3.1.2014

Lehtikaalisipsit

Tämä ei varsinaisesti ole mikään laihdutusohje, vaikka onkin dieettisesonki. Kaalifanin oli pakko todentaa monessa blogissa vastaantulleet lehtikaalisipsit, kun lähimarketin kauppias oli päättänyt jossain mielenhäiriössä jotain tuorettakin vihanneshyllyynsä sijoittaa. En ollut tunnistaa violettia pehkoa lehtikaaliksi, sillä luulin sen olevan tummanvihreää. Mutta oli se.


Olin sipsejä kohtaan vähän epäluuloinen. Kokeilin lehtikaalia pastassa pari vuotta sitten. Siitä tuli kerrassaan hirveää. Kovat ja sitkeät kaalinsuikaleet eivät olleet yhdenkään perheenjäsenen makuun - piti ihan pyytää anteeksi. En oikein tiedä, mikä meni vikaan vai menikö mikään, mutta en ole sen jälkeen lehtikaalia kokeillut.

Nyt meni paremmin. Sipsit olivat ihan yllättävän hyviä - ja älyttömän helppo tehdä. Maussa on kaalia, mutta mietona.


Sipsit tehdään Kempparin ohjeen mukaan näin.

  1. Revi kaalin lehdistä suupalan kokoisia paloja paksujen ruotien ympäriltä.
  2. Kierittele lehdet öljyssä, suolassa ja haluamissasi mausteissa. Minä käytin herbamarea ja rouhin päälle vielä kuivattua valkosipulia myllystä.
  3. Heitä lehdet pellillä uuniin 150 C ja pidä siellä n. 20 min. Varo etteivät lehdet kärähdä!
  4. Ta-daa: sipsit ovat valmiita. Koita saada omaankin suuhun yksi.

Valmis sipsi.

17 kommenttia:

  1. Mun mielestä lehtikaalista tulee maailman paras pesto. Ja perhekin diggaa, tosin valtaosa niistä ei edelleenkään tiedä mitä syövät :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joskus on parempi olla kertomatta! :D Laita resepti, niin voisin kokeilla!

      Poista
    2. No tuoltapa löytyy http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2013/10/kukkiksen-keittiossa.html

      Senverta vinkkinä että manteleiden ja pinjansiementen lisäksi sinne voi heittää käytännössä melkeimpä mitä vaan pähkinöitä tai siemeniä. Viimeiksi heitin myös cashew-pähkinöitä ja seesaminsiemeniä ja hyvin sopi! Muistelin että alkuperäisohjeessa oli jopa maininta saksanpähkinöistäkin....

      Poista
  2. Pohjois-Saksassa, etenkin Oldenburgin alueella, syödään talvisin lehtikaalipataa. Kaali yleensä on tumman vihreää, sinulle vain sattui käsiin ylimääräisillä flavonoideilla varustettua lajiketta.

    Lehtikaali on muuten alkukaali, kaikki muut nykyisin kasvatettavat kaalit ovat siitä jalostettuja. Kaalin ystävän mieleistä nippelitietoa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko kaikki punainen flavonoideja?! Kiitän nippelitiedosta! :)

      Poista
    2. Periaatteessa kaikki kasvisten, hedelmien ja marjojen punaiset, violetit oranssit ja keltaiset väriaineet ovat, mutta on myös flavonooideja, jotka ovat värittömiä.

      Poista
  3. Tuotahan täytyy kokeilla, kuulostaa aivan hullulle! Täällä Hollannissa tehdään lehtikaalista stamppottia, loistavaa lapsiperheen ruokaa. Keitä kuorittuja perunoita kattilassa, niin että perunoiden päällä höyrystyy hienoksi silputtu lehtikaali. Kun perunat on kypsiä, niin kaada vesi pois, muussaa ne nuijalla ja lisää sekaan maitoa, vähän voita, suolaa ja philadelphia-juustoa. Ja voila, stamppot on valmis! Stamppotin kanssa voi syödä lihapataa, lihapullia tai vaikka makkaraa. ja ehdottomasti sen päälle laitetaan suolakurkkuja ja lorotetaan purkista lientä. Pistäs kokeillen, tämä on herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiinnostavasta reseptistä, pakko kokeilla! Eihän toi nyt voi olla pahaa. :)

      Poista
    2. Suosittelen kans kokeilemaan! Hollantilaiset kollegat tarjosivat tätä, kun käytiin tutustumassa paikallisiin eläintarhoihin. Kiitos anonyymille muistutuksesta, pitää itsekin Suomeen palattua kokeilla, saanko yhtä hyvää muusia aikaan.

      Poista
  4. Oon tehnyt ja tarjonnut muillekin, on sen verran maistunut että reseptejä on pyydetty :) Eli ei ole pahaa. Kyllä noihinkin koukkuun jää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Tekisin kyllä useamminkin jos vain kaupasta saisi. Kasvaiskohan tää omalla maalla..

      Poista
    2. Me kasvatettiin kesällä omalla pihalla lehtikaalia. Söin kaikki baby-vaiheessa, aivan taivaallisen ihanaa tuoreeltaan. Kun sen syö pienenä ruoti ei ole vielä kovettunut. Makoisaa!

      Poista
  5. Lehtikaali on ihan parasta - ja kuulemma huipputerveellistä. Sitä pitää vain malttaa hauduttaa pitkään ja leikata kovat ruodit pois. Valkosipulin kanssa oliiviöljyssä kuullotettu, tilkassa valkoviiniä ja kermassa pitkään haudutettu lehtikaali on taivaallinen lisuke.

    VastaaPoista
  6. Laitan smoothieen aina lehtikaalia mukaan. Olen pakastanutkin lehtiä.
    Jotenkin en lehtikaalia aina hoksaa katsoa/löytää kaupan hyllystä. S.marketissa on ollut ihan ylähyllyssä..
    Siinähän on paljon rautaa, siksi olen siihen hurahtanut. Aikoinaan tutustuin lehtikaaliin Eeva Kolun ruokablogissa.

    t. kaalifani Jaana

    VastaaPoista
  7. Ei ollut lähiprismassa lehtikaalia, niin ostin sitten ihan tavallisia sipsejä :D

    VastaaPoista
  8. Myöskään mä en meinaa millään löytää koko lehtikaalia mistään! Ja asun Helsingin kantakaupungissa, joten ei luulisi valikoimaa puuttuvan. Pöh.

    VastaaPoista
  9. Tämä resepti menee testiin, kiitos!

    Olen saanut perheen syömään parsakaalia seuraavasti (jos vain höyrytettyinä tai muun ruuan joukossa niin vain esikoinen syö mun lisäksi):
    Kiehauta runsaasti parsakaalia vedessä - pakasteparsakaalit vain niin että lämpiää ja tuore niin että vähäsen pehmeää. Kaada suurin osa vedestä pois, surauta sauvasekoittimella hienoksi. Tee siitä kastike.
    Paljon parsakaalta uppoaa "minä en vihreää syö" isäntäänkin kun ei sitä kerro. Parsakaali on nimittäin erittäin herkullisen makuinen vihannes kaikin puolin.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...