24.9.2013

Palauttava papu-fajitas

Palkokasvimissioni etenee! Nyt kun linssit ja kik-herneet on saatu ystävälistalle, olen käynyt papuihin liittyvien ennakkoluulojeni kimppuun. Aloitin säilykepapuihin tutustumisen (siis niihin valmiiksi liotettuihin) valkopavuista, joista oli jo hyviä kokemuksia. (No joo, ehkä tällä instant-fat-blast jutulla oli myös vaikutusta valintaani.)


Koti-insinööri kävi sunnuntaina kirmaamassa puolimaratonin, joten päätin tehdä palautumissafkaksi valkopapu-fajitaksia. Valkoiset pavut, jotka kuulemma jeesaavat kolesteroli- ja verenpaineongelmaisiakin, ovat loistavaa urheilijaruokaa: hitaita hiilihydraatteja, kuituja ja proteiinia sekä kaliumia ja magnesiumia.

Halusin myös haastaa kasvisruokiin yleisesti liitetyn uskomuksen, että vegesafkalla vatsa ei tule täyteen. Parikymmenen kilsan pinkomisen jälkeen saattaa muutenkin olla jopa extranälkä.

Myth busted! Heitin paprikaa, sipulia, valkopapuja ja seesaminsiemeniä pannun kautta maissiletulle, päälle tomaattisalsaa, hapankermaa ja guacamolea. Lopputuloksena oli värikäs ja superterveellinen koko perheen safka, jonka annoshinta ei päätä huimaa. En keksi annoksestani mitään kritisoitavaa, tavanomaisen valkosipulilla liioittelun lisäksi.

Voimantuntoa uhkuessani päätin ottaa vastaan myös Docventuresin Riku Rantalan haasteen lihattomasta lokakuusta! Vaikka en keskivertosuomalaiseen verrattuna syö lihaa juuri lainkaan (suomalaisen lihankulutus huitelee keskimäärin vajaassa 80 kilossa per vuosi), haaste on vaikea. Ei siksi, että en itse siitä selviäisi, mutta perheen päivällisen sumpliminen onkin jo haastavampi juttu. Maukkaita kasvisreseptejä ei ole takaraivossani liikaa. Hyviä (ja helppoja!) reseptejä saa heittää kommenttilootaan!



Docventuresissa esitetään keskiviikkona Food Inc. Suosittelen kaikille ruoan alkuperästä kiinnostuneille.

50 kommenttia:

  1. Hei, kiitos papuvinkistä!

    Tässä yksi meidän suosikki, helppo suomalais-nepalilainen leipäjuustokastike:

    1 sipuli
    1 valkosipulinkynsi
    paljon juustokuminaa
    purkki yrtti-tomaattimurskaa
    70 g tomaattipyreetä
    2 dl (luomu ruoka)kermaa
    200-300 g juustoleipää/leipäjuustoa

    Kuullota sipulit öljyssä. Kun sipulit ovat lähes kuultavia, heitä pannulle useita rkl juustokuminaa (osta intialaisesta tai vietnamilaisesta tms. kaupasta, s-marketin juustokumina on vähän valjua ja pussi pieni). Varo ettei pala pohjaan. Lisää tomaattikastike ja -pyree, heitä sekaan kerma. Kiehauta hetki. Lisää kuutioitu juusto. Lisää vielä juustokuminaa tai maun mukaan suolaa / garam masalaa. Valmis! Tarjoile riisin kanssa.

    t. Mimi

    VastaaPoista
  2. Meidän yksivuotias on suuri kasvisten ystävä, ja välillä olen miettinyt, pitäisikö jätkästä tehdä täysvegetaristi, kun lihat tuppaavat jäämään lautaselle. Mun mielikuvitus ei kuitenkaan riitä loihtimaan kahta lämmintä kasvisruokaa päivässä, joten lihaa syödään edelleen ja siinä varmaan pysytäänkin. Vähintään kerran viikossa pyöräytän silti kasvispöperöt, ja tässä meidän perheen muuntelukykyinen hitti linsseistä (määrät ovat summittaisia, koska en juuri mittaile tätä ruokaa tehdessäni):

    pari desiä linssejä
    purkki tomaattimurskaa
    sipuli
    pari valkosipulinkynttä
    pari porkkanaa kuutioina
    paprika kuutioina
    juustokuminaa
    kanelia
    paprikajauhetta
    mustapippuria
    makeaa chilikastiketta
    kasvisliemikuutio tai suolaa
    muutama desi vettä

