23.10.2013

Kirjamessut: kulttuurimoukan tärpit

Tunnustan. En koskaan käynyt kirjamessuilla ennen kuin minusta tuli kirjailija. Pidin kyseisiä bakkanaaleja sisäpiirin juttuna. En uskonut siellä olevan taviksille mitään. Vaikka tietenkin on.


Lupauduin yhteistyöhön Kirjamessujen kanssa (tämä on siis SBM:n kautta tullut maksettu juttu) ja ajattelin jakaa muutaman messutärpin kulttuurimoukan näkökulmasta. Ei siellä nimittäin ole pakko töllistellä kirjailijoita (Jo Nesbota kuulemma kannattaa pyrkiä töllistelemään, tosin heppu ei esiinny näillä messuilla).

1. Vaikka et itse ehtisikään lukea, vie lapset messuille.
Normaalisti lapset tekee lähinnä mieli sitoa metrilakulla messuhallin pylvääseen, mutta nyt on tarjolla parempi vaihtoehto, sillä Kirjamessujen lastenalue on uudistunut. Tarinalaaksossa on paljon lapsille suunnattua ohjelmaa ja lapsiparkki, johon voi jättää yli viisivuotiaan ipanan siksi aikaa kun mamma kohnaa messuosastoja. Tarinalaaksossakin tavataan kirjailijoita, sillä he lukevat ääneen teoksiaan, mutta tarjolla on myös muuta lastenkulttuuria: nukketeatteria, laulutuokioita, taukojumppaa ja erilaisia työpajoja, joissa piirretään, askarrellaan ja rakennetaan keppihevonen. Tarinalaaksossa voit myös jututtaa kirjaston kirjavinkkareita, joilta saa kirjasuosituksia. Ja alle 7-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

2. Haluatko itse jakaa nimmareita messuilla? 
Onko pöytälaatikossasi julkaisematon romaani? Tai edes ensimmäinen lause? Oli kirja sitten puoliksi kirjoitettu tai pelkkä idea takaraivossa, kannattaa mennä piinaamaan kustantajia Haluatko kirjailijaksi -neuvontapisteseen! Siellä voit keskustella siitä, mikä kirja maailmasta vielä puuttuu, ja siitä, miten kirjailijaksi ylipäätään pääsee. Varaa aika Suomen Kustannusyhdistyksen ja Suomen kirjakauppaliiton osastolta.3. Jos fiktio ei kiinnosta, valitse fakta! Messuilla käsitellään ensimmäistä kertaa kirjallisuutta ja kulttuuria tieteen näkökulmasta Tiedetorilla. Väsyneenä tietokirjailijana haluan nostaa esiin erityisesti perjantain ohjelmaa: klo 18:00 erikoispedagogiikan lehtorit kertovat tutkimuksestaan, jossa selvitetään suomalaislasten onnellisuutta ja liian lyhyen yöunen seurauksia! Aion olla paikalla.

4. Paikalla on kirjailijoiden lisäksi myös kirjabloggaajia. Tapaamispaikkana toimii tylsän lavan sijaan baari - mikä loistava tilaisuus ottaa kylddyrelli lasillinen! Kirjabloggaajat ovat myös mukana lukupiirikeskusteluissa, joissa käsitellään syksyn uutuuksia.

5. Pakota teinikin mukaan. Nuorille suunnatulla Louhi-lavalla on 100 %:sti ilmaisutaidon lukion oppilaiden järkkäämää ohjelmaa.

Sain myös 4 lippua messuille ja ajattelin jakaa ne teille 2+2 paketeissa! Perustele, miksi juuri sinä tarvitsisit liput - kuten aina, vetoavin perustelu voittaa. Postitan liput huomenna, joten aikaa kommentoida aamuyhdeksään.

Ps. Messut ovat auki seuraavasti:
 • torstaina  24.10. klo 10 - 18
 • perjantaina 25.10. klo 10 - 20
 • lauantaina 26.10. klo 10 - 18
 • sunnuntaina 27.10. klo 10 - 18

21 kommenttia:

 1. Oijoi! En ole koskaan käynyt kirjamessuilla, mutta kirjoittamista tulee harrastettua paljon artikkeleiden ja blogien muodossa sekä duunissa että vapaa-ajalla. Kirjoitin ensimmäisen romaaninalun 12-vuotiaana. Se käsitteli kissaa, yllätys yllätys.

