25.4.2014

Hyvä patja lastensänkyyn?

Skidillä on tapana mennä silloin tällöin minun sängylleni lukemaan. Kun kysyin syytä, vastaus oli selkeä: "Teillä on niin hyvä patja."

No juu. Totta. Meillä todellakin on hyvä patja. Olemme molemmat selkävaivaisia, joten olemme panostaneet patjaan, jonka ansiosta aamulla ei tarvitse irvistää sängystä noustessaan.

Olin jotenkin ajatellut, että kevyet ja vartalomuodoltaan tasapaksut lapset nyt nukkuvat missä vain. Ja niin tietty nukkuvatkin. Mutta se yllätti, että Skidi piti eroa merkittävänä.

Tuli siis vähän huono omatunto - ja ihan aiheesta. Lasten patjat ovat yleensä sitä halvinta vaahtomuovista leikattua metrikamaa, muovitetulla froteella päällystettynä. On siinä muovia kerrakseen - varsinkin kun vaahtomuovipatjoista vielä väitetään pääsevän huoneilmaan haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (joille tietysti altistumme muuallakin).

Kun molempien sängyt menevät kesällä vaihtoon, ajattelin kokeilla jotain muuta - mutta mitä vaihtoehtoja on? Joukkoistankin kysymyksen teille, jotka olette jo löytäneet ei-vaahtomuovisen lasten patjan: mitkä olivat kriteerit ja mihin valinta kohdistui? Plussaa kotimaisuudesta ja moduulimaisuudesta!

39 kommenttia:

 1. Meillä on koko perheellä futon-patjat. Patjojen alla on ohut säleikkö, jotta kosteus pääsee pois. Sänkyrunkoja ei ole ollenkaan vaan patjat on lattialla säleikön päällä. Lapset on 3v ja 1v. Pienimmällä on lakanan alla villainen kosteussuoja, joka on pitänyt hyvin. Kriteereinä meillä oli se, että patjat on luonnonmateriaalia ja että ratkaisu on matala. Kyllähän tuo moduulimainenkin on, kun eri levyisistä patjoista saa leveän perhepedin tai useita yksittäisiä nukkumapaikkoja aina tilanteen mukaan, kun ne tilanteet tunnetusti lapsiperheessä usein vaihtelee. Ennen lapsia oli jo futonit käytössä joten muita ratkaisuja ei sitten edes oikein jaksettu miettiä. Oksennustautien varalta on vaahtomuoviset varapatjat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mistä olette hankkineet lapsille futonit? Meillä on omassa sängyssä futon, mutta en ole törmännyt lasten kokoisiin missän - oletteko tilanneet mittojen mukaan...? :)

   Eli siis ääni futoneille täältäkin! ;)

   Poista
  2. No meillä on lapsillakin aikuisten kokoiset futonit, tai siis ne nukkuu aikuisten vieressä toistaiseksi vielä. 1v nukkuu mun vieressä 140cm leveällä ja 3v isän kanssa 160cm leveällä. Lisäksi on vielä yksi 90cm leveä varastossa. Ehkä tuo 3v muuttaa siihen tässä jossain vaiheessa.

   Poista
  3. Futon on mulle vähän tuntematon. Olen mieltänyt sen tosi kovaksi vaihtoehdoksi, mutta olenko väärässä?

   Poista
 2. Meillä oli pinniksessä lasten futon. Se oli looginen valinta, kun futon on meillä itselläänkin. Mut en tiedä mistä niitä saa, meitä onnisti ja löydettiin omamme huuto.netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävipä tuuri! Tää lasten patja -kysymys on nähtävästi vähän oman etsiskelyn varassa.

   Poista
 3. Meillä kaikki normikokoisessa, siis aikuisten 80cm sängyissä ja niissä lateksipatjat. jo ihan sen takia et me leikitään sitä leikkiä missä arvotaan kullekin perheenjäsenelle sänky yöksi ja aikuistenkin on siis kyettävä nukkumaan lastensängyissä ;)

  Idea erillisistä oksutautipatjoista on muuten LOISTAVA! Ens kierroksella kaivan tuolta autotallista ne vanhat pinnispatjat siihen käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millainen materiaali lateksi on patjassa? Yhdistän sen erääseen toiseen tuotteeseen. :)

