12.9.2013

Rakennusprojekti vs. asukkaat

Törmäsin toissa-aamuna päiväkodin pihalla itkuiseen kanssamutsiin. Hän kertoi, että heidän asuntoonsa oli kuulunut porausta läpi yön. Vasta kuudelta aamulla oli tullut hiljaista. Viisihenkinen perhe - kesällä syntynyt vauva mukaanlukien - ei ollut nukkunut minuuttiakaan.

Voitte kuvitella. Kriisi oli täydellinen. Olisin itse varmaankin joutunut jonkin sortin psykoosiin.

KUVA: Flickr / Lucas Cobb

Tapiola on tällä hetkellä valtava työmaa. Tulee metroa, parkkihalleja ja kauppakeskus. Meilläkin ikkunat helisevät säännöllisin väliajoin, mutta pahimmat tärskyt tulevat aina ennen kymmentä. Mitä helvetin hommia siis täytyy tehdä yötä myöten? Asukkaat ovat jo muutenkin melussa kovilla.

Pyysin selvitystä Espoon teknisen toimen johtajalta, Länsimetron toimitusjohtajalta ja Tapiolan alueen rakennusprojektin johtajalta.

Noh. Kukaan ei tiedä, mistä melu on tullut. Kaikki vakuuttavat, että syyllinen ei ole heidän työmaansa.

Nähdäkseni tässä on kolme vaihtoehtoa.

1) Rakennusprojektien alihankintaketjut ovat niin pitkiä, että työnjohdolla ei ole enää aavistustakaan mitä tehdään, kenen toimesta ja missä. Samasta syystä sääntöjen noudattaminen on vähän jäänyt. Jos urakka kusee, alihankkijan on fiksumpaa porata läpi yön. Vastuu ei ole kenenkään.

2) Sattumalta samalla alueella on meneillään joku yksityinen rakennusprojekti, josta kaupunki ei tiedä mitään. Tämä vaihtoehto herättää kysymyksen, mikä viranomainen valvoo yksityisten projektien sääntöjen noudattamista. Kenelle voi valittaa, jos sääntöjä ei noudateta? Hätäkeskukseen?

3) Joku valehtelee. Tätä en millään haluaisi uskoa.

Eilen poraus oli loppunut kymmeneltä. Tänään sitä ei ole kuulunut enää ollenkaan. Onko joku sana kuitenkin mennyt perille?

Mitä veikkaatte? Entä oletteko kokeneet rakennusprojektien mielivaltaa?

38 kommenttia:

  1. Joku valehteli. :D Vuosi sitten meinasin myöhästyä tentistä, kun rekka tukki pienen kadun. Se purki tavaraa tyynesti kestellä katua, niin ettei ohi mahtunut - ja peruuttaminen ei ollut vaihtoehto kun takana oli lähemmäs kymmenen autoa. Sitä kesti 20 minuuttia. Kuski vain kohautti olkapäitään valitukselle, "Ei tässä kestä kauaa, kyllä te kestätte" ja nauroi päälle. Ja kyseessä oli tosiaan kapea pieni yksisuuntainen katu. Tuli vaan mieleen että jos olisi jollekin tullut hätä ja olisi ambulanssi tullut, niin siinä olisi ollut seliteltävää...

    Mutta minä sitten soitin kyseiseen firmaan kun autossa oli komiat logot kyljessä (olin vähän ärsyyntynyt kun koko tentti meni perseelleen kun meinasin myöhästyä ja menettää tenttioikeuden). He kiittivät soitosta ja puolen tunnin kuluttua soitti pomo. "Niin otitko sinä rekisteriä ylös kun meidän tietojen mukaan meidän autoa ei siellä pitäisi olla..." :D

    Että mikä tahansa on mahdollista, jos edes yritykset eivät tiedä missä heidän autonsa ovat. Oli hyvää PR:ää kyseiselle firmalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi "meidän tietojen mukaan" ei varsinaisesti viittaa akateemiseen tutkimukseen...!

