14.9.2013

Mitä e-Mutsi saa maksaa?

Elelen kohtuullisen kiireistä aikaa. Vuoden mutsin jatko-osan käsikirjoitusta viimeistellään. Kustannustoimittaja ryhtyy hommiin lokakuussa ja kirjan pitäisi putkahtaa painokoneista heti vuoden alussa. Olemme Sadun kanssa kiinnostuneita tuottamaan kirjasta myös sähköisen version. Tutustuttuani Elisa Kirjaan mainosyhteistyön merkeissä, olen nimittäin käyttänyt sitä säännöllisesti.

Kirjakukkia Otavan seinällä.

TiVi kertoi kesällä, että e-kirjalla ei mene Suomessa erityisen hyvin. Suomessa kustantajien liikevaihdosta tulee e-kirjoista vajaa prosentti. Yhdysvalloissa vastaava luku on jo yli 22 %, ja kasvu on kovaa. Miksi myynti tahmaa?

Syyksi on veikkailtu lukulaitteiden puutetta (tämä on ehkä myös tiedon puutetta: kirjan lataamiseen ja lukemiseen käy mikä tahansa internetiin kytkeytyvä mylly, mutta lukulaitteella saa miellyttävän lukukokemuksen) ja asenteita (paperinen kirja on edelleen käyttöliittymänä ihan ok), mutta hiukan vanhemmassa Kauppalehden uutisessa analysoitiin e-kirjan korkeaa hintaa.

Toki sähkökirjankin tekeminen maksaa. Tekstitiedosto täytyy taittaa e-kirjaksi siinä missä paperiseksikin, mutta kulut paperista, painamisesta, rahtaamisesta ja varastoinnista ovat nolla. Kun vielä ottaa huomioon, että kirjasta ei jää ostajalle itselleen mitään, minkä voisi lainata, myydä tai antaa eteenpäin, hinnan pitäisi olla selvästi paperista kirjaa edullisempi. Näin ei ole. Tämä johtuu mm. alv:sta, joka on paperikirjalle 9% ja sähköiselle 24%.

Olen päässyt kustantajan saappaisiin jo viime keväänä. Koska ensimmäinen kustantajamme meni penaaliin, otimme helmikuussa Vuoden Mutsista omakustannepainoksen suomalaisessa digipainossa. Painokuluiksi tuli 14 euroa per kirja (ympäristöpaperille vielä). Tällä persnettohinnalla myymme kirjaa Kirjavälitykselle, joka välittää kirjoja kirjakaupoille, jotka puolestaa myyvät kirjaa yleensä 30 euron pintaan. Jos kirjan ostaa "verkkokaupastamme" hintaa tulee 25 egeä (sis. alv ja n. 4 egen pakkaus- ja postikulut), Sadulle ja minulle jää jaettavaksi kuusi egeä per teos. Jee.

Kieltämättä sähköinen jakelu siis kiinnostaisi. Kustantajalle tulisi edelleenkin kuvittamisesta ja taittamisesta syntyvät kulut ja hinnasta varmaankin pitäisi laittaa siivu jakelijataholle kuten Elisa Kirjalle, mutta nähdäkseni voisimme helposti pistää hinnan paljon alemmaksi ja saada silti itse pari egeä enemmän.

Toimittaja Riku Siivonen keuli Facebookissa, että pitkiä tutkivia digiartikkeleja yksitellen julkaiseva Long Play on jo ensimmäisenä toimintavuotenaan kääntynyt voitolliseksi. Tämä on helvetin hieno juttu sekä sisällöllisesti että liiketoimintamallin kannalta: kirjoittajalta kuluttajalle -malli toimii Suomen markkinoilla ymmärtääkseni ensimmäistä kertaa tappiotta. Ehkä joskus näin ansaitsevat kirjailijatkin?

Kertokaapa te, jotka ette lue e-kirjoja: mikä on suurin syy boikottiin? Analyyttisimmän perustelun antajalle laitan lipun Helsingin kirjamessuille 24.-27.10.!

Ps. Alekoodit Elisa Kirjan kauppaan ovat voimassa vielä 15.9. asti
  • koodilla katja1 saatte ilmaiseksi yhden Long Play -artikkelin 1-5 (uusimmat eli Malmivaara ja Mikkelin kikkeli eivät sisälly diiliin).
  • koodilla katja2 saatte 10% alennusta mistä tahansa kirjaostoksesta.

