15.12.2013

Kaiken takana on hampaat

Olen ollut todella laiska hammaslääkärin asiakas. Siis todella. Lapset ovat kuitenkin lyhentäneet käyntivälejäni alle kymmeneen vuoteen kun samalla voi varata omankin ajan.



Sain kimmokkeen käydä pitkästä aikaa tarkistamassa legojen tilanteen muutaman syksyn aikana lukemani artikkelin takia. Hampaiden kunto nimittäin saattaa vaikuttaa koko yleisterveyteen:

"Jo tehtyjen tutkimusten mukaan suun tulehdukset lisäävät muun muassa ennenaikaisten synnytysten riskiä ja saattavat vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen. Myös osa tekonivelinfektioista saattaa olla hammasinfektioperäisiä." -Yle

Aivoverenvuotojen lisäksi myös hampaiden ja dementian yhteyttä tutkitaan.

Koska verenperintönäni on ihan kaikkea edellämainittua, ajattelin ryhdistäytyä. Kolmen (... tai neljän) vuoden takaisessa tarkastuksessa purukalustosta ei löytynyt mitään huomautettavaa, mutta voihan sitä käydä kysymässä, miksi yhtä takahammasta vihloo niin kylmä kuin kuumakin.

Tuomio tuli: vanhassa paikassa oli hiuksenhieno murtuma, paikan alle oli päässyt pöpöjä ja tulehdus jylläsi. Lääkäri ihmetteli, että eikö tämä ole todellakaan tätä aikaisemmin haitannut?

No öh. Kyllähän sitä joskus on vähän jomotellut. Ja jos ihan rehellisiä ollaan niin ei sillä puolella ole voinut mitään kovaa purra vähään aikaan. Olin vain opetellut pyytämään juomani ilman jäitä, jäähdyttämään kahvin maidolla ja pureskelemaan toispuoleisesti. Kaikki hyvin hei!

Verenperintönä on siis myös luupäisyyttä. Lääkäriin ei mennä kuin testamenttia laatimaan. Faijan vatsakipu oli haimasyöpää. Mutsin päänsärky oli se aivoverenvuoto.

Juuri kun pääsin sanomasta, että pikkujutusta voi tulla ajan mittaan iso juttu. Olkaa te fiksumpia. Minä kärsin rangaistukseni aatonaattona juurihoidossa.

19 kommenttia:

  1. Sama vika Rahikaisella, lääkäriin en mene kuin pää kainalossa ja useimmiten silloinkin koen huonoa omaatuntoa, kun pikkuasiasta kitisen. Hammaslääkärin kohdalla esteeksi muodostui orastava kammo ko. ammatinharjoittajia kohtaan. Noh, tilannehan kärjistyi siihen, että edellinen päivystysreissu jatkui seurantayöllä sairaalassa ja hammaslääkärin pikatarkistus sai aikaan seitsemän käynnin putken juurihoitoineen sun muine viisurinpoistoineen.

    En oppinut tästä mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kirjoitinko minä tämän? Sama setti juurihoitoineen ja viisurinpoistoineen. Kaksi vuotta sitten, edelleenkään en ole uutta käyntiä varannut.

      Poista
    2. Orastava kammo (jonka itsekin tunnistan) saattaa johtua siitä, että kun siellä kerran kymmeneen vuoteen käy, aina tulee juurihoitoa. ;)

      Poista
  2. Tätä on liikkeellä. Syytän perimää, en ole ekassa polvessa. Mutta pyrin olemaan sukuni viimeinen. Olen opetellut käymään lääkärissä välillä ihan vain varmuuden vuoksi ja tavan aion opettaa myös lapsillemme.. Ainakin vielä toimii hyvin, kun pikkujätistä saa tarran ;)
    -tintti

    VastaaPoista
  3. Ei minuakaan saa lääkäriin kuin todella sairaana ja puoliväkisin. Pakollisista (siis jos ei halua lisääntyä enempää nytkohtaheti) toimenpiteistä kuten horm.kierukan laitoista poljetaan kotiin kohtu krampaten ja päässä sihisten ja hoidetaan matkalla parit kauppa-asiat ja paketin lähetys. :D

    Hammaslääkärissä olen käynyt viimeksi joskus lukiossa, silloinkin tehtiin uusi etuhammas katkenneen tilalle eikä muuten koputeltu.

