4.10.2013

Äiti ei leivo tänäänkään

Tänään on kansallinen korvapuustipäivä. Länsiväylä kertoo, että tämä fakta innostaa leipomaan. Rohkenen olla eri mieltä.

Tässä on itse tehty korvapuusti.


Vähän pohjasta kärähtänyt, hiukan kuiva ja sairaan ruma. Hiiva meinasi kuolla liian kuumassa maidossa ja maitoa piti hätäpäissään lorauttaa lisää. Sitten tarvittiin tietenkin myös jauhoja lisää. Kun takina kasvoi, ohjeen maustemäärä ei enää riittänyt, joten maku on laimeasti korvapuustia muistuttava. Leipomiseen menee kolme tuntia ja keittiö on projektin jälkeen täysin räjähtänyt.

Tässä on Kaisan Cafen (konditoria Tapiolassa) korvapuusti.

Kuva: Länsiväylä
Päältä rapsakka, sisältä mehevä, painaa neljänneskilon. Maku on taivaallinen, ja joka kerta sama.

Yksi suurimmista salaliitoista koskeekin itsetehtyä pullaa. Se on vain mestarileipurin tekemänä parempaa kuin kaupan pulla. Bonuksena ei tarvitse käydä ostamassa raesokeria ja kardemummaa, tiskata kymmentä eri kulhoa sun muuta sutia ja pyyhkiä taikinaa patterin välistä. Myös ostetusta pullasta leviää kotiin hyvä tuoksu ja kaupan pullankin saa lämpimäksi ihan kotikonstein.

Konditorian kautta kotiin, ihmiset. Keskitytte vain nauttimaan markkinatalouden eduista.

67 kommenttia:

 1. Rohkenen olla eri mieltä :D Kyl mää ainakin osaan tehdä hyvää pullaa enkä edes tykkää leipomoiden päältä kovista korvapuusteista. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa olla eri mieltä. Mutta harjoittelemalla menee monta hyvää pullansyöntihetkeä ihan hukkaan, kun voi antaa ammattilaisten hoitaa hommat. Rohkeasti konditoriaan siis! :D

   Poista
 2. Tykkään leipoa ja korvapuustitkin yleensä onnistuu. Silti nuo Kaisan cafen pullat on ihan omaa luokkaansa :) Itse leipoessa on vielä se 'ongelma', että pullia tulee vähintään kaks pellillistä, joista toinen on syöty ennen kuin ehtii heittää toisen puolen pakastimeen piiloon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja pakastimesta ne ei olekaan enää yhtään hyviä! Kaisan Cafe 4ever! ;)

   Poista
 3. Kiitos tästä! Mä kuulun niihin, joiden korvapuustit on aina ihan jotain muuta kuin ihania, maukkaita ja pehmeitä, mun korvapuusteilla olis joskus voinut heittää lintua ja se olis vähintään pökertynyt ellei peräti kuollut... Kaikkea muuta mä kyllä onnistun leipomaan, mutta korvapuustit, nou nou nou! Menen siis konditorian kautta kotiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kondiittorillekin tulee hyvä mieli kun kauppa käy. ;)

   Poista
 4. Olen kerran yrittänyt leipoa pullaa. Mies sanoi että niillä minikokoisilla koppurapalloilla voisi pelata golfia. En yrittänyt toiste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kommenteissa pitäisi olla joku liketys... :D

   Poista
 5. Osaan leipoa pullaa varsin hyvin, mutta nuo Kaisan Cafen korvapuustit on kyllä ihan omaa luokkaansa (eikä peruskahviloiden viritelmistä voi puhua niiden kanssa edes samana päivänä). Me syötiin Kaisan Cafen korvapuusteja jopa meidän hääpäivänä, kas kun maistraatti ainakin silloin sijaitsi siinä ihan vieressä...

  VastaaPoista
 6. Minusta tulee pullahiiri ainoastaan silloin, kun se on tuoretta ja mieluiten vielä lämmintä. Tykkään leipoa pullaa kun siihen on aikaa vähintään se kolmisen tuntia. Mikään mestari en ole, sillä en ole keksinyt, miksi pullat välillä onnistuvat hyvin, ja välillä taas ovat vähän sinne päin. Korvapuusteista tulee aina susirumia. Oon tajunnut myös, että mun puusteihin täytyy laittaa reilusti oikeaa voisulaa sekä kanelia ja sokeria jos haluan niiden maistuvan joltakin. Helpompia ja makoisampia puusteja saa tosiaan jo lähikaupan pullatiskistä, leipomoista puhumattakaan...

