1.9.2013

Sesonkikapina

Olen viime aikoina löytänyt itseni pariin otteeseen väärästä sesongista.


Terassipöytä hajosi ja minun tehtäväkseni jäi uuden hankinta. Kun sitten viime viikolla suhasin ympäri Espoota etsien kyseistä kalustetta (luonnollisesti juuri ennen vieraiden tuloa), sain kolmesta paikasta kuulla, että olin yli kaksi kuukautta myöhässä. Terassikalusteet oli kuulemma laitettu alennusmyyntiin jo juhannuksen jälkeen. Jäljellä oli enää rikkinäinen aurinkovarjo. Palataan asiaan keväällä.

Toinen tapaus. Snadi sai kesällä lahjaksi vuorellisen sadetakin, mutta se oli liian pieni. Kun yritin loman jälkeen mennä vaihtamaan sitä isompaan, sain kuulla, että sadetakit on jo siirretty takaisin tehtaalle. Haluaisinko vaihtaa sadetakin pipoon? No en! Ulkona on t-paitakeli!

Pyydän nyt kauniisti kaikkia kauppiaita katsomaan ulos ja lopettamaan sen syksyn kailottamisen heti. Onhan se nyt älytöntä pakottaa ihmiset elämään routaa ja rospuuttoa, vaikka ulos voi kattaa vielä monta päivällistä! Suomessa kesän vietto on aloitettava huhtikuusta ja lopetettava aikaisintaan lokakuussa. Muutenhan se kestäisi raastavan vähän aikaa.

Taivuin ostamaan kakaroille pieneksi menneiden sukkien tilalle uusia, mutta toppahaalareihin en koske. Pohditaan niitä sitten, kun siihen on jotain syytä. 

38 kommenttia:

  1. olen myös törmännyt vastaavaan. Ja joutuu jotenkin hävetä kun itse elää vielä kesää, kun valtaosa ihmisistä päätti yhtäkkiä ettei esim. sortseja voi käyttää ja sillälailla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tunnistan tämän trendin: teepaidasta vaihdetaan heti toppatakkiin, ballerinoista kuomiin. Suomalaiset ei tajua mistään mitään. :)

      Poista
  2. Olen oppinut vasta kolmannen lapsen kanssa, että kun sataa, turha etsiä enää sadetakkeja. Kun ensilumi tulee, talvivaatteista on jäljellä enää jämät. Ja sitä rataa. Kauan siinä meni, mutta nyt on jo toppavaatteetkin (!!) hommattuna koko laumalle. Alesta, nääs. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en luovta vaan aion uida vastavirtaan ja käydä vaatimassa toppavermeitä kun on sen aika. ;) Mä olen niin monta kertaa ostanut etukäteen väärää kokoa kun kersat ovat spurttikasvajia (yhdessä koossa jäkitetään vuosi ja sitten otetaan 10 senttiä per kesä).

      Poista
  3. Ymmärrän ketutuksen asiakkaan näkökulmasta. Mutkun ei se ole aina kauppiaasta kiinni. Usein nimittäin valmistajilla on se meininki, että tietyt kamat tulee tiettyyn aikaan - tai sitten niitä ei saa ollenkaan. Jos olisi palautusoikeus tuotteille, joille ei ole heti menekkiä, olisin hiton iloinen :D Se olis siistinpää kuin roikottaa aletangossa roinaa 70 pinnan alessa. Nimimerkki tänne Reyjkavikiin ei sitten koskaan tullut sitä kesämekkokeliä. Damn it!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä helvetti valmistajia riivaa? Pitäiskö kauppiaiden ryhtyä sesonkikapinaan? :D Joo ymmärrän kyllä, että harhaostokset ottaa kauppiasta paljon enemmän päähän kuin tavallista haalariasiakasta.

      Poista
    2. Niinpä. Hanurista tilata joulukamat toukokuussa. Kun eihän sitä voi tietää, onko kauppa joulukuussa enää edes auki :D

      Ai niin. Ja osa valmistajista vaatii kaupoilta jopa 50 % etumaksua ennakkotilauksen yhteydessä. Morjes joo, tohon en kyllä lähde.

      Poista
  4. Mä hommaan urheiluvermeitä jotenkin aina ihan väärään aikaan. Kesäkuussa tarvitsin uudet jumppakengät ja muutakin jumppavarustusta paidasta lähtien, gore-tex-lenkkarit keväällä jne. Kai sitä pitäisi jo tällä iällä uskoa, että ainoastaan syksyllä varustaudutaan sisäliikuntakauteen ja vesisateessa ei tarvitse koiran kanssa lenkkeillä myöskään kuin syksyllä.

    Itse asiassa, nyt tuli mieleen, että ei vissiin tarvitse haaveilla ensi talvena mistään aurinkolomasta. Eihän mulla ole sopivia bikineitä ja niitähän ei takuuvarmasti löydy tammikuussa mistään.