75 kommenttia:

  1. En käytä e-kirjoja siksi, että ainut laite, jolla pääsen nettiin, on valtavan kokoinen pöytäkone ja se on vähän hankala roudata sänkyyn. Tykkään siis lukea sängyssä aina ennen nukkumaanmenoa.

    Lisäksi mun silmille ei ole hyväksi lukea kovin paljon näytöltä (ainakaan siis tän valtavan kokoisen tietokoneen näytöltä). Näyttöä tuijottaessa tulee helposti pää kipeäksi. Kirja on silmille lempeä.

    Ja vielä kolmaskin syy: luen paljon, mutta enimmäkseen kirjaston kirjoja. Onko e-kirjoille vastaavaa palvelua? Siis että jonkun kirjan voi ladata luettavakseen vaikka kuukaudeksi tms.

    Mua kyllä periaatteessa kiinnostaisi e-kirjat. Olisi helppoa, kun vaikka viikon mökkireissulle lähtiessä ei tarvitsisi kuljettaa kassillista kirjoja mukanaan, vaan yksi pieni laite riittäisi. Mutta tosiaan sitä yhtä pientä laitetta ei ole, ja vaikka olisikin, ei olisi rahaa ostaa oikean kirjan hintaisia opuksia siihen.

    Lupaan täten kokeilla e-kirjan lukemista heti, kun joku lahjoittaa mulle jonkin kätevän vempeleen, jonka avulla voin lukea sängyssä, ja kun voin siihen vempeleeseen ladata viikoksi tai pariksi luettavaa parilla eurolla.

    VastaaPoista
  2. Olen nyt pari kuukautta ollut iPad minin omistaja ja (alkukankeuden jälkeen )olen kyllä siihen kovasti ihastunut, juurikin kirjojen lukemisen helppouden vuoksi(muuta käyttöä en tälle kapistukselle ole vielä keksinytkään ja kerrottakoon, etten koskaan olisi moista varmaan ostanut ellen sitä olisi ilmaiseksi saanut). Ahkerana lukijana minusta on kivaa kun voi kantaa mukanaan vaikka viittä kirjaa kerralla mutta käsiveskan paino lisääntyy yhden pokkarin verran. Olisi katastrofin ainekset ilmassa jos esim. kesken työmatkan saisi kirjan päätökseen ja sitten ei olisikaan loppumatkaksi luettavaa. Tästä syystä meikäläisen veskasta on aina aikaisemmin löytynyt kaksi kirjaa ellei enemmän. Muutenkin on varsin näppärä lukuvempele, silmätkään eivät rasitu edes pimeässä lukiessa, vaikka tätä alkuun kovasti pelkäsin.

    Pääkaupunkiseudun kirjastoissahan on e-kirjojen lainaaminen mahdollista ja ostamisen sijaan, suosin kirjastoa. Helmetin e-kirjapalvelussa tosin minusta on vielä aika onneton kirjavalikoima mutta ilmaisena palveluna se pesee kyllä maksulliset e-kirjat mennen tullen. E-kirjat ovat mielestäni kalliita ja kun niiden kierrätysarvokin on olematon, en toistaiseksi niihin rahojani laita. Ostan edelleen ihan paperisen version jos kirja on omaksi saatava. Paperisen version kun voi sitten antaa eteenpäin, jos se ei ollut kirjahyllypaikan arvoinen.

    VastaaPoista
  3. En lue e-kirjoja, koska:
    - En pysty lopettamaan kirjan lukemista kesken. Jos aloitan kirjan, luen sen loppuun saman tien.. Jos minulla olisi puhelimessa tai tabletissa kirjoja, en tiedä mitä siitä seuraisi. Olisi aika noloa viettää päivä töissä kirjaa lukien..
    - En kyllä edes tiedä, mistä niitä e-kirjoja voi ostaa tai mitä ohjelmia niiden lukeminen vaatii.. (noloa, tiedän). Olen sulkenut silmäni täydellisesti kaikelta tällaiselta informaatiolta
    - Hinta on kuulemma paperiversion veroinen. E-kirjoa ei saa kirpparilta 3 euron hinnalla.