    Kuullota sipulit öljyssä. Pyörittele myös porkkanoita ja paprikoita hetki kattilassa. Lisää tomaattimurska, linssit, liemikuutio ja mausteet. Anna porista miedolla lämmöllä, kunnes linssit ja kasvikset ovat kypsiä.

    Heitän tähän muhennokseen niitä kasviksia, joita jääkaapissa sattuu olemaan: porkkanaa, perunaa, paprikaa, kesäkurpitsaa... Mausteetkin saattavat vaihdella. Olen myös huomannut, että esim. porkkanat kypsyvät muhennoksen seassa todella hitaasti, jos palaset ovat yhtään isompia, joten etenkin punaiset linssit heitän pataan vasta myöhemmin. Vihreitä linssejä saakin keitellä pidempään. Kokeilemalla oppii!

    Todella hyvä linssimuhennosresepti on Kauhaa ja rakkautta -blogissa: http://blogit.hs.fi/kauhaajarakkautta/2012/03/27/laita-pataan-bataatti-ja-linssit-ja-kookos/. Kannattaa testata!

    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset sekametelireseptit on just parhaita kun sinne saa tyhjennettyä koko jääkaapin! Ja oi toi bataattilinssijuttu kuulostaa mahtavalta!

      Poista
  3. Onko lokakuu myös kanamunaton? Kesäkurpitsapihvit tai kesäkurpitsa-halloumipihvit on hyviä (googlella löytyy reseptit), mutta sisältää kananmunaa. Toi tortilla näyttää tosi hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pihvejä voiskin taas paistaa pitkästä aikaa. En mä vegaaniksi oikein kykene, egut pysyy ruokavaliossa. Pitääkin muuten tehdä kyssäkaalipihvejä jos kyssiksiä jostain löytäis!

      Poista
  4. Tässä 2 meidän perheen suosikkisosekeittos:
    http://chocochili.net/2012/03/kikherne-tomaattikeitto/
    http://chocochili.net/2013/09/porkkana-kikhernekeitto/
    Muutenkin tuo blogi on mainio!
    Ja sosekeittohan on muutenkin mitä mainioin ekologinen ruoka, koska sinne voi heittää ne kohta nahistuvat kasvikset kaapista, linssejä ja kermaa/kookoskermaa ja yrttejä tai currytahnaa perään ja hyvää tulee ja ruokahävikki vähenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Kikhernekeitto on jo tulossa-listalla. :) Siitä jääkaapin onnistuneesta tyhjentämisestä samaan kattilaan tulee kyllä voittajafiilis.

      Poista
  5. Ryhdyin naputtamaan viestiä sosekeittojen puolesta minäkin :) Tarpeeksi tuhtia kun tekee niin vie isonkin miehen nälän.
    Pari reseptiä löytyy blogista. Itse olen käyttänyt eri komboina perunaa, porkkanaa, bataattia, kukkakaalia, parsakaalia, purjoa ja kesäkurpitsaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ihan totta että tuhti keittokin vie nälän.

