24.5.2014

Project Maman suuri eurovaalitentti

Huomenna pitäisi tietää, kenet sitä haluaa itseään edustamaan eurooppalaisesta näkökulmasta. On välillä vaikea ymmärtää, mikä sellainen näkökulma edes on.Syytän mediaa. Ensinnäkin EU:n päätöksistä saa hirveän harvoin ymmärrettävää tietoa - kurkkudirektiivi tuskin on meppien merkittävin ponnistus.

Toiseksi telkkarin eurovaalitenteissä toimittajat ja ehdokkaat puhuvat vain toistensa päälle ja ravi on niin hirmuinen, ettei mitään asiaa ehdi penkoa juurta jaksain. Jos siis kysymyksistä tajuaa jotain.  

Ratkaisu on Project Maman eurovaalitentti, jossa pureudutaan vähän keskeisimpiin kysymyksiin kuin borettavaan talousläppään. Ehdokkaaseen.

Pyysin seuraaviin kysymyksiin Vihreiden ehdokkailta vastauksia (muutkin saa osallistua).

1. Minulle hankalinta elämässä ja demokratiassa on se, että pitää kuunnella muitakin vaikka itse on oikeassa. Eikö sinun muka tee ikinä mieli hajottaa kokoushuoneen kaikki kalusteet, kun jengi ei ymmärrä omaa parastaan?

2. Äänestin itse EU:hun liittymistä vastaan silloin joskus enkä ole isojen hallintokoneistojen ystävä edelleenkään. Miten myisit mulle nyky-EU:n, jos olisit sitä kauppaamassa? (Ja tavallaan oletkin.)

3. Helsingin valtuuston kasvisruokakeskustelu sisältää legendaarista materiaalia. Mikä on EU:n ensi kauden "kasvisruokakeskustelu", jota varten kannattaisi varata poppareita ja kaljaa?

4. Olen kuntapolitiikassa huomannut, että itsekseen saa hirveän vähän aikaiseksi. Meppinäkin pitää verkostoitua, hioa taktiikoita ja editoida dokumenttien sanamuotoja. Kenet pyydät ekana fb-kaveriksi?

5. Osaatko sanoa sönkkäämättä "strategic suggestion"?

6. Oletko ollut joskus väärässä? Missä asiassa? Myönsitkö? (Mä en ikinä myönnä ja siitä tulee kieltämättä vähän riitaa.)

7. Ketä äänestäisit, jos et saisi äänestää itseäsi? Miksi?

8. Kumman kaa: Angela Merkel vai Francois Hollande?

9. Mikä on lempi-irtiksesi? Irtismaun perusteella voi näet päätellä ihmisestä paljon. Voit nimetä enemmän kuin yhden. Sekin kertoo ihmisestä paljon.

10. Jos et pääse läpi, niin mitä teet ekaksi?

Jos ei näistä kysymyksistä oma ehdokas selviä, niin ei mistään. Uurnilla tavataan!

6 kommenttia:

 1. 1. Sitä varten on olemassa puhelimen Angry Birds. Terapiavaikutusta
  tehostaa kun kuvittelee possujen tilalle sen eniten omaan ääneensä
  rakastuneen änkyrän.

  2. Kutsumalla sinut oluelle Brysselin pubeihin ... tai itse asiassa Helsinki käy yhtä hyvin, koska avautuneet yhteismarkkinat ovat tuoneet myös Helsingin pubeihin kelpo valikoiman hyviä oluita.

  3. TTIP. Se on onnistunut nostattamaan tunteita ja laineita jo ennen virallisten neuvotteluiden alkamista.

  4. @teirdes, ruotsalainen piraatti, Vihreiden ryhmässä toimiva Amelia Andersdottir. Hän on pitänyt tärkeitä digitaalisten kansalaisoikeuksien kysymyksiä esillä EU-parlamentissa.

  5. Sitä voi kysyä brittimepeiltä, heti kun saavat vedettyä henkeä naurultaan.

  6. Olen. Olin lupautunut laulamaan karaokea televisioon Linnan Juhlien jatkoille. Kaikkien mielestä se oli todella todella huono idea, minkä lopulta, lievää määrätietoisemman painostuksen jälkeen myönsin. Onneksi minulta oli juuri poistettu munuainen, ja keskeltä halkaistu pallea (kirurgi sanoi halunneensa katsoa ympärilleen mun vatsassani) antoi riittävän uskottavan tekosyyn perua täydellinen itsensä nöyryyttäminen. Mun piti laulaa "Lumi teki enkelin eteiseen", ja olen täysin nuottikuuro.

  7. Otso Kivekästä. Nostanut esiin tärkeitä kysymyksiä teknologian kehityksestä ja sen ohjaamisesta.

  8. Angela Merkel. Vahvat naiset ovat aina olleet mun heikkouteni.

  9. Vanhan ajan suklaa. Vanhan ajan vanilja.

  10. Samaa kuin jos pääsisin eli lähtisin maanantaina Finnish Internet Forumiin ja sieltä mökille kitkemään yrttimaata.

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa. Hyviin (ja hauskoihin) kysymyksiin tuli hyvät (ja hauskat) vastaukset :-)

  VastaaPoista
 3. 1. Kyllä joskus suuttuttaa, mutta politiikka on opettanut itsehillintää. Suutun nykyään mielestäni vain silloin kun on syytäkin suuttua. Politiikassa tarvitaan myös tulta ja tappuraa, jotta jaksaa taistella tärkeiden asioiden puolesta. Minulle tärkeitä ovat äänettömien puolustaminen, oli kyse sitten ympäristöstä, tulevista sukupolvista, syrjityistä tai köyhistä.

