12.3.2014

Täydellisen päiväkodin resepti

Nyt kuulolle kaikki kunnallispolitiikasta kiinnostuneet: järkkäämme varhaiskasvatusjaoston ryhmäkollegoiden kanssa pientä tapahtumaa! Yritämme saada konsensuksen siitä, millainen on täydellinen päiväkoti. Paikalla on Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen, joka kertoo Espoon tulevaisuuden kuvioista ja yliopistonlehtori, varhaiskasvatustutkija Eeva-Leena Onnismaa, jolla on visio siitä, mitä nykyisellä rahapotilla pitäisi tehdä.


Maksan itse ihan mielelläni veroja (ja kannatin prosentin veronkorotusta, joka kuivui puoleksi prosentiksi), mutta keskustelu riittävästä tasosta on pakollista - varsinkin kun kyseessä ovat lapset, joille ymmärrettävästi halutaan tarjota kaikkea mahdollista. Kysymys on sama kuin tavaratalossa: mitä tarvitsemme ja mitä haluamme? Mikä on pakollista ja mikä taas kiva lisä.

Tätä sietää pohtia myös siinä valossa, että tutkimusten mukaan juuri varhaiskasvatus hyödyttää lasta enemmän kuin mikään muu myöhempi koulutus. Mitkä ainekset siitä niin merkittävän tekevät?

Olen itse valmis tinkimään luomuruoasta, ksylitolipastilleista, wow-arkkitehtuurista ja teatterikäynneistä, kunhan tilat ovat kunnossa ja henkilökunta pätevää. Lisäksi vanhempia vaivataan aika vähän - haluaisin tietää, voisinko itse tehdä jotain?

Jos haluat tulla mukaan keskustelemaan päiväkotien arjen ja ideaalin yhteensovittamisesta, merkkaa kalenteriisi iltameno 18.3. Jos et pääse paikalle, esitä (aiheeseen liittyvä) kysymys kommenttiboksissa, niin yritän saada siihen vastauksen!

35 kommenttia:

  1. Apua, mua ei ainakaan sais vaivata vanhempana yhtään enempää (jos sillä siis tarkoitetaan esim. päiväkodin tapahtumien järjestämistä tai vastaavaa). Ihan tarpeeksi on tekemistä siinä, että arki pelaa suunnilleen aikatauluineen ja muistettavine asioineen tällä hetkellä. Ja meillä ei edes ole liutaa harrastuksia (omia tai lasten), jotka veisivät aikaa tai energiaa. En kyllä asu lähelläkään, joten tämähän ei varsinaisesti minua koske, onpahan vain klo 23 seuraavan päivän töiden valmistelua lopettelevan äiti-ihmisen väsynyt parahdus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täältä tulee toisen samanlainen parkaisu! Mutta sitten aloin ajatella...

      Vanhempia ei vaivata, koska oletus on, että vanhemmat ovat töissä. Päiväkodeissa on kuitenkin myös sellaisia lapsia, jotka ovat siellä vain sen varhaiskasvatuksen vuoksi ja joiden vanhemmat ovat syystä tai toisesta hoitopäivien aikaan vapaalla.

      Vaikka en minä kyllä halua mitään hyvä äiti -kisaa siitä, että kuka osallistuu eniten.

      Poista
    2. Tarkoitinkin vapaaehtoista osallistumista. Mua saisi kyllä vaivata vaikka olenkin töissä. Olen kuuluisa siitä, että pystyn tekmään sataa asiaa yhtäaikaa joten hyvin voisin laittaa aikaani johonkin koordinointiin. :)

      Poista
  2. Olen tällä hetkellä ulkosuomalainen ja pääasiassa kaipailen poikani tuttua Helsinkiläistä kunnallista päiväkotia ja sen mutkatonta meininkiä. Tässä nykyisessä päiväkodissa vanhempia vaivataan varmaankin vähän verrattuna paikalliseen meininkiin, mutta paljon verrattuna Suomalaiseen. Yllättäen se on tuntunutkin ihan mukavalta. Päiväkodissa askarrellaan ja puuhataan todella paljon ja vanhempia kehotetaan sähköpostitse lähes joka viikko osallistumaan tuomalla materiaaleja. Esim joskus on pyydetty jäädyttämään isoja erikokoisia jääpaloja (yksi/lapsi), juures, tyhjiä kananmunarasiota/maitopurkkeja/yms, piirretty oman kotimaan lippu, lempimusiikkia, liikenne-teemaisia leluja yms. Luulen, että tämä säästää päiväkodin resursseja ja ennenkaikkea opettajien aikaa. Tällainen osallistuminen sopii itselleni, koska minun ei oleteta käyttävän aikaa (olen päivisin töissä) ja pyynnöt ovat aina sellaisia, että niihin ei tarvitse käyttää myöskään rahaa. Ja kaupan päälle tulee itselle sellainen olo, että on kantanut kortensa kekoon!

    VastaaPoista
  3. Anonyymina nyt... mutta päiväkodissa töissä olevana: täydellisessä päiväkodissa on hyvä työilmapiiri. Nyt kun ei ole, työaikaa kuluu suhteettoman paljon pelkkään päivästä toiseen selviämiseen ja asioiden selvittelyyn, eikä mihinkään oikeasti energiaa ja aikaa vaativaan valmisteluun (isommat askartelut, liikuntahetket jne) yksinkertaisesti jaksaminen riitä. Terkuin, hyyyyyvin väsynyt lto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä komppaan tätä. En halua laittaa lastani päiväkotiin, jossa oikein huokuu henkilöstön välinen huono ilmapiiri. Lapset aistivat kaikki tällaiset asiat vielä aikuisia herkemmin ja koen, että se on todella huono kasvuympäristö lapsille.

      Meillä nimittäin on tällaisesta kokemusta. Haku päiväkotiin on taas käynnissä ja jos meidät vastoin toiveita sijoitetaan tähän huonoksi havaittuun päiväkotiin, niin todellakin laitetaan siirtohakemus välittömästi vetämään. Ihan vain siksi, että haluan lapset paikkaan, jossa henkilöstö viihtyy ja jossa on mukava ilmapiiri.