      Poista
  6. Harmi, että papuruoat on vatsaongelmaisen painajainen :( Kokeilin tänä vuonna lihatonta tammikuuta mutta puolessa välissä kyllästyin tofuun ja manteleihin ja muut (pikkukaupungissa saatavilla olevat) kasvisproteiinit ei sovi :/

    jh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, mulla oli alkuun pientä kipristelyä papujen kanssa, mutta se on mennyt ohi. Tofuun mä en ole tottunut, en saa siitä hyvää millään. O_o

      Poista
  7. Meillä äidin ja nirsoilevan 8v tytön syksyn suosikki on kasvissosekeitto. Höystetään krutongeilla ja raejuustolla. Kotikokista löytyy hyvä ja helppo ohje, tosin jääkaapin antimien mukaan keitossa on vaihtelevasti perunaa, porkkanaa, lanttua ja bataattia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, meillä siis suosikki tomaattikeitto, raejuusto ja krutongit juuri tässä formaatissa. :)

      Poista
  8. Sama virsi - lihaa en jätä, mutta mielelläni lisäisin kasvisruokia perheen menuussa, jos löytäisi hyviä nuotituksia. Vinkki näinpäin - älä helvetissä kokeile Olga Temosen linssikeittoreseptiä. Usch!

    VastaaPoista
  9. Munakoisopasta: Leikkaat munakoisosta n. puolen sentin siivuja (jos on iso, voi laittaa sen kasvin eka puoliksi). Paista niitä pannulla reilussa öljymäärässä, anna kypsyä melkein kypsiksi ja imeä öljyä itseensä (pinnan pitää siis vetistyä ainakin paikoitellen, saa vaikka vähän ruskistuakin jostain kohtaa), mausteeksi jo tässä vaiheessa vähän oreganoa. Sitten sekaan valkosipulia ja päälle tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia. Sitten sekaan vielä ripaus suolaa, sokeria ja pippuria/chiliä ja voishan siihen vaikka vähän viinietikkaakin laittaa. Voi laittaa myös aurinkokuivattuja tomaatteja, jos tykkää. Syödään pastan kanssa, mitä pastaa nyt huvittaa laittaa. Juustoraasteella saa kaupattua epäileväisellekin.
    Joo, tässä ei ole kamalasti proteiineja, mutta olen käsittänyt, että ihminen ei oikeasti siihen kuole, jos niitä ei jonain päivänä kamalasti tule.

    Sit jos oot tehnyt jotain kasvis-nuudelihässäkkää, niin siihen soijasuikaleet sopii mun mielestä ihan yhtä hyvin kun lihakin. vaikka tästä voi vähän yksinkertaistaa: http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2010/07/hapanimelat-wokatut-soijasuikaleet.html ja pannulle suikaleiden sekaan sopii esim. sipuli, paprika, parsakaali ja pähkinät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuh, tätä kokeilen heti viikonloppuna! Kiitos!

      Poista
  10. Vihreän langan sivuilla on tosi hyviä kasvisreseptejä, jotka ovat Saara Törmän käsialaa. Yksi omista suosikeista on linssilasagne, jossa ei keitellä kahta kastiketta, vaan yksi riittää. Minä laitan tuplamärän valkosipulia, josta puolet linssien sekaan ja puolet ohjeen tavoin kastikkeeseen, näin tulee enemmän valkosipulin makua, lisäksi juustoa tulee laitettua hivenen enemmän.

    Salaatin sekaan voi laittaa marinoituja kik-herneitä, isot valkoiset pavut toimivat myös. Toimii niin tölkkipavuilla kuin itse keittäen. Huuhdellut pavut kulhoon ja sekaan oliiviöljyä, valkosipulia, sitruunamehua, persiljaa, suolaa ja mustapippuria. Laitetaan jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli, välillä voi sekoittaa jos muistaa ja jaksaa (yöllä nyt ei ehkä tarvitse nousta papuja sekoittamaan). Kannattaa käyttää kannellista astiaa, valkosipulin haju on melko voimakas. Tämä ei ehkä ole niin lasten mieleen, mutta aikuisille on tehnyt usein kauppansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, käynkin surffaamassa Vihreää Lankaa! Ja linssilasse menee kokeiluun!

