16.12.2013

Karkkien TOP 10

Facebookissa kiertää vihdoin haaste, johon voin osallistua! Minuun Eniten Vaikuttaneet Kirjat -listaus oli hyvin kiusallinen (onneksi kukaan ei haastanut), mutta Minuun Eniten Vaikuttaneet Karkit lähtee helposti. In memoriam -puheelle on hyvä syykin nyt kun juurihoitopotilaana lupasin lopettaa karkin syönnin ostamisen kokonaan.

Kuva ei liity. M&M'sit, lakritsipatukat, englanninlakut, ranskanpastillit, toffeet
ja vaahtokarkit ovat aina olleet ei-listallani.

Siispä TOP 10 mässyt, ei välttämättä tärkeysjärjestyksessä.
 1. Tervapirut. Maistoin näitä ekaa kertaa vasta parikymppisenä ja tunsin suurta tuskaa -- niin monta hukattua vuotta! Näitä sai alkuun vain leffateattereista ja jos deitti ei pitänyt näistä, luokittelin hänet epäilyttävien kategoriaan. 
 2. Fruit drops - kovat hedelmäkarkit peltipurkissa. Sitruuna, mansikka, rypäle, päärynä ja olisko ollut appelsiini. Rypäle oli paha ja vaikea syödä.
 3. Mansikkaufot. Pinkki-musta karkki on aivan liian iso ja aivan liian hapan - sekä suutuntuma että väyläysindeksi ovat pielessä. Silti ostan niitä aina, kun näen. Kitalaki hankautuu rakoille heti tokan jälkeen, viidestä joutunee ensiapuun. Myös salmiakkiufo on hyvä tuote.
 4. Pätkis. Minttusuklaa on eittämättä yksi maailman hienoimpia makuyhdistelmiä. Tämä tuote on jo lapsuudesta tuttu. (Ymmärrän muuten nykyään erittäin hyvin, miksi mutsilla oli lapsuuteni automatkoja varten kassissa aina muutama pätkis, jim tai suffeli.) Pätkistä parempi on vain pätkispussi. Muistan kiljahtaneeni ääneen, kun näin pussin kaupassa ekaa kertaa.
 5. Turkinpippurit. Siis se klassikko, ei mitkään hedelmäjutut. Ostin kerran laivalta puolen kilon pakkauksen. Koira söi sen ja yrjösi satsin valkoiselle puuvillamatolle.
 6. Mansikkaluut. Näillä selvisin yläasteen. Pehmeät metsämansikan makuiset pintasokeroitdut luut maksoivat kiskalla 10 penniä kappale. Kiska meni konkkaan kun siirryin lukioon. Nuff said.
 7. Vihreät kuulat. Sain näitä Mutsilta joka juuttaan vuosi joululahjaksi, noin 25 vuoden ajan. En erityisemmin pidä niistä (enkä muustakaan marmeladista), mutta olen ehdollistunut täysin siihen, että jouluaattona aukeaa kuulapakkaus. Makuun yhdistyy myös lahjaksi saadun kirjan sivujen haju. Nämä on syötävä puolikas kerrallaan.
 8. Dark shots on uusimpia suosikkejani, joita en ole nähnyt kaupoissa aikoihin. Pallero on mäyheä syöntikokemus ja pussi miellyttävän pieni. Tiesittekö, että se on voittanut salmiakkifinlandian?!
 9. Brunbergin riisisuklaa. Söin tätä sohvalla molemmilla kerroilla, kun olin paksuna. Todella voimakkaat fläshbäkit n. +20 kg olemukseen. Sen jälkeen en ole tätä pussia ostanut.
 10. Pantteripussi (sekoitus) ja sirkusaakkoset jakavat viimeisen sijan. Nämä turvalliset automatka-, lentokone- ja äitiyslomaklassikot löytyvät jokaisesta marketista ja huoltamosta ja ovat perusvarma valinta myös tuliaisena. On olennaista saada suuhun salmiakkia ja hedelmää yhtäaikaa. 
Kuten aina pitkissä kiitospuheissa, on tunne, että unohdin jonkun merkityksellisen. Varaan oikeuden täydentää tarvittaessa. Haastan nyt teidät jakamaan omat muistonne!

Ja jos ette syö karkkia, niin voitte tehdä myös ton kirjahommelin.

82 kommenttia:

 1. Tästä haasteesta pitäisi ehdottomasti kieltää mainitsemasta niitä karkkeja joita ei enää saa. Iski ihan järjetön himo noihin mansikkaluihin. *droooooooool*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D En ymmärrä miksi tällaisia klassikoita lopetetaan!

   Poista
 2. 1) Draculat
  2) kirpeät salmiakki ja hedelmä autonrenkaat
  3) vaikeassa askissa ollut salmiakki-hedelmä sekoitus. Karkit oli pyöreitä ja niissä oli tähdenkuva. Piti tehdä erilaisia makuyhdistelmä pinoja: maistuuko musta-punainen-musta paremmalta kuin musta-punainen-vihreä. Näitä ostettiin kesällä kauppa-autosta joten vanha tunnelataus.
  4) kauppa-autosta ostettu Lauantai-pussi, ei oo nykyinen niin hyvä enää. Ehkä tuo yllä oleva karkkiaski olikin osa Lauantai-pussia?
  5) salmiakki-autot
  6) omenaremmit, oukkidoukit ja tsaukkidaukit, kiskalta 50penniä tms.
  7) nenäkarkit. Candyking laarista saa pieniä jauhoisia palleroita (vihreä/kelta/punainen sekoitus) jotka on täydellisen kokoisia työnnettäväksi nenään ja ammuttavaksi sieltä tuhasulla. (Tämä keksintö on tehty joskus 25v)
  8) van slootenin salmiakkikuviot! Ennen ei saanut kuin laivalta...
  9) jouluun pandan juhlapöydän konvehti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nenäkarkit! Nyt kuolen. Mun lapsi syö noita, mut ei oo vielä tunkenut nenäänsä onneksi :DD