      Se on sitten ihan sama onko päiväkodissa isot ja tilavat eteisaulat ja mitä retkeä ja häppeninkiä siellä muuten tehdään.

      Poista
    2. Näitä asioita Onnismaa on tutkinut! Mistä mielestäsi ongelmat johtuvat? Puuttuuko päiväkodeista johtamis- ja esimiestaitoja?

      Poista
    3. Meidän päiväkodissa lyhyesti sanottuna siitä, että vastavalmistunut nuori lto (minä) pääsi suoraan koulunpenkiltä unelmiensa työpaikkaan. Alaiset on vanhempia ja pitkään samassa pkssa työskennelleitä eivätkä sulata sitä, että näin nuori tuli esimieheksi. Olisivat halunneet kokeneemman ja vanhemman pomon. Tässä nyt oon sitte kestäny päivittäistä vähättelyä ja vittuilua yli puoli vuotta :) asiaa selvitellään koko ajan mutta prosessi on ihan kesken. Onneksi mun esimies tuntee mut ja mun työtavat jo koulun harjoitteluiden ajalta, ja tietää mun olevan pätevä vaikka työ"kaverit" ja erityisesti yksi heistä yrittääkin aktiivisesti saada mulle vähintään siirron.

      Tällaista. Mitään kunnon yksityiskohtia ei voi tietenkään kertoa.

      Poista
    4. Uskon (itsekin lto espoossa) monien päiväkotien huonon ilmapiirin johtuvan siitä, ettei henkilökunnalla ole lainkaan aikaa ryhmäytyä. Tyhy-toiminta on olematonta ja henkilökunnan suunnittelu-ja arviointipäivät sisältävät vanhempien käsityksistä huolimatta nimenomaan pelkkää suunnittelua ja arviointia. Muistan yhdenkin syksyn kun vasta lokakuussa ehdin jutella uuden kollegani kanssa sen verran, että sain tietää hänellä olevan kaksi lasta.

      Vaikka työaika on luonnollisesti käytettävä työhön, on ruoka- ja kahvitaukojen puuttuessa ryhmäytymisaikaa olemattomasti. Kun samojen tyyppien kanssa napottaa samassa huoneessa 8 tuntia päivässä, olisi tärkeää jaksamisen ja (etenkin lasten kannalta tärkeän) ilmapiirin vuoksi olla aikaa sopia käytännöistä yhdessä ja tutustua ihmiseen jonka kanssa toimit. Näitä kun ei lapsiryhmän keskellä tehdä.

      Poista
    5. Ja vielä edellinen anonyymi jatkaa... :) Päiväkodin johtajat ovat valitettavan usein lto:ta, jotka ovat siirtyneet johtajiksi ilmaan minkäänlaista johtamiskoulutusta. Johtamistaitojen puute näkyy toiminnassa, "vertaisten" joukosta noussut ei uskalla "pomotella". Samalla johtajalla on johdettavanaan useita yksiköitä eikä aikaa henkilöstöjohtamiseen riitä. Ellei jatkuvia sijaisjärjestelyjä lasketa tällaisiksi, niihinhän leijonan osa ajasta menee. Eli ilmapiiriin vaikuttaa ehdottomasti myös johtajuus ja sen puute.

      Poista
  4. No jos ei vanhempia "vaivata" päiväkodissa, niin koulussa sitten sitäkin enemmän :) Wilmaan paukkuu useita viestejä päivässä, ja kaikenlaista tapahtumaa riittää ihan niin paljon kuin olisi intoa (ja aikaa) osallistua...

    Itsekin asettaisin päiväkodeissa tilat, ryhmäkoot ja henkilökunnan riittävyyden/pätevyyden ksylitolipastillien edelle. Perheiden arjen sujumisen kannalta tärkeää on myös se, että päiväkotipaikka saadaan järkevän matkan päästä, ei siis tarvitse kuljettaa aamuruuhkassa lapsia hoitoon toiseen kaupunginosaan. Ei se voi olla niin vaikeaa arvioida päivähoitoa tarvitsevien lasten määrää jollain alueella... Ihan perusasiat siis ensin kuntoon, sitten vasta ylimääräistä kikkailua.

    VastaaPoista
  5. Mä toivon että joka päiväkodissa ois palkattuna yks ylimääräinen työntekijä, joka kulkis sijaistamassa ryhmissä, ja jos sijaistustarvetta ei ole, olis sit ekstratyöntekijänä. Kaupungilla vois olla myös vakisijaisia ihan virkasuhteessa, joita mielellään laitettais mahdollisimman paljon samoihin päiväkoteihin.

    VastaaPoista
  6. Ei-Espoolainen täällä huutelee myös mielipiteensä vanhempien vaivaamisesta. Meillä kaksi poikaa samassa päiväkodissa ja samassa ryhmässä. Viime vuonna aloitivat päiväkodin samalla, kun minä aloitin kotiäitiyden jälkeen sekä työt että opinnot. Vaikka itsellä olikin kiirettä ja esseitä kirjottelin usein öisin, halusin olla mukana päiväkodin elämässä niin paljon kuin vain pystyin. Olin vanheimpainyhdistyksessä ja sitä kautta mukana toiminnassa. Itse päiväkoti meitä työllisti hyvin vähän. Syksyllä lapsemme vaihtoivat hoitopaikkaa ja udessakin paikassa haluan olla mahdollosimman paljon mukana. Uudessa paikassa on pariin kertaan yleisesti vanhemmilta kysytty, että jos joku pääsee hetkeksi apuun, lisäkäsistä ei olisi haittaa. Itse esimerkiksi kävin ryhmän kansa leipomassa ja koristelemassa pipareita joulumyyjäisiin. Olen kokenut, että mukana oleminen vie itseasiassa hyvin vähän aikaa, mutta antaa mahdollisuuden tutustua sekä lapsia hoitaviin aikuisiin että lapsen kavereihin. Ja samalla saa myös ihastella ryhmädynamiikkaa ja sitä, kuinka ne tädit hoitavat hommansa niin hienosti.

