5.11.2013

Huoltovapaa leikkipuisto

Espoossa - kuten koko Suomessa - on säästötalkoot. Kaupungin rahoja laskettaessa on esitetty mm. leikkipuistojen purkamista.

Kun katsoo Espoon palvelukarttaa, näkee, mistä kulut syntyvät. Leikkipuistoja on paljon ja kaikki ne pitää tarkastaa säännöllisin väliajoin, kunnostaa välineitä, vaihtaa hiekat ja haravoida. Yksi ongelma ovat EU:n tiukat turvallisuusstandardit. Käy kalliiksi vaihtaa kiipeilytelineet säännösten mukaisiksi ja laittaa keinujen alle turvasoraa tai kumimattoa. Viranomaisten mukaan on halvempaa hankkiutua niistä eroon kokonaan.

Isosisko on ehkä hiukan huolissaan pikkusiskon ilmeisestä aikeesta hypätä pituutta varvikkoon.
En nyt mene siihen, että Suomen talvessa myös turvasora on umpijäässä, sikäli kun sitä kinosten alta näkyy. Enkä siihen, että oletettavasti lasten on tulevaisuudessa kiellettyä liikkua kodistaan yhtään minnekään ilman kypärää ja kuplamuovikäärettä.

On ihan selvää, että lähileikkipaikkoja on oltava. Lapset tarvitsevat monipuolista liikuntaa joka päivä, kaatumiseen kaikkineen. Tulee törkykalliiksi kasvattaa sukupolvi, joka ei ole pudonnut keinusta.

Jäinkin miettimään huolto- ja vastuuvapaata leikkipaikkaa. Onko joka ikisessä puistossa pakko olla se hemmetin keinu ja hiekkalaatikko? Voisiko edes osa leikkipuistoista olla vähän vähemmän teknisiä (kaikkialla on ne samat kirahvinpääliukumäet) ja enemmän luonnonmukaisia? Metsässähän saa leikkiä ilman oikeusjuttujen pelkoa.

Kokemukseni mukaan lapset leikkivät melkein missä ja millä tahansa. Istutetaan matalia tanakoita puita kiipeilyä ja roikkumista varten, tehdään pensaista piiloutumissokkeloita, rakennetaan nurmikolla päällystettyjä kumpuja, joilta voi kieriä holtittomasti alas, ja asetellaan tasaisista kivistä maahan muodostelmia, joiden päällä voi loikkia. Koko systeemiä voisi kiertää vaikka lehtikuusirinki, jolloin ympärille syntyisi ihan ilmaiseksi pudonneista neulasista pehmeä minipururata. Oikea maisema-arkkitehti kehittäisi tästä konseptista varmasti vientituotteen.

Toki kaupungin puutarhuri voisi välillä käydä leikkamassa pensaita ja nurmikkoa, ellei asia talkoilla hoituisi. Mutta eipähän tarvitsisi pistää koko puistoa uusiksi kun turvamääräykset taas muuttuvat. Mäntyjä ja kiviä on vaikea kieltää.

47 kommenttia:

  1. Kauklahdessa juuri on puisto suljettu, koska se puretaan. Enpä ole ottanut selvää mitä siihen tulee. Mutta tämä puiston paikka olisi juuri sellainen joka sopisi tuohon sinun ideaan, sillä se on hyvin metsäinen ja monitasoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin todennäköisesti siihen ei tule mitään tässä taloustilanteessa. :(

      Poista
  2. Mä kaipaan kahden lapsen kanssa puistoillessa lähinnä aitoja, kun jälkeläisillä on käsittämätön kyky lähteä jatkuvasti sekoilemaan eri suuntiin. Toisaalta tää on myös osa-alue, missä käyttäjät voisivat aktivoitua ja ehkä siirtyä enemmän tarkistuksista vikaraportointiin? Koska uskon että jos vanhemmille annetaan mahdollisuus ja työkalut niin monet haluavat osallistua puistoverkon ylläpitämiseen ja omien puistojen kehittämiseen (jeesus mitä jargonia, sori).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ymmärrän vilkkaiden lasten äitien aidan kaipuun, toki sen voisi tähänkin integroida. Jos noi puistot kuuluisivat henkisesti enemmän ihmisille kuin kaupungille toi yhteishuolto varmaan toimisikin!

