviikko - kollegoiden edessä - puolikkaaseen (tai edes siihen kymppiin aikapetrauksella). ;)

   Poista
 2. Hyvä aika :) Mä olen ilmottautunut trail-maratonille. Sain jonkun kolauksen päähän. Reilu kuukausi aikaa harjoitella, en tiedä miten selviän maaliin.

  VastaaPoista
 3. Vinkkinä espoolaiselle: 14.8. juostaan YIMBY-juoksu kannanottona nimbyilyä vastaan. Osallistumismaksu 10€ käytetään espoon kehitysvammaisten hyväksi, joten suosittelen lämpimästi! Vaihtoehdot ovat 10km juoksu ja 5km kävely

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...