      Poista
  11. Meillä on pitkään ollut jauhelihakuskus (kuskusta, paistettua jauhelihaa, paljon pieniksi pilkottuja vihanneksia, mausteita) lapsiperheen vakkarilistalla. Tässä kerran korvasin jauhelihan murennetulla fetalla ja oikeastaan tykkäsin enemmän. Kaikki vaan sekaisin, ei paljon voi ruuanlaitto olla helpompaa. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavaa! Kuskusia tulee tehtyä ihan sikaharvoin, joten voisin ryhdistäytyä. Millä maustat?

      Poista
  12. Purjo-mascarpone pasta -> pilko purjo n1cm renkuloiksi, kuullota öljyssä kattilan pohjalla kunnes lötköjä. Lisää s&p. Lisää mascarpone +keitetty pasta. Valmis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooo, tää kuulostaa niin hämärältä, että pakko kokeilla! :D

      Poista
  13. Marokkolainen kikhernekeitto, ohje löytyy mm. Chocochilistä. Keitto ei juurikaan kärsi lämmityksestä tai pakastamisesta, joten tätä voi tehdä kerralla talouden suurimmassa kattilassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vuodenaikaan sopiva suosikki on tietysti borssikeitto!

      T. Äskeinen anonyymi

      Poista
    2. Kyllä! Yritän aina tehdä isoja satseja että pakkasessa on aina varasafkaa. :) Ja borssista tulikin juuri mieleen punajuuripesto!

      Poista
  14. Nää mustapapupyörykät katoaa meillä nopsaan pöydästä, superhyviä! Tuolla ja Chocochilin blogeissa on muutenkin paljon hyviä ohjeita. http://pidempikorsi.tumblr.com/post/42574311522/mustapapupyorykat-kaurakermakastikkeessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, mustapapuja en oo varmaan maistanut koskaan!

      Poista
  15. makaronilaatikko soijarouheesta, nakkikeitto soija- tai seitannakeista, lasagne (osan levyistä voi korvata vaikka kesäkurpitsaviipaleilla ja aikuisempaan makuun saa, kun täytekasvikset esikypsyttää valkoviinissä), suppilovahverorisotto, sosekeittoihin mukaan koskenlaskijaa, falafejä valmisjauhepakkauksesta jne. kaiken kanssa raejuustoa proteiiniksi. tai munia tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmisfalafelit on pop! Mä jotenkin kyllästyin soijaan ja soijasouheeseen käytettyäni sitä KAIKESSA pari vuotta. :) Ehkä voisin taas kokeilla. Ja voi kyn meillä syötäiskin sieniä. Olen ainut. :(

      Poista
  16. Osta kreikkalainen keittokirja (esim. Rena Salaman: Kreikkalainen keittiö), kreikkalaisesta (ja miksei myös muista välimeren+lähi-idän maiden) keittiöstä löytyy sikana taivaallisia, helppoja ja huokeita kasvisruokia. Jos saisin valita yhden keittokirjan, mitä ikinä enää käyttäisin koko elämäni aikana, se olisi tämä :)
    -Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näin teenkin! Välimeren keittiö on kuitenkin se maailman paras keittiö. <3

      Poista
  17. Kun meillä oli vielä viljelypalsta, teimme omasta tuotannosta usein aurajuusto-kasvissörsseliä, jota syötiin riisin kanssa. Ei todellakaan ole kevyttä nähnytkään, mutta törkeän hyvää (jos tykkää homejuustosta).

    Parsakaali-aurajuustosoosi (iso satsi)

    1 iso parsakaali
    1 isommaksi venähtänyt tai 2 pientä kesäkurpitsaa
    ainakin 2 sipulia, voi laittaa enemmänkin
    valkosipulia maun mukaan, meillä ehkä 2 isoa kynttä
    herkkusieniä (tuoreita, ei tölkistä)
    aurajuustopaketti
    mausteeksi yrttejä; timjamia reilusti, oregano, basilika, kynteli ja hitusen rosmariinia (tätä vähemmän kuin muita), mustapippuria, suolaa ei tarvitse - aurassa jo on enemmän kuin tarpeeksi.