      Poista
  3. Totesimme kesälomalla että Espoossa on todennäköisesti enemmän julkisia leikkipuistoja ja -paikkoja kuin mitä Irlannissa koko saarella. Mieheni kotikaupungissa, noin Iisalmen kokoisessa kaupungissa, joka on perustettu vuonna1543 ensimmäinen julkinen leikkipuisto valmistui kolmisen vuotta sitten. Tuon ajatusleikin jälkeen olen osannut arvostaa ihan jokaista leikkipuisto vähän eri tavalla, niitä kälyisempiäkin.

    VastaaPoista
  4. Ihan loistava idea. Metsissä mekin enimmäkseen muksuina touhuttiin. Tosin riskinä oli pudota siltä isoimmalta kiveltä, ja pudottiinkin, mutta ihan kelpoja meistä silti tuli.
    Eilen oli Ylen aamutelkkarissa Jari Sinkkonen puhumassa aiheesta, kuinka lasten tulisi antaa leikkiä rajuja leikkejä, kiipeillä ja pudotakin. Ihana mies.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirkkonummen metsissä kasvaneena kaikki kalliolta ja puusta putoilut on mulle ihan tuttua toimintaa. :) Jari Sinkkonen on samoilla linjoilla että lasten pitää tehdä muuta kuin tapittaa telkkaria.

      Poista
  5. Täältä meidän kulmiltamme on hävinnyt ihan viime vuosina useampi pieni leikkipaikka, joita ei ihan leikkipuistoiksi voi sanoa. Niitä on ikävä: varsinkin tuo isompi hyytyy isossa puistossa, joka on täynnä lapsia. Ei osaa ottaa omaa tilaansa, vaan hyytyy ja jää seisoskelemaan. Juuri hänenlaistensa lasten liikkumattomuus käy yhteiskunnalle kalliiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävä kehitys. Välillä tuntuu että kaupunkeja on suunnittelemassa pelkät markkinavoimat.

      Poista
  6. Kai se on niin että heti jos jonkun paikan ympärille laittaa aidat ja nimeää sen leikkipaikaksi, niin siitä paikasta tulee jonkun vastuualuetta. Sitten jos siellä tapahtuu jotain, niin nykymaailmassa tämä aidat laittanut on siitä vastuussa ja pälkähästä pääsee vain jos on laittanut sinne EU:n mukaiset turvasorat sun muut.
    Vantaalla on muuten myös ihan hulluna noita puistoja - ja Vantaahan on ihan konkurssin partaalla. Muutettiin Länsi-Vantaalle kesällä ja lähistöllä on niin monta puistoa että tulee runsaudenpula. Ja kaikissa on ihan viimesen päälle uudet pelit ja vehkeet. Olis jopa kivempi että puistoja olis vähemmin niin todennäköisyys törmätä tuttuihin olisi isompi. Nyt tyypit jakautuu näiden monen puiston kesken ja kaikissa on muutama hassu lapsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä vastuukysymystä mäkin mietin. Täytyisi ehkä ottaa kaupungin lakimieheen yhteyttä että onko metsässä kaatuva muksu samalla viivalla kuin keinusta putoava muksi - ja jos ei, miksi ei.

      Ootteko viihtyneet Vantaalla? :)

      Poista
    2. No tähän asti ollaan - meidän lähikoulua ei olla lakkauttamassa ;)
      Se on kyllä jännä millä intohimolla jengi suhtautuu Vantaaseen, Helsinkiin ja Espooseen. Joka kerta kun mainitsen että muutettiin Vantaalle, vaistomaisesti pyydän sitä anteeksi kaikilta ja selittelen miksi näin tehtiin :D

      Poista
  7. Periaatteen Naisen kanssa samaa mieltä tosta aidasta: reippaiden kaksosten ja kekseliään esikoisen kanssa se on aika ehdoton mielenrauhalle. Tai no, retkeillään me tietysti metsässäkin, että ehkä se on vain asenteesta kiinni, ilman aitoja ei vain voi keskittyä kälättämään toisten äitien kanssa.

    Muuten idea on kyllä hyvä, voisihan sitä metsäänkin aidata leikkialueita. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki voisi! Toki metsäisessä ympäristössä lapsilla ei ole esim. vaaraa juosta tielle tms.