   Poista
  2. 3) on JEE JEE -pastillirasia! :D

   En ehkä pystyisi rajaamaan omia tärkeitä karkkejani vain kymmenen kappaleen listaan, mutta kun tuossa ylempänä mainittiin Lauantai-pussi, niin pakko on mainita ne siinä pussissa olevat mustat autot jotka maistuu sekä hedelmälle että salmiakille. Ne on ihan järjettömän hyviä. :)

   Poista
  3. Hei jeejeet oli kyl tosi hyviä! Sääli, että lauantaipussissa oli niin paljon pahoja kuten ne valko-pinkit sienet.

   Mut siis nenäkarkit = se herne-maissi-paprika? :D

   Poista
  4. 5) tarkoitan juurikin niitä Lauantai-pussin mustia autoja, en oo ikinä ennen tajunnut että ne maistuu myös hedelmille?!??! Ja mitä kovempi (vanhempi) sitä parempi.

   Varmaan niitä nenäkarkkeja voi herne-maissi-paprikaksikin sanoa ja tosiaan niiden yhteensopivuus sieraimen kanssa on keksitty 25vuotiaana, ei 25vuotta sitten.... :D

   Lista jäi kesken koska iPadilla kommentointi tökkii ja pahasti yleensä. Onko jotain vinkkiä? Oon kokeilu safaria ja chromea

   Poista
 3. Tää lista oli täysi kopio omastani, komppaan! Ja aamen! Listaan tosin vielä kiskalta ostetut punaiset ja vihreät turkkarit, niissä oli jotain sokerihilettä tai salmiakki hilettä päällä.

  VastaaPoista
 4. 1) Draculat
  2) Mansikkaufot
  3) Noitapillit (näihin on viha-rakkaus-suhde, mutta niitä on aina oltava irtokarkkipussissa)
  4) SuperSalmiakki (askissa, ehdoton rokkikeikkaeväs, älkää kysykö miksi. Maistuu oluen kanssa :)
  5) Lätkäliigat (koska lapsuus)
  6) DaCapo, Jim ja Pätkis, joku semmoinen diili, että niitä "pitää" ostaa 10 kappaletta kerralla.
  7) Amerikan pastillit (toim. huom. tällaisia ei muuten Amerikasta sitten saa :)
  8) Fruit Drops (menee nostalgia-osastoon. Näitä sai aina ruotsinlaivalta)
  9) Haribon Matador Mix -jättisäkki (isä toi työmatkoilta)
  10) After Eight -lastut. Kun niitä vetää puolilaatikollista, tulee jo paha olo.

  Listaan ei mahtunut Fazerin Sininen, sillä se ei ole karkkia, vaan elintarvike. Ulkomailla asuvana ikävöin kaikkia yllämainittuja ehkä enemmän kuin olisi tervettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. DRACULAT. Lätkäliigat. Kyllä. Nyt mun on muuten pakko testata SuperSalmiakkia kaljan kanssa!

   Poista
  2. Täällä myös supersalmiakin ja kaljan yhdistäjä. Ihan tajuttoman hyvää, vaikka kuulostaa eittämättä oudolta!

   Poista
 5. Dark shotseja saa nykysin irttareina Candy Kingiltä. Tunnistat kyllä kun näät. Mä ostan irttareina kahta makua: Hemanin kilpiä ja Dark shotseja. Siinä top 1 ja 2, kolmosena pätkis, 4) Turkinpippuri, 5) Rotan rykäisy sekotus. 6) Toffifee. Kuola valuu, tosi hyvä idea tämmönen ennen iltapalaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti vinkistä! Tosin enhän mä niitä enää osta. Mut jos muu ostaa ja tarjoaa. Kenet pakotan. Hmmm.

   Poista
 6. Parhautta! Haaste otettu vastaan (varoitus, sisältää yksityiskohtaisia kuvauksia vaahtokarkkien sivuvaikutuksista kaksivuotiaalla)
  http://kuplablog.blogspot.fi/2013/12/karkkien-top-10.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, vaahtikset on myös meillä lapsitestattu - ei ole sen jälkeen enää niitä kaipailtu. :D

   Poista
 7. Nauroin niin paljon tuolle tekstin alulle, sulla on ihan paras blogi! :)

  VastaaPoista
 8. Iih, joo, Monpensier Fruit Drops, jota kai vieläkin saa ruotsinlaivoilta. Kuusi erimuotoista hyvää, kovaa karkkia (mansikka, vadelma, sitruuna, appelsiini, rypäle ja ananas), jotka oli kiva pistää suuhun samaan aikaan yhden Turkinpippurin kanssa ja olla hetki puhekyvytön :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onks noi Monpeniserin Fruit dropsit eri kun noi mun tarkoittamat? Oliks ne sellaisia "jauhoisia" pyöreitä?