    Kannatan siis osallistumista ihan todella paljon, itse osallistuisin mielelläni jopa enemmänkin. Ymmärrän kuitenkin, että kaikissa perheissä ajan repäiseminen ei onnistu, joten vanhempien osallisuuden tuleekin mielestäni olla vapaaehtoista. On kuitenkin mukavaa, että siihen tarjotaan mahdollisuus, varsinkin, kun siitä on apua hoitopaikallekin.

    VastaaPoista
  7. Minä olisin valmis tinkimään melkein kaikesta muusta mutta en henkilökunnan määrästä enkä asiallisista ja riittävistä tiloista. Siis että on kunnon eteinen, siistit makuuhuoneet, erikseen tilaa leikille jne. Kyllä te tiedätte. Ja järkevä ulkoleikkipaikka eikä mikään asfaltoitu tai ikimutainen kymmenen neliömetriä.

    Oma lapsi on ryhmiksessä, jossa on tähän asti ollut vain "isoja" lapsia, eli ei alle puolitoistavuotiaita, kun on käynyt vaan niin hyvä tuuri lasten ikien kanssa. Hoitajilla on ollut aikaa leikkiä JA hoitaa ne pakolliset rutiinit. Nyt ryhmään tuli 9 kk ikäinen vauva, joka käytännössä vie koko ajan yhden hoitajan kokonaan silloin kun ei nuku. (Ja tietysti vauvalle pitääkin olla syli tarjolla.) Mutta hälinä on muuttunut ihan kauheaksi, kun yksi hoitaja on jatkuvasti kiinni jossain missä lie ruuan tarjoilussa tai pyllynpesussa, ja yksi hoitaja yrittää katsoa kymmenen lapsen perään. Ja tää on sentää ryhmis, jossa maksimikoko on 12 lasta ja niistäkin osa on isoja ja täysin omatoimisia. Kukaan lapsi ei ole erityislapsi tai perussairas. Mä en edes uskalla ajatella mitä tapahtuu päiväkodeissa, joissa on yli 12 lapsen pienten ryhmät ja siellä se 3 hoitajaa.

    On toki kiva jos on teattereita, retkiä, teemoja jne. mutta ihan eka ne perusasiat kuntoon kiitos.

    Itse olisin valmis vaikka lahjoittamaan pieniä summia ryhmän omaa toimintaa varten tai toimittamaan materiaaleja/ruokaa/leluja satunnaisesti. Päiväkodin aktiiviseen toiminta-aikaan en juuri koskaan ehdi itse paikan päälle.

    VastaaPoista
  8. No ihan ekaksi tulee mieleen, että oli kuinka pätevää hlökuntaa tahansa, niin kaikkia vaivaa se sama julkisen puolen henkilöstön ongelma, että asiakkaat eivät ole heille asiakkaita, vaan alamaisia. Sen sijaan että he pyrkisivät miellyttämään lapsia ja vanhempia, niin lasten ja vanhempien onkin miellytettävä heitä.

    Ja sen jälkeen tulee mieleen se varsinainen ykkösasia, joka on se, että kiusaamiseen on puututtava ja siitä on saatava myös päiväkoteja koskeva laki. Olen nähnyt liian monta tapausta, jossa kiusaaminen sallitaan ja myös hlökunta tekee sitä.

    Vanhempien arvostelu lienee yleistä huvia ihan kaikille. Kuka on liian ruma, vanha, köyhä tms. ja siihen en tiedä keinoja. Valitettavasti se vaikuttaa lasten hoitoon, eli coolien vanhempien lasta lellitään, kun taas ei-pidettyjen vanhempien lasta sorsitaan. Siitäkin huolimatta, että lapsilla olisi päinvastainen nokkimisjärjestys lasten keskuudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on taidettu osua juurikin sellaiseen huonon ilmapiirin päiväkotiin...

      Oman mukulan päiväkodissa oli tosi kiva ilmapiiri ja jo pelkästään sillä paikattiin paljon tilojen aiheuttamia ongelmia. Ko päiväkodissa oli 3 suurta huonetta joissa oli yhteensä seitsemän 10-20 päistä lapsikatrasta, vaikka ryhmäkoot siis olivat ihan sallituissa rajoissa oli yhdessä tilassa pahimmillaan yli 30 lasta...

      Sopuisalla asenteella ja luovalla aula- ja pihatilojen käytöllä tarhassa ei kuitenkaan koskaan minun siellä asioidessani ollut pöyristyttävää hälinää tai huomioimattoman oloisia lapsia. Omanikin viihtyi hoidossa hyvin enkä hänen kavereidensakaan äideiltä kuullut ongelmista, eräs kavereista oli meluherkkä erityislapsi ja hänkin pärjäsi hyvin normaalin ryhmän mukana!

      Omani oli päivähoidossa vuoden ikäisestä esikouluun asti ja itse olen ollut sinä aikana opiskelijana, työelämässä ja vielä yrittäjänäkin. Jokaisessa roolissa ja kolmessa eri kunnallisessa päiväkodissa olen aina saanut asiallista kohtelua enkä ole kokenut minkäänlaista arvottamista asemani tai ulkoisen habitukseni suhteen. Koulutusta minulla on vain perusasteen ammattitutkinnon verran eli mikään rikas en ole koskaan ollut ja tuskin tulen olemaankaan :) Ehkä minulla on vaan käynyt tuuri...