      Poista
  8. JoojooJOOOO!!! (Aidattuja?!) metsäpuistoja Espooseen ja heti! Mieluiten ekaks tähän Tapiolaan ;) Kiitos Katja loistavasta ideasta! Oon kyllästynyt lykkimään vauhtia keinulle.. ei niitä kaikkialle tarvita. Nyt vaan messagee sinne päättävälle osastolle (sä ehkä tiiät sen paremmin..). PUISTOJA lapsille :)
    -tintti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, kun nyt näyttää kannatusta tulevan niin täytyy selvittää kuka tällaisen koepuiston suunnittelisi. :)

      Poista
  9. Metsäpuistojen lisäksi standardeja voi "kiertää" valitsemalla leikkivempaimet turvarajoitteiden ulkopuolelta. Maahan maalatut ruutuhyppypaikat ja tervapadat ovat tätä parhaimmillaan. Myös matalat pukkitaistelupukit ja pölkyt kiipeilyyn jäävät alle turvahiekkavaatimuksen. Jostain syystä se tuntuu menevän niin, että joko se on oltava lohikäärmelikumäki tai ei mitään. Oma suosikki olisi pajukko jossa saisi temmeltää ja seikkailla. Kasvina paju kestää rajuakin katkomista ja hyvin huoltovapaa.

    Vantaalla Pähkinärinteessä on käynnissä yhteisön talkoovoimiin perustava kivapiha-projekti jossa oppilaat ovat saaneet toivoa juttuja pihaan.

    Eu-standardit ovat tosiaan yllättävän tiukkoja. Jostain syystä näitä kuitenkin kierretään pienemmissä kylissä. Oman kylän turva-alueet ovat kaukana vaaditusta. Säästösyistä leikkipuistossa ei ole esim. roskista jolla säästää jo pitkän pennin. Myös yhteisön aktiivisuus huoltotöihin auttaa leikkipuistojen säilymistä. Yhteisöllisyys on toki helpompaa pikkukylissä.

    Moni huutaa täälläkin metsäpuistoja, mutta kaipaa sitä helppoutta joita hienot puistot tarjoavat. Ihanko oikeasti tarvitaan metsään aidat? Luulen että tekee äideillekin hyvää nostaa hanuri penkistä. Ja kyllä, olen joutunut itsekin juoksemaan kahden villi-ihmisen perässä oman osuuteni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tuo, että voishan ne roskat omaankin laukkuun kerätä. Mä en itse kaipaa aitoja, mutta ymmärrän kyllä, jos joku kaipaa. Sehän vois olla, että tollaisessa metsäisessä puistossa lapsilla olis niin paljon virikkeitä että ne ei kovin nopeasti kyllästy ja rynni seuraavaan paikkaan. Kyllä ideoita löytyy, pitäis vaan joskus virkamiesten astua vähän boksin ulkopuolelle.

      Poista
  10. KYLLÄ! Mahtava idea! Me käydään usein metsässä leikkimässä, mutta kieltämättä siellä kaipas niitä toisia lapsia. Olis metsäinen leikkitilaksi varattu paikka, jossa olis avoin laatikka jossa kivoja ulkoleikkileluja, jotka sopivat mielikuvitusleikkeihin ja liikunnallisiin leikkeihin. Helsingissä Roihuvuoren suljettu Tuhkimopuisto sopisi tähän tarkoitukseen tosi hyvin. Täälläkin valitettavasti yksi kaupungin luonnonläheisimmistä puistoista on jätetty ilman hoitoa, vaikka tuollaisella maisemoinnilla paikasta saisi superkivan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, että Helsingissä sama meno? Siellä yleensä ollaan vähän modernimpia kuin täällä setäkaupungissa. Ei mun mielestä välttämättä tarttis ees mitään leluja vaan kiipeily ja riehuminen riittäis, lelut vois sitten jättää niihin perinteisiin leikkipuistoihin.

      Poista
  11. Itävallassa on monta niin sanottua Waldspielplatzia, eli metsäleikkikenttiä. Niissä on monesti puisia kiikkulautoja, puunrunkoja kiivettäväksi, keinuja autonrenkaista ja sitten vielä pöydät, tuolit, ja tulentekopaikka, jos halutaan viettää piknikkiä. Älyttömän kivoja, lapset viihtyy, aikuiset viihtyy ja turvallisuus on juuri sitä mitä se on.
    Tämän linkin: http://www.innsbruck-pauschalen.com/en/service/hikes-and-walks-to-forest-play-areas.html takaa voi käydä vilkaisemassa, miltä nuo esimerkiksi näyttävät. Tuo listan viimeinen Sellrain -leikkikenttä on ihana ja iso, täydellinen päiväretkikohde. Lapsettomina käveltiin sen ohi eräänä päivänä ja meidän piti suorastaan odottaa, että lapset poistuvat, jotta me aikuiset päästään leikkimään ja keinumaan. :)

    Toisaalta, täällä ei myöskään huumeveikkoset ja muut örveltäjät valtaa leikkipuistoja iltaisin, riko tai sotke asioita ja muutenkin yhteistä kunnioitetaan. Jotenkin tuntuu, että Suomessa tulentekopaikka leikkikentälle suorastaan huutaisi sen väärinkäyttöä....