   Poista
 9. Eräänä kaoottisena maanantaina pohdin, kuvasin (ja makustelin) tätä
  suosikkimakeisasiaa. Kattava listaus kuvineen, olkaapa hyvä. Vihreät kuulat puuttuu, ei saanut silloin. <|3

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/2013/10/08/intohimoista-maanantaiden-ominaisluonteista-ja-karkeista/

  VastaaPoista
 10. 1. Aito merkkari. Paras ja äärettömän hyvä.
  2. BonBon Linnun löysät ja rotan rykäisy, hyvä päällysmaku ja sisällä ihQ väkevä jauhoseos.
  3. Vaaleanpunainen ufo
  4. Sitruunasalmiakkikarkkilaatikko, myytiin vähän aikaa 80-luvun lopulla. Ihan törkeen hyvää! Harmi, että valmistus lopetettiin, suren vieläkin.
  5. Lauantaipussin mustat autot. Maistuu hedelmältä ja salmiakilta yhtäaikaa.
  6. Noitapilli, kaksjakonen karkki, mutta aina pakko ostaa. Varalta.
  7. Ne ruskeet pehmeet ufot. En tiiä nimiä.
  8. Remix-pussin väkevät vaaleat isot kolmiokarkit. Slurps.
  9. Hopeatoffee. Onneksi tuli uudestaan myyntiin.
  10. Dumle-mix

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin erilainen lista kuin mun, mutta kiinnostava! Millaisia olivat nuo sitruuna-salmiakit?

   Poista
  2. Siis miten ne ja niiden ylevän makuyhdistelmän kuvaisinkaan? Se oli sellanen kelta-musta salmiakkikuvioinen laatikko, jossa mustia, pieniä (jeejee-karkin kokoisia) supersalmiakin näköisiä karkkeja. Maussa yhdistyi sitruuna ja salmiakki. Kukaan ystävä, sukulainen eikä tuttu muista muista näitä. Eivät vissiin kokeilleet tuota erikoiskaramelliä. Se täytys laittaa uusix myyntiin. Pitäs ehottaa fazerille!

   Poista
 11. Oih, mansikkaluut. Miksi niitä ei saa enää mistään. N 3v sitten oli joissain Makuuneissa myynnissä mansikkaponeja joissa sama koostumus ja maku kun noissa mansikkaluissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, olisko luu päivitetty nykyaikaan poniksi!

   Poista
  2. Ostin mansikkaluita viime kesänä Lintsillä olevasta karkkikaupasta. Olin ihan shokissa onnesta kun näin niitä! Harmi kun isot marketit tilaavat valikoimiin suuria merkkejä ja hyvät ja pienet namitehtaat jää vallan jalkoihin..

   Poista
 12. Muistaako kukaan Black Pete -toffeen? Siitä tulee lapsuus mieleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etäisesti tuttu nimi, mutta kun en ole suuri toffeen ystävä niin ehkä jäänyt vähän vähählle huomiolle. Kuvaile lisää?

   Poista
  2. Siinä oli sellainen oranssi kääre, jossa oli "merirosvon" kuva. Se oli sellainen hieman isompi levy, ei karkin kokoinen. Sisältö oli kait jotain lakritsitoffeeta. Mielessä on ihan selkeä kuva, mutta jostain syystä ei tuo kirjallinen selvitys ihan vastaa sitä :D

   Poista
  3. Tätä Black Pete lakutoffeeta ei pysty unohtamaan. Kääre oli aina kuin liimattu laku levyyn kiinni, mutta se ei haitannut. Hyvää oli ja hampaisiin tarttuvaa.

   Sitten muistan myös Rosvo Rudolf kinuskipastilli rasiat 70-luvulta.

   Poista
 13. Hyvä karkkien nimitietämys sinulla!

  Ufot on kyllä parhautta. Ja sitten sellaiset pitkät mustat salmiakkiautot, joita saa Filmtownin irtokarkkiosastolta ja joita on ainakin aikojen alussa ollut Lauantai-pussissa.

  VastaaPoista
 14. Karkkipussissa kaikkein tärkeintä on makujen tasapaino. Makeaa, kirpeää, suolaista, lakuista ja toffeista kaikkia sopivassa suhteessa. Viime aikojen suosikkini ollut hopeatoffee. Sitä myydään vaarallisen suurissa pusseissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mulla toimii nelikenttä: kirpeä - ei-kirpeä, hedelmä-lakritsi. Tai siis imperfekti tähän.

   Poista
 15. Namimuistoista nämä tulivat mieleen:

  1. Kiss-kiss karkit. Sijoitetaan pötkö poskihampaiden väliin pitkittäin ja purraan kiinni -> ihana tahmainen makeus on liimaa poskihampaat yhteen.
  2. Ufot. Salmiakin ja vadelman pyhä yhdistelmä.
  3. Salmiakkikalat. Täydelllinen pehmeä, hieman sitkeä koostumus ja maku. Taattu laivatuliainen.
  4. Lakrisal. Lapsuuden lempikarkki ja rakastan kun se muuttuu salmiakkijauhoksi puraisulla. Paperi repeää pötköstä aina väärin.
  5. Lakupötköt ja -matot, joissa on reiät keskellä. Lapsena piti aina kokeilla, voiko pötkön läpi hengittää (ei voi kovin kauaa).
  6. Fazerin pähkinäsuklaalevy, vanha rakas klassikko. Nyt kaupoissa oleva Fazerin suklaan jouluversio piparinmakuisella vivahteella on muuten myös aika ok.
  7. Geisha. Se perinteinen viiden palan pötkö loppui aina kesken. Hyvä, että nykyään saa konvehteina ja levyinä.
  8. Turkinpippurit. Yksi lapsuuden lempikarkeista ja hieman vanhempana niistä tuli uutettua omatekoista salmiakkiviinaa.
  9. Karkkihelmet. Huvipuistoreissujen must have ostos, joita sitten nakerrettiin pitkään ja hartaasti, vaikka maku ei sinänsä ollut hyvä. Kuolainen kuminauha säästettiin kunnes karkit oli syöty loppuun.
  10. Kolikot. Salmiakki ja hedelmä piti aina laittaa samaan aikaan suuhun. Aluksi piti tehdä aina laskutoimitus ja varmistaa, että parit löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan karkkihelmet! En kauhesti tykännyt mutta ilahduin kyllä. :D