      Poista
  2. Erinäisiä vuosia sitten sattui niin että duunissa oli alakerran toimistossa meneillään remppa, himassa julkisivuremontti ja vielä öisin kotikatua piikattiin. Remppamelussa siis tasaisina sykleinä. Sattumaahan se vaan oli että kaikki oli samaan aikaan mutta joo kieltämättä vähän häiritsi. Olin ihan varma että mulle jää joke hermovaurio enkä osaa enää nukkua kuin korva kiinni piikkaajassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kamala... Meillä oli viime eksänä a) kattoremppa, b) tieremppa ja c) vastapäisen taloyhtiön putkiremppa. Käytiin himassa pyykinpesulla ja sekin tuntui liian pitkältä.

      Poista
  3. Noh, itse kun olen rakennusalalla töissä, niin kyllä suomalainen rakentaminen on ihan yksi kieroutuneimmista aloista. Ihan ensimmäinen sääntö on, että vain raha merkitsee. Kukaan ei ns. välitä mistään - paitsi rahasta. Minkäänlaista moraalia tai etiikkaa ei ole. Ihmiset, nämä rehelliset suomalaiset, valehtelevat niin, etteivät he edes välitä vaikka muut tajuisivat heidän valehtelevan. Valehtelulla ei ole mitään merkitystä niin kauan kun sitä ei voi kukaan todistaa eikä esim. vie oikeuteen. Uhkailu ja kiristäminen on tavallista. On parempi pitää suunsa kiinni. Henkilökohtaista vastuuta ei ole kellään. Parempi olla sekaantumatta, ettei kukaan tuo hautakynttilää oven taakse varoitukseksi. Duunarista insinööriin kaikki ovat osa tätä samaa rahanahneiden valehtelelijoiden ja vastuunvälttäjien ketjua. Suomalainen rehellisyys on suuri vitsi, johon ihmeen moni kansalainen edelleen jaksaa uskoa. Se on helppo jostain espanjalaisesta sanoa että tuostahan näkee heti että se kusettaa, mutta niitä oman maan kusettajia ei vaan tunnisteta. Kai se on niin ettei nähdä metsää puilta kun liian läheltä katsotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samansuuntaista palautetta kuullut rakennusalasta aikaisemminkin. Nyt olisi siis markkinarako rehelliselle urakoitsijalle.

      Poista
    2. Rehellisen urakoitsijat on melkoisen hankalaa pärjätä alalla. Kukaan ei ole valmis maksamaan rehellisyydestä. Hinta on sekä joka ratkaisee ja halvalla ei saada muuta kuin huonosti tehtyä ja valehtelua. Silti niitä suhteellisen rehellisiäkin löytyy mut silloin ei työllä meinaa tienata edes omaa palkkaansa.

      Poista
    3. Ja harmaa talous rehottaa, esimerkki: isäni ystävän poika muutti eräästä välimerenmaasta Suomeen töihin rakennusalalle. Hänet rekryttiin yhdessä viiden muun saman kylän pojan kanssa. Työmaa on Helsingin kaupungin, mutta pojat ovat hommissa alihankkijan alihankkijalla. Ovat olleet maassa 4 kk, palkkaa eivät ole saaneet kertaakaan lukuunottamatta silloin tällöin käteen annettavia joitakin kymppejä ruokarahaa, syynä se, "ettei heillä ole suomalaista pankkitiliä". Kämpässä (työnantajan hankkimassa) asui aluksi nämä viisi kundia, nyt heitä on kahdeksan (kolmiossa). Työpäivät lyhimmillään 12h, 6pv/vko.

      Mitä me voidaan tehdä? Siis ilman, että joku tuo sen hautakynttilän muistutukseksi oven taakse? Pakkohan tällainen riisto on jottenkin saatava loppumaan!

      Poista
  4. No, meidän makuuhuoneen ikkunan alla puhallettiin lehtiä yksi keväinen yö. Yhden aikaan. Meteli oli sellainen, että uuteenkin taloon sisälle kuulosti siltä, kuin niitä lehtiä olis puhallettu meidän olkkarissa, ja koko komeus kuorrutettiin sillä, että traktorin kauhaa paukutettiin välillä kuorma-auton lavan reunaa vasten. Kukaan ei nukkunut. Soitin huoltoyhtiön päivystäjälle, ja sieltä ohje oli, että "kyllä meillä yötyölupa tähän on, tuota, voin mä niille yrittää soittaa mutta jos en saa kiinni niin soittakaa poliisille, ne käyvät sitten vaimentamassa". Siis firmasta käsketään soittaa poliisille, jotta poliisi käy lopettamassa saman firman hommat? Ei tullut päivystäjälle itse mieleen lähteä asialle, jos ei kerran sängynpohjalta käsin homma hoidu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeesus. Siis miksi vitussa lehtiä pitäisi millään perusteella puhaltaa yhdeltä yöllä...?

