19.1.2014

KutsuPlus: taksin hevijuuseri kiittää uutta tilausbussia

Kun eilen lähdin kotoa Venla-gaalaan oopperatalolle, en soittanut taksia. Tilasin bussin!Olen tammikuussa testannut HSL:n uutta Kutsuplus bussia*, jonka voi tilata kuin taksin lähimmälle bussipysäkille. Tällä yhdeksänpaikkaisella kulkuneuvolla ei siis pääse ovelta ovelle, mutta reitti määränpäähän optimoidaan mahdollisimman nopeaksi samaan suuntaan matkustavien asiakkaiden kanssa.

Olen tehnyt nyt melkein 10 matkaa -- ja olen ollut tyytyväinen! Vuorot ovat tulleet täsmällisesti, kuskit ovat olleet mukavia ja mikä tärkeintä: olen ollut sutjakasti perillä.

Tilaus tehdään netissä tai kännykällä, jonka jälkeen saat räätälöidyn kuljetusaikataulun 5-10 minuutin sisään tilauksesta. Matka maksetaan tilattaessa, joten bussiin nouseminen on nopeaa.

Kehitettävääkin vielä löytyy: Kutsuplus liikennöi vain Kehä I:n eteläpuolella (idässä raja kulkee Viikin kampusalueen itäpuolella) ma–pe klo 6.00–23.00. Toimintasädettä laajennettiin lännessä Tapiolaan vuoden alusta - huraa siitä, mutta Espoon sisäisiin matkoihin tämä olisi aivan loistava lisä. Sillä jos ihan rehellisiä ollaan, Helsingin joukkoliikenne on aika kilpailukykyinen taksien kanssa. Täällä naapurikaupungeissa niitä vaihtoehtoja tarvitaan.

Kenelle KutsuPlus sopii?

Taksin hevijuuserit ovat yksi kohderyhmä. Käytän taksia aina silloin, kun joukkoliikenne on liian hidas tai vaikea. Ja taksin vaihtoehtona Kutsuplus on halpa: matkan normaalihinta muodostuu 3,50 euron lähtömaksusta ja sen lisäksi perittävästä, suoran reitin mukaisesta 0,45 euron kilometrimaksusta. Bussin kertamaksuun verrattuna maksan kolme euroa enemmän siitä, että työmatkani kestää 20 minuuttia normaalin tunnin sijaan.

Kuskin mukaan Kutsuplus on noussut taksin korvikkeeksi myös työpaikkojen kokouskyytinä, matkakukkaro kun voi olla perheen tai firman yhteinen.

Kyyti sopii myös lasten kanssa matkaaville: lastenvaunuille varataan paikka jo tilausvaiheessa! Tätä osaavat arvostaa kaikki, jotka ovat jääneet paukkupakkasilla bussista, jossa on jo kahdet vaunut.Tähtäimessä autoton elämä

Täällä ruuhka-Suomessa on ihan mahdollista elää ilman autoa, vaikka joskus päinvastaisia väitteitä näkeekin. Meillä on vielä toistaiseksi auto, mutta tavoite on päästä siitä jollain aikavälillä kokonaan eroon. Toistaiseksi sitä vielä tarvitaan mökkireissuihin, mummolakuskauksiin tai jos puutarhakaupasta pitää roudata kotiin kolme multasäkkiä. Autottomuus vaatii juuri Kutsuplussan kaltaisia uusia palveluita.

Erilaiset kimppakyytipalvelut, yksityishenkilöiden autonvuokrausautomaattiohjauksella toimivat robottiautot ja paikannus- ja reittioptimointijärjestelmät ovat jo tätä päivää -- on aivan mahtavaa, että jotain uutta testataan joukkoliikenteessä.

Kutsuplussan peruskonsepti on toimiva, vaikka erilaisia kehitysajatuksiakin on tullut mieleen. Voisin hyvin tilata matkoja paljon etukäteen, mutta haastattelemani kuljettaja sanoi, että se vaatii reittioptimoinnin kehitystä. Lisäksi toivoisin KutsuPlussaan myös pysäkkitilauksen, jolloin matka pitäisi voida maksaa matkakortilla.

Niin, ja tarvitsisi myös sen viikonlopputoiminnan. Jos vaikka joskus maailmassa pääsisi sinne puutarhakauppaan.

Toistaiseksi minibussit ajavat aika tyhjinä - rohkeasti kokeilemaan siis! Lue rohkeuden keräämiseksi myös muiden testaajabloggaajien arvioita KutsuPlus-blogista!

* SBM:n kautta tullut HSL:n blogiyhteistyökampanja

14 kommenttia:

 1. Miten kaupunginvaltuutetun työt on sujunut? Luin juuri Hesarista, että Espoo hakee säästöjä vammaispalveluista. Mihin asioihin sinä pystyt vaikuttamaan?

  t. tuore espoolainen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä haluaisin kans kuulla jonkinlaista yhteenvetoa valtuustotyöstä so far.
   t. Äänestäjä :)

   Poista
  2. Postaus on tulossa, lupaan. Sen voin kertoa että titteli "valtuutettu" on hiukan harhaanjohtava.