    Mut kyllä mua ärsyttää yleinen muotilinjauskin useasti. Jos on päätetty, että nyt käytetään lantiomallisia farkkuja, niin muutahan ei tarjoilla. Tosi kiva tällä vartalonmallilla. Tai no, millä tahansa muullakin, kyllä. Ei se persvako kellään kaunis ole. Keväällä sain niin suuret naurut vaaterekeillä, että säästyipä rahat kun piti kesä vetää vanhoilla kuteilla. Ei vaan oikein ruusukuvioiset leggingsit tuntuneet omimmalta valinnalta. Yhdistettyinä johonkin kirkkaanvärisiin kenkiin. Jösses.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alusvaatekaupoista saa kyllä uikkareita talvellakin. Valikoima saattaa olla aika pieni, mutta kyllä niitä saa.

      Poista
    2. Perseeni ei tule ikinä mahtumaan matalavyötäröisiin farkkuihin. Fakta. Tämä saakelin trendi on sitäpaitsi kestänyt jo aivan liian pitkään.

      Poista
    3. Mulla taas ei maha mahdu nornaalikorkuisiin farkkuihin ja olen ollut ikionnellinen että on keksitty matalavyötäröiset farkut ;) Kauhulla odotan muodin ohimeno !

      Poista
  5. Onneksi on huuto.net ja kirpparit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Aina siellä on joku mamma myöhäinen kauppaamassa juuri sopivaa haalaria. :)

      Poista
  6. Vinkki: tennareitten kärjet saa valkoiseksi taikasienellä :)

    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitto, saat sen kuulostamaan siltä kuin tennarien kärkien pitäisi olla valkoiset. Kerron yhden jutun: meidän kämpän ikkunat on pesty viimeksi vuonna 2007. No joke. Tennarien kärjet on pientä. :)

      Poista
    2. :D
      Tälle repesin aika pahasti... Katja, sä oot huippu! :D

      -Niina

      Poista
    3. No hei, "no joke" suomalaisittain vai "no joke" englantilaisittain. ;) Hahah!

      Poista
    4. Ai kauhee, ku helpotti!! Meidänkin ikkunoista osa on pesty noihin aikoihin! Tosin muutama tuli pestyä pari vuotta sitten, niistä sentään vielä näkee läpi...

      Poista
  7. Jep, hyvä kun edellisen talven jäljiltä saatu niitä toppavaatteita vielä pestyä jemmaan... Toisaalta alet houkuttaa kyllä sen verran, että yleensä tulee kalliit toppavaatteet ostettua puoleen hintaan, eli jo edellisen talven lopussa. Mutta sittenhän ei valitettavasti ole muodin huipulla ;-o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mulla on just muovipussit pakattu täyteen edellisen tuotantokauden kamaa. :) Muodin huipulle kersa ehtii sitten ihan omalla rahalla. ;)

      Poista
  8. Juuh, kolmannen lapsen kohdalla mäkin olen valmis tulevaan talveen. Kevätreimussa ostan koko hela jengille toppavaatteet, pipot ja hanskat seuraavaksi talveksi. Mutta joo, terassikalusteiden kanssa mäkin olin myöhässä. Ja meilläkin vielä pestään parhaillaan viime talven tumppuja ja pipoja. Ristus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama. Just kutistin yhden pipon käyttökelvottomaksi. Villapesua en vaan ikinä opi.

      Poista
    2. Ihana kuulla etten ole ihan vihoviimeinen kun pesää vielä viime talven vaatteita, sain just toissapäivänä pestyä pojan untuvatakin ;)

      Poista
  9. Yleensä noin juu, mutta tänä syksynä olen hämmästynyt kun yhdessä isossa kaupassa oli välikausi- ja toppahaalarit sekä vielä sadevaatteetkin (niistä kyllä vain osa) isossa alessa, JUURI NYT kun niitä ostellaankin. Noh, asiakkaan ilo oli tietenkin suuri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas! Pitäisikö ihan kaupan nimi julkaista kun noin hyvää palvelua saa! ;)

      Poista
  10. Minä niin liityn tähän sesonkikapinaan! Ymmärrän tavallaan (oikeesti en ollenkaan) kaimani näkövinkkelin, mutta miten ihmeessä systeemi on mennyt niin vinoon, että tavarat tuupataan valmistajilta kauppoihin ihan liian aikaisin sesonkiin nähden. Kärsijänä on kuitenkin se loppukäyttäjä, jota varten tavarat taitaa olla alunperin valmistettu...

    Satu T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Mä en oikeesti ymmärrä ketä tää etukeno hyödyttää? Mä myönnän kyllä olevani jälkijunassa matkustaja monessa muussakin asiassa, mutta tämä nyt erityisesti ottaa päähän kun alstenvaatteita en viitti etukäteen ostaa ennakoimattomien kasvupyrähdysten takia...

      Poista
    2. Vaikea tosiaan nähdä, kuka tästä etukenosta hyötyy...

      Meidän ipana on vielä niin pieni, että en aidosti hahmota edes sitä, minkä kokoisia vaatteita se käyttää nyt, saati muutaman kuukauden kuluttua... Onneksi jonkun aikaa pelastaa vielä äitiyspakkauksen vaatevaranto :-)

      Satu T

      Poista
  11. Mä luin otsikon "sesonkiapina" :)

    VastaaPoista
  12. Mä ehdin käydä niin sikaharvoin kaupassa, että multa jää aina kaikki alennukset käyttämättä. Onneks on huutis!