   Oksutautipatjat on tosiaan hyvä idea. :D

   Poista
  2. Meillä on aikuisilla lateksipatjat ja on tosi hyvät ! Nukuttiin vuosikausia futonilla, mutta kyllästyttiin rullailuun (kun ei sitä koskaan olis jaksanut tehdä, kun patjat oli niin sairaan painavat). Lateksipatjan päällä villainen petari ja hyvin toimii. Patjat ei siis ole mitenkään limasia eikä tahmeita ;)

   Lapsilla on sellaiset jykevähköt Ikean lasten patjat. Toisessa muistaakseni jotain jousia ja toinen ainakin enimmäkseen vaahtomuovia. Molemmilla olen onnistuneesti nukkunut itsekin ;)

   Poista
 4. Hih, oksutautia varten kannataa vuorata sängyt froteepyyhkeillä (ja laittaa lakanan alle se muovitettu frotee tai joku muu kosteuttaeristävä hässäkkä), niin ei tarvi säilytellä tuplapatjoja ;)

  Meillä on lapsilla ihan perus vaahtomuovihässäkät. Ne ei oo parhaat, mutta lasten kerrossängyn mitat määritteli täysin, millaiset patjat on hankittava. Sänky ei ole millään tavalla standardimittainen... Miehen kanssa ostettiin viime kesänä sänkyyn patjat Ikeasta. Ihastuttiin siihen takuuseen, että niitä saa kokeilla kotona 90 yötä ja vaihtaa, jos on tarvis. Ei ole tarvinut vaihtaa ja edelleen joka ilta (!) tulee mukava fiilis siitä, kun itellä on kiva sänky ja itselle hyvä patja ja sinne on mukava mennä nukkumaan.

  Jos uudet sängyn on jo mallia aikuinen on valintamahdollisuuksia ihan mielettömästi! Lasten sänkyihin niitä onkin sitten jo vähän vähemmän. Kannattaa varmaan ottaa ainakin lapsi ostoksille mukaan kokeilemaan, jos haluaa, että lapsi jatkossa lukee omassa sängyssään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tätä sängyn kokoa olen pohtinut. Tuntuu, että metrin mittaiselle aikuisten sänky on ihan liikaa, mutta voisikohan sitä jotenkin lyhentää. Noh, katsotaan kuinka käy!

   Poista
 5. Ei mulla lasten patjoihin oikein ole mitään vinkkiä paitsi että se vaahtomuovipatjakaan ei saa olla liian paksu tai tuntuu lapsesta kovalta. MUTTA mikä patja teillä on siellä aikuisten sängyssä? Meillä menee nimittäin futon vaihtoon, kun petyttiin siihen tosi pahasti (meni kuopalle). Japanissa futonit tuntuivat nukkuessa ihanalle, mutta Suomessa ei olla löydetty kunnollista ja nyt menee koko konsepti vaihtoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Tempur cloud (joka muuten haisee aivan hirveälle jonkun aikaa paketin avaamisen jälkeen eli ei varmaan mikään päästötön malli, jos sellaista etsii). En tykännyt siitä kovimmasta tempurista mutta tämä toimii kuin junan vessa. Olen niin koukussa siihen, että en oikeastaan halua enää yökyläillä missään muualla kuin himassa...

   Poista
 6. En osaa patja-asiaa niinkään kommentoida, mutta meillä on varsinaisen patjan päällä villainen petauspatjanpäällinen http://arvil.fi/tuotteet/petarit/ ja se on iiiii-ha-na.. Omassa setissäni on tuolta myös tyyny ja peite, ja .. no, tunnustan, en käytä niiden päällä edes lakanaa kun ne vaan kertakaikkiaan on niin ihanat. Aluksi ostin tuon setin vain itselleni, mutta ekaluokkalainen alkoi niin viihtyä mun vieressä että hankin hänelle omat. Ja aikalailla on poikakin pysynyt omassa sängyssään sen jälkeen =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Tämähän voisikin olla hyvä ratkaisu, varsinkin kun vakuuttivat että villa on eettisesti tuotettu.

