23.6.2014

Asunnonmyyjän tärpit

Olen muutaman kerran myynyt asuntoni itse. Muistelen, että myyntiprojekti olisi ollut merkittävästi yksinkertaisempi vanhoina hyvinä aikoina.

Oman asunnon esittely vaatii myyjältä objektiivisuutta ja realismia, mutta lapsiperheenä eläminen aiheuttaa laifstailiinkin muutoksia, joille muuttuu aikaa myöten vähän sokeaksi.

Annan muutaman konkreettisen esimerkin.

1. Budjetoi ajallisesti vähintään puolen tunnin siivous ennen jokaista näyttöä. Kämppä ei pysy siistinä tuntia pitempään, jos perhe on läsnä. Aina on joku jättänyt kaljatölkin hyllylle, biojätepussin eteiseen tai lirittänyt lämpimän tervehdyksen pottaan.Ylipäätään perhe kannattaa ajaa puistoon, ettei kukaan kysy yhtäkkiä kovaan ääneen että "kuka pieraisi?"

2. Miltä välittäjä näyttää? Jos olet siivonnut kämppää taukoamatta kolme ja puoli tuntia, katso hyvä ihminen peiliin ennen kuin avaat oven. Saatat näyttää siltä, että olet juuri tullut himaan sekakäyttäjäien pikkujouluista.

3. Kun vaihdat paniikissa vaatteita, älä pistä päällesi ensimmäistä hupparia, joka naulakossa roikkuu. Koska se on juuri se, jonka hihaan kuopus on edellisiltana sylkäissyt hammastahnat. Ojasta allikkoon.

4. Jos ulkona sataa kaatamalla, sytytä kaikki valot. Kotinne maalisävyt näyttävät varmasti paremmilta luonnonvalossa, mutta ulkopuoliselle tilanne näyttäytyy niin, että olette hiilikaivoksessa elävä goottilarppaajaperhe.

5. Koita ehtiä tsekata muutama olennainen fakta *etukäteen*. Vaikka yhtiövastike on mennyt kymmenen vuotta tililtä suoraveloituksena ilman sen kummempia indeksikorotuksia, vastaus "öö, muutamia satasia" ei tyydytä suurinta osaa asunnonostajista. Sama pätee kysymykseen, "onko asunto kaapeliverkossa?"

6. Jos lapsesi leikkivät kylvyssä lääkärikummitädin lahjoittamilla kumikäsineillä ja kahdella jättimäisellä lääkeruiskulla, siirrä ne ammeen reunalta kaappiin. Vaihtoehtoisesti voit laittaa seinälle selventävän kyltin, että asunnon huoneilma ei aiheuta keskivaikeaa ummetusta, jota on ammeessa jollain tapaa helpotettu.

Tässä alkuun. Jossain vaiheessa voi ottaa sitten uudelleentarkasteluun sen väitteen, että kiinteistövälittäjät ovat kädettömille.

28 kommenttia:

 1. Ja asunnon valokuviin kannattaa panostaa. Jos netissä on huonot kuvat, kukaan ei tule katsomaan. Kylpyhuone ja sauna on kuurattava puhtaaksi, siis pelkkä pyyhintä ei riitä. Hinta on myös oltava heti alusta lähtien kohdallaan. Juuri katselin erästä asuntoilmoitusta jossa omakotitalon hintaa on laskettu 100 000 euroalla. Ei oikein vakuuta.
  Jos vaan voi niin asuntoa kannattaa tyhjentää omista rojuista, varsinkin keittön tasot tyhjiksi sekä seinäkoristeita pois myös perhekuvat pois esiltä.

  VastaaPoista
 2. Kiinteistönvälittäjät on nimenomaan ajanpuutteesta kärsiville. Tuli nimittäin just myytyä oma kämppä.

  Suosittelen vielä paistamaan pullaa uunissa ennen näyttöä. Pakastepulla käy hyvin. Selkeästi johtaa nopeaan asunnonmyyntiin. mot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ostajana taas saisin pullantuoksusta sen kuvan, että mitähän sillä yritetään peittää. Homeenhajua? Mutta jokainen muodostaa omat mielikuvat. :)

   Poista
  2. Eihän pullantuoksulla mitään homeenhajua pysty peittämään. Lähinnä vain luomaan miellyttävän tuoksuilmaston, koska yleensä vieraissa kodeissa on vieraiden ihmisten nenään vieras / huono tuoksu.