      Päivähoidossa satsaisin siis henkilökuntaan ja henkilökunnan ammattitaidon ja sen arvostuksen ylläpitoon. Jos päiväkodin ilmapiiriin kuuluu asiakkaiden arvostelu ja simputtaminen niin silloin on johtoportaassa jotain pahasti vialla tai vaihtoehtoisesti koko työyhteisö on sen verran uupunutta että hommassa on alettu kyynistyä ja sen mielekkyyttä epäillä. Mielestäni kuitenkaan jokaisen päiväkodissa työskentelevän ei tarvitsisi olla varhaiskasvatuksen korkeakoulutettu ammattilainen vaan tilaa olisi esim. hoiva-avustajille jotka voisivat hoitaa juurikin pienimpien sylittelyä ja vaipanvaihtoa jotta korkeakoulutetuille jäisi enemmän aikaa hallita suurempaa kokonaisuutta ja tarkkailla koko ryhmän lasten kehittymistä. Siihenhän heidät on koulutettu enemmin kuin perus hoitotyöhön.

      Poista
  9. Hirveän tyytyväinen olen lapseni steiner-päiväkotiin.
    Tilat ovat kodin omaiset, vaikkakin varsin ahtaat, ei ole esim. erikseen nukkumahuonetta.
    Nämä tila-asiat ovat vanhemman näkökulmasta marginaalisia, kun päiväkodissa on aina lämmin tunnelma. Koko henkilökunta on lastentarhan opettajia koulutukseltaan. Opettajat eivät ole juurikaan vaihtuneet sinä aikana kun lapseni olleet siellä (yhteensä 6v). Yksi opettaja on vaihtunut. Sijaiseksi saadaan aina joku opettajaksi harjoitteleva.

    Retkiä yms. on hyvin maltillisesti. Kotiin ei tule lippulappusia. Varainhankintaan pitää kuitenkin osallistua ja siihen on oltava valmis, kun tähän päiväkotiin lapsensa laittaa.

    Ruoka on luomua ja tehdään paikan päällä.
    Ruoastakin tinkisin, jos olisi pakko, mutta en opettajien ammattitaidosta. Se on tärkein ja se, että kuulen kuinka opettajat puhuvat aina lapsille kunnioittavaan sävyyn, vaikka kuria silti pidetään. Esim. ruokailut päiväkodissa ovat ihania hetkiä. Aikaa siihen käytetään peräti melkein tunti ja joka pöydässä on aina kynttilä.

    VastaaPoista
  10. Tärkeä kysymys/kommentti huomioitavaksi ko.illassa olisi se, että missään muussa työssä ei vedetä ns. samalta viivalta/tasapäistetä toimenkuvia; olkoonkin koulutuspohjana varhaiskasvatuksen maisteri tai lähihoitaja. Kun esim. laitosapulaisen toimenkuva poistettiin päiväkodin työilmapiiri on muuttunut "kaikki tekee kaikkea"-tyyliseksi päivästä toiseen selviytymiseksi pahimmillaan, ja taistellaan siitä, kuka tarttuu päivittäisiin siivouksiin jne. Jos yksilö kouluttautuu varta vasten tiettyyn tehtävään ja vielä vähän (tai melko paljonkin) yli, miksi siitä ei makseta/palkita kuten kaikissa muissa töissä tehdään?! Sitten ihmetellään, miksi koulutetut siirtyvät muihin töihin...koska eivät saa tehdä sitä työtä, mihin ovat kouluttautuneet vaan esim. opettajat hoitavat entisten laitosapulaisten hommat siinä missä muutkin, koska "on reilua, että kaikki kantavat yhteisen kortensa kekoon"...huh huh ja taso sen kun laskee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä olen NIIN samaa mieltä. Ainakin minä (tekniikan tohtori) teen työpäivän aikana myös sellaisia juttuja, jotka kuka tahansa peruskoulun oppimäärän suorittanut pystyisi tekemään, mutta kun tulee vastaan tilanne, jossa osaamistani oikeasti tarvitaan, ne rutiinijutut hoitaa Joku Muu. Kyllä koulutuksesta pitää palkita nimenomaa sillä, että pääsee tekemään sellaisia hommia, missä muiden osaaminen ei riitä. Päiväkodissa ne eivät ole välttämättä ohjatun toiminnan järjestämistä, vaan esimerkiksi kun erityislapsella hirttää tai on hirttämässä kiinni, niin hoitajalla loppuu osaaminen, mutta opettajalla toivottavasti ei.

      Olen äitinä aivan kypsä siihen, että jos puhun jostain asiasta päiväkodissa hoitajalle, hän ei vie asiaa eteenpäin, mutta ei myöskään kehota puhumaan opettajalle. Siitä, millaiset kasvatusotteet meidän erityislapsemme kanssa toimivat ja mitä ei ainakaan kannata tehdä on aivan turha hoitajien kanssa puhua.

      Hilpein tilanne oli joskus vuosia sitten, kun ensin puhuin yhdestä asiasta hoitajan kanssa, hän tyrmäsi minut ja kertoi miten tässä päiväkodissa toimitaan (meillä oli kotona jätetty vaippa kokonaan pois, mutta hoitajan mielestä lapsi oli aivan liian nuori luopumaan vaipasta). Joitakin päiviä myöhemmin juttelin samasta asiasta opettajan kanssa ja sovimme, että toimitaan juuri niin kuin olin alunperin hoitajalle ehdottanut. Mietin, miten hoitaja tähän suhtautuu. No, hän kertoi minulle tämän asian päiväkodin päätöksenä.

      Tämän jälkeen olen aina opettajan vaihtuessa sanonut, että minä en sitten lähde mukaan tähän teidän "kaikki tekevät kaikkea leikkiinne", vaan on asioita, joista puhun vain opettajien kanssa.

      Poista
  11. Päiväkotien sisäilma kuntoon, jotta lapset eivät sairastu elämänsä ensimetreillä.