    VastaaPoista
  4. Ongelma ei ole pelkästään hinta. Ostin tässä yhden kirjan sieltä Elisalta ja kyllä meinasi itku päästä. Kaukana ollaan - epäilemättä lainsäädännöllisistä tai muista byrokraattis-idioottimaisista syistä - Amazonin tahi Google Playn ostoprosessista. Elisa Kirja ei TODELLAKAAN päässyt mihinkään one-click -osteluun, jossa kirja on käden käänteessä lukulaitteessa. Ei. Pikemminkin kyseessä oli eräänlainen esterata, joka vaikutti siltä, että ostajan pitää todistaa halukkuutensa lukea teos.

    VastaaPoista
  5. Mulla menee pää töhnään jos vietän liikaa aikaa sähköisten laitteiden parissa, siksi valitsen lukea kirjat paperiversioina. Pääsen paremmin pääni sisälle ja lukukokemuksesta tulee samalla aikaa rauhallisempi ja lennokkaampi.

    VastaaPoista
  6. En käytä e-kirjoja, koska ainoat paikat joissa ehdin oikeasti lukea, on mökki ja mummola. Kummassakaan ei ole nettiyhteyttä. Pitkillä automatkoilla vähän sama, en jaksaisi alkaa värkkäämään nettiyhteyksien kanssa. Eipä olisi muuta laitettakaan kuin vanha läppäri, jonka akku kestää n. 30min - ei siis ole ollenkaan esim. autoon otettava malli. Tablettia tms. en halua hankkia, mun mielestä ihan turha laite.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. e-kirjan lukemiseen ei tarvita nettiyhteyttä. Voit ladata laitteeseesi (minulla puhelin) useampia kirjoja ja sitten lukea niitä silloin kun itseä huvittaa. Lataa vaikka 20 kirjaa kerran ja lue missä vaan milloin vaan ilman nettiyhteyttä.

      Mulla laitekombinaatio on Lumia 820 + ilmainen Bookviser appis, jossa on mielestäni hyvät valintamahdollisuudet säätää omaa lukukokemusta.

      Poista
    2. Aa, en tiennytkään. No, puhelimen näytöltä ei tulis mieleenkään kyllä alkaa kirjaa lukemaan.

      Poista
  7. Olen jo muutenkin tarpeeksi kiinni sähköisissä laitteissa, että oikean kirjan lukeminen on nautinto. :)

    VastaaPoista
  8. Olen elämässäni lukenut about 5 e-kirjaa. Pää siinä hajosi. Ne tosin olivat koulukirjoja, joissa oli yleensä 300-600 sivua. Sinänsä kätevää, että koulu hankki opiskelijoille oikeudet lukea niitä netistä, mutta kyllä sitä yleensä joutui mennä kirjastosta etsimään saman kirjan (jos siellä sitä edes oli..). Hintahan olisi ollut opiskelijoille kirjakaupassa n. 100 euroa per teos, joten säästön kannalta oli ihan hyvä ratkaisu koululta ;)

    Mutta siis.. En lue e-kirjoja, koska
    - Vietän töissä 8 tuntia tietokoneen ääresssä. Yritän sen jälkeen mahdollisimman paljon vältellä kaikenlaisia vempaimia.
    - Vastustan muutenkin sitä ajatusta, että kaikki tekeminen tuntuu monissa perheissä liittyvän tietokoneisiin, pädeihin, pleikkareihin ja niin edespäin. (hölmö kapinallinen, tiedän!)
    - Luen sängyssä enkä halua sinne viedä minkäänlaista lukemiseen sopivaa vempainta. (aamu alkaa sähköpostilla, päivä kuluu tietokoneella ja ilta päättyy e-kirjojen lukemiseen sängyssä, ääääääks!)
    - Pidän siitä, että voin hankkia kirjahyllyyni lempikirjojani.
    - Käytän kirjastoa ja hankin suurimman osan kirjoistani kirpputorilta muutaman euron hintaan.

    Toki tällaiselle huononäköiselle e-kirjat varmaan olisivat huippuja, kun ei tarvitsisi silmälaseja, kun vaan ite isontaisi tekstin. Mutta silti.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allekirjoitan jokaisen noista viidestä "syystä".

      Jenni

      Poista
    2. täältä toinen ääni hyville perusteluille. Lisäksi minä haluan olla selvillä siitä, kuinka paljon kirjaa on vielä lukematta.