    -A

    VastaaPoista
  12. Miksi joku metsäalue pitäisi erikseen nimetä metsäpuistoksi? Saa sinne metsään muutenkin mennä. Mutta kas, sehän se ongelma onkin, siellä metsässä ei ole koskaan ketään muita. Ei lapsille kavereita eikä äidille juttuseuraa. Se on kyllä vähän boring. On nimittäin tullut paljonkin harrastettua, kun koiran kanssa lenkkeillessä on pitänyt aina välillä päästää jälkikasvu jaloittelemaan.

    Leikkipuistojen aidoista luin tänä vuonna mielenkiintoisen artikkelin, missä tuotiin esille se, että aitaamalla aikuiset rajaavat lapsen leikin tilan. Esim. meidän hoodeilla tosi moni puisto on ihan rauhallisessa paikassa jonkun pöheikön vieressä, mutta silti aidattu. Ja se kiinnostava pöheikkö jää vaille leikkikäyttöä, kun väliin on laitettu aita. Tämä on mun mielestä tosi hyvä ja mielenkiintoinen pointti ylipäätään näissä leikkipuistoissa: aikuiset määrittelevät millä leikitään ja millä alueella. Useinhan on niinkin, että kiipeilytelineissä saa kiipeillä, mutta puissa ei. Siis monien vanhempien mielestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä voi olla toki sekin ajatus että halutaan rajata ne asiattomat tyypit leikkipuiston ulkopuolelle, kuten esim. puisto-juopot.

      Poista
    2. Eihän tässäkään tarttis ehkä perinteisiä aitoja vaan rajauksen vois tehdä jollain muulla, tiheällä pensaikolla tms. luononmuodostelmalla. Mun mielikuvitus vaan on niin rajallinen ja puistoasiantuntemus vielä tajallisempi että toi mun esimerkki on väkisinkin vajaa. :)

      Poista
    3. Taitaa mennä jo vähän pilkunviilaamiseks. Jos se nyt on jollain matalalla aidalla rajattu, mistä ei ihan pienet lapset pääse karkaamaan ja mistä juopot tajuaa ettei heidän tartte sitä ylittää, niin eikös se silloin ole ihan toimiva systeemi.

      Poista
  13. Joo, ja samaan aikaan täysin silmää räpäyttämättä päättivät rakentaa Lepuskin johonkin uimalaan katetun hyppytornin (kuinkahan monella miljoonalla se olikaan..). WHAT?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyppytornista en tiedä enkä sano, että se olis välttämätön, mutta kyllä se Leppävaaran maauimala tulee ihan tarpeeseen...ei tarvii enää Stadikalle asti lähteä kun haluaa uida kunnon altaassa kesällä ulkona. Ja onhan sitä uimalaa suunniteltu ja odotettu jo 60-luvulta asti, joten jo on aikakin se rakentaa.

      Poista
    2. Hyppytornikeissi oli todella ongelmallinen: siitähän oli päätetty jo kauan sitten edellisessä valtuustossa ja valtuustoon tuli kustannusten nousun myötä aloite, joka olisi käytännössä torpannut koko hankkeen. No, mun mielestä Leppävaaraan tarvitaan uimahalli, joten en voinut äänestää vastaan vaikak tornissa ei ole mitään järkeä. Jälkikäteen tajusin että olisi itse pitänyt tehdä parempi muutosehdotus. Learning by doing...

      Poista
  14. Joskus takavuosina ihmettelin, miksei päiväkotien pihoja voitais "vuorokäytössä" käyttää myös leikkipuistoina. Nämähän hoidetaan ja pidetään kunnossa joka tapauksessa.