  Olin Tukholmassa tasan neljä tai viisi vuotta sitten, ja suunnilleen koko keskusta "luktade kanelbulle". Noita ruotsalaisten rakastamia pullia myytiin katukeittiöistäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tällainen pullanarvostuspäivä on kyllä hyvin aiheellinen! :)

   Poista
 7. Kyllä, täällä myös kerettiläinen kaupanpullan puolestapuhuja! Samalla kyllä kadehdin niitä jotka pyöräyttävät herkullisia pullia monta pellillistä tuosta vaan ja kaiken lisäksi nauttivat siitä.

  VastaaPoista
 8. Ja vielä yksi mukavuudenhaluinen: Osaan tehdä hyvää pullaa, mutta kun kotosalla pyörii 1-vuotias ja itse on vielä muutenkin laiskanpulskeaa alalajia, niin pitää olla vähintään isot synttäribileet, että vaivaudun vaivaamaan pullataikinan ja vielä paistamaan sen satsin. Keittiö on muutenkin kaaoksessa, ei sinne enää jauhoja, raesokeria ja taikinatiinuja kaivata.

  VastaaPoista
 9. En ole leiponut ikinä korvapuusteja. Enkä leivo.

  VastaaPoista
 10. Mä olen myös lopettanut pullabisnekset ajat sitten. Mies leipoo törkeen hyviä pullia ja kaupasta saa. Mun kivipullia ei kaipaa kukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Kukin omilla vahvuuksillaan eteenpäin! ;)

   Poista
 11. Ehkä teillä tytöt opettelevat aikanaan leipomaan itse pullansa, kun äiti ei leivo :) Meillä kävi juuri niin. Oma äitini on leiponut pullaa sormilla laskettavissa olevan määrän kertoja elinaikanani (olen 30-vuotias), joten opettelin itse 11-vuotiaana leipomaan pullaa. Ilman pullaa ei tarvinnut lapsena sentään olla, kun isä ajoittain leipoi ja isoäidit samaten, mutta olen ollut motivoitunut leipomisen opettelemaan. Korvapuusteista tulee muuten huomattavan rumia edelleen ja raesokerin kanssa en vaivaudu, vaikka maku ja rakenne kohdallaan ovatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä logiikalla munkin pitäisi leipoa - ei nimittäin meidän Mutsi taikinaan koskenut. ;) Mutta hyvä vaan jos jaksavat ipanat opetella, onneksi anoppi sentäs osaa opettaa.

   Poista
 12. Ai että sä olet ihana! :D Täällä kanssa eräs joka kertoo ihan avoimesti, että meille pullat leipoo kaupantäti. Voin minä jonkun vuokaan kaadettavan piirakan tehdä, mutta pulla! Oikeesti, se sotkee kaiken kun sitä alkaa touhuamaan, ja koko päivä menee ensin siinä ja yö sitten siivotessa köökkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan! Eikä tietenkään voi mitään essua käyttää... ;)

   Poista
 13. En syö pullaa. Kunnon leipä voittaa maussa mennen tullen, ja olo on hyvä vielä muutaman tunnin päästäkin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullasta tulee muuten kauhea turvotus! Mutta senkin uhalla täytyy joskus pulla syödä. ;)

   Poista
 14. Sä oot ihan ku mä..ennen...tai viel nykyäänki...menin ravintola-alalle vaan opetellakseni tekemään ruokaa...hih, no opin, muttei musta kokkia tullut...opin laittaa ruokaa , enkä pelkäämään sitä....mut silti jossei koko ajan tee, ni muuttuu ihan taunoks....ja toi pullataikina pelottaa edelleen ja on kestäny kauan mun tajuta et se on millin tarkkaa mitata aineet, jos haluu onnistua leipomisessa, ja sitteki uuni voi räjäyttää ne pellille ;) Pulla on vaikee laji kaikille XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut osaa jauhohommat tosi hyvin - ja luojan kiitos niin! :)

   Poista
 15. Leipominen jos jokin vaatii tarkkaa reseptin noudattamista. Pullataikina leipoutuu taikinatuntumalla ja ennemin liian löysä kuin liian tiukka taikina. Korvapuusteja leivotaan silloin tällöin, ostetaan myös kaupoista ja konditorioista. Nyt harjoitellaan yläkouluun siirtyneen tyttären kotitalous läksyjä ja se jos jokin on laatuaikaa lapsen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi tuntuma on mulla aivan hukassa ja olen sikahuono katsomaan reseptejä -> ei toivoa. Mieluummin jotain soveltavaa cross-kitcheniä. :)

   Poista
  2. Hih, en minä kyllä noudata mitään reseptiä. Olen vuosia leiponut sämpylätkin ihan näppituntumalla ja kyllä niistä sen verran hyviä tulee ettei enää kaupan leipään kosketa.