   Kärsikö muuten kukaan siitä, että se *Fazerin parhaat* oli kyllä ihan *Fazerin hirveet*? Kisskissit ja jääkarhut pysty syömään, mitään muuta ei. :(((

   Poista
  2. Kyllä. Taatalla oli aina, kun olin pieni, monta pussia Fazerin hirveitä laatikossa ja sieltä se jakoi niitä meille lapsenlapsille aina kun osattiin nimetä mitkä lääkkeet sen piti ottaa ja mitä piti ottaa kokonainen ja mitä puolikas. Myös kärpästen taposta sai karkkia (tai 50-pennisen). Hirveitähän ne oli, mutta lämmin muisto silti :)

   Poista
  3. Joo :) ja kamalimmat oli ne ruskeat, Tosca??

   Poista
 16. Mikä karkkihaaste?? Kohdalleni osui vain tuo kirjahaaste, johon edelleen kuumeisesti mietin kirjoja.. Karkit löytyisivät heti:
  1) Vanhat kunnon Isot salmiakkimerkkarit. Nam! Kun näiden valmistus aikanaan lopetettiin, onnistuin ostamaan yhden karkkikaupan loppuvaraston näitä pois. Elävä muistikuva tästä!
  2) Kissa-salmiakki. Punainen rasia jossa mustan kissan pää piirrettynä. (Kovasti menee tämä listaus lopetettujen karkkien puoleen, pahoitteluni! Mutta miksi näitä ei enää tehdä???)
  3) Black Pete jota sai R-kioskilta. Ks. pahoittelut edeltä.
  4) Salmiakki-Patu jota myöskin sai R-kioskilta. Ks. pahoittelut edeltä.
  5) Pandan Juhlapöydän konvehdit. Ilman näitä ei tule joulua.
  6) Fruit Dropsit - miksi näitä pitikään aina ostaa Ruotsin laivalta? Nämä ei olleet edes hyviä, mutta jostain syystä pakollinen ostos...
  7) Brunbergin suukot. Nämä taas kuuluivat luokkaretkien ym. vakio-ostoslistalle. Taisimme pysähtyä aina Brunbergin tehtaalla, ja pusulaatikot lämpenivät mukavasti kuuman bussin hattuhyllyllä...
  8) Salmiakkikola. Uudempi ruotsalainen tuttavuus, kallista kuin mikä, mutta ah, niin herkullista.
  9) Punainen Dracula. Täydellinen koostumus. Harmittavan huonosti vaan saatavilla.
  10) Yhdistelmä: Fazerin punainen suklaa + Brunbergin kauralakut. Tätä yhdistelmää voi napostella loputtomiin. Kun tulee suklaa-ähky, otetaan lakritsia, ja kun tulee lakritsi-ähky, otetaan suklaata. Kierre ei lopu koskaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salmiakkikola!!!!! Mikä-mitä-mistä?

   Karkinsyömisen perusteissa on varmasti oma luku tälle kierre-syömiselle!

   Poista
  2. Ah, kissasalmiakki!!! Ja myös kovat salmiakkipöllöt, jotka oli vähän liian isoja suuhun, kitalakea alkoi aina jomottaa...

   Poista
  3. Oih, Black Pete ja Salmiakki-Patu... Mä menin kerran soittotunnille syötyäni just yhden Patun - huilumaikka ei oikein arvostanut sitä sokerimähnää pillin sisällä :D

   -Niina

   Poista
 17. Minkä takia kukaan ei mainitse Stratos-merkkistä patukkaa, joka on ilmeisesti joku norskien hengentuote. Sitä sai joskus 90-luvulla suomesta, sen jälkeen oli pitkä paussi, kunnes vuosi - kaksi sitten se tuli r-kioskien hyllyille takaisin. Nyt sitä taitaa saada jo muualtakin. Noi katovuodet sitä piti aina Norjan kalaretkillä ostaa sieltä sikahintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä että sä mainitsit! :D Millainen se on?

   Poista
 18. 1. Juliat. Kaikki vihaa niitä, mut ne on hyviä.
  2. Pandan suklaakonvehdit - ihanaa kun on rasia, josta ei tarvii kattoa, mitä söis. Kaikki menee. Life is like a box of chocolates - they all taste the same.
  3. Salmiakki- ja mansikkaveneet. Ne pitää syödä tasaisesti: puristaa yhteen ja haukata puolet kerrallaan.
  4. Susu-palat.
  5. Pätkis.
  6. Salmiakkikarkit, mutta vaan silloin kun on raskaana eikä pitäis syödä niitä.
  7. Budapestit. En ees kauheesti tykkää, mutta nää oli mummin lemppareita.
  8. Fazermintit ja After Eightit. Toisen mummin lempparit.
  9. Brunbergin laku, tuoreena suoraan tehtaanmyymälästä, puol kiloa vartissa!
  10. Mansikkajauhikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka saatoin unohtaa jauhikset! Mutta se salmiakkiversio siis oli se hyvä. Mä muuten tykkään myös julioista - hyvä peruskonvehti. Ja Budapestit oli tosiaan mummolasuklaata!

