30.3.2014

Tarkkana lokakuussa

Skidi kysyi aamulla horoskooppimerkkiään. Hetken mietittyäni vastasin, että heinäkuussa syntynyt taitaa olla rapu. Kuten syntymäpäiväänsä viittä päivää aiemmin viettävä pikkusiskokin. Ja mun mutsi ja mummo. Ja itse asiassa myös isoveli, niin ja se toinenkin isoveli. Toinen broidi taitaa lipsahtaa kaksosten puolelle. Koti-insinööri totesi, että hänen molemmat siskonsa ovat heinäkuussa syntyneitä.

Rapulapsen kädessä on tulokaslaji liejutaskurapu.

Mikäs ihmeen rapusuku me oikein olemme? Voiko tämä olla sattumaa? Piti vähän googlata vuodenaikojen ja hedelmällisyyden korrelaatiota.

Mehiläisen mukaan ihmisillä ei ole löydetty vuodenaikavaihtelua, mutta teoriassa kesä saattaisi olla hedelmällisyyden kannalta otollista aikaa, koska melatoniinin eritys vähenee. Parenting.comissa taas tunnistetaan heinäkuun syntymäpiikki, mutta syytä siihen ei. Huffington postista taas löytyi artikkeli, jonka mukaan kiinalaisessa lääketieteessä olisi tunnistettu vuodenaikavaihteluita.

Mistä näistä nyt sitten tietää.

Rehellisyyden nimissä suurin syy siihen, että lapsia on yhden sijaan kaksi, on se, että en voinut kuvitellakaan tulevani helposti raskaaksi esikoisen jälkeen. Lähestyin neljäänollaa ja olin aivan varma, että munasolujeni parasta ennen oli joskus 90-luvulla, varsinkin kun esikoisen odottelussa oli mennyt puoli vuotta. Kaiken lisäksi stressimittarini oli syksyllä 2010 mutsin kuoleman jälkeen tapissa. Kuopus oli todella päättäväinen.

Hedelmällisyystiedot kannattaakin pitää ajan tasalla. Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan nainen tulee helpoimmin raskaaksi 30 - 34-vuotiaana. Myös hedelmällisyyden heikkenemistahti on yksilöllistä ja synnyttäneiden naisten hedelmällisyys ei laske samaa tahtia kuin synnyttämättömien.

Olipa perheemme rapulapsille tieteellis-geneettistä pohjaa tai ei, lokakuu on jatkossa merkattu kalenteriin varoituskolmiolla. En halua löytää itseään ponnistamasta yötähteä.

Kertokaapa, löytyykö teidän suvuistanne suosittuja syntymäpäiviä tai -kuukausia?

32 kommenttia:

  1. Hmm, meillä on joulukuisia, eli oma mies ja tytär, ja sekä mulla että miehellä on veljet myös joulukuussa syntyneitä, nämä kaksi jälkimmäistä vielä jakavat saman päivämäärän.. :)

    VastaaPoista
  2. Meillä on toteutettu "toinen keväällä, toinen syksyllä" -systeemiä; äippä maaliskuussa, iskä syyskuussa. Veli toukokuussa, minä marraskuussa. Mies helmikuussa, edelleen minä marraskuussa. Meidän muksut huhti - ja syyskuussa. Jonkunlaista kaavan tynkää kai tässäkin..

    VastaaPoista
  3. Minä ja toinen veljeni elokuussa 4. ja 9., nuorimmaiset veli ja sisko (eri isästä) toukokuussa 7. ja 27.