  VastaaPoista
 2. Tarvitsen liput, jotta a) pääsen hetkeksi karkuun esiuhmaisen kulmahampailevan huutoa ja vaatimuksia, b) voin hetkeksi unohtua haaveilemaan loistavasta tulevaisuudestani kirjailijana ja c) pääsen kerrankin ilahduttamaan jotakuta ystävääni, joka pääsee seurakseni messuille sillä toisella ilmaisella lipulla. Ja koska en ikinä voita missään mitään (paitsi Siwa-arvalla voitin jätskin, herramunjee), niin nyt on selkeesti mun vuoro. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea Frank, sait liput! Laita mulle osoitteesi mailitse (kcjlahti at gmail piste com) niin pistän lipareet tulemaan!

   Poista
  2. Raporttia: http://ajatusviivalla.blogspot.fi/2013/10/kaikkien-divarikierrosten-aiti.html

   Poista
 3. Onko siellä Jo Nesbo?? :D Tahtoo päästä näkemään ja ilmaisliput on varmaan ainoa veruke, jolla edes teoriassa pääsen paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tainnut sittenkään olla Nesbo listoilla, mutta tuo toinen perustelu pätee edelleen :)

   Poista
  2. Iik, en tarkoittanut että Jo Nesbota pääsee juuri täällä töllistelemään, korjaan sanamuodon! ;)

   Poista
 4. Tarvitsen liput, koska kärvistelen syysmasennuksen kourissa, muutenkin elämä potkii päähän ja haluaisin uppoutua toiseen, fiktiiviseen maailmaan vähäksi aikaa. Ja kaiken lisäksi oon tipattomalla jouluun asti. Eikö tässä oo perustelua kerrakseen?

  VastaaPoista
 5. Ensi viikonlopuksi olisi aika kiva saada liput, kun on nuoruuden päättävä 30-vuotispäivä sunnuntaina. Bileet pidettiin jo viime viikonloppuna kavereiden kanssa, kun silloin alkoi syysloma, joten varsinaiselle juhlapäivälle ei ole mitään ohjelmaa! Kuivalle äikän maikalle 600 km automatka miehen ja koirien kanssa kirjamessuille kuulostaa juuri sopiville pirskeille. :D Kaiken lisäksi maanantaina alkaa lapsettomuushoitojen toinen kierros, joten joku mukava elämänmakuinen ohjelma viikonlopulle olisi paikoillaan.

  VastaaPoista
 6. Äitinä tytön pienen ja soman,
  ois haavena vaan aika oman.
  Messuille näille tahtois päästä,
  siis omaa vaivaasi säästä.
  Lipuilla näillä lahjoitat hyvän mielen,
  äidille ja ystävällä hetken pienen.

  nim. merk. laatuaikaa

  VastaaPoista
 7. Kahdeksanvuotiaana olin kirjailijan urani huipulla voittaessani runokilpailun teoksella Yksinäinen Jänis. Valitettavasti tämä mestariteos, ja elämäni suurin saavutus, on kadonnut. En siis enää koskaan voi saavuttaa samaa tunnetta omien tuotoksien kautta vaan joudun nauttimaan vain muiden teoksista.

  Lisäksi tykkään ottaa messukeskuksessa sivistyneen viinilasin ja bongailla ihmisiä, joiden iiriksistä loistaa visio itsestään Etelä-Ranskassa kirjoittamassa best selleriä punkun ääressä, merta eteerisesti katsellen.

  VastaaPoista
 8. Mulla ei ole tarjota erityisen hyvää syytä saada liput..ei siis erityisen hyvää perustelua.. Vaan niin haluaisin. Mukaan lähtisi mies ja lapset. Kiitollisena jos onni osuu, (ja muutenkin tästä blogista) Heidi.

  VastaaPoista
 9. Tartteisin liput koska: neiti 6 kk... tosi söpö ja ihana ja silleen... mut mun pitäs vaan päästä täältä hetkeksi pois, ihmisten ilmoille. Apua. Kiitos.