   Poista
 19. Mun mielestä yhdet karkit ovat parasta yhdessä yhteydessä, toiset karkit toisessa, joten mahdotonta laittaa mitalisijoille järjestykseen. Mutta jos kuitenkin kymmenen lajia parhaasta päästä, niin:

  -Vanhat salmiakkimerkkarit. Sitkeitä, yleensä kovia. Mutta ne kesti ja kesti suussa. Joten jos kaveri tarjos pussistaan vain yhden namin, oli tuo varma valinta. Tai jos piti ostaa matkaevästä tms.
  -Hopeatoffee. Se vain on!
  -Candy Kingin myymät hedelmänmakuiset Tennismailat.
  -Marianne-pussi, kirjan kaverina.
  -Fazerin parhaat Lakta ja Rex.
  -Vanhat autot.
  -Sienikarkit tuoreen pehmeinä.
  -Amerikanpastillit.
  -Omarit pehmeinä, mutta näitä en voi syödä montaa kerralla.

  Kun olin lapsi, lähikiskalla myytiin vaalean pastellisia sydänkarkkeja salmiakin ja hedelmäisen makuisina. Ne olivat kovia, vähän liitumaisia. Haukatessa hajosivat suuhun ihanaksi jauhoksi. Kyllä olen kaivannut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, eri karkeille on ihan omat tilanteensa. Tämän listauksen yritin tehdä siinä vaikuttavuusmielessä eli mihin on voimakkain tunenside. :)

   Poista
 20. Black-Pete! Vihdoinkin joku muukin muistaa tuon!! :D
  ja Patu <3 <3 <3 No mutta mun nykysuosikiksi on noussut Namelli-tehtaan tekemät minttusuklaapallerot, voi jos ukkeli tietäs miten monesti oon salaa vetänyt niillä ittelleni ihan ähky-överit ... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäs noi minttusuklaapallerot on? Mä en ole muuten Namellin karkkeja nähnyt oikein missään - mistähän mahtaa johtua.

   Poista
  2. joskus harvoin niitä näkee namellin pussissakin ja joskus irtokarkkivalikoimissa, mutta helpoimmin löytää K-kaupasta Pirkan minttusuklaapalleroina. Näihin on ollut addiktio :)

   Poista
 21. Oih! Karkkia...

  1. Lakritsi, ihan vain lakritsi. Kouvolan lakun kakkoslaatu (sellainen kovaksi palanut) on parasta
  2. Salmiakki Pastirolit (näitä ei enää saa, mutta voi niitä aikoja!
  3. Pätkikset
  4. Ne ufot, ne punaiset missä on se musta raita
  5. Ranskanpastillit
  6. Noitapillit
  7. Turkinpippurit, sekä ne tavalliset että ne hedelmät
  8. Kismet
  9. Vanhat autot
  10. Pantterit, ne perinteiset siinä keltaisessa pussissa.

  -A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pastirol-kaipuun! Muistaakseni liuotimme niitä kossuun ja tuli hengityksen raikastava snapsi!

   Poista
 22. Ah, lempiaiheeni!

  Sijalla 1. kiistattomasti Pastirol Seko. Itken yhä tasaisin väliajoin tämän karamellin menetystä markkinoilta. Pastirol Seko oli järjetön yhdistelmä salmiakkia ja jotain hedelmäesanssikarkkia (sitruuna tms.), kova päältä ja sisällä ihanaa liejua. Lähi-Kesoililla (toinen muinaisjäänne) spiraalikoristeinen aski maksoi muutaman markan, ja kävin siskon kanssa kesälomalla hakemassa niitä päivittäin. Ah!
  Todellisuudessa jokin "Rotan röyhtäykset" tms. niminen Kaatissäkki-karkki on varmaan aika lähellä Sekoa, mutta muistojeni makuelämystä se ei koskaan voi saada aikaan.

  2. Snickers. Enää en niin usein syö, mutta lapsena Snickers-patukka auttoi läpi pitkien iltapäivien musiikkiopiston teoriatunneilla. Vielä parempaa oli hetken markkinoilla ollut vastaava Holly-patukka, siinä oli ihana sitko. Joitain vuosia sitten löysin Hollyja ulkomailta, mutta maku ja rakenne oli (tietenkin!) pilattu täysin.

  (Tässä vaiheessa lukijakin jo huomaa, että olen armoton karkkinostalgikko. Koetan hillitä sanatulvaa.)

  3. Turkinpippurit ja Basset's Winegums -viinikumit, yhdessä, ei koskaan erikseen. Suuhun vaan kerralla se kova salmiakkitujaus ja valtava hedelmämälli. Sekoitus oli lukuisien pitkien automatkojen takapenkin pelastus -- luultavasti etupenkinkin, sillä moinen lasti suussa hiljentää lapsen aika tehokkaasti..
  4. Supersalmiakki. Hyvää kirjaa lukiessa, seurana iso lasillinen kylmää vettä, jolla paikataan suolaisuuden aiheuttamaa vedenhukkaa. Yhä lyömätön kombo.
  5. Hopeatoffee -- se ALKUPERÄINEN ja sitkeä. Tuo taas markkinoille tullut on se viimeisin surkea ja sitkoton versio. Kerran maistoin ja petyin (taas).
  6. Fruit Dropsit täälläkin vakiotuliainen laivalta. Näitäkin kului automatkoilla: ostettiin menomatkalla laivalta Ruotsiin ja imeskeltiin läpi Pohjoismaiden maanteiden.
  7. Dumle-tikkari. Jää kiinni hampaisiin tai sulaa lötköksi, mutta niin hyvää, ettei sanotuksi saa (koska suu on jumiutunut umpeen toffeen voimalla).
  8. Lontoon rakeet. Meidän yläasteen kioskilla oli todella rajoittunut valikoima, ja pieni Lontoon rae -pussi kuului sen parhaimmistoon. Monella välitunnilla jaettiin tyttöjen kesken.
  9. Kirpeät salmiakkiremmit, ne sellaiset, jotka maistuvat vähän hedelmäiseltä. Uimarannan kioskilta kappalehinnalla.
  10. Faserin sininen konvehtimuodossa. Sillä tämä on makeinen, joka liittyy olennaisena osana jokaiseen ateriaan, jolla isäni on isäntänä. Kahvin kanssa laitetaan Fazerin sinisiä Mariskooliin ja syödään monta. Vieraisillakin isältä tuntuu aina löytyvän paketti näitä tarjottavaksi jälkiruokapöytään. Toimii aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salmiakkiremmit! Juu! Mietin muuten pitkään että otanko sarjasta Mars-Snickers-Tupla-Raider jonkun, mutta en sitten ottanut. Olisin valinnut Snickersin. Tai Tuplan.