   Esim. lemmikeistä aiheutuu koteihin aina tosi paha haju. Itse kun olen käynyt kissa-asunnoissa näytöissä, niin se haju on omaan nenään tosi tyrmäävä. Ja se vaikuttaa tiedostamattakin siihen mielipiteeseen siitä asunnosta.

   Sitä paitsi, usein asunnoissa haisee ruoka. Jos on vaikka tehnyt just ennen näyttöä makkarakeittoa, niin kyllä se ruoan tuoksu siellä kämpässä on. Pulla nyt vaan tuoksuu paremmalta. imho.

   Poista
  3. Musta pullan tuoksu on jotenkin niin klisee eikä ainakaan mun mielialaa nosta suuntaan tai toiseen. Siivoaminen ja tuuletus riittää. Jos joku on niin ajattelematon, että laittaa haisevaa ruokaa ennen näyttöä niin sitten ei taida olla kiire asunnonmyynnissä. ;)

   Ja lemmikeistä ei todellakaan "aina aiheudu koteihin tosi paha haju". :D Viikonloppuna kävin sekä koira- että kissakodissa eikä kummassakaan haissut miltään!

   Poista
  4. "..aina tosi paha haju" on ehkä vähän liioittelua. Vähemmistössä on ne eläinkodit, joista ovelta jo haistaa lemmikin. Olen sellaisissakin käynyt ja on kuin seinä tulisi vastaan. Meillä on kissa, ja itse olen jäävi kommentoimaan, mutta uskon kissa-allergista siskoani, joka ei haista kissaa meillä.

   Toisaalta, joku voi pullantuoksusta tykätäkin! Meitä on niin moneen junaan.

   T: Anonyymi 9.01

   Poista
  5. Riippuu tois paljon hajuaistin tarkkuudesta ja mieltymyksistä, millaisen tuoksun kokee miellyttäväksi. Mä pyrin aina hajuttomuuteen eli tuuletan kunnolla ja pidän jonkun läven auki. En ota sitä riskiä, että käräytän pullat viisi minsaa ennen näyttöä. :)

   Ja kyllä, mun mielestä kissakämpissä haisee hirveälle. Koiran haju ei taas häiritse.

   Poista
  6. Itse en ole sen kummempia haisuja matkallani tavannut. Ja jos nyt lemmikki haisee, niin ei se mitään estä. Jos kämppä on täydellinen, niin en ainakaan ole huomannut että moiset hajut sen enempää sinne jäävät kun kissat/koirat lähtee pois. Ellei nyt ole kuseskelleet pitkin nurkkia, mutta kyllä sen jo sitten haistaakin eikä moista peitellä. Neutraali tuoksu paras, en alkaisi pullan muruja/piparkakkua mikrossa paistamaan, se on jotenkin niin läpinäkyvää koska on ns. vanha kikka...vaikka ei se mua haittaa jos sellaisessa näytössä käyn, valitsen asuntoni hieman muilla kriteereillä :D

   Poista
  7. Ja jos ei jaksa pullaa alkaa leipoa (edes sitä pakastepullaa), niin kuulemma kannattaa laittaa vaan kanelia uuniin ja uuni miedolle lämmölle... :D

   Pullan tuoksu voisi omalla kohdallani toimia vain jossain idyllisessä mummonmökissä, muuten arvostan kyllä minäkin eniten ns. puhtauden/raikkauden tuoksua. Ennemmin kannattaa siis pestä pyykkiä juuri ennen näyttöä ja laittaa ne kuivumaan jonnekin keskeiselle paikalle (vaatii hyvän ajoituksen jos ei halua alusvaatteitaan kaiken kansan nähtäville: niiden pitää kuivua kaappiin siirrettäväksi juuri ennen kuin ihmiset tulevat :D)...

   Poista
  8. Mä kyllä karsastan hajustettuja pyykinpesuaineita. Mutta sellainen ulkona kuivuneiden pyykkien tuoksu on toki ihana.

   Kesällä nyt muutenkin on helppo saada raikas sisäilma tuulettamalla.