    Me asuttiin jossain vaiheessa ihan päiväkodin vieressä ja arvatkaa ottiko pattiin lähteä parin kilsan päähän leikkipuistoon lasten kanssa, kun olis voinut mennä siihen kadun toisella puolella olevan pk:n pihaan leikkimään. Oltais käyty sellaisena aikana, kun pk:n lapset on sisällä, mutta sehän ei ollut sallittua tai ainakaan pk:n työntekijöiden meilestä suotavaa.... No viikonloppusin ja illlalla sitten välillä käytiin kumminkin ihan "omin luvin."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä kai se on ihan ymmärrettävää ettei päiväkodin aukioloaikoina haluta ulkopuolista porukkaa pihoille leikkimään. Saahan niillä päiväkotien pihoilla vapaasti käydä silloin kun pk on suljettuna.

      Poista
    2. Hmm. Mut toisaalta julkista kaupunkitilaahan se päiväkodinkin piha on ja ne leikkiajat vois varmasti jotenkin jakaa, vaikka tietty omat ulkoiluajat ja nukkuma-aika pitäis rauhoittaa. Oisko se sitten vaikea kommunikoida? Ja sitoisiko se sitten päiväkodin toimintaa liikaa. Ajatus jota kannattaa kyllä miettiä.

      Poista
    3. Luulisin kyllä että päiväkodin työntekijöillä on ihan tarpeeksi töitä siinä hoitolasten kanssa, ilman että tarvitsee alkaa kommunikoimaan vieraiden lasten vanhempien kanssa. Joukossa olisi epäilemättä myös niitä äitejä ja isiä, jotka olisivat sitä mieltä että itseasiassa heidän täytyy saada leikkiä siellä myös hoitoaikaankin, kun tämä meidän lapsi on sen ja sen kaveri, serkku jne. Jos ei yhtä päiväulkoilua pysty muualla suorittamaan kuin läheisen pk:n pihalla niin kuullostaa hiukan laiskalta ja mielikuvituksettomalta.

      Poista
    4. Kaikkien päiväkotien pihat ei edes ole auki. Mun lapsuuden päiväkodissa oli silloin, ja on nytkin, koko pihan ympäri aita, jonka portit on lukossa poislukien tietyt kellonajat (esim. ne yleisimmät hoidostahaku- ja tuontiajat). Tää on käsittääkseni koko kunnassa käytäntö siellä, vaikka päiväkodit kyllä olis keskellä asutusta niin että käyttäjiä varmaan pihalle riittäis...
      Ja jos päiväkodin aukioloaikaan saisi käyttää, niin ihan varmasti jostain löytyy nekin vanhemmat, jotka tuo sinne lapsensa ja jättää sen siihen yksin leikkimään, koska ollaan päiväkodin pihalla ja "kyllähän sellasessa joku katsoo perään ihan varmasti."

      Poista
    5. Kalliossa päiväkotilapset ulkoilevat leikkipuistossa, kun päiväkodeissa ei ole omia (riittäviä) pihoja. Ja ihan sovussa ollaan mahduttu olemaan "siviilit" ja päikkyläiset.

      Poista
  15. Viime viikolla metsäretkellä katselin, kun lapset kiipeilivät kivien, kantojen ja kaatuneiden puunrunkojen päällä, liukastelivat kallioilla ja kaatuilivat juurakoihin. Kaikilla oli kivaa eikä kukaan saanut silmäkulmaansa auki kiveen, vaikka yhdellä mukulalla kävi likellä. Yhdessä toisen mukana olleen aikuisen kanssa totesimme, että koko metsä on yksi hurja turvallisuusriski, jos siltä kannalta katsoo, eikä nyky-Suomessa ole kaukana se päivä, jona lapsia ehdottomasti kielletään viemästä mihinkään lähirisukkoon ainakaan päivähoitopäivän aikana. Puistoja kannattaa puolustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kannattaakin, samoin lähimetsiä. En ole aina Vihreiden kanssa samoilla linjoilla, mutta niityt ja puskat on iso hyvinvointitekijä ja ihmisoikeus.

      Poista
  16. Omassa lapsuudessani lempileikkipaikkamme oli lähiön perällä oleva rakentamaton muutaman omakotitalotontin suuruinen alue, joka oli villiintyneessä tilassa: täynnä nuorta koivikkoa ja pajua. Kutsuimme aluetta viidakoksi ja kun sen läpi kulki polkua pitkin tuntui jännittävältä: tänne voisi melkein eksyä.

    Nykyisin alueella on toki sitten niitä omakoti- ja rivitaloja. Mutta luonnollisemmat leikkipuistot olisivat asiaa - huomattavasti parempi vaihtoehto kuin ei leikkipuistoja ollenkaan. Lasten mielestä ne todennäköisesti päihittäisivät turvasepelisen muutaman vehkeen kalsean leikkipuiston ihan 6 - 0. Parantaahan estetiikka tutkitusti jopa ihmisten mielenterveyttä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja metsä lievittää stressiä! Siitäkin on ihan tutkimuksia.