      Minä olen kyllä Long Playn vuosikertatilaaja, mutta pidän niitä tekstejä enemmänkin perusteltuina artikkeleina, en niinkään kirjoina :)

      Poista
  9. Mitkä tahot ovat suomalaisen lukuharrastuksen takana: luevat kodit, päiväkodit, koulu ja kirjastot. Kirjastot eivät tällä hetkellä pääse levittämään e-kirjoja asiakkaille. Kirjastoille ei myydä e-kirjoja edes rahalla. Ongelma on nimenomaan kustantamojen päässä. Asiakkaat haluaisivat lainata e-kirjoja. Me haluttais lainata e-kirjoja asiakkaalle. MYYKÄÄ! Please. Tieto ja kulttuuri ei saa privatisoitua maksullisten kanavien taakse.

    VastaaPoista
  10. Aika kattavasti tassa sina jo noita syita listasit ja kommenteissa on tullut loputkin syyt. Mulle kaikkein painavin syy on kuitenkin just toi hinta ja varsinkin toi, etta kaytettyja pokkareita saa parhaimmillaan 50 sentilla kirppikselta, e-kirja maksaa aivan sairaasti eika silla ole mitaan kierratysarvoa.

    VastaaPoista
  11. Sähköinen kirja ei sovellu lukutoukalle, koska joudun tekemään leipätyöni koneen ääressä. Jos vapaa-aikakin kuluisi koneen äärellä, silmäni ja pääni ottaisivat loparit tehtävästään. Ei se unikaan tule heti, jos näyttöä töllöttää.
    Liian vähän puhutaan myös langattomien verkkojen haitoista, etenkin lapsille. Vältän ja luen kirjani kuten ennen.

    Zanni

    VastaaPoista
  12. Puhelinta ja tietokonetta tulee tuijotettua muutenkin ihan liikaa. Kirjaa lukiessa haluan olla kaukana kaikista sähkövehkeistä.

    -Leena

    VastaaPoista
  13. Suurin syy e-kirjattomuudelle lienee että rakastan perinteisiä kirjoja.
    Muita syitä:
    E-kirja on mielestäni turhan kallista kertakäyttökamaa. Paperikirja saattaa kiertää kymmenillä lukijoilla ja se on vieläkin olemassa, mutta e-kirja taitaa käytännössä jäädä sen yhden henkilön käytettäväksi.
    E-kirja on liian kallis. Koska kirja ei tulisi jäämään todennäköisesti ikuisesti omaan "hyllyyn" niin maksaisin siitä mieluusti vain kirjaston varausmaksua tai leffavuokrausta vastaavan summan, en samaa hintaa jolla saisin painetun kirjan (jonka tosiaan voin myydä tai lahjoittaa pois tai lukea itse 50 vuoden päästä kun kukaan ei enää muista edes lukulaitteita).
    E-kirja on huono tyyny. Luen paljon kirjoja nukkumaanmennessä tai herättyäni sängyssä, ja satunnaisesti nukahtelen niitä lukiessa... En halua kuolata lukulaitteen päälle tai kolauttaa lukulaitetta otsaan tai lattialle kun nukahdan.
    E-kirjaa ei voi lukea siinä vaiheessa kun olet ollut kolme viikkoa sähköttömällä mökillä eikä ole mistä ottaa virtaa lataukseen.
    Lisäksi ihmiset viettävät muutenkin liikaa aikaa tuijotellen sähkölaitteiden kuvaruutuja, joten perinteisen kirjan lukeminen on hyvää liikuntaa silmille.

    Itse lukisin juuri ehkä jotain "kertakäyttö"materiaalia ainoastaan lukulaitteilta, esim. tenttimatskuja jne., mutta jos kirjat pitäisi ottaa digitaalisena tuotteena niin ainoana vaihtoehtona itselle olisi äänikirja.