    VastaaPoista
  4. Meillä on huhtikuu! Äidin isä, äiti, minä ja poikani ollaan kaikki synnytty välillä 6.-20.4. :) Miehen puolella ei yhtä selvää, mutta siellä appikset ja heidän neljä lastaan ovat kaikki syntyneet marras-helmikuussa eli vähän suuremmalla hajonnalla mutta kuitenkin selvästi painottuu tuonne talvikuukausiin. Tuota huhtikuuta olen kyllä aina silloin tällöin huvittuneena ajatellut :)

    VastaaPoista
  5. Meidän lapsilla oli jopa sama laskettu aika! Siitä tietysti kuultiin vitsiä, että onko teillä joku vuosipäivä tammikuussa? Korjattiin kuitenkin asia -joka toinen vuosi vaan, eihän sitä nyt koko ajan hyvänen aika!...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin lapsilla oli sama laskettu aika :D Täsmällisiä ipanoita, eivät syntyneet laskettunapäivänä, mutta sama syntymäpäivä niillä on, ikäeroa 5 vuotta ja 5 tuntia ;)

      Poista
  6. meillä on marra-tammikuu kaikkein kiireisintä synttäriaikaa, alkaen pikkuveljestäni 6.11. ja päättyen muhun 12.1. Väliin siihen väliin mahtuu mies, äiti, täti ja sekalainen kokoelma etäisempia sukulaisia. Esikoisen laskettu aika on heinäkuun lopussa, isän ja anopin syntymäpäivä muutamaa päivää myöhemmin ja mummo siitä n. kahden viikon päästä.

    VastaaPoista
  7. Oho, onpa jännä juttu. Eikös yleisimmän suomalaisten syntymäkuukauden naureskella olevan maaliskuu... Meidän suvussa ei esiinny piikkejä ollenkaan, vaan synttärisankareita löytyy joka kuukaudelle suosituin on tammikuu (laskin serkkuihin asti). Lisääntymisikäkin vaihtelee. En siis mitenkään pääse päättelemään, milloin geenien mukaan olisin hedelmällisimmilläni. ;) Facebook taas näyttää touko-heinäkuun olevan vilkasta kavereiden synttäriaikaa.

    Jännempi juttu on, että avomies ja anoppi ovat skorpioneja, ja minä ja appi ollaan kaloja. En usko horoskooppeihin, mutta luonteemme vastaavat kyllä tähtimerkkien kuvauksia pelottavan hyvin. Kalat ja skorpioni ovat opusten mukaan myös ihanteellinen pari.

    VastaaPoista
  8. Suomalaisten yleisin syntymäkuukausi oli aikaisemmin maaliskuu, mutta viime vuodet se on ollut elokuu. Ilmeisesti lapsia pannaan alulle eniten pimeimpään aikaan - tai juhlapyhinä, miten sen nyt sitten tulkitsee. Onko elokuun syntymäpiikkiin syynä pimeys ja masennus vai juhlakauden leppoisa tunnelma ja joutenolo.

    Itse kun olen kevätmasentuvaa sorttia, olen ponnistanut lapseni maailmaan joulunpyhinä.

    VastaaPoista
  9. Meillä esikoinen on jouluaaton lapsi. Omani on aatonaattona. Keskimmäisen ja kuopuksen synttärit on marraskuussa parin päivän välein. Veljeni on myös joulukuussa. Muutenkin suvun synttärit on painottunut talvikuukausiin.

    VastaaPoista
  10. Meillä ollaan kans koko nelipäinen perhe rapuja!

    VastaaPoista
  11. Meillä juhlitaan helmikuun 12. päivänä isääni, mieheni siskoa, (jo edesmennyttä) isoäitiä sekä serkkua. Myös serkkuni miehellä on sama juhlapäivä, mutta tulee toki näiden sukujen ulkopuolelta.

    Esikoisemme laskettu aika oli aikoinaan 12.2., mutta sai onneksi oman juhlapäivän noin viikkoa aiemmin, kun synnytys jouduttiin käynnistämään...

    VastaaPoista
  12. Siskon lapset ovat syntyneet maalis-huhtikuussa, kesäipanoita siis. Ja toisen siskon joulu-tammikuussa, eli luulisin että pääsiäislapsosia. Omaa odotettiin 3 vuotta, joten tähtäimessä oli vain terve lapsi, ei syntymäkuukautta. Hän syntyi tammikuussa.