    Silppua vihannekset melko pieniksi, käytä myös parsakaalin varsi mutta poista sitä enemmän kuorta mitä isompi parsakaali (tikkuista). Jos kesäkurpitsa on kovin iso, siemenet voi joutua poistamaan sillä niistä tulee kovia kurpitsan vanhetessa. Kuullota sipulit öljyssä, lisää muut. Anna hautua, kesäkurpitsasta ja sienistä irtoaa mukavasti nestettä mutta lisää tarvittaessa vettä niin että eivät kuivu. Yrtit ja muut mausteet voi lisätä tässä vaiheessa. Kun liki sopiva al dente -kypsyysaste on saavutettu (ei kestä kovin kauaa), lisää aurajuusto. Muhita vielä vähän että juusto sulaa kunnolla. Nauti haluamasi lisäkkeen kera, riisi sopii hyvin tai miksei vaikka pasta.
    Tähän voi käyttää tietenkin mitä tahansa vihanneksia kaapista löytyy, mutta parsakaali on mielestäni se olennainen makutekijä - ja tietenkin se aurajuusto! Ja kokemuksen karvaalla äänellä voin kertoa että valkosipulin yliannostuksen seurauksena herkkusienistä tulee karmean makuisia, ja että lanttu ja nauris kannattaa jättää tästä soosista pois...

    Samoista aineksista (sienien tilalle pottuja, aurajuustoa paremmin sopii koskenlaskija) tulee myös älyttömän hyvä sosekeitto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Haha, joskus tuunaukset menee metsään! :D Voisin kokeilla tätä vuohenjuustolla kun aura ei ole ehkä niin pop, että uskaltaisin valtamauksi päästää. Yritän olla maltillinen valkosibben kanssa...

      Poista
  18. Pinaatti-juusto-lasagne!!! Googlaat suomeksi tai englanniksi niin löydät reseptin (siihen tulee mm. raejuustoa, creme fraichea, parmesaania ja jotain - ja huom: kevyt versiot esim. raejuustosta ja creme fraichesta riittää mainiosti) ja pääset leikkimään myös valkosipulilla. On NIIIIIN hyvää, käy vähän juhlavammastakin ruuasta. Ja ehdottomasti kannatan tuoreesta pinaatista sen tekemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämä on kyllä testattava! Menisi ehkä ihan tavispastanakin. :)

      Poista
  19. Minäkään en tofua oikein osaa laittaa, mutta yksi superhelppo tofu-ruoka meidän ruokalistalle on jäänyt: tomaattinen tofupasta.

    Aluperin ohje on kirjasta Luomuruokaa lapselle, mutta nykyisin teen sen summamutikassa. Keittelen hyvän perustomaattikastikkeen pastalle. Kastikkeen sekaan paketillinen tofua ja soseutetaan sauvasekoittimella. Spagetti ja kastike lautaselle, tuoretta basilikaa ja parmesaania päälle. Uppoaa ainakin meillä koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! En ole tajunnutkan että sitä voisi soseuttaa! Vai käytätkö pehmeää tofua? (Sori en tajua tofusta mitään!)

      Poista
    2. En minäkään tajua tofusta mitään, enkä ole tajunnut katsoa, onko tofu pehmeää vai ei. :) Mutta aina tuosta on hyvää tullut. Oon myös miettinyt, että tuo soseuttaminen voisi toimia muihinkin ruokiin...sosekeiton sekaan tms. Kokeiluasteelle tämä mietintä ei tosin ole edennyt, vielä.

      Poista
  20. Tässä arjen pikalasagne: pilko sipuli, kuulota pannnussa, lisää purkki tomaattimurskaa ja purkki kidney-papuja. Mausteeksi suola, pippuri, tuoreita yrttejä. Lisää reilu lusikallinen venhäjauhoa ja muhita 5 min.
    Kasaa lasagne: kastiketta, mozarella-juustoa (sellaisesta pallomozzarellasta on helppo repiä palasia), väliin tortilla-lettu. Vikan letun päälle emmental tai cheddar -juustoa ja hiukan murskattuja nachoja. Vartti uunissa 225 astetta ja valmista. Taitaa olla nigellan ohje alunperin. Ja tähän sopii tietty valkosipuli kastikkeeseen hyvin, välillä käytän yrtti-tomaattimurskaa. Lasten suosikki. Toi päällinen on ihanan rapeaa.

