1.6.2014

Kaupunkiloma Suomessa

Juhlistamme hääpäivää aina pienellä kaupunkilomalla. Yleensä kohteena on ollut joku eurooppalainen kaupunki, mutta tänä vuonna päätimme -- lähinnä aikarajoitteiden takia -- valita eurooppalaisen kaupungin Suomesta.

Kaupungiksi valikoitui Turku. Siitä mökkimatkan varrelta.

Olin tietenkin käynyt Turussa monta kertaa festareilla (juu, kymmenisen vuotta sitten), ruokaostoksilla torilla ja kauppahallissa ja viimeksi polttareissa, mutta vasta nyt koen tehneeni kaupungin kanssa sinunkaupat.

Innostuinkin taas kotimaan matkailusta. Kun kallisarvoista aikaa ei tarvitse käyttää matkustusmuodollisuuksiin, ehtii kohteessa luuhata maksimiajan. Ja koska tasavaltamme kaupungit ovat pääsääntöisesti pieniä, kaksi lomapäivää riittää mainiosti.

Ja jos keli onkin sysipaska ja perillä huomaa, että takki (!) on unohtunut kotiin, hotellin wifi on yleensä sen verran vakaa, että Netflixistä voi katsoa sarjaa, jota ei kotona ehdi.

Kesäloma alkaa jo tässä kuussa ja lomasuunnitelmia raapustetaan kovaa vauhtia kalentereihin. Vinkkaan kainosti, että jos kotimaisen tuotannon tukeminen on sydäntä lähellä, voi rahansa ohjata suomalaisiin matkailupalveluihin. Kotimaan matkailuvinkkejä voi myös jakaa kommenttiboksissa!

19 kommenttia:

 1. Lieksa on hieno, monipuolinen kesäkaupunki :) välimatkat ovat pitkähköjä, mutta tekemistä löytyy helposti vaikka viikoksi koko perheelle :) Ruunaan retkeilyalue koskineen, Pikku-Kilin eläinpuisto, autolautalla Kolille, Eeva Ryynäsen ateljee ja Paaterin kirkko... you name it. Allekirjoittanut on menossa tulevalla viikolla kolmatta kertaa tänä vuonna tuonne, mutta sukulointi vaatii siinä määrin aikaa ettei noihin kohteisiin oikeen ehdi tutustua. Kohtuuhintaista mökkimajoitusta löytyy esim. Lomarenkaan sivuilta, hotelleja on Lieksan kaupungin puolella yksi ja jonkun b&b majoitustakin löytyy. Ihanaihanaihana paikka :) mutta auto kyllä välttämätön.

  VastaaPoista
 2. Meidän perhekin tykkää Turusta, mutta sen lisäksi Tampereesta ja Porvoosta. Molemmat toimii sekä lapsilla että ilman :)

  VastaaPoista
 3. Porvoo. Se on vaan kiva kesällä. Ja mennä voi lättähatulla http://www.porvoonmuseorautatie.fi/ ja tulla höyrylaivalla http://www.msjlruneberg.fi/ (siis Helsingistä) tai päinvastoin. Lisäksi on monia kivoja pikku hotelleja vanhassa kaupungissa, kuten http://idamaria.fi ja http://www.pariisinville.fi

  VastaaPoista
 4. Rauman vanhakaupunki on todella kaunis, vaikkakin pieni. Laivalla pääsee saaristoon retkeilemään. Jos on autoillen liikenteessä, voi samalla reissulla voi poiketa tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Yyteriin, Suomen parhaalle biitsille.

  Joensuuhun kannattaa tulla, jos loma sattuu heinäkuun toiselle viikolle. Silloin järjestetään pop-katu -tapahtuma (http://popkatu.fi/), joka huipentuu viikonlopun Ilosaarirockiin. Pop-katu viikon livemusiikkitarjonta on usein huikea, ei pelkkää poppia vaan kaikkea kansanmusiikista jazziin ja kaikki keikat ovat ilmaisia. Lasten kanssa liikkeellä olevat eivät tietenkään pääse ikärajallisille baarikeikoille, mutta myös ulkoilmakeikkoja on ja esim. ravintolalaivojen keikkoja voi seurata anniskelualueen ulkopuolelta nurmikolta koko perheen voimin. Lisäksi loppuviikosta järjestetään kaksipäiväinen lastenpop (http://popkatu.fi/lastenpop/) ja lauantaina Ilosaarirockin off-ohjelmana muksuille suunnattu Vekararokki (http://www.vekararokki.fi/etusivu/).