   Poista
 23. Banaani/salmiakki ufo! Näitä ei enää valitettavasti löydä mistään.
  Royal suklaa vaalean violetissa kääreessä. Parasta suklaata ikinä!
  Ufo karkin makuista shottia saa Alkosta pinkkinä ja sinisenä (The Ufo Shot).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Royal-suklaalle on vähän samanlainen viha/rakkausryhmä kuin Dr Pepperille! Ufo-shot on pakko mennä tarkistamaan asap - vaikka en enää niitä kykenekään juomaan...

   Poista
 24. 1. Toblerone, se ihan tavallinen ja mielellään 400 gramman harkkona 2. Fazerin salmiakki 3. Juliat 4. Missä Äx 5. Salmiakkisuklaa (Fazer ja Marabou) 6. Aarrearkku 7. Suklaarusinat 8. Pandan laku 9. Fazerin marjasuklaa 10. Pingviinisalmiakki (ilmeisesti siksi, että sitä saa vain laivalta).

  Pantteri Mixejä oli myynnissä kioskissa, jossa teininä työskentelin kolme kesää. Ei tee hirveästi mieli vieläkään... ;) Irtokarkkipussissa pitää mielellään olla kaikkea, erityisesti salmiakkia, suklaata ja kirpeitä karkkeja. Tervapirujen unohtaminen pussista on jostain syystä rikokseksi luokiteltava teko, vaikka ne ei tuohon lempparilistalle päässeetkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottelinkin että jonkun on mainittava toblerone! Onhan se nyt sentään monella tavlla klassikko. :)

   Poista
 25. Kauheaa, miten blogisti on niin väärässä. Kaikki väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänen aika - mikä olisi ollut oieka vastaus?

   Poista
 26. Missä salmiakkipommit, sitruunapommit ja merkkarit? Ja kapteenin salmiakit? Näitä kaikkian on ikvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pommit soittavat jonkinlaista kelloa: kovia karkkeja, sisällä kirpeää/voimakasta jauhoa?

   Poista
  2. Sitruunapommit! Voi itku. En ole 25v kaivannut, mutta olihan ne parhaat... imin aina kitalaki vereslihalle asti... :)

   Poista
  3. ...öh edellinen jatkaa... laskuvirhe taitaa olla > 30v :)

   Poista
 27. NIIN hyviä listoja, hauskaa miten paljon samoja suosikkeja kuin itsellänikin. Mutta yksi (ehkä) puuttuu: Katjesin salmiakkikalat. Aivan ihanan suolaisia! Niitä sai vielä keväällä satunnaisesti kaupoista, mutta nyt ei ole etsimisestä huolimatta näkynyt. Pakollinen tuliainen Tanskasta, siis, jossa ne ovat ehkä vieläkin maukkaampia, jos mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AAAAAA, unohdin Katjesin suolakalat! Ne on mahtavia!

   Poista
 28. - Liitulakut
  - Haribon toukat
  - Omenaremmit (ne kirpeät)
  - Hubba bubba
  - Fazerin sininen, jossa pähkinöitä ja rusinoita (tais olla violetti kääre)
  - 'Kettukarkit' eli ne pihlajanmarjajutut
  - Omarit
  - Dumlet
  - Pätkis, Da Capo ja Suffeli
  - Juliat, musta nää on edelleen ihania :)

  Jaan kans ton Fazerin parhaat pettymyksen. Mä en tykännyt edes niistä Kiss Kisseistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään kisskisseistä tykännyt, mutta se meni siinä pussissa sarjaan "pystyy syömään".

   Poista
 29. Mulla ei välttämättä listalla ole ne kaikkein parhaimmat karkit, vaan mistä on erityisiä muistoja:
  1. Fazerin "parhaat" - lapsuudessa näitä sai taatalta ja pettymys oli suurin jos sattui saamaan sen yhden jonka paperi oli sininen jossa oli vihreitä ruutuja. Paras oli se vaaleanpunainen tai kiss kiss.
  2. Kaikki pikku-irtsarit jotka maksoi 10 penniä ja joita ostettiin Alberinkadun "yläkiskalta" aina kun oli onnistuttu haalimaan jostain vähänkin rahaa. Merkkarit oli kalliimpia, niitä piti ostaa harkiten.
  3. Merkkarit - kymppikiskan kympin pusseissa oli näitä paljon, ja kerran ostettiin kaverin kanssa landelle mukaan (pääsin ekan ja tokan välisenä kesänä kesälomalla kaverin landelle viikoksi) satasella per nuppi. Kipattiin kaikki karkit perillä kippoon ja syötiin ekan päivän aikana.
  4. Ne mustat peltipurkissa olleet ruotisnlaivakarkit jotka joku muukin on maininnut - isot eläimen muotoiset oli enemmän mun makuun kun tykään lakusta enemmän kun salmiakista.
  5. Juu ne fruit dropsit myös - ja rypäle oli pahaa. Ne tuli kuitenkin paremman puutteessa syötyä. Tai annoin faijalle.
  6. Da Capo ja Pätkis - faija osti mulle aina pienen patukan jos kinusin kaupassa jotain. Näistä tuli vaan vihaisemmaksi koska patukka oli niin pieni. Onneksi nyt voi ostaa kerralla monta itse.
  7. Isot smurffikarkit joita alkoi saamaan 80-luvun puolessavälissä koulun vieresiestä karkkikaupasta. Mulla oli tilikin sinne. Mutsi ja faija kävi välillä häpeissään maksamassa piikin pois.
  8. Lätkäliigat ja ne kovat pyöreän muotoiset (ei ihan pallot) hedelmäkarkit joiden läpinäkyvässä kääreessä oli päissä palloja - näitä sai jokaisissa penkkareissa.
  9. Vihreät kuulat - meillä nää liittyy itsenäisyyspäivään (Finlandioista en tykkää, ne muut värit on liian makeita)
  10. Hopeatoffee. Se on vaan niin hyvää.