    VastaaPoista
  12. Olisi niin monta eri kohtaa korjattavana päivähoidossa. Ensinnäkin jo se, että ensimmäisenä säästetään ruuasta. On se kiva kun on samat ruuat viikosta toiseen ja puoli juustoviipaletta/lapsi (jos joskus sitäkään, ylähuuli käy myös erittäin hyvin). Ruokamäärätkin on laskettu niin tarkkaan usein, että jos joku haluaa lisää niin pitää tarjota "eioota" tai "ota tästä leipää", terveellistä...
    Ryhmäperhepäiväkotien ja perhepäivähoitajien vertaus päiväkoteihin on myös ongelmakohta. Päiväkodit on aina erityisasemassa verrattuna noihin pieniin "väliinputoajaryhmiin". Ryhmiksiin ja perhepäivähoitajille annetaan sitten, kun päiväkodit on vetänyt ensin parhaat päältä.
    Tässä nyt muutama.

    VastaaPoista
  13. Samoilla linjoilla monen muun vastaajan kanssa eli henkilökunnan pätevyys ja motivoituneisuus tärkeintä. Tässä kohtaa on hyvä miettiä myös sitä, mistä oma lapsi puhuu päiväkotipäivän jälkeen. Meillä eniten spontaaneja mainintoja on ihmissuhteisiin liittyvistä aiheista. Päivittäin kuulemme, kenen kanssa on leikitty ja mitä. Esiin tulee myös, mikäli joku kavereista on tehnyt jotain "tuhmaa" ja miten päiväkodin aikuiset ovat siihen reagoineet. Varmastikin ongelmat henkilökunnan hyvinvoinnissa tulisivat ilmi näissä keskusteluissa. Päiväkodin erikoisohjelmanumeroista kuten pulkkamäessä käynnistä riittää puhetta ennen ja jälkeen.
    Vanhemmat voivat mielestäni hyvin osallistua rahallisestikin extra-juttuihin kuten jonkun esityksen saamiseen päiväkotiin. Voisin melkein innostua tapahtumaan paikan päälle kuuntelemaan, kun päiväkotiin haku Espoossa on ajankohtaista meille!

    VastaaPoista
  14. Henkilökunnan määrä ja laatu on tärkein, sitten tilat ja piha. Me olemme yleisesti tosi tyytyväisiä, etenkin uusi lto on aivan ihana. Mun tyytyväisyyttä lisää perspektiivi: olen asunut myös Espanjassa, ja siellä henkilökunnan määrä on aivan eri luokkaa, pieniä voi olla seitsemän, kahdeksan yhtä aikuista kohden, ja kun ""koulu" alkaa kolmevuotiaana, luokassa on yksi opettaja 25 lasta kohden. Ulkoilua ei välttämättä ole koko talven aikana ollenkaan.

    VastaaPoista
  15. Heippa, kahden espoolaispäiväkodin kokemuksella huutelen kysymykset, onko aina oikeasti pakko ajaa suuryksiköitä ja keskittämistä ja onko suuryksiköiden (todellisia) taloudellisia ja inhimillisiä vaikutuksia tutkittu? Voisiko tällaista selvitystä edellyttää ja saada julkisena?

    Meillä on kokemusta pienestä (tällä hetkellä muistaakseni 17 lasta) kaupungin ostopäiväkodista sekä eskarista kaupungin päiväkodin yhteydessä. Ostopalvelupäiväkoti on ollut käytännössä täydellinen perheiden kannalta; henkilökunta on ollut loistavaa ja parasta on ollut tunne ja luottamus siihen, että lapsista ja perheistä välitetään aidosti. Vuorovaikutus on mutkatonta, yhteistyö joustavaa ja välitäntä ja vanhemmat ovat sopivasti mukana (voi itse vaikuttaa) päiväkodin toiminnassa. Pienessä ryhmässä toiminta on rauhallisen aktiivista ja eri-ikäiset lapset toimivat pääosin yhdessä, toisaalta eri-ikäisille on välissä myös omia juttuja. Lapset eivät ole katkipoikki päivän jälkeen ja pienessä porukassa on myös välillä räkätaudittomia viikkoja tai jopa kuukausia... Tilat ja piha ovat kaukana uusista tai tilavista, mutta ovat toimivat ja viereiset ranta- ja metsäalueet sekä muut palvelut (liikuntatilat, kirjasto, teatterit ja museot) ovat jokaviikkoisesti käytössä. Päiväkodissa on oma keittäjä/apulainen, vaikka lounas tuleekin nykyään ulkoa. Lapset pääsevät keittiöpuuhiin ja aikuiset tulisivat päiväkodin juhliin pelkästään leipomusten takia... Koska homma toimii kaikkiaan mahtavan lapsi- ja perheystävällisesti ja käsittääkseni samalla kustannusraamilla per lapsi kuin kaupungin isotkin päiväkodit, on pakko ihmetellä, miksei tällaista konseptia haluta tukea ja ylläpitää ainakin vaihtoehtona muiden ratkaisujen rinnalla? Lisäksi pieniä yksiköitä voidaan helposti sijoittaa kotien lähelle. Ostopalvelupäiväkodin toiminta on säännöllisesti katkon ja jännityksen alla, koska kaupungin virallinen linjaus taitaa olla (pelkästään) kohti isoja yksikköjä.

    Kaupungin päiväkodin yhteydessä toimivasta eskarista ei ole varsinaista moitittavaa, mutta toimintatavat ovat jäykät (esimerkiksi tiedottaminen on mahdollista pelkästään lapuilla) eikä henkilökunnalta saa palautetta päivän kulusta kysymälläkään. Tunne lämpimästä välittämisestä jää puuttumaan, mutta ehkä se onkin lähtökohtaisesti liikaa vaadittu?

    Vielä pitää sanoa, että päiväkotien ja varhaiskasvatuksen palkkaus pitäisi myös ehdottomasti laittaa kuntoon!! terveisin Ullis

    VastaaPoista
  16. Minä myös tyytyväinen espoolaiseen ostopalvelupäiväkotiin.Käsittääkseni saa aina tosi hyvät tulokset, kun päiväkodeista tehdään palautekyselyä. Lisäksi on halvempi kaupungille kuin kunnalliset päiväkodit. Siksi minun on mahdotonta ymmärtää suuruuden ihannointia.