      Poista
    2. Siis mä en oo ikinä ymmärtänyt miksi niitä lehtiä pitää puhaltaa? Ne kapistukset on ihan vihon viimeisiä turhakkeita ! Lehtiä varten on harava, haloo ! Joku vois kertoa sen noille kaikkien huoltoyhtiöiden idiooteille !

      Poista
  5. Kannattaa kysyä Espoon ympäristökeskuksesta. Siellä tiedetään luvalliset meluajat, ja sen perusteella voidaan myös metsästää luvattomat. Eli osoite, melun laatu ja kellonaika ylös ja soittamaan. Lupaa tosi harvoin saa välille klo 22-07, joten melkein tuo kuulostaa joltain saman talon yksityisrempalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, hyvä tietää! Se ei ollut saman talon remppa, kyseessä on rivitalo ja asia olisi selvinnyt kyllä seuraavana päviänä.

      Poista
  6. Alihankintaketjut eivät kyllä niin pitkiä ole, etteikö niitäkin työnjohto ehtisi valvomaan. Sen sijaan suurin ongelma rakentamisessa on aivan ääliömäisen tiukat aikataulut (=ahneus?). Fysiikan lait väännetään uusiksi näiden aikataulujen edessä, esimerkiksi kuivumisajat betonille ovat suurinpiirtein suosituksia joillekin tilaajille. Ja työnjohto kyllä kertoo, että työmaalla olisi suotavaa vaikka sitten viikonloppuna saattaa loppuun urakkaa. Hommahan lähtee menemään vinoon jo alkumetreiltä, kun nopeasti ja vauhdilla tehdään rakenteita ja pohjia. Seuraukset kertaantuvat useassa työvaiheessa ja huonoille pohjille on vaan hitaampaa tehdä esimerkiksi lattiaa. Varsinkin kun se aikataulu meni jo viikkoja sitten. Alihankkijalla on oltava myös kieli keskellä suuta yrittäessään resurssoida työmaita. Jos oletat työmaan etenevän aikataulujen puitteissa ja lopulta oma työvaihe pääsee alkamaan vasta 4 viikkoa suunnittellusta ja sille ajankohdalle onkin otettu jo toinen työmaa, olisi pystyttävä kloonaamaan työntekijöitä, jotta hommasta selviää. Koulutetun työvoiman puutteesta en jaksa edes aloittaa. Jos aikataulut laadittaisiin realistisiksi, työnjohto olisi asiallista ja asiansaosaavaa, meillä ei ehkä olisi laadultaan surkeaa rakentamista ja esimerkiksi kosteus- ja sisäilmaongelmia uusissa rakennuksissa. Sitä Roomaa ei todellakaan tarvitse rakentaa päivässä. Nykyään meininki on se, että on ainakin yritettävä. Tai ainakin tilaaja saa pyytää, että se on pystyssä päivässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ahneus varmasti on yksi motivaattori. Mitä nopeammin kämpät tuottavat rahaa sen parempi. Toisaalta kaupungilla voi olla joku tilanne että iik budjetissa olevat rahat pitää käyttää tänä vuonna. Muistelen, että toi betonin kuivumisjaasta piittaamattomuus olis jonkun uudisrakennuksen ajanut vaikeuksiin ihan lopputarkastuksessa...