  Ja tooooosi monta jää puuttumaan listalta. Pahoittelen etten voinut kaikkia mainita. (Kylläpä sitä on tullu elämässään karkkia syötyä!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, piikki karkkikauppaan! :D Aivan timanttista! Mutta joo, ei tässä vielä kaikki -- aika paljon kaikenlaista sokerihuurrettua glukoosifruktoosiirappia sitä onkin naamaansa laittanut!

   Poista
 30. Hih :D Ihana aihe ja ihana postaus!!! Aion paneutua asiaan kunhan hetken mietin - olen ronkeli karkkien suhteen, ja asia vaatii huolellista ajatustyötä. Nyt vastasin haasteeseen tekemällä kirjahommelin ;) http://nununblogi.blogspot.fi/2013/12/kirjahaaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin mietin tätä yön yli! Että rauhassa vaan. :)

   Poista
 31. Riemastuttava postaus ja niin monia koskettava!
  Itse lukeudun ronkeleihin namien suhteen, vain tietyt kelpaavat ja niitäkään en pysty kiskomaan puolta kiloa kerrallaan. Saman talouden muilla osapuolilla ei vastaavia rajoittuneisuuksia ole, joka on sitten ajanut minut kätkemään omia herkkujani. Jos nimittäin makean himo yllättää ja sitä omaa suosikkia ei olekaan enää kaapissa jäljellä tahmatassujen jäljiltä, niin ketuttaa aivan vietävästi.
  1. Makuunista saatavat salmiakkiremmit, ne oikein vahvan salmiakin makuiset. Aivan saatanan hyviä ja koukuttavia. Muut mansikan ym. makuiset eivät kiinnosta tipan tippaa.
  2. Vaaleanpunaiset ufot, sen kitalaen rikkoutumisen uhallakin.
  3. Lindt lindor suklaapallot, ja näistä se punainen eritoten. Kyllä ne sveitsiläiset vaan osaa. Vääryys, että näistä saa maksaa kiskurihintaa Suomessa.
  4. Lapsuuden muistoista karkkiaski, jossa formula-auton vai oliko se kuitenkin Ritari ässän kit-auton mallisia mustia ja vaaleanpunaisia nameja.
  5. Lapsuudesta tämäkin, keltainen Känkkäränkkä, salmiakki aski.
  6. Turkinpippuri tikkari, en oikein edes tiedä, miksi en osta turkinpippureita pussissa, vaan ainoastaan tikkarimuodossa, olisiko näissä enemmän sitä salmiakkijauhoa sisällä.
  7. Makuunista persikan ja vadelman makuinen pehmeähkö, litteä irtokarkki, nimestä ei mitään hajua.
  8. Salmix, ja ah sitä auvoa, kun joskus laarista löytyy näitä pehmeinä, menee tietysti kovempinakin, mutta pehmeinä vieläkin herkumpia.
  9. Kettukarkit, pakko mainita antimainintana, näitä vihasin ja vihaan edelleen armotta, toinen vihankohde mariannekarkit. Juuri niitä lapsuudessa tuli saatua aina sukulaisilta.
  10.Salmiakkijauho, näissäkin muistelen, että lapsuudessa olivat stydimmän makuisia, nykyisin maistuvat usein liian sokerisilta.

  Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, Salmix on kyllä hyvä - ja mä pidän siitä puolikovana! :D Ja mulla vähän sama suhde kettukarkkeihin - aivan liian makeita jo silloin

   Poista
 32. Oh, laitetaampa muistellen:

  1. Makuunin laareista (sain viimeisen kerran ehkä vuonna 2003/2004) noin peukalonpään kokoinen lituska salmiakkipääkallo. Kovaa karkkia, pinnalla supersuolainen kuorrute, itse karkki lakritsaisen makuinen. Ah!

  2. Dinosauruksen muotoisia löllyvän hyytelöisiä viinikumikarkkeja (usein puna-vihreitä) jotka oli pakattu yksittäin muoviseen pieneen rasiaan jossa oli repäistävä kansi.

  3. Ysärillä mun ja sisarusten synttärikakut koristeltiin AINA näillä: TOP marmeladit. Punaisia, keltaisia ja vihreitä pieniä kartion mallisia sokeroituja marmeladeja. Flashbackit iski näihin kun maistoin näitä uusi Muumimamman marmeladi karkkeja.

  4. Ysäriltä myöskin Fazerin siniset suklaanapit pahviputkirasiassa. Siitä ne maistui aina parhaimmalle.

  5. Vanha Lauantai-pussi. Pieni Milka suklaapala, Jeejee-karkkirasia.

  6. Lätkäliigat ja Tutti Frutti lätkät. Yhtäaikaa suuhun salmiakkinen ja hedelmä.

  7. Dummyt. Pieniä sitkeitä karkkirakeita (koostumus kuin hedelmä Menthos) rasiassa jonka pystyi halkaista. Toisessa punaisia ja toisessa keltaisia.

