23.2.2014

Kotityöt exceliin

Listasin viime syksynä viikon ajan syitä aikuisten riitoihin. Tiesin lopputuloksen jo etukäteen: riitojemme aiheet ovat turhia pikkuasioita, väärikäsityksiä ja ikuisuusaiheita. Ärsyttävimpiä ovat ne riidat, joita tulee joka päivä. Näiden otsikkona ovat usein kotityöt.


Koti-insinööri, ratkaisukeskeisenä ihmisenä, ehdotti, että kokeilisimme selkeyttää hähmäistä tilannetta laittamalla kotityöt exceliin. Mitä minä teen? Mitä sinä teet? Kaikki arjen pyörittämiseen liittyvät työt listataan ja niille arvioidaan viikoittainen ajankäyttö. Sitten työt jaetaan niin, että molemmille tulee sama määrä kotityöaikaa.

Ehdotus oli mielestäni lähinnä hupaisa, mutta suostuin kokeiluun. Mitä ihmeen väliä nyt jollain taulukoinnilla on. Ei se pesukone pyöri yhtään useammin xls-muodossa.

Eikä pyörikään. Mutta riidat ovat vähentyneet melkein nollaan. Excelin ansiosta se minä teen paljon enemmän -fiilis on deletoitu. Minä hoidan pyykit ja astiksen, koska Koti-insinööri hoitaa kaupan ja ruoanlaiton. Postit minulle, roskat sinulle, lastenvaatteiden sortteraus minulle, pullojen vienti sinulle. Oli kyseessä sitten kukkien kastelu, pihatyöt, lamppujen vaihto tai sohvapäällisten pesu, vastuuhenkilö löytyy.

Kun otsaa kalvava marttyyrinkruunu on poissa, voi jäpättämisen sijaan keskittyä hoitamaan ne omat hommansa. Luonnollisesti voi tehdä homman jos toisenkin kumppanin puolesta, ei se niin nokonuukaa ole. Mutta se on silloin joustavuutta eikä mikään lisäkatkeroitumisen aihe.

Jotkut tehtävät hoidetaan toki markkinatalouden säännöillä. Meillä käy siivooja. Satunnaisesta silittämisestä veloitan edelleen kaksikymppiä per paita (tarjouksena kaksi viidelläkympillä. Housut maksavat miljoonan.)

Toki riidat myös vähenevät huomattavasti, kun lapset kasvavat ja arki helpottuu. Korttitalon pystyssäpitäminen on paljon vähemmän kuormittavaa, kun huuto vähenee, jollain ei ole koko ajan räkätautia ja yksi kulkee itsenäisesti koulun ja kodin väliä. Mutta joskus kannattaa aktiivisesti kokeilla uutta ja tehdä niin kuin ei ole ennen ollut tapana tehdä.

Hitto vie. Alan uskoa insinöörikoulutuksen olevan maailmaa pystyssäpitävä voima.

42 kommenttia:

 1. joo. kuopuksen ollessa kohta 3v, perjantaina ekaa kertaa kävi mielessä yhden pienemmän vieraan huutoa kuunnellessa, että onneksi meidän elämä on jo helppoa.
  seuraavaksi odotan sitä, että voin alkaa lapsille maksamaan siivouksesta, pistää hymyilyttämään jo nyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käy maksullinen siivooja, mutta maksoin viime kesänä esikoiselle rikkaruohojen kitkemisestä. Tuntui hyvältä! :)

   Poista
 2. Excel ♥♥♥
  Minä laitan exceliin melkein kaiken; laskut, ruokalistat, aikataulut... En kotitöitä koska mies tekee kahta työtä kodin ulkopuolella niin jotenkin koen että kotityöt teen sitten minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lomapakkauslista! Meillä tekee molemmat kahta työtä kodin ulkopuolella, joten kotitöiden tekijälle on ollut hiukan kysyntää... O_o