   Poista
 7. Terve! Kiitos ajatuksia herättävästä blogistasi. Haluaisin sanoa enemmänkin, mutta nyt en osaa sanoa kuin Kiitos! :)
  Patjoista: meillä parisängyssä jyskistä hankitut jämäkät vaahtomuovipatjat ja siinä päällä tempurin 7cm petari. kun nykyinen 4v. muutti noin kolme vuotta sitten jatkettavaan sänkyyn hankimme hänelle finlaysonin viskoelastisen lasten patjan ja samaisen patjan jatkopalan. Maksoi, mutta on tienannut jo hintansa koska molemmat lapset ovat patjasta tykänneet ja se on kestänyt käyttöä vaikka lapset ovat isokokoisia. Nyt tällä nukkuu kuopus, ja vanhempi lapsi muutti kerrossängyn alasänkyyn johon hankittiin sama jyskin vaahtomuovipatja kuin meillä parisängyssä ja siihen päälle wellpur-petari. On kuulema hyvä nukkua lapsen mielestä ja olen nukkunut tällä patjalla myös itse ja oli hyvä. Pehmeämpi kuin tempur, mutta silti jämäkkä. suosittelen. Ja kalliit patjat on suojattu kosteussuojalakanoilla. Ei ole merkittävästi heikentänyt viskoelastisia ominaisuuksia. -maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos on toki kiva ihan sellaisenaankin!

   Toinen ääni siis petarille. Joku vähän pitkäikäisempi setti olisi myös hakusessa joten hinta ei ratkaise.

   Poista
 8. Futoneita saa ainakin mittatilaustyönä Fredalla olevasta liikkeestä ( http://www.mulperipuu.fi/ ). Meilllä on itsellämme Futon Zeus (kierrejouset sisällä, auttavat pitämään patjan "kuohkeana") ja pinnasängyssä tavallisempi Futon-patja (ostettu aikoinaan Vantaan Futon-myyymälästä.). En nukkuisi muussa enää! Se on talvella lämmin ja kesällä viileä, hengittää ja on jämäkkä (ei hytky, kun kääntyy)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, futoneitakin on jousitettuja! Täytyykin vierailla Mulperipuussa, on tuttu liike. Lähtisivätköhän mukaan johonkin blogiyhteistyöhön, jos täällä on monella sama harkinta päällä. Hmm.

   Poista
 9. Kotimainen Familon. Mallia en muista, jos lastenpatjoja on useita.
  Mulla ja miehellä on moottoroitu Tempur, joten mikään ei ole yhtä hyvä kuin meidän sänky, mutta kelpo patja tuo Familonkin on. Olen muutamaan otteeseen herännyt ipanan vierestä 2-3 h nukkumaanmenon jälkeen. Hyvin on kestänyt minunkin painon (60 kg).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli oliko tässä kyseessä aikuisten patjakoko? Tempurin ystävä olen minäkin, mutta en ole mitään lasten kokoja edes nähnyt.

   Poista
 10. Erittäin hyvä kysymys! Itsekin etsin vuosi sitten kiven takaa muuta kuin ei-vaahtomuovipatjaa.

  Ainoa patja jonka satuin löytämään oli Jyskin Wellpur -niminen vaahtomuovi(?)patja, joka tuntuu hieman Tempur-patjalta. Itselläni on Tempur -tyyny, ja Wellpur on minun sormituntumaani samantyyppinen.

  Lapseni on 120 cm pitkä ja patja on vain 110 cm, mutta en mistään löytänyt isompaa. Patja on liian pieni sänkyyn, mutta olen vuorannut jalkopään villatäkillä. Lapsi on tykännyt. Patjan vuorasin pissi- ym.vahinkojen vuoksi suojalakanalla, eli patja on nyt hieman liiankin jäykkäpintainen.

  Mutta, huomasin että kunnon patjaa ei löytynyt helposti.

  -Kaislakerttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämä ihan yksinkertaista tosiaan ole. Jotain tällaista jatkopalaratkaisua pohdin minäkin!

   Poista
 11. Meidän 3-vuotias nukkuu vielä lastensängyssä ja sillä karseella vaahtomuovipatjalla, mutta koska perästä on hyvää vauhtia tulossa pikkuveli valtaamaan taaperosängyn, ollaan ajateltu siirtää lapsi ihan aikuisten sänkyyn tässä lähiaikoina. Joko futoniin (kiitos muille vinkeistä yllä) tai jämäkkään runkopatjaan matalilla jaloilla (oman kokemukseni mukaan parhaat runkopatjat saa Ikeasta, kumma kyllä).

