29.11.2013

Miten lastenvaatteet pitäisi kierrättää?

Olen tänään ollut taas lastenvaateproikkarina. Koska uusia kakaroita ei tule, alan vihdoin päästä vaatenyssäköistä eroon.

Kävin nakuttamassa Huutikseen setin pieneksi menneitä kenkiä ja nyt kerään voimia isompaan ponnistukseen. Lajittelua, kuvaamista ja naputtelua odottavat tällä hetkellä koot 62-86. Vähintään päivän proggis.

Miksi oi miksi, lastenvaatteiden kierrätykseen ei ole olemassa mitään helppoa tapaa? Jokainen lapsiperhe joutuu tätä kuitenkin miettimään.

Kirppikselle ei ehdi - itsepalvelukirppikselle ei senkään vertaa. Nettiin voi toki laittaa. Kuvaaminen vielä menee (jos talvella sattuu olemaan himassa sen sekunnin kun aurinko paistaa) ja pakkaaminenkin jotenkuten (= muovipussi ja jeesusteippi), mutta postiin pääseminen on työn ja tuskan takana. Lisäksi en todellakaan tiedä, mitä maksaa lähettää nahkakengät Jyväskylään. Miten kukaan voi tietää?

Jos kärsisin liiasta vapaa-ajasta, laittaisin pystyyn kierrätyssysteemin, jossa käytetään hyväksi jotain valmista myynti- ja kuljetusverkostoa, vaikka nettiruokakauppaa kuten Kauppahalli 24:ää.

Kun erä lastenvaatteita on valmis kierrätykseen, firmalta tilataan tunnistetarrat, jotka läimitään vaatteisiin. Kun ruokatoimitus tulee, kujettajalle annetaan mukaan vaatesäkki.

Perillä vaatteet lajitellaan käyttökelpoisiin ja lumppuun. Käyttökelpoiset kuvataan, hinnoitellaan ja laitetaan nettiin, josta saman firman asiakkaat voisivat niitä ostaa. Toimitus tulee seuraavan ruokasatsin kanssa. Hinnan (miinus provikka) saisi suoraan hyvityksenä ruokalaskuun. Jos kama ei ole puoleen vuoteen mennyt kaupaksi, se lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Puuvillalumpusta tehtäisiin uutta kangasta, muusta saadaan energiajätettä.

Olisko hyvä?

60 kommenttia:

 1. Meidän kaupungissa on lastenvaatteiden itsepalvelukirpparilla "helppomyynti". Viet kasan ja he hoitavat loput: hinnoittelu, järjestely, pöydän siivous ja myynti. En oo kokeillu, mut pääsee provikasta huolimatta mun listoilla lähimmäs optimia näistä olemassaolevista vaihtoehdoista. Mä yleensä lahjoitan kaikki, kun muuhun ei aika riitä. Noutopalvelu olis huippu, mut meidän hoodeilla ei kannata vielä noi ruokakaupatkaan (nyyh).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä tosi hyvä palvelu. Itse soitin johonkin pari kuukautta sitten ja ensimmäiset vapaat pöydät olivat tammikuulle... Ilmeisesti tarvetta on!

   Poista
 2. Monilla kirppareilla (varsinkin lastenvaatteisiin ja -tarvikkeisiin erikoistuneilla) on nykyään tuota "all inclusive" -palvelua, eli provikkasiivua vastaan ei tarvitse muuta kuin raijata roinat paikalle ja kirppis hoitaa kaiken muun.

  Itse kaipaisin sellaista paikkaa, minne voisi lahjoittaa ne myymättä jääneet kamppeet. Kelpo kamaa, ehjää ja siistiä. En haluaisi laittaa UFF:n laatikkoon, vaan mieluummin lahjoittaa paikallisesti jollekulle tarvitsevalle/tarvitseville. Köyhyyttä on Suomessakin, joten haluaisin osaltani auttaa ensisijaisesti heitä - mutta MITEN? Neuvolat ei määräänsä enempää ota vastaan. Olisiko muilla ideoita? (Varsinkin Tampereen seudun paikalliset otetaan ilolla vastaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurakunnan diakonia. Antavat tarvitseville ja ne joille ei ole oman seurakunnan alueella tarvetta, menevät pelastusarmeijan kirpputorille.