  Miinuspuolena on mainittava, että huono sää latistaa ulkoilmatapahtuman tunnelmaa merkittävästi. Lisäksi vapaa majoitus on Ilosaarirockin kynnyksellä kortilla. Joensuu ei myöskään ole kaunis kaupunkin, noin niinkuin arkkitehtuuriltaan.

  VastaaPoista
 5. Turku on yksi meidänkin perheen suosikkikaupungeista. Lapsille ja aikuisille kivaa sopivassa suhteessa. Lasten kanssa matkaillessa suosittelen lämpimästi Poria. Pelle Hermannin puistossa riittää tekemistä ja Yyterissä voi kuvitella olevansa ulkomilla asti :) Tämä suositus tosin säävarauksella.
  Tottahan suosittelen myös kotikaupunkiani Tamperetta. Täältä löytyy Särkkiksen lisäksi mm. useampikin hiljattain uusittu leikkipuisto, ihana Pyynikki, Arboretum, Viikinsaari ja jännittävä Uittotunneli ja sen lettukahvila.
  Pikkukaupungeista nostan listalle myös oman vakkari päiväretkikohteemme Sastamalan (Vammala). Sympaattinen ja soma pikku kaupunki, josta löytyy hyvin puuhaa lapsille.

  Itse haluaisin matkailla enemmän Itä-Suomessa, jonne meillä ei luonnostaan ole oikein kulkua.

  VastaaPoista
 6. Savonlinna!!! Mutta sinne menemiseen on vain ja ainoastaan yksi oikea ajankohta, ja se on heinäkuu. Tämä pätee, vaikka ei menisikään oopperajuhlille. Totuus nimittäin on, että oopperajuhlakauden aikana Savonlinna on ihana, eläväinen, vireä ja täynnä erilaisia houkutuksia, mutta kauden ulkopuolella samanlainen unelias ja tunkkainen tuppukylä kuin muutkin. Esim. monet ravintolat ovat toiminnassa vain juhlien aikaan (ja muillakin on esim. laajennettuja aukioloaikoja ym), ja muutkin kulttuuritoimijat satsaavat tarjontansa tietysti mieluiten siihen ajankohtaan, kun kaupunki pullistelee vieraita.

  On uskomatonta, miten se paikka voi sillä tavalla kokea muodonmuutoksen joka kesä. Alueen yrittäjät ovat valtavan riippuvaisia heinäkuun sesongista, joka pesee joulun mennen tullen, mutta siitä on turha tietysti haaveillakaan, että kukaan paikallinen sanoisi juhlista mitään hyvää.

  VastaaPoista
 7. Turussa suosittelen Hotel Centron hemmottelupakettia! Sis. mm. ravintolaillallisen ja kuohuviinitarjoilun huoneeseen.

  VastaaPoista
 8. Meidän kesälomareissut jakaantuu kahdelle viikolle:
  Part I : Ähtäri, Lappajärvi, Kauhava, Vaasa, Härmä
  Part II: Naantali, Yyteri, Merikarvia
  Ennen lomia tehdään vielä pikapyrähdys pidennetyn viikonlopun merkeissa Helsinkiin.
  Ikähaarukka perheessä on 3-35 v. ja kaikki on ihan yhtä innoissaan :D

  VastaaPoista
 9. Jokioisten museorautatie on kiva sunnuntairetkipaikka junien ja nostalgian ystäville. 1,5h pääkaupunkiseudulta Poriin päin. Fiskars on kans aina yhtä kiva.

  VastaaPoista
 10. Herra Hakkaraisen talo Vammalassa (Sastamala) on myös kiva. Vammalassa on myös ihan kivat uimarannat. Samalle reissulle voi Kunnas-fani yhdistää Yli-Kirran talon (Koiramäen esikuva) Punkalaitumelta sekä Pyhän Olavin kirkon.