    Päiväkodissa on yhteensä n. 20 lasta, ei alle 3-vuotiaita. Eskari on nykyisin maksullinen(!), muistaakseni siksi, että päiväkoti on niin pieni tms.vai liittyikö tuohon ostopalvelujuttuun. No, me olemme valinneet maksaa sen, koska olemme päiväkotiin niin tyytyväisiä.

    Todettakoon edellisen kirjoittajan innoittamana, että en muista useamman lapsen kokemuksella, että päiväkodissa olisi kauheasti tauteja liikkeellä. Toki nuhaa, yskää etc. välillä on, mutta ainakin meidän lapset ovat saaneet päiväkodista hyvin vähän tauteja. Ei ole alkanut minkäänlaista sairastelukierrettä. Tämä voi johtua siitäkin, että siellä ei ole alle 3-vuotiaita, tai sitten siitä että siellä itsetehty ruoka on todella terveellistä.

    Edellisen kirjoittajan lailla minäkin menen, jos vain aikaa riittää, todella mielelläni päiväkodin juhliin ets., jossa pääsee juttelemaan mitä mukavimpien vanhempien kanssa ja lisäksi syömään herkullisia opettajien vanhemmille leipomia herkkuja.

    Vielä tosi tärkeä asia. Päiväkodissa otetaan lapsen lisäksi huomioon koko perhe. Välit opettajiin ovat lämpimät, ja hyvinkin juttelemme ihan omista asioistamme opettajien kanssa. Tunnen, että he antavat minullekin niin paljon.

    Kokemusta on myös kaupungin ryhmiksestä. IHan ok, ei mitään valittamista, paitsi että ulkoilua on TOSI vähän. Silti, se ylimääräinen ekstra, eli lämpö joka tuossa ostopalvelupk:ssa on, puuttuu. Ja siellä kyllä kuulen, miten opettajat saattavat käyttää vähän ikävää kieltä lapsista tai puhua lapsista näiden kuullen.
    Tässä toisessa taas ihailen aina, miten taitavasti kohtelevat lapsia.

    VastaaPoista
  17. Päiväkodissa jonkun aikaa työskennelleenä (myös esimiestasolla) haluaisin tätä hieman kommentoida. Päiväkodin työntekijät, sekä yksiköiden johtajat ovat melkolailla puun ja kuoren välissä ainakin kunnallisissa päiväkodeissa. Ylemmät tahot sanelevat jatkuvasti uusia ohjeita ja raameja, joiden mukaan täytyy toimia. Valitettavan usein nämä liittyvät nykyään talouteen ja tehokkuuteen.

    Työntekijät ovat varmasti ainakin suurimmaksi osaksi hyvin ammattitaitoisia ja työlleen omistautuneita, jotka haluavat tehdä työtä lasten kanssa ja lasten parhaaksi. Tämä ei kuitenkaan aina onnistu, eikä suunnitelmia pystytä toteuttamaan. Sijaisia ei saa aina tilata ja jatkuvasti tulee uusia kirjallisia töitä ja raportteja, joita vaaditaan tekemään. Pahimmillaan siis yksi työntekijä 3:sta joutuu olemaan kokonaisia päiviä pois lapsiryhmästä tietokoneen ääressä, tai erilaisissa koulutuksissa, jotka eivät edes liity suoraan lasten kanssa tehtävään työhön.

    Puhutaan varhaiskasvatuksen laadusta, joka todellisuudessa olisi jotain aivan muuta kuin mihin tällä hetkellä työntekijöiden resurssit riittävät. Tämä johtaa myös siihen, että työntekijät turhautuvat ja vaihtavat alaa yhä useammin. Emme pysty tekemään sitä työtä lasten parissa, jota haluamme ja johon olemme kouluttutuneet. Tehokkuus ajaa lasten hyvinvoinnin edelle yhä useammin. Päättäjien olisikin hyvä miettiä tätä, koska melko suuri prosenttiosuus lapsista on joskus elämänsä aikana päiväkodissa. Tämä asia huolestuttaa minua sekä lasten hyvinvoinnin ja tulevaisuuden, että työntekijöiden jaksamisen takia.

    VastaaPoista
  18. Pienempiä ryhmiä, että kaikki löapset tulee otettua myös yksilöinä huomioon. Pahin virhe ikinä oli ryhmiksien lopettaminen. Meillä Ipana ollut ryhmiksessä ja kun lapsia on vain 8 kahta tai kolmea aikuista kohden, on aikuisilla aikaa keskittyä lapsiin eikä siihen että pitää ne juuri ja juuri hengissä. Se mitä me olemme jääneet kaipaamaan, on juuri nuo teatterimatkat ja muut. Mutta sen sijaan kuulen joka päivä lapseni kuulumiset ja päiväkoti on palvellut hyvin lapsen tarpeita.

    VastaaPoista
  19. Minustakin henkilökunnan pätevyys, pienet ryhmäkoot ja sopivat tilat ovat ensisijaisen tärkeitä asioita, joista ei saisi tinkiä. Sen takia en ymmärrä, miksi taas Espoon uudessa säästökeskustelussa on otettu esiin päiväkotiryhmien kasvattaminen. (Etenkin kun samaan aikaan yritetään saada aikaan varhaiskasvatuslakia, joka toivottavasti määrittelee ryhmäkoon maksimissaan nykytasolle).
    Vähän ehkä asian vierestä, mutta kun pääset tällaiselle areenalle keskustelemaan niin olisi kiva tietää, mikä järki on tässä uudessa (vielä epävirallisella asteella olevassa) linjauksessa, että lapsi tulisi menettämään päiväkotipaikan, jos on päiväkodista pois yli 2 kk? Kun toisaalta puhutaan, että olisi hyvä, että lapset olisivat mahd. paljon kotona ja joustoa etsitään vanhemmista, mutta kaupunki sitten lisää joustamattomuutta?!! Olen ainakin itse nimittäin niin onnellisessa asemassa, että perheemme voisi pitää lapset kotona koko kesän (3 kk). Mutta jos tämä tarkoittaa, että päiväkotipaikat menetetään, niin en todellakaan ilmoita heitä poissaoleviksi. Mieluummin vaikka maksan paikasta, vaikka lapset eivät paikalla olekaan (vai onko tämä Espoon tavoitekin? Saada näin rahaa ns. tyhjästä??). Tuntuu lähinnä hakemusrumban ja byrokratian lisäämiseltä, ei tällaisessa linjauksessa ajatella perheitä, saatikka lapsia. Lisäksi tämähän murentaa nykyisen hoitotakuun eli taas mennään äärilaidasta toiseen.