    VastaaPoista
  14. Teen työkseni konsultin hommia, mikä tarkoittaa sitä, että googlaan paljon ja joudun hyvin nopeasti omaksumaan teksteistä olennaisen pikaluku/selailutekniikalla. Työni on pilannut lukunautinnon, että osaisin ipadilta lukea lyyristä tekstiä, uomaan, että siinä käy näin: joojoo, nyt Laura menee uimaan yöllä - jaadajaada -, missä on pihvi, no makasilo se nyt sen papin kanssa vai ei, selailua,selailua, missä motiivi ja piilomotiivi suhteen kariutumiselle jne.
    Eli teen jatkuvaa pikasilmäliiketta ja analyysiä - ei kovin rentouttavaa! En ehdi/osaa nauttia esim kauniista kielenrakenteista.
    Siksi perinteinen kirja merkitsee muöle niin paljon: lupaa hidastaa ja rentoutua, uppoutua tarinaan. Ja moni mainitsikin jo kierrätyspointin, on ihanaa kierrättää hyviä kirjoja perheen ja ystävien kanssa. Lisäksi rakastan kirjakauppoja, selailen tekstipätkiä sieltä ja täältä, mietin, että haluanko viedä tämän kirjan kotiin.
    Krista

    VastaaPoista
  15. "If it ain't broke, don't fix it."
    Vanhanaikanen kirja on hieno käyttöliittymä. Sen saa kassiin, sitä on helppo plärätä, sitä on helpompi lukea sängyssä, lapset eivät tule vinkumaan omaa käyttövuoroaan, (kuten esim. iPadilla), ja tuntuu viakka julkisissa fiksummalta lukea kirjaa kuin tuijottaa ruutua...
    -Eeva

    VastaaPoista
  16. Kyllä tympisi, jos pitäisi tosiaan joku sähköinen laite ottaa vielä sohvalle/sänkyynkin mukaan :( Koko päivän yhtä sähkölaitetta ja varsinkin tietokonetta. Lisäksi eikö tietokonekin aiheuta jonkin verran unettomuutta, jos sitä tuijottelee ennen nukkumaan menoa. Vanha kunnon kirja ah, ja josta voi luopua kun sitä ei enää tarvitse.

    VastaaPoista
  17. Kommentoijat ei oo selkeesti kokeillut oikeaa lukulaitetta - esim. Kindle on aivan eri asia kuin tietsikan, pädin tai kännykän näyttö! Lukulaitteen pointti on just se, että se näyttää ihan paperilta toisin kuin tavalliset näytöt, ero on oikeesti huima. Silmä lepää. Nettiä ei tarvita. Lukuhetken pystyy muokkaamaan just omien mieltymysten mukaan alkaen tekstin koosta siihen, minkäväriseltä taustalta lukee mieluiten.

    Että älkääpä hei lytätkö e-kirjoja siksi, ettette tiedä aiheesta mitään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on Kindle, mutta siita huolimatta en oikeastaan lue e-kirjoja. Hankalinta koko masiinassa on se, etta silla ei oikeasti voi selata kirjaa kunnolla, kun paikasta toiseen siirtymisessa kestaa.

      Poista
    2. Android-laitteeseen (kuten oma Samsungini) saa ladattua ilmaisen Kindle-appsin, eli samat ominaisuudet myös saatavilla tableteille kuin alkuperäisessä Kindlessä. Taustan mallia, tekstin kokoa, näytön kirkkautta voi helposti muokata.

      Poista
    3. Okei...mutta silti sen vaikutus VOI olla (onko tutkittu?) sama kuin tietsikalla. En sano että on kun en tiedä ;) Ehkä täytyy katsastaa ko.laite.

      Poista
    4. Alkuperäinen anonyymi, ei olekaan, mutta sitähän mä kysyin! :D Halusin tietää e-kirjan esteitä ja tässä niitä tulee. Osa poistuisi kokeilemalla, mutta hinnoittelusta pitäisi kustantajien ottaa pikaisesti koppi.

      Mä olen järkytyksekseni huomannut, että mun on jopa helpompi lukea laitteelta kuin paperilta. Tuli siis yllätyksenä, että lukulaite on optimoitu lukukokemusta ajatellen. Eh.

      Poista
    5. Jos pitää hommata e-kirjoja varten oma lukulaitteensa niin saa varmaan aika paljon sillä lukea ennenkuin se on ekologisempaa kuin paperisten kirjojen ostaminen. Saatika niiden lainaaminen kirjastosta. Ei se laitteisiin tarvittavien harvinaisten metallien louhiminen jossain Afrikassa taida olla edes kovin humaania.

      Että kai se e-kirjan käyttö olisi hyvä perustella vähän jollain muulla kuin ekologisuudella. Kätevyys on tietysti ihan pätevä peruste.