   Poista
 3. Hohoo. Aivan mahtava vinkki. Nyt kun vielä jostain löytäisi excelin ja osaisi sitä käyttää :)

  VastaaPoista
 4. Apua! Mun insinööri ehdotti samaa aikanaan. Olin ensin todella epäileväinen, varsinkin kun lista piti kuulemma ehdottomasti laittaa näkyvälle paikalle (=jääkaapin oveen). No, se on ollut ehkä paras idea ikinä ja on yhä käytössä, viidettä vuotta muistaakseni. Alussa kaaviota esiteltiin ylpeänä kaikille vieraille ja tulos oli aina sama: miehet innoistui ja naiset tuhahteli epäileväisenä. Ainakin yksi pariskunta otti listan myös omaan käyttöönsä, mutta ovat kyllä sittemmin eronneet. Tosin kumpikaan ei ollut insinööri, että ehkä vika oli siinä eikä listassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taulukkolaskenta ON sisäänrakennettu insinööreihin! :D

   Poista
 5. Meillä kyllä riittää hommaa niin paljon, ettei pahemmin ehdi kumpikaan jouten olemaan... ;) Mut tohon huutoaspektiin piti kommentoida, että mä _niin_ odotan sen huudon loppumista. Nelivuotias ei enää huuda enkä muista koska se lopetti. 1,5-vuotias huutaa minkä jaksaa. Minkä ikäisenä tää loppuukaan?? On vielä näköjään veljeään hitaampi puhumaan oppimisessa - varmaan kiljuu ja karjuu vielä eskari-ikäisenäkin.

  Mä voisin muuten noilla liksoilla tulla silittämään teidän perheen paidat. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä kolme vuotta täyttävä Snadi on nyt vähän lopettamassa tota joka mooseksen asiasta huutamista. Tuntuu, että se liittyy vahvasti aikakäsityksen kehittymiseen, siis siihen että se ymmärtää miksi jotain ei saa heti ja milloin sitä jotain olisi mahdollista saada/tehdä. En tiedä. Varmaan se aloittaa kohta uudelleen ihan vaan osoittaakseen mun teorian vääräksi.

   Poista
 6. Kuulostaa hyvältä! Saisiko esimerkkilistan jakoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksei! Mä tsekkaan miten paljon meidän elämän detaljit siitä näkyy - katsotaan!

   Poista
 7. Meillä on ihan sama juttu käytössä. Tosin ei niitä kirjoitettu exceliin vaan ihan paperille. :) Molemmat sai valita listasta ne joita haluaa tehdä, ja siivooja käy meillä tekemässä ne jutut, joita kumpikaan meistä ei saa aikaiseksi tehtyä. Olen NIIIN onnellinen siitä, että mun ei tarvitse KOSKAAN viedä biojätteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Meillä sama juttu, siivooja pelastaa isoimmilta jutuilta, mutta noita pikkujuttuja on ihan pirusti.

   Poista
 8. Tälleen sinkkuna sitä miettii pariskuntien touhuja katsellessaan, että miten hemmetissä ne jaksaa päivästä ja vuodesta toiseen vääntää samoista asioista. Ku sä et koskaan imuroi ja ku aina mä vien roskat. KIITOS tästä Koti-Insinööri (ja mikset sinäkin, heh), toivottavasti useammat ottaa toimivan keinon käyttöön ja lopettavat sen jankkauksen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän ne aina jaksakaan. Välillä vaan on vaikea nähdä sitä, että kannattaa pysähtyä ja ottaa se kivi kengästä pois vaikka matkanteko hetkellisesti vähän hidastuisi.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kaivan powerpointin esille, jos tämä alkaa jossain vaiheessa tökkiä. ;)

   Poista
 10. Täytyy ihan ehdottomasti kaivaa excelin pikakuvake taas työpöydälle. Sen verran kiristää :D

  VastaaPoista
 11. Lasten kasvaessa excelistä voi jalostaa rastilistan ja kotityöosuuksien jako pikkukätösillekin käy kuin itsestään...