   Minä lahjoitan vanhat kurahousut ja vastaavat päiväkodin varavaatteiksi. Yleensä ne ovat aavistukseen paremmassa kunnossa kuin päiväkodin varavaatteet.

   Poista
  2. Missä olisi Helsingissä/Espoossa tuollainen all inclusive-kirppis?

   Poista
  3. Facebookissa on varmaan monella kaupungilla/alueella vaihtorinkejä, missä tarjota tavaraa joko vaihturia vastaan tai lahjoittaa. Itse annoin kerran ison kassin vaatetta eteenpäin juuri tarvitsevalle. Vaihtorinkin ideana on muutenkin ihan huippu :) Aarteita löytänyt "halvalla", rahahan siellä ei vaihdu.

   Poista
  4. Olen kuullut, että Hope yhdistys (löytyy myös Tampereelta) ottaa vastaan ja auttaa vähävaraisia perheitä tms.

   Poista
  5. Helsingissä on Kannelmäessä Minipoppoo, joka ottaa myyntiin lasten vaatteita

   Poista
  6. Turvakodit ottaa mielellään lastenvaatteita ja -tarvikkeita vastaan. Myös naistenvaatteille on usein tarvetta. Turvakotiin naiset joutuvat lähtemään useimmiten nopeasti, jolloin vaatteita ja tavaroita ei ole mukana. Kannattaa soittaa oman kaupungin turvakotiin ja kysyä, mikä tilanne heillä on.

   Poista
  7. Espoon Olarissa Nella & Nuttu (lastenkirppis) on ainakin tarjonnut all inclusivea. Ja tietääkseni heidän kauttaan on myös mahdollista lahjoittaa myymättä jääneitä kamoja.

   Poista
  8. Noin vuosi sitten kysyin Tampereen ensi- ja turvakodista (sijaitsee Petsamossa), että ottavatko vastaan lasten hyväkuntoisia vaatteita. Puhelimessa todettiin, että ainoastaan vauvojen vaatteita otetaan. Jaottelin vaatteen 80 cm ja pienempiin, ja vein ne turvakodille. Paikalla oli eri henkilö kuin puhelimessa, ja hän sanoi, että kyllä he ottavat kaikki, joten tein sitten vielä toisen reissun ko. paikkaan ja pääsin kaikista sillä hetkellä ylimääräisenä olevista eroon. Näin siis viime vuonna, mutta kannattaa soittaa ja kysyä tämän hetken tilanne.
   t. Kaisa

   Poista
  9. Kiitos vinkeistä, varsinkin Kaisalle! :)

   Poista
  10. Turvakodit oli kans loistovinkki!

   Poista
  11. Piilo kirpputori Aurinkolahdessa.

   Poista
 3. Miten olisi vaatteiden lahjottaminen jonnekin, jotka niitä oikeasti tarvii, mutta ei ole varaa? Suomessakin sellasia on, puhumattakaan ulkomailla :-)

  Tässä muutama linkki:
  https://www.facebook.com/events/448264725286320/
  https://www.facebook.com/marskinmuksut
  http://www.hopeyhdistys.fi/index.php/haluan-auttaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lahjoitan siis aina noin puolet pois suoraan, koska en näe mitään ideaa myydä mitään 50 sentillä. Mut se toinen puolikas on sitten sen verta hyväkuntoista kamaa, (ulkohaalareita, takkeja, neuleita, juhlamekkoja etc), että en raaski ihan ilmaiseksi pois antaa.