      Poista
  7. Itse mietiskelin meluasioita viime yönä noin kello 24, kun edessämme kadulla porattiin, rouhittiin, tehtiin jotain muuta mistä lähti sellainen meteli että ikkunat kiinnikään oli turha nukkua – meteli tunki läpi aina sänkyyn asti. Ja minä en ole mikään herkkäuninen. Mietin vain, että kun meteli oli tuollainen täällä ylimmässä kerroksessa, niin miten esim. kolmosen asukkaat sitten nukkuivat? Korvatulppien läpi meteli tunki myös, mutta ei enää niin kovaa etteikö olisi saanut nukuttua. Ja onneksi ne lähtivät yön aikana pois niin että aamulla heräsi kellonsoittoon... Mutta kyllä mä ihmettelen, millä oikeutuksella noita hommia saa tehdä puoliltaöin? Ymmärrän kyllä, että vilkkaasti liikennöidyllä kadulla ihan keskellä päivää ei tuollaista voi suorittaa, mutta ehkä aiemmin illalla olisi jo kuitenkin voitu saada homma tehtyä ettei puoliltaöin tarvitse. Tämän päivän duunit sitten meneekin väsymyssumussa. Naapurissa asuvien lapsiperheiden tämän perjantain väsymyskiukuttelua en kadehdi.
    Ja verrokiksi sanottakoon, että esim. viereisellä Hietsun rannalla kesällä keikkailleen Rammsteinin pyropamauksetkin olivat pientä tähän verrattuna, ja loppuivat säädylliseen aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Ehkä sen yötyöluvan saa helpommin kuin tien tukkimisluvan? Kaupungin pitäis selvästi skarpata tässä. Vähintäänkin tiedottamisessa - voisi edes yrittää pakoon möykkää.

      Poista
  8. Kyllä tuo jonkun yksityisen (taloyhtiön ?) puuhailulta kuulostaa. En halua vähätellä rakennustöiden aiheuttamia meluhaittoja, mutta kyllä välillä urakkavaatimuksissakin vaaditaan pelkkien yötöiden tekemistä; esim. moottoriteiden, vilkasliikenteisten katujen tai junaratojen liikennettä ei saa katkaista/rajoittaa kuin normaalien liikennetaukojen tai tiealueilla hiljaisimpien hetkien ajaksi, mikä usein tarkoittaa yötöitä. Eikä kaikki infrarakentajatkaan ole kovin innoissaan noista yötöistä, vaikka siitä paremman korvauksen saisikin. Talonrakennusprojektit ovat sitten asia erikseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä selviääkö ikinä. Mä ymmärrän että moottoriteitä ja junaratoja täytyy tehdä yöllä, mutta toisaalta aika harva asuu ihan niiden vieressä. Vilkas liikenne vaatii sitten liikenteen ohjausta kulkemaan muuta kautta -> vaivalloista -> kallista.

      Poista
  9. Minä sain hepulit tässä taannoin, kun meidän omakotialueella tehdään tietöitä. Meidän kadunpätkältä pääsee pois reittiä A ja B. Useana aamuna sekä A että B ovat olleet tukossa samaan aikaan. Siinäpä sitten kierrät tiesululta toiselle ja ihmettelet, että miten helvatassa täältä on tarkoitus päästä pois. No, onneksi on pyörätie, jota pitkin sitten on ajeltava - ja voin sanoa, että ne pyöräilijät ja koirankusettajat EI tykkää.

    Kun valitin asiasta, niin kukaan ei vaivautunut vastaamaan.

    Sitä vaan olen miettinyt, että mitäpä jos meidän kadun asukkaista joku saisi sairaskohtauksen ja ambulanssin pitäisi arpoa ajoreittiä tiesululta toiselle. Kallisarvoisia minuutteja menisi hukkaan ja kukahan mahtaisi olla vastuussa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu, että suunnittelu on aivan olematonta. Puuttuukohan tässä kohta lainsäädäntö vai eikö sitä vain noudateta?

      Poista
  10. Tekivät vesiputkiremonttia ikkunan alla kadulla toista kuukautta. Raskailla ajoneuvoilla ajelu, poraus ja kolina alkoi aamuisin noin 5:30 ja loppui monena päivänä noin 23:30. Pahaksi onneksi sattui vielä tuo remonttikuukausi olemaan suurimmalti osalti +35 asteen lämpötilaa, jolloin ei muutenkaan voisi nukkua. Lisäksi taitavat työmiehet saada täällä lakisääteisen hellevapaan keskipäivän, joten jotta remontti valmistuisi, oli pakko tehdä aamulla ja illalla. Ymmärrettävää, ei siinä helteessä kukaan täysijärkinen kuoppaa kaivaisikaan. Silti kiristi kyllä hermoja, kun joka aamu heräsi tietyömeteliin. Niin ja siis tätä tehtiin myös lauantaisin. Sunnuntaina olivat hiljaa.

    -Annu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, otan osaa. Meille kuului viime kesänä kattoremppa, tieremppa ja vastapäisen taloyhtiön putkiremppa. Käytiin himassa pyykinpesulla ja sekin tuntui liian kidutukselta.