  8. My Little Pony karkkirasia ysärin alusta. Ihana kuva rasiassa, mutta karkit maistuivat kauheilta. Melkein vieläkin kielelle tulee se maku kun oikein muistelen. Parempia olivat He-Manit. (Jaiks, miten voin muistaa?!)

  9. Siwasta ostettu Reilu Satsi jumbokarkkirasia.

  10. Trooppisten hedelmien makuinen tuoremehu, joka oli punertavan oranssissa tölkissä jossa oli myös mustia palmuja. Kuva muistutti trooppisen palmusaaren auringonlaskua. Muistaakohan kukaan.

  -Minimii83-

  VastaaPoista
 33. Ihania muistoja. Mutta ihan muistin syövereihin on jäänyt 70-luvun lopulla kaupossa ollut Raitatoffee. Eikö kukaan muista sitä? Valkoinen pipiparmintun makuinen jossa punaisia raitoja, pehmeä ja hampaisiin tarttuva. Olen odottanut sitä siitä asti takaisin...!! Muistan kun kerran päiväkotireissulla karkasin mummolta viikkorahan kanssa kauppaan ja ehdin ostaa pussin ennen kuin mummo pääsi väliin. Sen muistan että montaa en tainnut niistä saada syödä,

  VastaaPoista
 34. 1. Laku - kouvolan laku, mutta Panda käy piheyspäissään
  2. Pandan keltaiset suklaa-lakupallerot - kaikki mun suosikkimaut yhdessä: suklaa, laku, sitruuna.
  3. Susupalat -ummm...(ovat irttarihyllyssä halvimpia)
  4. Punssinapit <3 <3 <3 Tätä parempaa on vain punssi, kiitos akateemiselle pöytäjuhlakulttuurille siihen tutustuttamisesta ja kiitos isovanhemmille punssinappeihin tutustuttamisesta.
  5. Fazerin Sitruunasuklaa - lue kohta 2
  6.Haribon matadormix - nykyään harvemmin, kun en muka syö liivatetta :D
  7. Jim-patukka. En tajuu miksei kukaan tykkää näistä?
  8. Da capo(mieluiten konvehtina)
  9. Lakupiiput, koska lakupiiput.
  10. Ne Halvan(?) ruutu salmiakit

  Karkki on lähellä mun sydäntä ja hammaslääkäri on jo ehtinyt antamaan aika karun tuomion... :(

  Sitä mä ihmettelen, miksi kaikilla on toi Puhdistus siinä kirjahaasteen listalla. Se oli joo helppolukuinen aka hyvin kirjoitettu, mutta jätti kylmäksi. En vaan ikinä tuu ymmärtämään koko kirjan hypeä.

  VastaaPoista
 35. Yritin räpistellä myös kirjalistaa, mutta tämä karkkiaihe on jotenkin helpommin lähestyttävä. Listahulluna pakko tehdä tämäkin...

  1.Geisha. Ikiaikainen suosikkini, josta kausittain joko "vain" tykkään tai jota himoitsen.
  2. Laivasuklaa eli ne suklaalevyt, joita sai laivalta ja jonka käärettä koristi kyseisen paatin kuva. Mielikuva taisi olla makua parempi.
  3. Merenneito-merkkarit. Hirveän hankalia syödä, mutta silti niitä piti jauhaa.
  4. Sellainen vaaleanpunanen, sydämenmallinen kova ja aavistuksen kirpeä karkki, jonka sisällä oli suklaata. Näitä piti käydä aina ostamassa lähihuoltoasemalta.
  5. Fazerin pikkupatukat (Pätkis, Jim, Dacapo), lasketaan yhdeksi karkiksi koska niitä on yleensa pakko ostaa erissä.
  6. Linnun löysät. Muistuttavat aavistuksen verran ufoja, mutta ovat vielä parempia (pystyi syömään useampia peräkkäin).
  7. Suklaatupakat (Haaparannasta). Maku muistutti vähän suklaakalenterin suklaata, herkullisuus taisi tulla syömisen vaikeuden aiheuttamasta odotuksesta ennemmin kuin maun hienoudesta.
  8. ÄssäMix. Vihreä-musta-vihreä on paras yhdistelmä.
  9. Turkinpippurit eri variaatioissaan, tällä hetkellä suosikkipussi on Volcano.
  10. Maraboun Aladdin -suklaarasia, pakko saada joka joulu.

  VastaaPoista
 36. Oijoi, tähän pitää osallistua!

  1. Djungel vrål. Näitä sai ennenvanhaan vain sieltä laivalta.. nykyään olen nähnyt kaupossakin, lienevätkö nimeltään "apinanraivo" ja ovat siis tosi suolaisia pieniä salmiakkiapinoita, nam!

  2. Härskit sillit. Kaatissäkissä sellaiset punaiset kalat!

  3. Vaaleanpunaiset ufot. Ja kitalaki auki :D

  4. Fazerin keltainen suklaalevy. Pähkinät <3

  5. Salmiakkipääkallot. Ne sellaset "ohuemmat".

  6. Punainen Snöre. Eli sitä pitkää punaista nauhaa, jota myydään pussissa, jossa on elefantin kuva :)

  7. Vihreät revolverit. Oliskohan ne sitten omenan makuisia.. sellanen vihreä "lakun näköinen" pötkö, jonka sisällä on valkoista.

  8. Pätkikset. Omnom.

  9. ENTERIT! Miten mä nää meinasin unohtaa! Mut siis suorakulmainen salmiakkikarkki, jonka sisällä luki "enter".

  10. Läkerol Salvi.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...