   Poista
 4. Jos Tampereella käyt :)
  http://www.trashandtreasures.fi/avaimet-kateen-paketti/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Tampere! Pitäisi kyllä käydä Tampereella enemmän. ;)

   Poista
 5. Olen itse siirtänyt tuon urakan aloittamista jo pidemmän aikaa seuraavaan kevääseen / kesään / syksyyn / talveen. Nyt, kun tenava on jo neljä vee ja varastossa on edelleen kaikki (siis aivan kaikki!) vaunuista, pinnaysängystä, kylpyammeista ja jokaikisestä potkupuvusta lähtien tuntuu urakan aloittaminen (ja siitä hengissä selviäminen) jokseenkin mahdottomalta. Mutta ha-haa, älähän mitä, pikkuveljen vaimo ilmoitti odottavansa ensimmäistään! Taidanpa siis tyhjentää varastomme heidän varastoon sitten ensi keväänä... tai kesänä. Paitsi jos tulokas onkin eri sukupuolta kuin meidän vintiö - sekin vielä...

  VastaaPoista
 6. Meilläkin noita vaatepinoja on ihan liikaa, projekti aina siirtyy ja siirtyy... No hetki sitten kyllä myin huuto.netissä kaksi isompaa vaatepaketti kun on kätevää päästä kerralla yhdestä pahvilaatikollisesta eroon. Olin vähän pettynyt siihen että huuto.netistä oli selkeästi vähentynyt ostajat. Facebook kirppareilla kyllä menee kaupaksi mutta tuo yksittäin lähettämisen urakka on tuskainen, puhumattakaan loputtomasta tinkimisestä(tämä aina välillä pikkuisen ottaa päähän vaikka ei varmaan pitäisi).

  Mä olen nyt harkinnut ihan persu kirppistä joku viikonloppu, voi olla että jää suunnittelu asteelle mutta katsotaan miten käy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä siirtämisen jalo taito on mullakin hallussa. Ryhtyminen vaatii aina jonkun kimmokkeen esim että yläkaapista putoaa pino potkareita päähän! :) Jotkut paketit mäkin tonne huutoon taidan laittaa.

   Poista
 7. Meillä on säästetty muutamat ihanimmat. Saa sitten vuosien päästä kaivaa ja nostalgisoida. Ja oma lapsi saa sitten mahdollisille lapsilleen retrovaatteita ;)

  Laadukkaimmat ja kalleimmat myyn..siis ne, joiden tiedän menevän kaupaksi (talvikengät, päällysvaatteet ja merkkivaatteet, joista maksetaan hyvin).

  Pertsat (lindex,hm,kappahl yms) menevät sitten lahjoituksina eteen päin..ja toivon, että ne päätyvät auttamaan jotain vähävaraisempaa.

  Kannattaa katsoa onko Facebookissa oman asuinalueen Facebook-kirppistä. Olen huomannut, että niissä tavara vaihtaa omistajaa nopeasti jos on hyvät hinnat.. Sinne vaan vaatepaketteja tekemään. Aika helppo ja nopea homma ja plussaa siitä, jos ihmiset asuvat lähekkäin, niin kauppatavaroiden luovuttaminen onnistuu vaivattomasti (vaikka sunnuntaikävelyn lomassa ;)


  Ilona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ihan sama linjaus. Ja hei hyvä vinkki tuo paikallinen facebook-kirppis! Just tuo kamojen helppo siirtyminen on plussaa.

   Poista
  2. Tapiolassa on oma Tapiola kierrättää - ryhmä, joko olet liittynyt?

   Poista
 8. Tikkurilassa Vantaalla Satukirppu-kauppa ostaa lastenvaatteita kilohinnalla. muistaakseni 3e kilo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tämä on kans loistava idea! Vitsi kun kehittyisi tämä puuvillamateriaalin kierrätys niin että lumpustakin alkaisi saada panttia samalla tavalla kuin pulloista.