  Jotenkin kaikentyyppisistä säästösyistä tuntuu järkevältä siirtää lapsi mahdollisimman pian aikuisten kokoiseen sänkyyn, ettei sänkyä tarvitse olla yhtenään vaihtamassa. Etenkin jos sänky on matala, niin ei hätää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä. Kuopuksen huone vaan on ihan hiton pieni että en haluaisi sinne vielä aikuisten sänkyä. Tai sitten täytyy keksiä muita järjestelyjä.

   Poista
 12. Voi olla päässä vikaa, mutta väitän että 1 kk vauva viihtyy vanhempien Ikean Sultan patjalla paremmin kuin äitiyspakkauksen vaahtomuovilla. Tiedän tiedän, että meidän lakanat tuoksuu varmaan maidolle, mutta kun se nukahtaa kuin tukki myös puhtaalle lakanalle (yksin ei äitiä/isää vieressä), ei kai se patja vielä maidolla kyllästetty ole? Olisin siis kiinnostunut hyvästä patjasta pinnasänkyyn, onko tempur tyyppistä patjaa saatavilla noin pieneen sänkyyn?
  Kiitos Katja huippu blogista, olen seurannut aktiivisesti kaksi vuotta ennen esikoisen syntymää, aiheesi kiinnosti myös lapsetonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä kiitellä, kiva että olet siellä. :) Mä jatkan tästä aiheesta vielä kunhan selvittelen lisää!

   Poista
 13. Hyvä aihe, osui ja upposi tää patjajuttu! Lituskaisia lastenpatjojahan on kaupat (ja pinnikset) pullollaan. Meillä esikoinen siirtyi parivuotiaana littanapatjaisesta pinnasängystään suoraan 150 pitkään, jatkettavaan perintösänkyyn, josta iänikuisen vanha vaahtomuovipatja lensi roskikseen. Mistään kaupasta ei saanut sängyn mittoihin sopivaa patjaa, joten käännyttiin patjoja mittatilaustyönä tekevän verhoiluliikkeen puoleen. Oli siellä sitä vaahtomuoviakin, mutta asiantunteva verhoilija sai meidät vakuuttuneeksi, että lapsen kehittyvä selkäranka tarvitsee monen tunnin yöunien ajaksi jotain kunnollisempaa tukea. Verhoilija osasi neuvoa, mikä materiaali ja mikä paksuus sopisi parhaiten lapsen painolle (ja sopisi vielä jatkossakin, kun tyyppi on kasvanut pituutta ja tullut painavammaksi). Liian kova, aikuisten painolle sopiva patja ei ole hyvä, mutta ei ole liian pehmeä ja upottavakaan. Patjaan tehtiin myös irrallinen 30 cm jatkopala, koska sen verran sänkyä voi vielä pidentää tulevaisuudessa. Patjamateriaalin valinnan jälkeen siihen valittiin (trikoinen) sukkamainen verhoilukangas. Nyt en muista, mitä matskua patja on, mutta kolme-neljäsataa euroa siitä maksettiin ja hyvin sillä on nukuttu, aikuinenkaan ei uppoa sängyn pohjaan saakka. Muistan, että tuon neljän vuoden takaisen "patjaluennon" jälkeen tuli oikein syyllinen olo, että miten sitä onkaan edes harkinnut jotain vaahtomuoviläpyskää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sehän jäi summaamatta, että ei siis välttämättä tarvitse löytää tietynkokoista "lasten patjaa" valmiina, vaan joku lafka, joka myy hyviä patjamateriaaleja ja napsaisee kulloinkin tarvittavissa olevan, sopivan palan sänkyyn kuin sänkyyn :)

   Poista
  2. No johan nyt, kuulostaa kiinnostavalta. Suomalainen firma siis kyseessä? Irtoaako nimi?

   Poista
  3. :D No toki irtoaa, tässä siis: http://www.verhoiluliikevartiainen.com/
   Se mies on ihan patjaguru! Retkelle siis Tampereelle.

   Poista
 14. Meillä tyypit nukkuu Familonin 90cm runkopatjoilla, joihin on Jyskistä haettu sitten petarit. Kuopus muutti viime syksynä tähän sänkyyn, pian 3v synttäreiden jälkeen. Sängyt on sellaista mallia, että äiti voi tarvittaessa nukkua vieressä niin että pääsee aamulla vielä sängystä ylös...