   Poista
 2. Mahtava postaus, jonka meinasin siis ihan jättää lukematta, kun en ajatellut, että koskee minua... ;) Reilusti +70v äitini matka meille ja takaisin lapsenvahtikeikoille taittuu paljon myös minun kyydilläni, mutta paljon myös bussilla, pahimmassa kaatosateessa taksilla, á 25e - bussimatka tarkoittaa hänelle kahta vaihtoa ja kävelyä 1km, kaikkinensa ajallisesti 1,5h ja kipuamista ja könyämistä repun ja kävelykeppien kanssa ees-taas busseihin ja pois - ja tämä kaikki huonojalkaiselle sydänvaivaiselle tietenkin aika raskasta. Varsinkin joskus kun on hoitanut 2,5 vuotiasta koko päivän - ja 1,5h on aamulla paljon, jos pitäisi olla meillä kello 08.00, niin lähtö on, niin, aikaisin.... Ja KutsuPlussalla kun katsoin niin parhaimmillaan matka-aika pyskältä pyskälle 30min!, kävelyä reilusti vähemmän ja hinta alle 10e, parhaimmillaan 7e!!! Viimeksikin kun lähti meiltä kaatosateesessa taksilla meidän leffakeikan jälkeen niin hyvin olisin voinut heittää hänet KutsuPlus pyskälle, jolla hän olisi päässyt pikaisesti ihan oman kodin viereen - ja 7e kukkarostani on aina kivempi kuin 25e taksista - tai sama se kenen kukkarosta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Tässähän se just on, että mäkin pidin tätä jonain vanhuskyytinä ja tajusin vasta tän yhteistyön myötä, mistä on kyse. Ehkä se kertoo vähän siitäkin, miten vähän julkinen liikenne on uudistunut viime vuosikymmeninä. Tämä lienee ensimmäinen uusi tapa liikkua sitten metron...

   Poista
 3. Täysin samaa mieltä että kutsplussasta olisi enemmän iloa täällä laitakaupungilla.

  Itse asun lähellä Vantaan rajaa ja lähimmälle kutsuplus-pysäkille on yli kilometrin kävely, eipä ole vielä tullut intouduttua sinne asti kun lähin tavallinen bussipysäkki on melkein oven edessä. Keskustaan täältä pääsee helposti, mutta poikittaisliikenteessä käyttäisin ilomielin kutsuplussaa jos pysäkki olisi lähempänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, kilsakin on jo paljon näillä keleillä - toivottavasti toimintasäde vielä laajenee!

   Poista
 4. Voi tätä tuoreen äidin väsyneiden silmien lukihäiriötä. Ensin luin, että otsikossa lukee KaksPlus ja tokalla kerralla, että KuntoPlus. Hyvä idea ja toivottavasti laajenisi tänne vantaallekin, sillä vaunujen kanssa liikkuessa tuolle palvelulle olisi kyllä käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhahahhaaa! Onhan noita plussia, onneksi muualla kuin kusitikussa. ;)

   Poista
 5. Kysymys, osaatko vastata suoralta kädeltä, en löytänyt ainakaan ihan helposti KutsuPlussan sivuilta vastauksia: 1) maksavatko vaunut extraa?, 2) meneekö vauvasta (esim. alle 1 tai alle 2v) normaali aikuisen hinta (tai tuleehan siitä se joku 20% ryhmäalennusta tms) vai pääseekö ilmaiseksi?, 3) entä 2-3 vuotiaat, meneekö tuo normaalihinta tai siis ryhmäalennushinta vai ilmainen tai vai...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitto, olen käyttänyt tätä vain yksin, mutta sen mitä olen ymmärtänyt niin
   1) Vaunut eivät maksa extraa
   2) jos vauva on vaunuissa ei maksa extraa mutta
   3) istuimen tarvitseva ihminen maksaa (ryhmäalehinnan).
   Perheen kanssa testaaminen on jäänyt kun tämä ei toimi viikonloppuisin. Viikolla me ei ehditä mitään.

   Poista
 6. Tää on todella hyvä palvelu ja odotan, että laajenee espooseen. Saisi kakrut tällä harrastuksiin ja itseltä monta roudausta pois. Espoon sisäiset linjat kun on mitä sattuu.

  VastaaPoista
 7. Vauva maksaa Kutsuplussassa kuten muutkin matkustajat. Kaksi henkeä saa kuitenkin 20% alennusta, kolme 30% jne aina viiteen matkustajaan asti. Vain vaunut ovat ilmaiset.

  VastaaPoista
 8. Testattu on ja hyväksi koettu. Vaikka Kutsuplus ei Espoossa kuljekaan Tapiolaa pidemmälle, koin silti helpommaksi ajaa autolla Tapiolaan ja jatkaa siitä Kutsuplussalla eteenpäin kuin että olisin mennyt omalla autolla koko matkan ja joudunut arpomaan reittiä ja pysäköintipaikkaa vieraassa kaupunginosassa.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...