   Olen itse ollut kerran vanhassa puutalossa asuntonäytössä talvipakkasilla ja kun siellä oli lämmitetty puuhella ennen näyttöä niin olihan siellä aivan ihana lämmin ja idyllinen tunnelma. Toista olisi ollut, jos olisi ollut kylmää ja kalseaa.

   Oikeasti olen silti sitä mieltä, että hyvä asunto myy itse itsensä. Siinä ei paljon välittäjällä tai muulla ole mitään tekemistä. ainakaan itselleni. Tosin, hämmästyksekseni nyt huomasin miten omituisia asioita ihmiset kyselevät kiinteistönvälittäjältä (kuten taloyhtiön taloudellisesta tilasta) ja jäin pohtimaan sitä, että on varmasti osa väestöä sellaista, että he eivät osta kuin kiinteistönvälittäjän välittämiä asuntoja. Kun selkeästi kaipaavat jonkun tukipilarin siihen kysymysten esittämiseen ja asioiden selittämiseen. Ja se välittäjä koetaan luotettavampana kuin yksityinen asunnon myyjä.

   Poista
  9. Miten taloyhtiön taloudellisen tilanteen kysyminen on omituista? Jos taloyhtiöllä on paljon velkaa, niin asukkaidenhan se on maksettava, joten on hyvinkin relevantti kysymys.

   Poista
  10. Siksi, että itse kyllä perehdyn taloyhtiön tilanteeseen virallisten dokumenttien (tuloslaskelma ja tase) kautta enkä kysymällä toissijaiselta lähteeltä, joka nyt voi periaatteessa pukea lausunnon taloudellisesta tilanteesta millaiseksi hyvänsä. "on hyvä ettei ole paljon rahaa taloyhtiön tilillä, kun hölmöähän sitä sinne on varastoida" vs. "on hyvä merkki, että taloyhtiön tilillä on rahaa, on sitten varauduttu tuleviin remontteihin".

   Poista
  11. Tosin, itse kyllä selvitän esim. julkisen liikenteen reitit, koulujen ja lähikauppojen sijainnit ihan itse. En oikein hahmota miksi kiinteistönvälittäjän tarvitsisi ne osata kertoa. Ainakaan en luottaisi hänen kertomaansa 100 %:sti. Sitä paitsi, itse määrittelen myös omista lähtökohdistani mikä on minulle hyvää julkista liikennettää ym.

   Mutta havahduin tosiaan omassa myynticasessa tähän, että sillä kiinteistönvälittäjällä on selkeästi monille enemmän merkitystä kuin itselleni, kun olen asuntoa ostamassa. Ja siksi voi olla perusteltua palkata se välittäjä, kun moni näitä tietoja kyselee sitten häneltä eivätkä ole valmiita esim. itse niitä selvittämään.

   Poista
 3. Itse käytin asunnonvälittäjää ja ilomielin maksoin muutaman tonnin siitä, että hän otti kuvat ja hoiti koko homman. Kahden aikuisen asunnossa ei kukaan pissaile pottiin, mutta kaljatölkit piti itse piilottaa.

  -TT-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oiskin muutama tonni. Mut jos kämppä maksaa sen 400 000 euroa ja välittäjä vie vaikka vain "pienen palkkioprosentin" 3 % niin sehän on sitten 12 ke. Aika kallis hinta hyvistä valokuvista.

   Vaikka itse käytettiinkin välittäjää, niin olen sitä mieltä, että ne hinnat on ihan ryöstöä. Laskin, että meidän välittäjällä oli tästä meidän asunnosta sellainen 600 euron tuntipalkka. Jee. Ei paljon lämmitä omaa mieltä.

   Sitten ne välittäjät on usein vielä niin urpoja (mun mielestä), että kurvaavat pihaan jollain 80 000 euron autolla. Voi viddu. Pitääkö sitä nyt oikein mainostamalla mainostaa, että palkkiot on niin tapissa, että on millä mällätä ja voi ostaa just niin kalliin ja hienon auton kuin mieli tekee.

   Poista
  2. Minusta ärsyttävintä on, että välittäjä ei yleensä tiedä myymästään kohteestaan juuri mitään. Useimmiten, kun kysyn välittäjältä jotain, se kaivaa esiin sen saman lapun, jonka on jo minulle ovella ojentanut ja alkaa etsimään vastausta. Osaan lukea kyllä itsekin ja minusta noilla palkkioilla pitäisi vastausten tulla kuin apteekin hyllyltä (eihän se vaatisi kuin sen, että välittäjä lukee itse paperin läpi ennen näyttöä...). Mistään lähialueen palveluista välittäjällä ei yleensä ole mitään hajua vaikka monille esim. lähikoulu/lähikauppa/lähin bussipysäkki voi olla ratkaiseva kaupan kannalta.