  VastaaPoista
 11. Mekin on vietetty hääpäivää Turuus. Kiitos hotellin kuohuviinitarjoilujen, huoneaamiaisen ja Netfliksin leffatarjonnan tunnelma oli mitä rentouttavin :) Silti paras lähiseutuhääpäiväjuhla (onko tuo sana? suomenkieli...) vietettiin Helsingissä Hotelli Glossa, suosittelen varsinkin jos aikataulu on kireä tai (kuten meillä) siippa matkustaa työnsä takia niin paljon ettei innostu mistään lentomatkan päässä olevasta. Asutaan siis Espoossa eli varsinkin toi Glo oli todella vaivaton matkojen puolesta ;)

  VastaaPoista
 12. Turku on kyllä kiva kaupunki leikkiä turistia. Toinen kiva turistileikkien kohde on mielestäni mys koti Tampere. ;) Paljon on Suomessa kivoja paikkoja ja kesällä säätkin yleensä suosivat. Ja kun arkiset huolet jätetään kotiin, niin loma tuntuu lomalta myös Suomessa.

  VastaaPoista
 13. Pk-seudulta lähimatkailuun sopivat hyvin Loviisa ja Ruotsinpyhtään ruukki. Kulttuuritapahtumia ja hyvää ruokaa, sekä kauniita kävelyreittejä löytyy.

  Ylempänä mainittu Savonlinna on toinen kestosuosikki, mutta vaatii jo matkojen puolesta pidemmän reissun.

  VastaaPoista
 14. Lappeenranta tietty! ;) Hiekkalinnaa ja seikkailurataa lapsille, Saimaan risteilyjä, satama, kauppatori jne. Voi poiketa vaikka matkalla Savonlinnaan tai Puumalaan, ja päivä tai kaksi riittää.

  VastaaPoista
 15. Kiitos mainiosta postauksesta! Meidän perhe on päättänyt jättää tänä vuonna ulkomaanmatkat väliin. Suomessakin on paljon kivoja matkailukohteita. Ja lähinaapurissa myös ;) http://salosti.blogspot.fi/2014/06/risteilylla-uumajassa.html

  VastaaPoista
 16. Olen ajatellut houkutella perheen tänä kesänä Ähtärin eläinpuistoon. Olen käynyt siellä viimeksi joskus lapsena, joten sen tuoreempaa muistikuvaa ei paikasta ole :) Tykkään kuitenkin ajatuksesta, että pääsee katselemaan pääasiassa Suomessa eläviä eläimiä. Korkeasaari kun kuuluu jo vakiokesäpaikkoihin.

  VastaaPoista
 17. Sovittiin kerran ystävättären kanssa piristävästä kaupunkiviikonlopusta jossakin eurooppalaisessa kohteessa.
  Lähinnä hänen perhekuvioidensa vuoksi ajankohtaan liittyi aika tavalla SÄÄTÖÖ! Päätöksenteon pitkittymisen vuoksi SÄÄTÖ ulottui myös kohteen valintaan.

  Pääsimme kuin pääsimmekin vihdoin matkaan. Loma sisälsi kaikki kaupunkiloman olennaiset elementit: taidetta, hyvää ruokaa, shoppailua, ihmisten katselua, design-hotellin rapsakanvalkoiset lakanat.

  Erinomainen lomanen, jota vieläkin muistelen!

  Tuo kohde oli Helsinki.
  Ystäväni saapui autolla Espoosta, minä ratikalla Töölöstä.

  VastaaPoista
 18. Moi!
  Kiva kuulla, että suuntaatte hääpäivän viettoon Turkuun! Aloittelemme täällä Turku Touringissa omaa blogia ja haluaisimme siihen mukaan myös Turun seudulla matkailevien bloggaajien postauksia. Jos yhteistyö ja Turun matkailukohteiden testaus kiinnostaa, otatko yhteyttä viestinta at turkutouring.fi niin viesteillään lisää. Palataan asiaan ja tervetuloa Turkuun!

  VastaaPoista
 19. Olin kerran reilun viikon työmatkalla Raumalla. Tykkäsin erityisesti vanhasta kaupungista todella paljon. (Putiikit tosin jäivät kiertämättä, sillä olin aina niiden aukioloaikaan töissä. Harmi sinäänsä. Vaikuttivat oikein sympaattisilta.)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...