   Poista
 9. Helsingissä vaatteita ottaa vastaan ainakin kruunukirppu, little copenhagen ja uusi coronan vieressä oleva harakanpesä. Tai sitten lahjoitus vaikka hope-yhdistykselle. Se on helpoin tietty;)
  Itse en enää jaksa netissä myydä, hirveä homma ja vie aikaa liikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, suurin osa lähtee multakin ihan vaan UFFille (toki noita muitakin vastaanottajia voisi miettiä), myyn vaan ne , joilla on jotain käyttöarvoa.

   Poista
 10. Noi ns. Palvelukirppikset on asiakkaallekin kivoja vaikka onkin kalliimpaa. Parempaa tavaraa, jarjesteltyna koottain ja ehjaa/puhdasta. Tykkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Koottain järjesteleminen on luksusta!

   Poista
 11. Tapiolassakin on tuollainen "täyden palvelun kirppis": http://toinenkierros.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä hyvä vinkki hiukan nolottaa. On pitänyt jo jonkin aikaa ottaa selvää että mikä ihmeen "toinen kierros". Nyt otan. Kiitos.

   Poista
 12. Ja facebookissa tapiolalaisten kierrätysryhmä: https://www.facebook.com/groups/Tapiola.kierrattaa/

  VastaaPoista
 13. Ehkä tämä on jo täällä mainittu, mutta sanonpa kuitenkin: otin itse yhteyden neuvolaamme ja kysyin, josko vastaanottaisivat vaatteita ja muuta vauvatavaraa kiertoon. Olin osan itse käytettynä hankkinut tai saanut, mutta olivat vielä todella hyväkuntoisia ja ehjiä. Ottivat siellä ilolla vastaan ja miettivät siellä keskenään sitten perheitä, joilla elämäntilanne on sellainen, että apu olisi tarpeen. Tuli todella hyvä mieli, lisäksi tuli hyvä mieli myös neuvolan tädeille ja toivottavasti myös lahjoitusten saajalle/saajille. Olin itse ilmeisesti paikkakunnallani pioneeri asian suhteen, mutta joillakin paikkakunnilla tätä tehdään enemmänkin. Neuvolan asiakkaana voit ehkä kysäistä sieltä, toimisivatko välittäjinä - he kun tietävät ihmisten olosuhteet paremmin kuin monet muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisikin muuten ihan loistava tapa. Olisikohan mahdollista, että tällaista toimintaa tuettaisiin neuvolan osalta ihan kaupungin taholta jotenkin esim keräyslaatikoiden avulla.

   Poista
 14. www.minimii.fi sijaitsee tampereella, ja sun ei tarvi muuta ku kantaa vaatteet sisään, ne hinnottelee ja myy ne sun puolesta. Mahtis systeemi, muualle en osaa enää edes mennä.

  VastaaPoista
 15. Lahjoituksia voi antaa yliopistosairaaloiden vastasyntyneiden teho-osastoille. Tosin siellä tietysti on käyttöä vaan ihan pienimmille vaatteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki niille kaikkein pienimmille vaatteille!

   Poista
 16. Itse olen antanut eteepäin joko tutuille tai ensikodille (Helsingin Ensikoti ry). Myyminen ei vaan onnistu, energia ei riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvakodit ja ensikodit ovat tosiaan oikein hyvä lahjoituskohde. Saattaisivat tarvita myös naisten vaatteita.

   Poista
 17. Kotkassa Vadelmatarha tekee tätä. Ottaa vaatteet vastaan, hinnoittelee ja myy, laittaa rahat tilille ja lahjoittaa myymättömät ja huonot hyväntekeväisyyteen Venäjälle ja paikallisiin kohteisiin. Helppoa! Aika pitkät on tosin jonot, sen verran suosittu palvelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jonot ovat pitkät! Toivottavasti tapa yleistyy!