      Poista
    6. on ekologista kun ostaa käytetyn laitteen ensimmäiseksi ja kokeilee tuleeko sitä käytettyä. Ja laitteen voi aina myydä eteenpäin, ei sitä tarvitse roskiin heittää. T. juuri käytetyn lukulaitteen ostanut.

      Poista
    7. Kindlen appsihan ei ole yhtään sama asia kuin Kindle lukulaite. Kindlen appsi on Amazonin lukuohjelma, mutta itse Kindle:n lukulaite antaa täysin paperin tuntuisen lukuelämykse, joka ei heijasta eikä aiheuta väsymystä silmissä. Jos ei ole lukulaitetta kokeillut ei vaan voi ymmärtää tätä eroa. Maailmalla lukulaitteet ja sähköiset kirjat on monessa maassa tavallisempia kuin paperikirjat. Suomessa yksi tämän uuden asian hidasta tulemista joka Jannun käsiin on vähän liiankin hyvin toimiva kirjasto. Lisäksi siis suomenkielisten kirjojen vähyys ja kalleus on toki osasyitä. Ekologisuudesta luin jonkun tutkimuksen (en löydä lähdettä), mutta aika nopeasti lukulaite ja ekirjat voittaa paperiset. Tämä kuullostaa ihan 90-luvun matkapuhelinten hankintavastustustelulta "Ei minua ainakaan tarvitse tavoittaa aina... jne". Sähkökirjat on nykypäivää ja tulevat taatusti seuraavien vuosien aikana peittomaan paperiset sisarukset. Hypätkää vaan heti tämän kelkan kyytiin ;)

      Poista
    8. En mä olekaan e-kirjoja vastaan. Ei vaan itseäni jaksa kiinnostaa. Tutkimus lukulaitteiden ekologisuudesta vs. paperiset kirjat olisi kyllä kiinnostava. Toivottavasti löydät lähteen. En kyllä tuonut tuota ekologisuusasiaa mitenkään e-kirjavastaisesti esille. En vain usko, että se on se peruste, jolla voidaan e-kirjojen käyttö perustella. Ennemminkin voisin kuvitella saatavuuden olevan yksi todella kätevä asia e-kirjoissa. Monesti on itseäni harmittanut, kun haluamani kirjan painos on jo myyty loppuun.

      Voisin kyllä uskoa alkavani lukea ammattikirjallisuutta sähköisesti, kun sitä joutuu jo nytkin tekemään ihan tietokoneen näytöltä. Jos tämä kuvio olisi ollut käytössä jo opiskeluaikana, niin olisi varmasti tullutkin perehdyttyä e-kirjojen maailmaan. Nyt sitä viitseliäisyyttä ei vain löydy.

      Poista
    9. olisi kovin mielenkiintoista saada tieto siitä, missäpäin maailmaa lukulaitteet ja sähköiset kirjat ovat tavallisempia kuin paperikirjat?
      Minä reissaan ympäri maailman, poislukien Etelä- ja Väli-Ameriikan, ja mielestäni missään ei olla edes suomalaisten kanssa samalla tasolla.

      Poista
    10. http://portables.about.com/od/ebookreasers/a/E-Books-Top-Paper-Books.htm

      Poista
    11. Mä olen lukenut monta vertailua ympäristönäkökulmasta (googlaa ebooks vs books), mutta paljon riippuu itse käyttäjästä.

      Ei kai e-kirja vielä missään päin maailmaa tavallista kirjaa voita - ja itsekin olen iloinen sekakäyttäjä!

      Poista
    12. Uskon kyllä, että Kindle on ihan eri tavalla optimoitu lukemiseen kuin "joku vaan" muu laite, mutta eipä paljon kiinnosta ostaa vielä yhtä erillistä vehjettä nurkkiin pyörimään. Valmiiksi on jo kuskattava päivittäin mukana puhelinta ja läppäriä, näen siis paljon mieluummin ikään kuin vähemmän vaivaa, ja luen sen vähän minkä luen sähköisesti suoraan läppärin näytöltä.