  VastaaPoista
 10. Jee, vielä ehdin osallistua! Kirjamessut on ollut mun pitkäaikainen perinne, mutta en oo saanut vielä avokkia yhtenäkään vuonna mukaan. Tänä vuonna oli tarkoitus mennä, mutta sitten tajusin että eikä, tulee joku seitsemänkympin reissu yksinään minulta kun pitää ostaa junaliput ja messuliput - ehkä mieluummin käyn sillä rahalla vaan kirjakaupassa. Mä luulen että mies olis fiiliksissä tuosta tiedetorista. Mua ei tarviikkaan vakuutella, mikäs tuon parempi tapahtuma kuin kirjojen hypistel! Voi välillä kiertää kirjoja ja kun alkaa tökkimään niin piipahtaa siellä ruoka & viini messujen puolella etsimässä maistiaisia ja hyviä ja jänniä tarjouksia, ja sitten taas jaksaa kirjoja. Täytyy kyl tunnustaa että ohjelma on minulta mennyt aina kirjamessuilla ihan ohi, kun ajantaju katoaa siellä täysin. Jos tänä vuonna pääsisin, niin ehkä pitäisi tehdä poikkeus.

  VastaaPoista
 11. Hei, liput tulisivat kyllä tarpeeseen :) olen aina lukenut paljon, tällä hetkellä sen mitä ennätän. Kotona pikkuvauvan kanssa, esikoinen purkaa välillä energiaa päikyssä. Jos bonuspisteitä irtoaa, niin mainittakoon että mies on työmatkalla, mutta tulisi juuri sopivasti vahtimaan muksuja viikonlopuksi ;)

  VastaaPoista
 12. salaa haluan kirjailijaksi (mutta olen kotona oleva äiti vailla suuntaa). salaa haluan juoda punkkua ja nähdä ystäviä kirjamessuilla (mutta oikeasti mulla ei ole mitään menoa viikonlopuksi). ja ihan julkisesti tykkään sun blogista ja kolumneista!
  t. yksi(näinen) mutsi

  VastaaPoista
 13. Hei.
  Nyt taitaa tulla kommentti liian myöhään ,mutt laitanpa silti. Olen hieman vanhempi äiti, joka on aina rakastanut kirjoja ja lukemista. Kirjamessuilla on mahtava tunnelma.
  mutta miksi tarvitsisin kaksi lippua. Siksi, että veisin sinne onnellisena myös tyttäreni, joka nyt 17 vuotiaana on toisen kerrran päässyt yli anokreksiasairaudesta ja olemme löytäneet yhdessä olemisen ilon. Ja voisimme vapautuneina mennä sinne ruokapuolellekin., Olen tästä suuresti kiitollinen. Tämä sairaus on pahimmillaan hirvittävä.


  Niin se elämä pystyyy karmealla tavalla yllättämään. Ihan tavallista elämää mekin vietimme, samat nukkumisen, päivähoidon, työssäkäynnin ym asiat meilläkin olivat. Ja sitten: anoreksia. Pienet lapset pienet murheet, isot lapset.... Mutta nyt näyttää hyvältä
  t. väsynyt äiti
  t. väsynyt äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei väsynyt äiti! Mä laitan sulle kaksi lippua tulemaan - pistä mulle mailitse (kcjlahti at gmail piste com) sun osoite asap, niin pääsette messuille.

   Poista
 14. OIoi, olen ollut kirjamessuilla vain kerran ja sen jälkeen muutettuani ulkomaille matka on ollut liian pitkä (en siis halua lippuja nyt :)). Voin kuitenkin vain suositella tapahtumaa kaikille vähääkään kiinnostuneille, ohjelmaan on todella paljon ja se oli ainakin kaksi vuotta sitten älyttömän mielenkiintoista :).

  VastaaPoista
 15. Pöytälaatikossa ei ole kuin kasa laskuja, mutta blogiin on kuluvan vuoden aikana ilmaantunut lastenkirjan alku. Fiktiivinen, seikkailullinen ja kepposellinen. Vaikka kirjailijaksi en varsinaisesti olekaan koskaan haaveillut ryhtyväni, niin tälle proggikselle tahtoisin antaa mahdollisuuden, tyyliin tulipahan kokeiltua. Haluatko kirjailijaksi -neuvontapisteeseen haluaisin siis Uuno Kepposeni kanssa mennä.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...