    VastaaPoista
  20. Katja, tämä on hieno idea ja mahtavaa, että asiasta keskustellaan julkisesti. Mutta... Espoon pitää säästää ja kaikki tietävät, että ryhmäkokoja halutaan kasvattaa entisestään. Toivottavasti tilaisuudessa pureuduttsisiin nyt ensin näihin akuutteihin asioihin. Ryhmäkoot eivät saa nousta!!!!t. Janika(lapsi espoon uusimman asuinalueen pk:ssa).

    VastaaPoista
  21. Tässä muutama valitus ja ratkaisuehdotus:

    Kunnallisissa päiväkodeissa palautejärjestelmässä on vika. Vanhempien ääni ei kuulu. Itse olen tullut käsitykseen, että kaikenlaista vaatimusta tulee ylemmältä taholta päiväkodille, mutta vanhempien ääni hukkuu. Pyydä mitä tahansa päiväkodin henkilökunnalta/johtajalta, niin vastaukseksi tulee sitä ja tätä tekosyytä. Voisikohan Espoo perustaa päiväkotien palautusjärjestelmän, jossa vanhempien ääni menisi sinne ylemmälle taholle, jolta ne vanhempienkin vaatimukset tulisivat sitten päiväkodille?

    Minulla on myös kokemusta kuinka kädetön päiväkoti on kiusaamistapauksissa. Lapset eivät vielä osaa kaikkia sosiaalisen taidon asioita. Lapsia pitää ohjata. Kaikilla pitää olla kaveri ja jos ei ole niin siihen opetteluun pitää pistää paukkuja. Päiväkodissa pitäisi päästä ilmapiiriin, jossa jokaista kannustetaan, myös lapset toisiaan. Jos tähän kaikkeen ei satsata asia ilmenee kiusaamistapauksina. Näihin pitäisi olla selvät sävelet ja päiväkodin ulkopuolista apua pitäisi olla tarjolla samantien. Päiväkodissa ei ole silloin hoidettu noita ensimmäisiä asioita, josta kiusaaminen on puhjennut. Ei riitä pelkästään kiusaamisen lopettaminen vaan koko päiväkodin opetus on ollut retuperällä, joten kaiken pitää muuttua. Ja koska kyse on henkilösuhteista, -kemioista ja pinttyneistä toimintatavoista yms, siinä tarvitaan ulkopuolista apua, että kyseinen päiväkoti saadaan toimimaan. Mutta siis tämäkin vaatisi tuon päiväkodin ulkopuolisen palautejärjestelmän olemassaolon :). Päiväkoti ei hyvinkään mahdollisesti pysty näkemään itse mitä virheitä tekee.

    Päiväkotiruuasta on ollut meidän päiväkodissa Espoossa nyt viime aikoina puhetta. Sitä ei ole ollut riittävästi ja laatu on huonoa. Annoskokoa on pienennetty ja leikkeleitä ei enää anneta. Muussi loppuu säännönmukaisesti kesken lastenhoitajankin mielestä. Pojan puheesta päätellen näkkileipääkin saa vain pari palaa. Meidän päiväkodin oma työntekijä on sanonut, että hän ei pysty syömään päiväkodin ruokaa vaan häneltä menee maha sekaisin. Minä velvoittaisin kaikki päiväkodin työntekijät syömään samaa ruokaa kuin lapsetkin. Ruuan kuuluisi olla osa lastenhoitajien/opettajien työtä ja työtehtävää. Ehkä sitten saataisiin ruoka kuntoon, kun lastenhoitajienkin pitäisi syödä sitä. Kestämätön tilanne.

    VastaaPoista
  22. Mielestäni päiväkodissa ehdottomasti tärkein voimavara on aikuiset, joita tulee olla tarpeeksi lapsilukuun nähden, jotta jokainen lapsi tulisi riittävästi huomioitua ja lastentarhanopettajat ja hoitajat jaksaisivat pitää toiminnan tason hyvänä. Jos lapsiryhmä kasvaa liian isoksi, etenkin käytettävissä olevaan tilaan nähden, melu kasvaa helposti infernaaliseksi, mikä syö kaikkien jaksamista.

    Mielestäni päivähoito on yksi niistä palveluista (ehka ainoa ala-asteen koulujen lisäksi, jonka on oltava sitä ehdottomasti), jonka on oltava lähellä käyttäjiä, joten liika keskittäminen on vain hölmöä ja käyttäjien elämää hankaloittavaa. Harvassa tutkimuksessa tai kustannuslaskelmassa on myöskään näytetty toteen isojen päivähoitoyksikköjen ehdoton paremmuus pieniin verrattuna, minkä lisäksi käyttäjät arvostavat pieniä ja "kodinomaisia" päiväkoteja, joten niihin kannattaisi pikemminkin panostaa kuin sulkea! Sijaisjärjestelyt voi hyvin hoitaa yhteisinä muutaman pienen talon kesken, joten sekään ei ole ylipääsemätön argumentti keskittämisen puolesta.
    Kuitenkin käsittääkseni Espoo haluaa lopettaa pienet päiväkodit, mikä mielestäni on suuri virhe!

    -Jaana

    VastaaPoista
  23. Lisää päiväkoteja! Tapiolassa on kymmeniä, jossei taas sata lasta jonossa päivähoitopaikkoihin. Nykyiset tilat natisee täpötäysinä (kuten Titta Tossavainenkin tietää). Tapiolan alueelle rakennetaan isolla kädellä asuntoja ja metroa, mutta missä on palvelut? Solmukohtana alue on houkutteleva päivähoitopaikkojen kannalta varmasti kauempaakin tuleville. Korotetaan veroja ja päivähoitomaksuja ja rakennetaan tilat kasvavalle väestölle!