   Toistaiseksi ollaan pärjätty ilman välittäjän palveluita. Jos välityspalkkio olisi kohtuullisempi ja tietäisin välittäjän oikeasti perehtyvän juuri meidän asuntoon niin hyvin, että osaa siitä kertoa myös potentiaalisille ostajille, voisin harkita.

   Poista
  3. Muutaman kiinteistövälittäjän tuntien, voin sanoa, että se on kovaa työtä eikä kukaan heistä ole miljonääriksi tullut.Tuntipalkkaa on turha laskea noin. Laske mieluummin niin, että
   myydyt asunnot x palkkiprosentti - kaikki kulut = yhtiölle jäävä osuus ja siitä osuudesta maksetaan tietty osuus välittäjille. Ja sen summan voit jakaa työtunneille. Ei jää kovin suurta tuntipalkkaa. Jos työ olisi helppoa ja siitä maksetaan "kauheat summat rahaa" niin eikö kaikkien kannataisi ryhtyä kiinteistövälittäjiksi? :)

   Jos katsot eri kiinteistövälitysfirmojen tilinpäätökset niin huomaat, ettei tuo ala ole kovin tuottoisaa. Ja autoista sen verran, että yleensä ne ovat firman autoja eikä siihen nähden tuo 80.000 euroa tunnu kovin suurelta summalta (kun vertaat muiden yhtiöiden autoihin). Ne yleensä myydään muutaman vuoden jälkeen, jolloin myyntiarvo on korkea eikä käyttökustannuksista tule suuria.

   Olisit vain iloinen, että kiineistövälittäjä sai asunnon myytyä eikä sinun tarvinnut tehdä mitään. Ehkä hän sai myytä sen jopa korkeammalla hinnalla kuin mitä itse olisit saanut, joten pääsit itsekin voitolle.

   Poista
  4. Eihän sitä noin pidä laskea. Jos minulla on helposti myytävä kohde, niin miksi minun pitäisi maksaa välityspalkkiossa siitä, että jonkun toisen asunnon myyntiin menee vaikkapa 10-kertainen aika. Mielestäni palkkioita pitäisi räätälöidä nykyistä enemmän kohdekohtaisesti. Ja ansaintalogiikka on eri kiinteistönvälitysfirmoissa eri. Kaikilla ei ole kiinteää kk-palkkaa vaan tulot perustuvat suoraan myytyjen asuntojen määrään.

   Poista
  5. Olen pilamin & kotletin kanssa samoilla linjoilla. Olen käyttänyt välittäjää joskus ja se työn määrä on ollut todella vähäinen, kun kämpät ovat menneet parissa viikossa. Tietysti on myös helposti ja vaikeasti myytäviä asuntoja, helppoja ja vaikeita aikoja ja paljon merkkaa sekin, kuinka paljon omistajat ovat valmiita tekemään myynnin eteen esim asunnon raivaamisen kanssa.

   Poista
 4. Kumitäti, tirsk :D
  Eipä mulla muuta, paitsi asunnon puunaaminen myyntikuntoon on veemäistä. Sen jos voisi ulkoistaa.

  VastaaPoista
 5. En ole itse myymässä, mutta tsekkaan lähiseudun tarjontaa aika-ajoin. Olen jopa jo kehittänyt itselleni uuden uran, kun olen tsekannut niitä rojua täynnä olevia kämpän kuvia. Mitä ihmiset tai välittäjät ihan oikeasti ajattelevat. Olen pohtinut myös välittäjien ammattitaitoa. Eivätkö he voi sanoa asiakkaalle, että puolet kamasta vekeen ennen kuvien ottamista. Ihan sormet syyhyäisi, että pääsisi siivoamaan/raivaamaan ja ottamaan hyviä kuvia. Ehkä sitten seuraavassa elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa pitää tämä uravaihtoehto mielessä huonojen aikojen varalle. :)