      Poista
  11. Meillä on kokemuksia kohdasta 3. Asumme Tapiolassa metrotyömään välittömässä läheisyydessä ja yöunet menivät vuodeksi. Viranomaiset (ely-keskus ja ympäristökeskus) olivat kyllä laatineet työmaalle ohjeet mm. desibelirajoista, niitä vain ei noudatettu. Yhteydenottoihimme suhtauduttiin kyllä asiallisesti, melua ei vain saatu vähenemään. Tuli tunne, että aina melumittauksia tehtäessä työmaalla pidettiin huoli etteivä desibelirajat täyty. Kiltit ja fiksut viranomaiset eivät millään voineet uskoa, että kannattaisi tehdä mittauksia salaa. Vihdoinkin melua aiheuttaneet tuulettimet saatiin äänieristettyä ja ajastettua niin, että yöllä pystyi nukkumaan pääsääntöisesti. Viikottain työmaa edelleenkin häiritsee yöunia. Esim aamulla klo 5 alkaa joku meluisa työ joka on aivan pakko tehdä klo. 5. Pölyhaitta on olemassa, pientä hiekkapölyä on ilmassa reilunoloisesti, toivottavasto ei tule terveyshaittoja. Länsimetro, Uudenmaan Ely-keskus sekä Espoon ympäristökeskus olivat mielestäni asiallisia ja yrittivät saada meluhaitat kuriin. Toivottavasti Tapiolan uutta keskustaa rakennettaessa paikalla jo asuvat voivat nukkua yönsä, hieman kyllä pelottaa mitä on tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hyvän tähden. Hyvä että jaksoit olla aktiivinen - monihan ajattelee niin, että kyllä varmaan joku valittaa. ja sitten kukaan ei pukahdakaan. Ihmiset on varmaan myös tottuneet meluun eli sietävät tosi hyvin tällaista "ohimenevää" sikailua. Mä olen vaan itse niin tarkka yöunistani, ettätartun heti tällaisiin vääryyksiin.

      Poista
  12. Siis oliko niille toisille kuulunut porausta naapurista vai metrotyömaalta? Metroahan vissiin tehdään kellon ympäri, mutta ei täällä käsittääkseni muut öisin melua (paitsi ne idarit kumin vinguttajat Barona-arenan parkkiksella). Me asutaan tässä Tapiolan alueella yhden metrotyömaan kupeessa ja tosiaan joka ilta pikkusta vajaa kymppi tulee iso jysäys. Ollaan kanssa ihmetelty, miksi se tietty räjäytys tehdään aina juuri siihen aikaan. Tosin ei se kauheasti meitä haittaa kun aikuiset vielä valvoo ja lapsi on sikeässä koomassa siihen aikaan :D Tosin astiat ja lamppujen kristallit välillä helisee aika "jännästi".
    Kyllä tämä Tapiola tosiaan on työmaa, mutta niin näyttäisi olevan myös esim. Ompun ympäristö! Monesti siellä käydessä säälittää lähialueen asukkaat, kun sielläkin kilpaa kaivetaan tunnelia ja rakennetaan torneja. Onko tämä Espoo koskaan valmis ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei naapurista, vaan jostain ulkoa. Siinä tehdään myös katutöitä ihan vieressä, joten voi olla sekin - katsotaan selviääkö vai ei. Joo se 21:45 jysäys kuuluu meillekin. :) Välillä vaan koko talo tutisee. Ei tämä varmaan ikinä valmis ole, mutta jos nyt parin vuoden päästä saatais hetkeksi rauha!

      Poista
  13. Meillä rakennettiin viime kesänä kadun toisella puolella väliaikaista bunkkerikoulua. Työt aloitettiin poikkeuksetta klo 5-6 aamulla, mikä oli äärettömän kiva ylläri 1-vuotiaan huonosti nukkuvan lapsen vanhemmille. Onnekseni lähisukulaiseni istui aiemmin rakennuslautakunnassa (?), ja soitin hälle ensisijaisesti kysyäkseni saako todella näin aikaisin pitää niin järkyttävää meteliä. Onneksi tämä lähisukulainen on asioihin välittömästi puuttuvaa sorttia ja soitti äkäisenä jollekin vanhalle tutulleen tuonne lautakuntaan, missä ei tosiaan tässäkään tapauksessa tiedetty mitään. Sanottiin, että varmaan joltain toiselta työmaalta kuuluu... Seuraavan kerran, kun soitin samasta asiasta, ja viesti lähti uudestaan rakennuslautakuntaan, sieltä vakuutettiin että on soitettu työmaalle, josta on sanottu että ei siellä tehdä aikaisin töitä. Vasta kolmannella kerralla meni viesti perille. Kun siis tosiaan mitään yölupaa ei ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Argh. Tosi kiva jos näihin täytyy aina olla tuttuja virkamiehiä tai luottamushenkilöitä. :(