   Pullaa tehdessä mittaan kyllä jotain, mutta senkin koostumus tulee ihan näppituntumalla. Ja kaikki tulee syötyä ;)

   Ruoka on sit eri juttu. Siinä olen ihan tumpelo. En tajua miten joku osaa ja pystyy tekemään hyvää ruokaa. Jo pelkästään se miettiminen, et mitä tänään syötäis... Ei ole mun homma.

   Poista
 16. Pullataikina kyllä vaatii harjoitusta, mun ekoilla korvapusteilla olis kans voinut heittää ikkunan rikki, mutta siitä sisuuntuneena päätin, että jumaliste, tän taidon mä vielä opettelen! Ja nyt, 10 vuotta myöhemmin, voin röyhistellä rintaa ja sanoa itseäni hyväksi pullamaakariksi :) Mun salaisuus on se, että teen sitä korvapuustitäytettä aina tuplamäärän ;) -Anna

  VastaaPoista
 17. Aivan eri mieltä kaikesta muusta paitsi tiskistä. Ei se nyt noin vaikeaa ole! :D

  Omaa herkkupullaa ei kyllä mikään kahvilan köppänä korvaa! Lasi kylmää maitoa ja ihana kanelin ja kardemumman makuinen kotipulla. Me likes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos siitä omasta tulee herkkupulla niin ymmärrän hyvin! Meillä ei tule. :)

   Poista
 18. Korvapuustit onistuu yleensä aina, mutta ei mikään muu pulla. Poikkeus vahvistaa säännön, tai jotain.

  VastaaPoista
 19. Moi vaan. Olen 31-vee ja en ole kertaakaan aikuisiällä leiponut pullaa. Leivon kerran vuodessa jonkun piirakan. Ja Jouluna teen joulutähtiä valmistaikinasta (lasketaanko se leipomiseksi?) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Mäkin teen tähtitorttuja valmistaikinasta. Kyllähän niille uunia näytetään mutta leipomista? Ehkä sitä voisi kutsu semileivonnaksi. :D

   Poista
 20. Mä oon viimein oppinut pullerontuoksuiseksi mutsiksi. Salaisuus on kylmäkohotus. Enää ei hiiva kuole ja taikinan voi sulloa jääkaappiin vaikka yön yli odottamaan inspiraation jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ...mitä? Kohoaako hiivataikina kylmässäkin? Nyt tuli uutta infoa!

   Poista
 21. Uskallanpa tulla näin leipuri-kondiittorina kertomaan, että jos mun pitäis tehdä kotona pullataikina, varsinkin ilman taikinakonetta, tulos ei todellakaan vastaisi sitä luokkaa, mitä töissä saan aikaiseks. Osa syy ollee jo kyllä itseni kohdalla siinä, että kun töissä pyöräyttää 18 litrasen taikinan päivässä, ei kotona ensimmäisenä tule pullan leipominen mieleen.
  Mun mielestä siis jos haluaa leipomisen ilon kotonaan kokea, niin on siihen piru vie helpompiakin reittejä, kuin pulla.

  VastaaPoista
 22. Juuri pari päivää sitten suunnittelin, että pitäisi leipoa joku päivä pullaa, vaikka
  a) kerran unohtui pullataikinasta sokeri ja korvapuusteista tuli ihan kammottavia
  b) toisen kerran oli jotain superhiivaa ja pullapitko tarttui uunin luukkuun kiinni.
  Varmaan jotain tuoreeseen äitiyteen liittyviä sivuoireita tällaiset pullanleipomishaaveet, hävinnevät aikanaan?

  Satu T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häviävät kyllä. Ne omat vahvuudet löytyvät ajan myötä ja voi keskittyä niihin. ;)

   Poista
 23. No etenkin jos sattuu asumaan Kaisan Cafen lähettyvillä!

  VastaaPoista
 24. Et ehkä usko tätä mutta mun mielestä sun pulla näyttää siltä että se maistuu paremmalta. Mä nimittäin inhoan sitä kun kahviloiden korvapuusteissa on se "rapsakka" kuori. Mun mielestä pullan kuuluu olla pehmeä kauttaaltaan. Niinpä noista kahdesta valitsisin sun pullan. Jättäisin sitten vaan sen palaneen pohjan syömättä. Eli älä lopeta leipomista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Mua rassaa kahviloiden korvapuusteissa juuri se sama kova pinta - pullan pitää olla pehmeää! Pullan leipominen vaatii vähän harjoittelua, mutta sen taikinanteon oppii nopeasti - jos haluaa. Mutta ei tarvitse haluta, kyllä ihan taatusti tarpeeksi hyvä äiti on vaikka ei pullaa leipoisikaan :D

   Poista
  2. Voin vakuuttaa että ei maistu paremmalta. :D

   Poista
 25. Komppaan Katjaa. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea! En myöskään koe, että lasteni elämässä selviämisen kannalta pullanleipomistaito olisi top vitosessa.