      Poista
  17. Aivan huippu idea! Nyt äkkiä laittamaan joku kuntalaisaloite siitä Leikki PUISTOSTA. Siis ihan oikeasti puisto joka on suunniteltu leikkimistä varten. Ihana. Vähän aitaa ympärille ettei lapset katoa pensaiden seasta eikä koirankusettajille tule niin helposti mieleen käydä siellä pissattamassa kun on aita ja portissa Leikkipuisto-teksti. Eikä naapuruston täditkään tule ihan asiakseen sinne istuskelemaan ja valittamaan lapsista kun se on lasten alue.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No katsotaan miten tää idea otetaan vastaan. Olis kiva kokeilla yhdellä puistolla ja kerätä vähän kokemuksia, sekä alsten että aikuisten.

      Poista
  18. Tällaisia puistoja on maailmalla enemmänkin. Me kävimme syksyllä Köpiksen isossa luontoleikkipuistossa, jossa oli tosi kivasti sekaisin rakennetumpaa maastoa ja kuvaamasi kaltaisia juttuja. Se oli vissiin suunniteltu yhteistyössä jonkun oppilaitoksen kanssa..?

    VastaaPoista
  19. Herttoniemen ulkoilualueella, siellä vesitornin tuntumassa on koirapuisto joka on käytännössä vain aidattu pala metsää rinteessä (koiran mielestä ihan ykköspuisto, ei sitäkään kiinnosta mitkään koirafiguurit autiolla sorakentällä). Voisin hyvin kuvitella että vastaavassa puistikossa viihtyisivät myös ihmislapset ja niiden vanhemmat.

    Leikki-Puistikko, markkinamiehet on hyvät ja tarttuu kiinni vaan :)

    VastaaPoista
  20. Hiukan asian vierestä, mutta joskus sitä kyllä ihmettelee, että mitenköhän sitä onkaan selvitty lapsuudesta hengissä, kun muutamaa hyvin spesifistä kieltoa lukuunottamatta* metsän keskellä kasvaessa äitin kommentti vähän kaikkeen oli aina; 'älä sitten tuu mulle itkemään jos tiput sieltä' oli sitten kyseessä vajan katolla istuskelu, omenapuuhun kiipeilu taikka kieppien tekeminen puutarhakeinun ylätangossa. :P
    Ja mulla oli ihana rengaskeinu, josta kovimmissa vauhdeissa tippuessaan olisi päätynyt ruusupuskaan :D

    (*tärkeimmät tais olla, ettei meidän kaksikerroksisen, rinteessä olevan talon katolle saanut mennä eikä ison pellon toisella puolella olevalle joelle.)

    VastaaPoista
  21. Ihana idea, täällä kaukana maaseudulla on yhdessä päiväkodissa toteutettu tuota ideaa,eli päiväkodin piha on kaksiosainen, toinen osa on metsikköä joka on siis aidattu ja sinne pääsee vaan päiväkodin leikkipihan kautta. On käyty siellä leikkimässä kun päikkäri on kiinni. Lapset tuntuu viihtyvän siellä paremmin kuin perusleikkipuistossa.

    Se miksi aitaaminen on musta ihan ehdoton (ja tuo päikkärin piha se mitä suositaan muiden lähimetsiköiden sijasta) on se, että kaikissa metsiköissä ja puistikoissa mitä täällä maalaiskaupungissa on, on julmetusti koirankakkaa ja kun sitä on lapsen goretexeistä muutamaan otteeseen pessy (ei lähde haju yhdellä eikä vielä kahdellakaan pesulla) niin en tosiaan anna lasten mennä peruspuskaan rypemään. Tekniset vaatteet kun ei kestä 60 pesua,niin sen hajun saaminen vaatteesta irti on todella työlästä.

    VastaaPoista
  22. Mansessa ollaan ajanhermolla:
    "Leikkipaikka ei tukeudu valmisvälineisiin, vaan tarjoaa mahdollisuuksia lasten omaehtoiseen leikkiin ja elämyksellisyyteen. "
    http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194852464608/artikkeli/tiitiaisen+satupuisto+avataan+tampereella+labyrintti+lukunurkkaus+varjoteatteri.html

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...