    Savuatettu tofu on minusta ihan maukasta. Siitä saa helpon riisilaatikon: pilko tofu, sipuli ja porkkanaa, kuulota pannussa. Lisää pussi maissia. Sekoita tofu-kasvikset kypsään täysjyväriisiin, sekoita ja ätkäytä uunivuokaan. Lisää pippuria, paprikaa ja chiliä. Perään purkki bulgarian-jogurttia ja juustoraastetta. Sekoita ja pistä uuniin 200 astetta, noin puol tuntia.
    T. Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kidney-pavut ovat juuri ne, joista kammoni papuja kohtaan sai alkunsa. Ehkä täytyy kokeilla vielä uudemman kerran, mutta muuten pikalasse kuulostaa loistavalta! Tofusta on toivottavasti tulossa muutamakin postaus lihattoman lokakuun aikana - en ole koskaan saanut siitä mitään hyvää aikaiseksi mutta Suomen Blogimedian kautta kehitellyn hankkeen myötä saan tässä vähän jeesiä!

      Poista
  21. Onko Quorn jo tuttu juttu? Mun mielestä paljon soijaa mukavampi koostumus ja helpompi saada ruoka maukkaaksi. Broileria meillä ei ole syöty aikoihin, mutta nuo quorn-kuutiot on musta koostumukseltaan hyvin kanamaisia, sopivat pastaan ja vokkiin, tänään syötiin tortilloiden täytteenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole alla vinkkaamani blogin kirjoittaja, mutta en nyt voi olla hiljaa, kun Quornista puhutaan:
      http://www.properuskoulu.net/2013/09/quornissa-ei-ole-paljon-proteiinia.html
      http://www.properuskoulu.net/2013/09/vantaan-sanomien-juttu-quornista-ja.html
      Toivottavasi yllä kirjoittava anonyymi asuu Vantaalla ;)

      Poista
    2. Quorn ei ole tuttu, mutta pitää tutustua! En oikein tajunnut tuon bloggaajan pointtia, mutta ehkä sellainen oli. Minusta on järkevää ottaa käyttöön kaikki mahdolliset keinot, jotta tehotuotannosta päästään eroon. Tämä voi olla sen pavuista vatsanpuruja saavan pelastus.

      Poista
    3. Tässä yksi meidän perheen suosikki-quornresepti: http://kymmenenpistetta.blogspot.fi/2013/01/quornpata.html

      Poista
  22. Täällä muutama kasvisresepti, ja lisää tulossa! http://arkikokkailut.blogspot.fi/search/label/Kasvisruoat

    VastaaPoista
  23. Tämä resepti niin, että vaihtaa jauhelihan vaikka soijarouheeseen. http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/kesakurpitsalasagne/01107 Ja sitten kun taas syö lihaa, niin tekee lihaversiona. On nimittäin tajuttoman hyvää!
    Työpaikalla jouduin tarjoamaan lounas lautaseltani maistiaisia työkavereille, kun tuoksu kahvihuoneessa oli niin hyvä. :D
    -Maikki

    VastaaPoista
  24. Unohdin myös kestosuosikin; Linssipadan. Punaisia linssejä noin 2dl, paseerattua tomaattia iso purkki, vettä tarpeen mukaan lorautellen, että linssit kypsyvät. Sekaan tölkki valkoisia papuja ilman tomaattikastiketta. Maustetaan suolalla, pippurilla, chilillä, paprikalla, yrteillä tai sitten voi heittää sekaan kaupan valmiin TexMex "valmisruokapussin". Sitten valmiin ruoan päälle paahdettuja Cashew pähkinöitä ja vähän crème fraichea. Vie kielen mennessään!
    -Maikki

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...