  Itselle hankittiin reilu vuosi sitten sängyn runko, runkopatjat ja petari Ikeasta, ja täytyy sanoa etten oo katunut. Tähän toki saattaa vaikuttaa se että mikä tahansa oli ehkä parempi vaihtoehto kuin meidän vanha "maskustakaikkeinhalvimmallaostettu" jenkkisänky teinivuosilta :D

  Niin, tästä ei varmaan sun pohdintaan kauheesti apua ollut :D meillä muuten oli hetken aikaa pojilla yhteinen nukkumahuone ja yhteinen leikkihuone. Se oli siihen hetkeen kyllä ihan toimiva ratkaisu, kun nukkumaan meno alkoi olla molemmilla omissa huoneissa härdelliä. Leikkimisen lopettaminen ja nukkumaan meno tuntui hirrrveen vaikeelta, mutta kun oli nukkumishuone jossa ei ollut leluja, se rauhoitti hetkeksi iltoja. Kunnes sankarit alkoi villitä toisiaan ihan ilman niitä leluja :D

  VastaaPoista
 15. Sä kyllä aina osut tällä blogillasi ajan hermoon! Ihan samaa olen miettinyt, kun esikoinen valitteli, että miksi meidän sänky on niin mukava ja hotelleissa myös, mutta hänellä ei. Ja hänellä tosiaan se Maskun vaahtomuovi, joka sekin maksoi satasen.(!) Poden huonoa omaatuntoa asiasta, meillä vanhemmilla kun on tuplatempurit!

  VastaaPoista
 16. Ostettiin lapselle futon-patja, koska moinen innovaatio on meidänkin selkäkipumme parantanut. Ja sen pitäisi olla käyttöiältään kestävä, eli kalliista hankintahinnastaan huolimatta maksanee itsensä siinäkin suhteessa takaisin. Porin villa ja peite valmistaa "kotimaisia" (raaka-aineet tietty muualta kun kysymyksessä puuvilla, kookos jne.) futoneita. Hintaa kyllä kertyy kun petaritkin maksaa useamman satkun...

  VastaaPoista
 17. Meillä tilattiin lapselle mittatilausfuton futon1 verkkokaupasta. Hyvin toimi, muutama sähköposti ja patja oli muutamassa viikossa kotona, tuotiin siis kotiovelle. :D Hyvin tuo näyttää nukkuvan, siis kaksivuotiaaksi. Kriteerinä oli luonnonmukaisuus ja hintakaan ei vienyt konkurssiin. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon siis vielä lisäys, että tilauksesta sai laskun, toimitus ei viime syksynä maksanut mitään, ja mitoilla 75*140 tilattu patja maksoi alle satasen.

   Poista
 18. Minulla on huonekaluliike, meillä on myynnissä italialaisen perdormiren tuotteita. Heiltä saa tilattua viskoelastaanisia patjoja ja petauspatjoja omilla mitoilla, itse uskoisin että pienelle lapselle riittäisi 8cm petauspatja jopa ilman aluspatjaa mikäli pohjalaudoitus sängyssä on melko tiheä. Viskoelastaani on vastaavanlaista kuin esim tempur-tuotteissa. Käy tutustu lähimmän jälleenmyyjäsi luona

  VastaaPoista
 19. Nukuin joskus aikoinaan parilla futonilla jenkeissä, en tiedä ovatko ne samoja mistä täällä on puhuttu, mutta ne olivat ainakin ihan kamalia... siksi en ole edes miettinytkään sellaisia. Lapselle on kyllä juuri hakusessa kunnollinen patja, mutta tuskallista löytää. Mistään ei oikein löydy tietoa tai tuotteita. Lastensängyssä on ollut Mamas&Papas joku deluxe lastenjoustinpatja ja se on ollut hyvä! Mutta niitä ei taida saada enää isompia. Aikuisten joustinpatjaa ei vielä varmaan ole järkeä ostaa 25kg painavalle? Helpoin olisi joku perusvaahtomuovipatja, mutta en haluaisi siirtyä hyvästä huonompaankaan...

  VastaaPoista
 20. Eikun se hyvä patja olikin Mamas&Papas Sleepsafe-joustinpatja (aiemmin oli deluxe vaahtomuovipatja).

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...