    Tarvitaanko termoleggareita puistossa? :)

    VastaaPoista
  13. Mä yritin kerran helmikuussa ostaa lapselle toppahousuja kun edelliset oli mennyt riekaleiksi leikeissä ja kauppa oli täynnä välikausihousuja.. Kyllä pisti harmittamaan. Varsinkin kun vl-housuthan on kätevät helmikuun pahimpien pakkasten aikaan (-20). Toinen mikä ärsyttää on sesongin jälkeiset alennusmyynnit. Tuntuu typerältä maksaa ulkovaatteista täysi hinta, joka on monta kymppiä, kun tietää että samat kamat on parin kuukaiden päästä alessa mutta ei välttämättä uskalla odottaa sinne asti. Tulee vähän liikaa maksaneen olo: olisivat AINA edullisia!

    VastaaPoista
  14. Olen valittanut tästä samasta asiasta jo ainakin 15 vuotta eli niin kauan kun olen lapsille vaatteita ostanut... (pätee tietysti muihinkin kun lasten kamoihin). Ja rutisen yhä edelleen, koska musta on täysin järjetöntä tarjota tavara liian aikaisin kuluttajalle.

    Raivostuttaa, kun talvikengät ja -vaatteet lapsille pitäis ostaa elokuussa...? jotta saa haluamaansa kokoa jne. Jos esim talvikengät pitäis mennä kevääseen saakka niin en halua ostaa niitä 2-3 kk etuajassa. Lasten kasvu on niin tempoilevaa, ettei koskaan voi tietää onko pyrähdys tältä kesältä jo ohi vai tuleeko kengän kokoon suuri muutos ennen kautta.

    Ja aikuisten vaatteiden puolella ihan sama homma. Kävelykengät pitäis ostaa heinä/elokuussa, jotta niitä voi käyttää syys-lokakuussa. Meillä käytetään kyllä elo-syyskuu vielä sandaaleja ja tennareita jos vaan säät sallii... Niitä vaatteita, joita tarvitsisi ko. kautena ei koskaan saa juuri silloin kun tarvitsee tai sitten ne on jotain laarinpohjia jotka ei muuten miellytä tai koko on väärä. Joskus tietysti käy tuuri ja saa sesongin vaatteita alennusmyynnistä pilkkahintaan ja sopivia.

    VastaaPoista
  15. Eli välikausi ei siis olekaan kevät ja syksy, vaan pelkästään kevät? Eli mikä kausi on siis syksy? Noin niinkuin vaatevalmistajien mielestä?

    VastaaPoista
  16. Löysin blogisi ihan sattumalta (jotain täysin muuta asiaa googlatessani), ja menin heti lukemaan vanhimmat postaukset - love it! :)

    Omat kaksoseni Ovat reilun puoli vuotta juuri, ja äiti olis ihan valmista kamaa takaisin töihin. Ei vaan, kyllä meillä nautiskellaankin lapsista, välillä vaan on rankkaa...

    On siis ihanaa lukea jonkun toisen rehellistä tekstiä äitiyden ei aina niin ihanista puolista. Helpottaa omaakin päätä, ja töihinkin pääsee taas sitten joskus lepäämään ;)

    Mervi

    VastaaPoista
  17. Lapten lippalakit unohtuivat junaan kaksi viikkoa sitten ja kiersin 5 lastenvaateliikettä ennen kuin läysin yhden, jossa oli vielä muutama lippis - kaikkialla muualla kun oli niitä villapipoja. Kevättalvella kärsin taas siitä, että keskimmäinen kersa oli vetänyt kasvupyrähdyksen ja talvihaalari oli auttamatta liian pieni. Ulkona oli -17 astetta pakkasta, mutta kaupoissa oli vain ohuita kevätpukuja. Vasta pitkä nettietsintä tuotti tulosta!
    Krista

    VastaaPoista
  18. Mutta mikä juttu tää sit on, että välikausihaalareita myydään keväällä, mutta kun viime keväänä etsin pojalle välikausilenkkareita (eli gorea ja hieman kesälenkkaria korkeampaa nilkkaa) niin sain kuulla että nämä kuuluvat syksyn valikoimiin, keväällä myytiin vaan kevyitä ja gorettomia kesälenkkareita...

    VastaaPoista
  19. Mut eiks tää koske vähän kaikkia tuotteita? Joulutavarat tulee varmaan kohta joka kauppaan, vaikka jouluun on vielä monta kuukautta ? Ei siinä mitään, onhan joulu kiva, mutten välttämättä haluaisi alkaa odottaa joulua jo nyt ? Sama homma pääsiäis ja vapputuotteet, kk-ennen kauppaan tulee kaikki. En ole minäkään sellainen että ostaisin asioita monta kk- tai viikkoa etukäteen (eli olen aina kans vähän myöhässä ilmeisesti). Välillä vaan rasittaa...

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...