    Olisi mainiota, jos olisi työterveystarkastuksia tms. säännöllisesti niin tulisi käytyä. Voipi jäädä haaveeksi, kunta-alalle työllistyessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin tuntuu että ihmiset on jaettavissa kahteen ryhmään: niihin, jotka ramppaavat lääkärissä pieneimmästäkin justusta ja sitten tähän suorilta jaloilta kaatuviin... Ehkä se säännöllisyys auttaisi molempia! Mutta tunnistan: Huutispaketit on lähetettävä vaikka henki menisi! :D

      Poista
  4. Minulla on hammaslääkärin kanssa diili: kutsu tarkastukseen tulee kerran vuodessa. Ensimmäinen käynti oli päivystyksen kautta, kun hammas hajosi suuhun. Edellisestä käynnistä oli vierähtänyt... jokunen vuosi. Ehkä jotain kymmenisen vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hammaslääkärikin totesi, että yleensä kun asiakas kertoo että edellisestä käynnistä on kulunut jokunen vuosi, se tarkoittaa jokusta vuosikymmentä. :)

      Poista
  5. Hammaslääkäriltä tarvitaan kunnon herätys, että ryhdistäytyminen tapahtuu. Minä sain vuonna 2005 kuulla, että lähes kaikissa hammasväleissäni oli syventyneet ientaskut -> alkava parodontiitti. Hammaslääkäri pelotteli mut suunnilleen henkihieveriin ja aloin suunnilleen uskoa, että jos en sukkelasti ala tehohoitaa niitä hammasvälejä, mulla on tekarit ennen kuin täytän 35.

    Pari vuotta piti käydä hammaslääkärissä kerran vuodessa ja suuhygienistillä saman verran, niin että puolivuosittain aina kävi jommallakummalla, lisäksi tarvittiin pari antibioottikuuria. Nyt käyn tunnollisesti kerran vuodessa hammaslääkärissä vaikka mikä olisi. Yksityisellä, omasta pussistani, koska kunnallisen jonot ovat mitä ovat. Hammasvälit ovat kunnossa ja ientaskut poissa, joten olen kyllä todella kiitollinen siitä, että se ensimmäinen hammaslääkäri säikäytti mut niin perusteellisesti. Jos ne ientaskut ois päässeet pahemmiksi, ne eivät olisi enää parantuneet normaaleiksi, sillä parodontiitti on ja pysyy. Tai näin olen antanut itseni ymmärtää. Huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, pysyy se. Ja tuo mukanaan kuustoista uutta ongelmaa. Tosiaankin varhainen puuttuminen ja ehkäisy toimii, tässäkin asiassa.

      Poista
    2. Oh fuck. Parodontiitti kyllä mainittiin noissa artikkeleissa. Tajusin että mulla on ihan älyttömän huono yleissivistys mitä tulee hamamssairauksiin. On muutakin kuin "reikiä".

      Poista
  6. Hammaslääkärin välttely kostautui myös täällä. Jouduin juurihoitoon ja nyt kyllä käyn useammin hammaslääkärillä. Nimittäin se juurihoitoa oli aikaslailla karsea kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain jo esimakua, kun se paikka revittiin pois ja se juuri kaivettiin esiin. Brrrr. Ei toiminut puudutus.

      Poista
  7. Pohjois-Tapiolassa on ihan loistava yksityinen hammaslääkäriasema: nerokkaasti nimetty Pohjois-Tapiolan hammaslääkärit. Voin erittäin lämpimästi suositella Anne Järvensivua. Nykyään jo melkein odotan jokavuotista tarkastuskäyntikutsua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Kuulostaa hvyältä jos tarkastusta voi odottaa ilman paniikkihikeä.

      Poista
  8. Käyn kyllä hammaslääkärillä säännöllisesti, juurikin tuon vuoksi, että se vaikuttaa niin moneen terveydelliseen juttuun. Mutta ehdottomasti ennen kaikkea siksi, että hoitamattomasta suusta voi lähteä myös kaamea haju. Jotkut haisevat kauas asti, saati sitten kun suunsa avaavat. Ientulehdus pistää haisemaan. Kumppanin valinnassakin tämä on ollut tärkeä kriteeri aina, hampaista tulee pitää huolta että viitsii pussailla =D Ei haisunäädän lähelle kukaan viitsi ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pätee muuten tupakoitsijoihinkin. :) Paha hengenhaju on siitä ikävä juttu että sitä ei oikein itse tajua - ja sitten siitä on vielä aika tabu huomauttaa! Joskus tulehdus nielussakin voi aiheuttaa kummallista hajua.

      Poista
  9. Heh, otsikon perusteella ajattelin että kirjoitat siitä, kun kaikissa pienten lasten selittämättömissä itkuissa, unettomuudessa ym. on aina syynä hampaat. Kun ei mitään muuta selitystä löydy, niin hampaat ovat aina viimeinen järjellinen syy, johon vedota...

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...