   Poista
  2. Luulisin ihan siksi, että ei sillä välittäjälläkään ole silmää tuollaiselle. Itse ostin asunnon, jonka ilmoituksen kuvat olivat kaameat ja jopa epätarkat! Onneksi hinta ja sijainti oli kohdillaan, niin menin katsomaan, siis hinta oli jopa halpa. Paikan päällä sitten totesin, että äkkiä tarjous sisään, tässä on aarre. En sitten tiedä miksi oli myymättä ja meni niin halvalla, sijainti haluttu, julkisivut just tehty yms. Mutta mitäs siitä :D sain tämän ja on kaikki päivitelleet että saitpa halvalla. Ehkäpä syynä huonot kuvat. Who knows. Mutta kun omaani myin, niin katselin kyllä myyjän kameraa ja totesin että juu, eiköhän multa löydy omasta takaa kuvia. Ei sellaisella läpyskällä kuvia saakaan...ainakaan jos ei osaa kuvata.

   Poista
 6. Mulla oli kämppä myynnissä kahdellakin eri välittäjällä melkein vuoden, enkä saanut kuin yhden naurettavan tarjouksen. Sitten aloin myydä itse, ja kolmannen näytön jälkeen sain kolme identtistä tarjousta, eli siitä sitten vaan nokittelut käyntiin ja hyvä diili saatiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaatko analysoida, miksi oma myynti onnistui paremmin / mikä välittäjällä meni pieleen?

   Poista
 7. Näin kun para-aikaa on kodinetsintä käynnissä, myynti-ilmoitusta jos toistakin on tullut selailtua. Huomio on erityisesti kiinnittynyt nykyisin todella yleisiin sisustuskuviin. Ymmärrän toki, että esim. asuntoon kiinteästi kuuluva takka kuvataan erikseen, mutta miksi kuvat ovat pelkkiä antiikkilipastoja ja kukkamaljakoita ilman, että näen huonetta kokonaisuudessaan? Vai kuuluuko se sisustuskin kauppaan?

  Harmittaa myös, ettei paikanpäällä käyminen juuri viisastuta. Välittäjä ei tiedä, missä tontin rajat kulkevat tai osaa antaa "se asia on täysin hoidettu" lausahdusta tarkempaa kuvausta talosta löytyneestä kosteusvauriosta...

  VastaaPoista
 8. paras asunnon myyntivaltti - itse tai välittäjällä - on realistinen hinnoittelu, ts. vastaavien toteutuneiden mukaan ja siitä jnkv +/- jos kunnossa tms on jotain erityistä.

  VastaaPoista
 9. Ollaan etsitty omakotitaloa nyt puoli vuotta ja käteen on toistaiseksi jäänyt vain kokemuksia laidasta laitaan. Myönnettäköön, että lakialan asiantuntijan ja rakennusinssin muodostama pariskunta ostamassa ensiasuntoa-yhdistelmä epäilemättä ei ole välittäjien unelma, mutta mutta... Toistaiseksi välittäjät on enempi hidastaneet kuin edistäneet myyntiä; yksi jopa ihan hyvinkin konkreettisesti kun jätti esittelemättä tekemämme kirjallisen tarjouksen sen voimassaoloaikana myyjille ja viimeisteli palvelunsa sillä, ettei ottanut meihin yhteyttä tarjouksen tekemisen jälkeen. Pari pätevänkin oloista on matkalle sattunut, mutta enimmäkseen porukkaa, joiden ansiosta en enää juurikaan ihmettele ammattikunnan mainetta. "Tämä alue on lapsille tosi hyvä" "Mites kun tuossa tiellä näytti olevan 80:n rajoitus, se on kapea ja mutkainen, kevyenliikenteen väylää ei ole, ja tuo viereinen koulu lakkautettiin jokunen vuosi sitten?" "No mutta naapurilla on lapsia."

  Toisaalta myös yksityisten näytöissä on oma fiiliksensä. Olen törmäillyt niihin alushousuihin, asioista ei olla välttämättä sen paremmin perillä (välittäjät kuitenkin monesti kaivaa automaattisesti ne ukk-jutut selville etukäteen, vaikka esimerkiksi sen tarkan kiinteistöveron tms.), mutta kieltämättä välittäjältä ei saisi ikinä kylppärin seinistä lisäinfoa "vinossahan ne on kun ne rakentajat oli kännissä".

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...