  2. Koska EU on paikka, jossa voi tehokkaimmin pysäyttää ilmastonmuutokset, laittaa verokikkailun kuriin ja vähentää eriarvoisuutta.

  3. Apua, toivottavasti ei mikään. Ehkä jotain yhtä noloa voisi seurata, jos meppien enemmistö puolustaa TTIP-sopimusta talouskasvun nimissä, vaikka se vie vallan kansalaisilta ja demokratialta amerikkalaisille yrityksille ja lobbareille.

  4. No, vaikka Martin Schultzin ja Alexis Tsipraksen.

  5. Tuskinpa! Olen väitellyt englanniksi, mutta en koskaan ole opiskellut englanninkielisessä maassa, joten englantini on hyvää muttei täydellistä. Ranskaa puhun jonkin verran, siitä kai olisi EU:ssa hyötyä. Ainakin kerran pääsin käyttämään tanskaa brysseliläisellä poliisiasemalla, kun kaverilta varastettiin laukku ja olin isossa seurueessa ainoa ranskantaitoinen.

  6. Usein! Tutkijataustaisena minun on helppo myöntää olleeni aikaisemmin väärässä, mutta muuttaneeni kantaani saatuani uutta tietoa. En ole jääräpää paitsi silloin, jos olen oikeassa. ;)

  7. Ilman muuta Heidi Hautalaa - osoituksena siitä, että hän on jatkonsa ansainnut.

  8. Teen yhteistyötä kaikkien kanssa, jos on asioita, joista pitää neuvotella yhdessä. Se kuuluu politiikkaan.

  9. Salmiakki-irtokarkit laidasta laitaan.

  10. Jatkan työtä eduskunnassa Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Mutta sunnuntain vaalirauhan alkaessa isken kuokan multaan: en ole päässyt viljelypalstalleni koko keväänä. Tästedes menee vapaa-aika palstalla, ei paneeleissa. :) Ostin eilen taimia Herttoniemen Ruokapiiriltä ja ne on saatava maahan. Parasta elämässä: politiikka ja puutarhanhoito!

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa Katja! Loisto kyssärit ja ehdokkaille kiitokset vastauksista. Oma vihreä yhä valitsematta...

  VastaaPoista
 5. 1. Rauhan ja konfliktin tutkijana en lähde siitä, että itse olen oikeassa. Joskus Vihreiden puheenjohtajana tuntui raskaalta, kun keskustelut kestivät ja kestivät. Tulos oli kuitenkin aina parempi kuin se, joka olisi saatu aikaan jyräämäällä. Väsyneenä mutta iloisena menein kotiin kokousten jälkeen, ja tuntui, että olin osa demokraattista liikettä.


  2. Äänestin todellakin vastaan, ja silloin syynä olivat byrokratia ja pelko siitä, että teknokratia jyrää demokratian. Nyt myyn tiivistyvää yhteistyötä sillä, että turvallisuutemme on yhteinen ja sillä, että tarvitsemme vihreitä työpaikkoja.


  3. Kokemuksesta jo voin kertoa, että keskustelu europarlamentissa on vilkasta ja elävää! "Kasvisruokakeskustelun" tapainen päättömyyksien suoltaminen voisi kehkeytyä lähivuosina esimerkiksi saunan ylälauteen lämpötilasta, siinä kun saataisiin vastakkain terveysvaara ja perinteinen kulttuuri.

  4. Fb-kaveeraisin heti Ska Kellerin kanssa. Olemme tehneet yhteistyötä rajavalvonnan uusien käytäntöjen (googlaa vaikkapa Eurosur, älykkäät rajat) torjunnassa.


  5. Ei onnistu.


  6. Olen toki, esimerkiksi aikoinaan äänestäessäni ei EU:lle. Kööpenhaminan rauhantutkimuslaitoksen tutkijat viisi vuotta myöhemmin vakuuttivat minut siitä, että EU on ollut rauhan tae Euroopassa. Olen tämänkin väärässä oloni auliisti myöntänyt.


  7. Äänestäisin Johanna Sumuvuorta, koska olemme samoilla linjoilla turvallisuuspolitiikassa.


  8. Angelan. Vaikka olenkin usein eri mieltä hänen kanssaan, täytyy ihailla poliittista rohkeutta.


  9. Olen lakritsi-ihminen. Varsinkin Kööpenhaminan lentokentän lakritsiputiikin suklaapäällysteiset laku-uutuudet ovat herkkuani.


  10. Ihan ensiksi soitan läheisilleni.

  VastaaPoista
 6. Voi harmi, kun löysin tämän vasta nyt. :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...