      Poista
  14. Voi herranjestas ei kai OIKEASTI kenelläkään voi olla lupaa tehdä rakennustöitä klo 22-07 välisenä aikana?? Tai ilmeisesti (http://www.hel.fi/hki/ymk/fi/Yritykset,+toiminnanharjoittajat/Ymp_rist_nsuojelu-+m__r_ykset/Tilap_isen+melun+ja+t_rin_n+torjunta) voi olla, mutta ihmettelen, että tällainen pykälä on olemassa rakennustöiden osalta.

    Nykyisessä kotikaupungissa New York Cityssä on äänimaailma hurjan paljon kovempi kuin Helsingissä tai Espoossa; on hälytysajoneuvoja, metron kolinaa ja rakentamista jokaisessa korttelissa. Täällä jokaisella rakennustyömaalla pitää olla esillä esim. aitaan tai vitriiniin työmaan viereen kiinnitettyinä kaikki rakennusluvat, mukaanlukien mihin aikaan mitäkin työtä saa tehdä. Paikallinen rakennusvalvontavirasto taitaa olla tiukkana lupien noudattamisesta - ainakin niillä on siihen paremmat resurssit kuin Suomessa poliisilla, jonka velvollisuuksiiin valvonta käsitykseni mukaan kuuluu. Kun on paljon ihmisiä, on pakko ottaa toiset paremmin huomioon: työmailla pitää olla myös näkyvästi esillä puhelinnumero, johon ilmoittaa valituksestaan.

    -Niina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä pointti. Jos oikeassa metropolissa jokainen urakoitsija toimisi miten tykkää, ei kaupungissa voisi asua. Toi puhelinnumero on hyvä!

      Poista
  15. Tarkennus vielä: kyseinen kiviporatyö tehtiin maan alla, joten korvatulpilla ei todellakaan tehnyt mitään. Kiviporassa on vielä se lystikäs puoli, että kun se kiihtyy täyteen vauhtiinsa, alkaa se ujeltaa...erittäin hermojarepivää. Jos ääni olisikin yöllä tullut ulkoa, olisin kyllä kipittänyt katsomaan, kuka #%^* poraa yöaikaan.
    Yöllä tehty kiviporatyö on niin kallista duunia, että en usko mihinkään yksityiseen urakkaan.
    T. Se yön itkuisten lasten kanssa valvonut mutsi

    VastaaPoista
  16. Asun keskellä rakennustyömaata. Kotitalomme takapihalle on noussut viime kesän aikana 11 kerrostaloa!!! Kun viralliset tarkastajat lähtevit kotiin iltapäivästä, alkoi virolaisten marssi työmaalle ja siellä paukuttiin ja porattiin pitkälle yöhön. Eikä kukaan valvonut niitä toimia. Mietinkin aina, että mitenköhän mahtaa olla, onko ihan laillisesti palkattua väkeä, vai meneekö pimeällä maksulla. Oli miten oli. Rasittavaa oli.