    Ihmisiä patistetaan tekemään lapsia (lisää veronmaksajia), mutta lapsille ei tarjota hoitopaikkoja, eikä kotihoitoa tueta. Avointa toimintaa lopetetaan (Metsolan avoin päiväkoti, mikäs on tilanne nyt?) Hallituksen esitys hoitovapaan puolituksesta vanhempien kesken tarkoittaa, että lapset joutuu entistä aiemmin päiväkotiin ja taaaas tarvitaan lisää paikkoja. Yhtä typerä ajatus kuin tuo, että lasten pitää hoitaa vanhempansa. Pakko on paras muusa (äideille mennä aiemmin töihin, ei iseille jäädä kotiin).

    Riittävän tilat sopivan kokoisille ryhmille. Päiväkodeissa täytyy olla tilaa myös rauhoittua. Jumppasalikin ois kiva. Varsinkin kun Yle just eilen muistutti, että 3-vuotiaiden pitäisi liikkua 2h päivässä (ei tietenkään putkeen). Missäs liikut kun ei ole tilaa! Riittävät tilat vaikuttavat myös henkilökunnan työhyvinvointiin.

    Vanhemmista varmasti löytyy tarpeeksi sinnokasta porukkaa pyörittämään pullaa myyjäisiin ja auttamaan muutenkin hoitopaikan arjessa! Leluja ja askartelutarvikkeita saadaan lahjoituksina ja voidaan hankkia yhteisvoimin, mutta tilaa on vaikea vanhempien alkaa rakentaa.

    Kerrothan sitten, onko keskusteluillalla mitään konkreettisia vaikutuksia mihinkään! Ja mielelläni kuulisin Tossavaisen näkemyksen tähän hoitopaikkapulaan. Oishan se tosiaan kiva, jos kaikki alle 3-vuotiaat voitas hoitaa kotona/mummolassa, mutta kyllä nyt on jo Tossavaisenkin aika herätä 2000-luvulle.

    -omaan tilanteeseen jokseenkin tyytyväinen, mutta tulevaisuutta pelkäävä tapiolalainen

    VastaaPoista
  24. Multa oli mennyt ohi tämä. Olisi tosiaan kiva saada infoa, mitä keskustelussa käytiin läpi!
    Itsellä nuorempi lapsi on ostopalvelupäiväkodissa, vanhempi yksityisessä päiväkodissa (tosin joku sopimus kaupungin kanssa on, kun maksu on sama mitä kaupungillakin). Edellistä kirjoittajaa peesaten, on uskomatonta, miten päiväkotipaikkojen tarjonta voi koko ajan laahata tarpeen perässä. Lisää päiväkoteja! Lastenhoitajien ja -tarhanopettajien palkat pitää saada kuntoon, niin työntekijöitäkin riittäisi. Olen ihan tyytyväinen nuoremman päiväkotin, mutta kyllä tuo yksityinen on ihan omaa luokkaansa. Vasu-keskustelun jälkeen olin pitkään äimän käkenä, miten hyvin he olivat kuukaudessa tutustuneet lapseeni. Päiväkodissa on n. 24 lasta. Kaikki hoitajat ovat olleet tuolla töissä vuosikausia. Kertoo siitä miten hyvin siellä kaikki viihtyvät.

    Toinen asia mistä kauhistellen kirjoiteltiin vähän aikaa sitten, oli joulunajan hoito, kun niin moni jätti tuomatta lapsensa hoitoon vaikka oli ilmoittanut hoidon tarpeen. Tässä kaupunki voisi katsoa peiliin: joustoa vanhempien suuntaan hoidon tarpeessa ei ole, lähtien hoitopaikan hausta, joka pitää tehdä 4kk etukäteen mutta tiedon hoitopaikasta saattaa saada pari viikkoa ennen hoidon tarvetta, lomista maksetaan sama summa kuin hoidosta (vaikka maksut eivät suuria olekaan) jne. Kun olet kerran paikan saanut, siitä ei missään nimessä kannata luopua esim. sisaruksen syntymän vuoksi, koska mitään taetta sen saamisesta uudestaan ei ole, ja toisaalta sisaruspaikan saa tulevaisuudessa helpommin. Muutaman kuukauden tauko ei onnistu - hoitopaikka pitää tauottaa seuraavaan elokuuhun asti, jos haluaa pitää taukoa. Hoitoajat on tiukasti lukuvuoteen sidottuja. Vaikka perheessä ei olisi yhtään koululaista, niin koulun lomien mukaan mennään ja päivähoitopaikat jaetaan elokuun hoidon tarpeen mukaan. Lokakuussa et saa mistään järkevää paikkaa. Loma-aikaan moni saattaa tietää olevansa itse töissä, mutta optio esim. mummolaan on olemassa. Jos mummo sairastuu, ja päiväkotiin on ilmoitettu että lapsi on poissa, niin oho. Jotenkin systeemi on näyttäytynyt niin jäykkänä ainakin meikäläiselle, että en luottaisi siihen että tässä tilanteessa hoitopaikkaa löytyisi. Ihmiset haluavat pelata varman päälle, varsinkaan kun se ei ole heiltä pois tai heille plussaa, vaikka miten olisi yhteisten resurssien väärinkäyttöä.

    Kaupungin palveluiden pitäisi olla kaupunkilaisia varten, olisi tosi hyvä jos vanhempia kuultaisiin aidosti näistä päivähoitoasioistakin!

    VastaaPoista
  25. Minäkään en päässyt paikalle, mutta olisin todella kiinnostunut kuulemaan minkälaisista asioista puhuttiin!!
    Olisi myös mielenkiintoista kuulla suunnitelmista ja päätöksistä kaupungin puolelta, kun niitä tehdään.

    -jaana

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...