    VastaaPoista
  13. Minä olen rapu, kaksoseni olisivat olleet rapuja, mutta suunniteltu sectio teki heistä kaksoset. Minun kaksi setääni, tätini ja kolme serkkua ja heidän lapsiaan on rapuja. Mieheni on myös rapu.

    VastaaPoista
  14. meidän perheessä kolme neljästä on syntynyt vajaan 2 vkon sisään joulu-tammikuussa, kuopus marraskuussa. mun neuvolakortti esikoisen odotuksesta ja anopin kortti mun miehen odotuksesta ovat häkellyttävän identtiset päivämääriä, verenpaineita, vauvojen ja jopa äitienkin painoja myöten :) molempien vauvat ottivat myös reippaasti ennakkoa lasketusta ajasta ja synttäreille tuli eroa 4 pv.
    kummipojalla ja hänen isoveljellään on sama synttäri 3v. ikäerolla.

    VastaaPoista
  15. Hei, kaksoset-horoskooppimerkkisen aika päättyy jo kesäkuun puolella, eli meinaisitkohan, että toinen veljistäsi onkin leijona, jos hän siis ei ole rapu? Kaksonen on ennen rapua, leijona taasen tulee ravun jälkeen. Ei sillä, että asialla olisi isommin merkitystä!

    Meidän perhekunnassa syntymäpäivät ovat painottuneet keväälle maalis-toukokuulle ja sitten syyspuolelle, mutta hajontaa on kyllä niin paljon, että itse en oikein saa tuosta tilastollista toistuvuutta aikaiseksi :) En tosin tiedä, pitäisikö siitä huolestua, että olen useammin kuin kerran seurustellut kaksosen kanssa, ja härkä ja kaksonen eivät kai ole horoskooppimerkillisesti mikään ihannepariskunta :P

    Johanna.H.

    VastaaPoista
  16. Meidän perheessä on jännää se, että me ollaan kaikki synnytty perjantaina. Synttärit on eri vuodenaikoina (minä ja tytär talvella, mies kesällä ja poika syksyllä). Molempien lapsuuden perheissä synttärit jakaantuu kaikille vuodenajoille, eli ei mitään sumia. Mutta pitääpä selvittää löytyykö korrelaatiota tuohon perjantaihin...

    VastaaPoista
  17. Meillä on hajontaa huisisti. Oman perheen synttärit ajoittuvat kuukausille huhti-, kesä,- heinä-, elo-, marras-, ja joulukuu. Meidän venhempien perheissäkin on hajautettu koko vuoden skaalalle. Ehkä me ollaan se säännön vahvistava poikkeus...

    VastaaPoista
  18. Meillä ollaan huhti-ja toukokuun lapsia, siis oinaita ja härkiä, siis minä ja tyttäret. Isäntä on syntynyt syyskuussa. Omat vanhempani touko-ja kesäkuussa samoin siskoni kesäkuussa. Elokuun lomaillut on meillä "tuottanut tulosta".

    VastaaPoista
  19. Ei ihan osu samalle kuulle, mutta minulla ja kaikilla sisaruksillani (yhteensä 6) on synttärit 7 viikon sisällä helmi-maaliskuussa ;). Oman isänkin synttärit osuu tuohon 7 viikkoon. Omat lapset aloittaa ja päättää tän sarjan eli 6 sisarusta+ ukki + omat 2 lasta synttärit 10 viikon sisällä. Jostain kumman syystä mulla on jo vähän pakkomielle kevätvauvoista. Mies ottaisi oikein mielellään yhden syksyvauvankin.

    VastaaPoista
  20. Meillä kans hajaantuu synttärit pitkin vuotta. Ainoa poikkeus on minä ja esikoinen, joilla molemmilla synttärit tammikuussa.

    VastaaPoista
  21. Miehen suvussa marraskuussa vietetään sukusynttäreitä, silloin on nimittäin seitsemät synttärit. Pientä hajontaa tuottaa sentään se, että osa heistä on skorpioneja, osa jousimiehiä. Mutta helpointa juhlia kerran suvun kesken niin ei tarvi rampata joka viikonloppu jossakin kesteillä.