  VastaaPoista
 26. Pullaa leivon ehkä kerran vuodessa, välillä se onnistuu ja välillä ei. Suurin este lienee se, että en jaksa nostattaa taikinaa ja löytää sitä aikaa,että ehtis tämän homman tehdä kunnolla. Piirakat ja kakut on enemmän mun alaani...niit teen useammin.

  Meillä pullat on usein pakastepullia, jotka paistetaan itse. Tulee hyvä tuoksu ja makukin on ihan jees. Tai sitten pikku Giflareita, ne tuntuu maistuvan koko perheelle jostain syystä.
  t.Pakastepullan tuoksuinen äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inhoan leipomista koska se on niin vaivalloista: pitää seurata ohjetta tarkkaan ja jaksaa nostattaa. Eiiih. Piirakat (valmistaikinasta) sentäs luonnistuvat. ;)

   Poista
 27. Olen ilmeisesti sitten siinä mielessä onnellisessa asemassa, että ( yhtään itseäni kehumatta ) itsetekemäni pullat on _erinomaisia_. Ongelma tulee vastaan sitten näissä arkisemmissa kokkauksissa, kuten ruskea kastike. Ihan jokapäiväisten arkiruokien kanssa olen täysi käsi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompastuskivensä kullakin! :) Ruskeaa kastiketta en ole ikinä tehnyt - eikö se ole vain paistettua jauhoa? Minkä kanssa sitä edes pitäisi vetää?

   Poista
 28. Mulle tuli nyt tästä mieleen sellanen vakava ajatus, että on tää kyllä oikeesti ihan naurettavaa, miten nykynaiset kokee paineita ihan kaiken mahdollisen osaamisesta. Jos nyt töissä käy (ja yrittää vielä olla työssään hyvä) ja pitää lapset hengissä (ja yrittää ihan kasvattaakin niistä järjellisiä ihmisiä), niin eiköhän siinä oo aika tarpeeks. Mutta ei, pitäs sisustaa, kokata, leipoa ja ties mitä. varmaan se maratonikin juosta.
  ääh ja puuh.
  Mä satun tykkäämään leipomisesta ja pullamestariäitini on kyllä aikaansaanut sen, että vain kotitekoinen pulla maistuu mun suussa siltä oikealta, mutta silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja siis tarkennuksena että tää ei ollut nyt mitään avautumista ketään teitä, blogin kirjoittajaa tai kommentoineita, kohtaan, tulipahan vaan mieleen. Ja kiva Katja kun rohkeasti sanot ääneen, että kyllä sen pullan saa leipomosta hakea. Ja että joskus se tekee pelkästään hyvää.

   Poista
  2. Musta tämä oli oikein hyvä huomio, kiitos siitä! Ja kiitokset myös Katjalle muistutuksesta (jälleen kerran), että joitain asioita voi ihan rauhassa ulkoistaa elämässään.

   Poista
  3. Mitä jos ulkoistaakin vaikka siivouksen? Silloin on vieläkin turhan helposti vain uusavuton ökyporvari. Pullan ostamisen valmiina useimmat hyväksyvät kuitenkin ilman ongelmia.

   Poista
  4. Anonyymi 14.04: tuo on ikävä kyllä usein totta, mutta sen ei tarvitsisi olla niin! Kukin ulkoistakoon sen kotityön, jonka tahtoo, sanon minä!

   T. 10.19

   Poista
  5. Se on hassua kuinka jotkut asiat kuuluu tehdä itse, mutta ei sentään perunoita enää tarvi itse kasvattaa. Ja joo: mä olen luonnollisesti ulkoistanut myös siivouksen. :D

   Poista
 29. Minä tykkään leipomisesta mutta nyt pullapäivänä leivoin ekaa kertaa korvapuusteja. Oli ne ihan hyvin joo ja jälkikäteen turhankin paljon vaivaa siivouksesta. Mutta mulla oli kolme alle viisi vuotiasta apuria jotka nautti suunnattomasti. Yksi kylläkin veti nassuunsa kaiken taikinan. Mietin miksi olin imuroinut aamulla?! Oli se silti sen arvoista. :-) Kaupankin pulla osaa olla tosi hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten takiahan näitä yrityksiä välillä tehdään. :) Ja taikina tosiaan maistui meilläkin!

   Poista
 30. Pulla on parhainta taikinana. Ei kannata ruveta paistelemaan.

  VastaaPoista
 31. Tai sitten vaan lukee reseptiä ja mittaa määrät kohdalleen. Ei se nyt niin ylitsepääsemättömän vaikeaa voi olla kun miehiltäkin se onnistuu :)

  VastaaPoista
 32. pullan tuoksun saa keittiöön nopeinten laittamalla uunipellille gardemummaa ja hetkeksi kuumaan uuniin :) sit voi syödä ne konditorian herkkupullat :D

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...