   Poista
 18. Olen käyttänyt Helsingissä Pallokala Poks nimistä kirpparia ja hyvin on mennyt kaupaksi. Yksi parhaita täällä päin mielestäni. Niillä on hyvät fb sivut myös. Ja semmoinen "vie kassi vaatteita "-palvelu , joka sopii hyvin kiireiselle.

  VastaaPoista
 19. Kauniaisissa Lafkan on all-inclusive kirppari. Tuotoista saa muistaakseni 40% itselle.

  VastaaPoista
 20. Myös ainakin paikallisella MLL:llä on täyden palvelun kirppis. Tavarat voi joko lahjoittaa MLL:lle kokonaan tai sitten antaa MLL:n myytäväksi niin että sieltä hoidetaan hinnoittelut ja myynnit, itselleen saa 50% tuotosta ja loput menee MLL:lle. Tietyn ajan (oisko 1 kk?) jälkeen myymättömät voi joko hakea pois tai lahjoittaa siinä vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kas, MLL:n tapauksessa provikat menisivät ainakin oikealle taholle.

   Poista
 21. Onnea on lapset ja vauvat tuttavapiirissä. Sä lahjoitat mulle, mä sulle :D Huonot roskiin, kaikki muu kiertoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin. Mutta mulla on kauhea ongelma roskiin heittämisessä. En vaan pysty. Tahdon tekstiileille kunnon materiaalikierrätysjärjestelmän!

   Poista
 22. Eikä kandee heittää huonoja vaatteita roskiin, H&M ottaa vastaan 2 kassia kerrallaan, kierrättävät jatkojalostukseen. Mua niin ahistaa heittää vaatetta roskiin tukkimaan kaatopaikkoja, nyt löysin tällasen väylän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit, miten hyviä vinkkejä! En tiennytkään tästä H&M n proggiksesta. Täytyykin ihan soittaa niille ja kysyä, mitä lumpulla tekevät.

   Meillä onneksi kerätään energiajätettä, joten räjähtäneet vanhat sukkani palavat teollisuuskattiloissa.

   Poista
 23. Meillä lastenvaatekierrätys sujuu helposti. Kasaan kaiken yhteen sisävarastoon ja kun ovesta ei pääse sisään alan kiroten siivota kaikki kirpparille. Ja näin tapahtuu kerran kolmessa vuodessa. Hyvin esimerkillistä, kannattaa ehdottomasti täälläkin kehua :D

  VastaaPoista
 24. Myös kirkon diakoniatyön kautta voi lahjoittaa lasten vaatteita ja tarvikkeitakin tarvitseville. Itse tein sillä tavalla, koska diakonissan toimisto oli lähellä ja tiesin, että tavarat menevät niitä tarvitseville.
  Miia

  VastaaPoista
 25. Minä myös suosin tuota Pallokala poksia. Tulevat noutamaan tavarat sovitusti kotoa, hinnoittelevat, myyvät ja myymättömät menevät hyväntekeväisyyteen.
  Muuta en enää halua käyttääkään.

  VastaaPoista
 26. Helsingissä on hinnoittelupalvelu myös Piilokirppiksellä Vuosaaressa ja Hippulalla Käpylässä. Piilokirppis ottaa pöytävuokran lisäksi 25 %. Usein sinne on voinut myös jättää loput lahjoituksena ja niitä on viety Viroon ja Ghanaan (muistankohan oikein?).
  Hippulassa on myyntitilisysteemi, vaatteet kokojärjestyksessä, provikka on 50 % ja myyntiaika 1-2 kk. Hippulaan voi myös lahjoittaa myyntiin vaatteita, joista tuotto ohjataan Uusi Lastensairaala 2017 -keräykseen. Myymättä jääneet lahjoitetaan lopuksi Hope ry:lle.

  http://www.piilokirppis.fi/hinnoittelu.html
  http://www.hippulashop.fi/4

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...