    Miehelläni ja lapsellani on sama syntymäpäivä, ja minun syntymäpäiväni on mieheni nimipäivänä :)

    Hellu

    VastaaPoista
  22. Vanhempani saivat tarinan mukaan lastentekoinspiraation serkkuni syntymästä, ja niinpä meillä on melkein tasan vuoden vuoden ikäero. :)

    VastaaPoista
  23. Meillä skipataan toukokuu;
    tyttö on syntynyt huhtikuussa, Herr Vuoriortta kesäkuussa, poika heinäkuussa, meikkis elokuussa, pienempi tyttö ja koira syyskuussa. Toukokuu saa nyt jäädä ilman.

    VastaaPoista
  24. Täällä omat lapset ovat syksyn lapsia. Esikoinen on syntynyt marraskuussa ja tytöt syyskuussa (2 päivän ero syntymäpäivissä ja tietenkin siis + vuodet). Syyskuu on muutenkin erittäin synttäritäyteinen (varsinkin 1. päivä), marraskuussakin on monen tutun synttärit.

    VastaaPoista
  25. Meidän perheen vallottaa oinaat ja leijonat jo kolmannessa polvessa. Myös puolisot kaikille sisaruksille on sattunu valiutumaan oinas-leijona yhdistelmänä. :)

    VastaaPoista
  26. Meillä on suku ja läheiset pääasiassa kesäkuukausina syntyneitä, minä ja velipoika elokuussa, oma isäni heinäkuussa, tyttö heinäkuussa, tytön isä kesäkuussa, nykyinen mies kesäkuussa :). Tuo meidän neitokainen on niin heinähattu, huhtikuussa se yleensä yrittää jo kesävaatteissa lähteä ulos ;).

    VastaaPoista
  27. Meillä ei ole syntymäkuukautta, meillä on syntympäpäivä: Itse olen syntynyt 28. päivä, esikoinen etuili ja syntyi 26. päivä, mutta loput kaksi syntyivät 28. päivä. Kummasti helpottaa sitä miten mies muistaa synttärit.

    VastaaPoista
  28. Hassuja yhteensattumia täälläkin, mutta hieman eri tavalla: tyttäreni ovat syntyneet 2-3 päivän erolla oman äitini tyttärien (eli minun ja siskoni) syntymäpäiviin. Meillä kahden sukupolven siskoksilla onkin yhden päivän erolla tismalleen samat ikäerot. Ja on todellakin helppo muistaa koko nelikon synttärit, eikä mene pahasti pieleen, jos muistaa vain toisen sukupolven päivämäärät. ;) En tiedä miten olenkin voinut olla noin vahvasti synkronoitu äitini tahtiin, että lapsien synttärit osuivat noin lähelle...

    VastaaPoista
  29. Meillä pyöritään tässä vuodenvaihteen molemmin puolin: minä, veli ja äidin siskot (kaksoset) marraskuussa, sisko ja isänisä joulukuussa, isänäiti tammikuussa, avopuolisoni ja isä helmikuussa ja äiti ja hänen uusi puolisonsa maaliskuussa (perinteisiä juhannuslapsia). Minut ja siskon sekä isän puolen suvun voi selittää sillä, että maanviljelijöitä ovat olleet, eipä sitä isännät kotona ehdi puuhata peltotöiden aikaan...

    VastaaPoista
  30. Meillä myös vanhempi lapsi kyseli tällä viikolla horoskoopeista, kun oli eskarikaverin kanssa tullut puheeksi. Itse en niihin usko, joten piti ihan googlata, mikäs lapsen horoskooppi onkaan. Meillä lapset täysin samanikäisiä kun teillä, 07/2007 ja 06/2011, ja heillä seitsemän kalenteripäivää eroa syntymäpäivissä. Että todellakin, lokakuussa on oltava tarkkana!

    t. Kaisa

    VastaaPoista
  31. Meillä on suvussa aikamoinen piikki 21-25.3 välisenä aikana. Muuten on tasaista.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...