    VastaaPoista
  17. Vähän aiheen sivusta, mutta nyt kun tuli puheeksi… Mua on viime aikoina hämmästyttänyt rakennusliikkeiden mielivalta (ainakin täällä Espoossa). Meidän tontin vieressä on yit:n omistama tontti, johon he hakivat keväällä rakennuslupaa. Yritimme keskustella heidän kanssaan kadulla jo olevien asukkaiden kannalta todella huonosta rakennusten asettelusta. Projektin arkkitehti oli jo valmis tekemään muutoksia, mutta yit:ltä kiellettiin, urakat oli kuulemma jo kilpailutettu. Laitoimme tästä mielipiteemme naapurien kuulemiseen ja otimme yhteyttä rakennuslautakuntaan. Lautakunta ei hyväksynyt suunnitelmaa ja kaupungilta meille sanottiin, että uusien suunnitelmien myötä tulee myös uudet naapurien kuulemiset. Nyt kun rupesimme asian perään kyselemään ja yritimme yit:n kanssa keskustella kompromissin löytymiseksi saimme tietää, että he jatkavat samoilla suunnitelmilla ja koska muutoksia ei tehty, ei tule myöskään uusia naapurin kuulemisia. Siellä oltiin lähinnä närkästyneitä, että olimme puuttuneet heidän hienoihin suunnitelmiinsa soitelemalla kuntaan… Rakennuslautakunnan puheenjohtaja sanoo nyt, että vaikka suunnitelma ei ole lain hengen mukainen, on se lain mukainen ja se saattaa nyt toisessa käsittelyssä mennä läpi. Ja tämä olisi siis hivutettu yit:n toimesta täysin meidän ohi, jos emme olisi asian perään itse lähteneet kyselemään. Nyt sitten ihmetellään, että miten tämä seuraavassa lautakunnan kokouksessa oikein menee. Ja hämmentävää tässä kaikessa on vielä se, että yit:n projektipäällikkö lipsautti tienneensä, että suunnitelmasta tulee sanomista heti, kun näki sen… Me emme siis vastusta taloja sinänsä (vaikka työmaa takapihalla ahdistaakin, varsinkin näitä juttuja lukiessa), mutta toivoisimme, että meidät olemassa olevat asukkaat huomioitaisiin rakennusten asettelussa samalla tavalla kuin suunnitelma huomioi kaikkien tulevan yhtiön asukkaiden näkymät. Sainpahan avauduttua :)

    VastaaPoista
  18. Ei onneksi ihan niin hurjia tarinoita ole jakaa kuin monella täällä, lähinnä vain sellaista käsittämätöntä normaalijärjen puutetta on ollut havaittavissa. Ekan kerran kun asuin työmaan naapurissa, oli unohdettu kertoa ulkomaiselle työvoimalle yleisistä arkipyhistä, joten erään tällaisen aamuna sitten herättiin varsin aikaisin katuporan ääneen.

    Seuraavassa remontissa poistettiin kerrostalon koko ulkovuoraus _eristeineen_ talvea vasten. Poisto oli siis valmis n. marraskuun puolivälissä. Ja asukkaat joutuivat vielä erikseen todistelemaan ja riitelemään sekä remonttifirman että isännöitsijän kanssa siitä, että voiko ihminen asua vakituisesti jossain +13 lämpötilassa. Lopulta ei auttanut muu kuin koota yhteen mahdollisimman moni talon vuokra-asukas (kaikki asunnot olivat vuokralla) ja uhata yhteisesti, että joka ikinen meistä vaatii ihan törkeän kovaa vuokranalennusta remontin koko kestolta (joka oli lopulta puolisentoista vuotta), että isännöitsijä taipui oma-aloitteisesti tilannetta parantamaan mm. lisälämmityksellä.

    VastaaPoista
  19. juuri tällaista vaikuttamista kaipaan kunnallispolitiikkaan, ihmisten hädän kuuntelemista ja arkista!

    VastaaPoista
  20. Täällä Kivenlahdessa porataan nyt 14.02.2017 ja klo 23:59,ei tunnu olevan mitään järkeä tuossakaan hommassa.

    VastaaPoista
  21. Viime postauksesta kohta vuosi ja poraus ja räjäyttely kestänyt meidän kohdalla nyt 1vuoden ja alkaa pikku hiljaa Vtuttamaan.Tässä parast aikaa kuuntelen porausta,ihan uskomatonta toimintaa.Rusnauta ja lastausta tehdään yölläkin ja kuulostaa meille siltä kuin huonekaluja siirrettäisinn edestakaisin.Toinen käsi ei tiedä mitä toinen tekee,se on tuolla metrotyömaalla käytäntö.Olen valittanut Espoon kaupungille,eivät vaivautuneet edes vastaamaan...kertoo jotain ja kaupunki on pulassa taas fiksun metron tulon takia.Rahat menee ja itku tulee,lapset syö päiväkodeissa hirveetä moskaa ja vanhuksille ei ole vaippoja.

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...