  VastaaPoista
 12. Laita se excel-hässäkkä jakoon hetimiten!

  Talossa on yksi insinööri - meillä on kuitenkin siis lähtökohtaisesti mahdollisuus selvitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan, että tämä syntyy ym spekseillä insinööriltä ihan itsestään!

   Poista
 13. Insinöörikoulutus on maailmaa pystyssäpitävä voima! Kiitokset tunnustuksesta :)
  T: Yksi insinööri-äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kestä. Toki molemmille on paikkansa tässä maailmassa, insinööreille ja humanisteille.

   Poista
 14. Meillä pistettiin joitakin vuosia sitten seinälle lista, johon kumpikin sai pistää rastin omaan sarakkeeseensa, kun oli yhden eniten sanomista aiheuttaneen homman tehnyt. Kun oli virallisesti selvitetty, kumpi sen homman useammin hoitaa, loppui jäkätys. Työnjako ei siitä mihinkään muuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Psykologiaa tämä loppujen lopuksi on - kun vain saa sen tunnustuksen, työn voi tehdä. Vain näkymätön työ vituttaa.

   Poista
 15. Mäkin mielelläni näkisin esimerkkilistan. Onko mukana eri töiden pisteytykset, millaset graafit jne. Kuka uskaltais jakaa oman taulukkonsa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan mitä saan aikaan! Pisteytystä ei ole vaan työt jaettiin aika-arvion perusteella yhtä suuriin slotteihin.

   Poista
 16. Me ollaan lapseton pariskunta, ja mun mies on reissutöissä eli pois kotoa noin kolmisen päivää viikossa (ja sen jälkeen arkivapailla kotona saman verran). Aina kun hän on duunimatkalla, teen itsekin pitkää työpäivää ja elän kotona kuin pellossa - välttelen sekä kaupassakäyntiä että siivousta. Mut meillä on toimiva systeemi yhteisille vapaapäiville- ja illoille: merkataan etukäteen kalenteriin, kummalla on ruuanlaittovuoro. Ja niitä on siis molemmilla sama määrä. Siivous hoidetaan aika usein yhdessä, se on jopa kivaa kahdestaan.

  VastaaPoista
 17. Tää menee niin käyttöön!

  VastaaPoista
 18. Argh! Mäkin haluaisin sen excelin tänne - olen nimittäin niin varma että meillä on miehen kanssa täysin eri ajatus siitä miten paljon mikäkin homma vie aikaa. Uskon, että esimerkiksi eräs ei tiedä kuinka monta jeesuksen minuuttia päivässä voikaan kerätä lasten aiheuttamia sotkuja - ja kuitenkin lopputuloksena näkymätöntä, kiittämätöntä työtä ja yhtä sotkuinen koti kuin alkujaankin :)

  Äippä

  VastaaPoista
 19. Me ollaan joskus parisuhteen alkuaikoina jaettu kotityöt niin, että puoliso imuroi ja ripustaa pyykit, minä tiskaan ja laitan ne pyykit koneeseen. Se oli helppoa: mies vihasi tiskausta ja minä imurointia, enkä varmasti olisi antanut sen lajitella vaatteitani koneeseen. Pitäis ehkä tehdä pieni päivitys, johon lasketaan mukaan kaksi työssäkävijää, 30 lisäasuinneliötä, tiskikone ja yksi taapero. Ennen ei ruokapöydän siivoamista edes tajunnut kotityöksi. Tällä hetkellä se taitaa viedä eniten aikaa päivittäin. Milloinkas se vähenee?

  Tosin meillä ei kyllä riidellä alkuunkaan päivittäin. Vauva-aikana riideltiin aiempaa enemmän (lue: jopa kerran viikossa), mutta nyt, kun muksu on yli vuoden ja mies oli oman aikansa kotona, meno on taas tasoittunut paljon (lue: ehkä kerran kuussa). Kai me ollaan vain luonteeltamme hyvin sovittelevia ihmisiä.

  Anelse

  VastaaPoista
 20. Mulla ei kotitöihin ole mitään lisättävää,mutta kävin ostamassa tänään Vuoden mutsi 1. Nauroin jo tokalla sivulla, eli selkeesti hyvä kirja (en lue koskaan kirjoja) :D

  VastaaPoista
 21. Kotitöistä ei meillä kränää tule, mutta sen verran pakko pelotella, että seuraavaksi sitä vääntöä saa käydä lasten kanssa. Täällä koululaisille saa perustella yhtä sun toista, kun niiden sisäinen pikku panelisti on herännyt ja kuitenkin osaavat tehdä ja voi jo jotain vaatiakin. Esim oman huoneen siivous, roskien vienti ja postin haku. Toki arki helpottuu, mutta huuto kotitöistä kyllä valitettavasti jatkuu :D

  VastaaPoista
 22. Arvaa paljonko on excel-taulukoita kahden diplomi-insinöörin kotona :D

  VastaaPoista
 23. Mä haluan tästä visuaalisia esimerkkejä! Meitä on tässä taloudessa kaksi ja kotityöt kaihertaa (lähinnä kai minua). Haluan nähdä toimivan esimerkin ja soveltaa sen meille käyttöön.

  VastaaPoista
 24. Mä on taas sitä mieltä, että mikään ei ole niin viisas kuin nais-insinööri. Se on meillä kotona todistettu, vaikka mieskin on insinööri... Tosin mulla on isä myös insinööri ja joten ehkä mun kasvatuksellakin on oma osansa. ;) Mut monesti kun meillä kotona ideoidaan asioita, niin mies on todennut mulle, että mä suunnittelen ja toteutan asiat liian helpoiksi, virtaviivaistan kuulemma liika ja suunnittelen asiat kuulemma liian helpoiksi toteuttaa. Asiat pitäisi kuulemma hoitaa monimutkaisemmin?

  Ja kun kumpikin meistä tekee suunnittelutöitä, niin se näkyy kotona niin että ennen kuin rupeamme jotain tekemään, niin asiat suunnitellaan perusteellisesti. Esikoinen on oppinut asian niin, että kun häneltä kysyy jotain, niin hän ilmoittaa: minun tarvitsee miettiä ensin, ja sitten hetken päästä hän ilmoittaa ratkaisunsa. Päiväkodista on tullut palautetta, että kovinkaan moni 5 vee ei pohdi asioita, niin tarkaan kuin meidän kaveri ja ilmoita sitten ratkaisujaan. ;)

  VastaaPoista
 25. Aivan huikee idis (anteeksi, jostain tuo ilmaisu on tarttunut päähän), tuota kieltä luulisi ekonominkin ymmärtävän. Ryhdyn heti tekemään taulukkoa, mitä enemmän numeroita, sen paremmin mennee perille!

  t. Johanna

  VastaaPoista
 26. Meillä kahden insinöörin perheessä excel pyörittää koko universumia. Ei ole asiaa, jota ei Driven taulukkotyökalusta löytyisi. Matkabudjetti, varastonhallinta (mitä missäkin on ja mihin sen pitäisi olla menossa), taloudenhallinta, ruokalistat. Kaikki. Excel ja muut taulukko-ohjelmat <3

  VastaaPoista
 27. Mulla tuli tämä sama ajatus kotitöiden listaamisesta mieleen ja koska EN ole insinööri, eikä puoliso varsinkaan, niin olisi oikeasti kiva saada jonkinmoinen esimerkkilista teiltä/niiltä, jotka semmoisen ovat jo väsänneet. Olisin superhyperonnellinen saadessani tähän arjen kaoottisuuteen ja hässäkkään jotain tolkkua!

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...