      Poista
  18. Olen itse ostanut paljon englanninkielisiä e-kirjoja Amazonista, luen niitä Samsungin tabletilla. Suomenkielisiä en ole ostanut yhtäkään. Syynä on lähinnä hinta, maksan englanninkielisistä yleensä n. $5-10, jopa alle. E-kirjoissa pidän siitä, että kirjasto kulkee mukanani missä vaan, bussissa, junassa, kylässä... Voin valita useista vaihtoehdoista joutumatta kuitenkaan raahaamaan mukanani valtavaa kirjasäkkiä. Myös ekologisesti kannattavaa.

    VastaaPoista
  19. Ihan tällainen tosi syvällisen analysoitu syy:

    Koska kehitys kehittyy nopeammin kuin minä.

    E-kirjahan on ekologinen ja fiksu valinta kaikin puolin. Tavallaan sen ekologisuuden hintaa ei edes pysty todellisuudessa laskemaan, kun miettii asioita ihan nopeasti aastä ööhön, esim.
    -kotona kirjahyllyn tarpeen väheneminen
    -muuttaessa vähemmän kannettavaa ja rahdattavaa tavaraa--> pienempi muuttoauto tai vähemmän ajamista!
    -paperikulujen väheneminen
    -kierrättämisen väheneminen
    -siivoamisen väheneminen(kirjat kerää pölyä aivan v*****i), ei tartte imuroida kirjahyllyä!

    Joten koska näemmä olen urpo ja ajastani jäljessä, en käytä e-kirjaa. Vielä. Pian käytän, koska perustelin itseni ympäri.

    VastaaPoista
  20. 1. Saan äidiltä kierrätys-pokkareita ja annan ne sitten eteenpäin.
    2. Kirjaston varaa-lainaa-prosessi on tuttu ja turvallinen, enkä ehdi/jaksa opetella uutta tapaa toimia.
    3. Kirjasto on ilmainen. Jopa se 50 sentin varausmaksu on poistettu!
    4. Mun Android-pad on painavampi ja huonommin käteen istuva kuin kirja.
    5. Kirjaa ei tarvitse muistaa ladata.

    VastaaPoista
  21. Mulla on edelleen suuri kammo laitteita kohtaan. Mitä jos se pöllitään? Tai hajoaa? Tai lagittaa kesken kaiken lukemisen? Mitä jos mitä jos mitä jos?
    Täysin kielteinen asenteeni ei ole, uteliaskin jopa. Mutta siitä huolimatta vanha kunnon kirja tuntuu luotettavammalta. Ja hei, vanhojen kirjojen tuoksu on ihana. Sitä ei valitettasti e-kirjassa ole.

    Mä olen myös kirjastojen suurkuluttaja. Rakastan pyöriä siellä hyllyjen välissä ja tehdä löytöjä! Ja onko mitään siistimpää kuin bongata uutuus-hyllystä juuri se kirja mihin on satojen jono jos lähdet varaamaan (okei on paljonkin siistimpiä juttuja, mun elämä on tällä hetkellä vain hieman kapeaa). Tosin kyllähän e-kirjojakin voisi kirjaston idealla lainata, ehkä se on jo mahdollistakin? Mutta meillä se on kyllä koko perheelle tietynlainen rituaali ja rutiini että mennään kirjastoon. Vaikka mä olen utelias e-kirjojen suhteen niin mun mielestä ihan kaikkea ei tarvitse siirtää laite-muotoon.

    VastaaPoista
  22. Meillä on lukulaitteena ihan tarkoitukseen kehitetty Kindle. Sen näyttö on lempeä silmille pimeässäkin ja hyvin paperimainen. Kyseiseltä laitteelta voi lukea kirjaa auringossa yhtä hyvin kuin karkeita paperisivuja. Jopa aikakauslehtien kiiltäviä sivujahan on hankala lukea auringossa, Kindlellä ei.
    Laite poistaa siis ne ongelmat, mitä näyttöön tuijottelusta tulee. Eikä ole kalliskaan.

    Mun mies lukee nykyisin kaiken kirjallisuuden siltä. Myös alaansa liittyvän tietokirjallisuuden. Siinä tuo onkin kätevä, sillä vaihtoehtona muutoin olisi vain jenkkilästä kyseisten kirjojen tilaaminen. Sähköinen osto on siis paljon helpompi.

    Minä taas en Kindleä käytä. Ykkössyy on juuri tuo, että mies kuluttaa sitä päivittäin. Mun mieli ei millään taipuisi siihen, että meille pitäisi ostaa kaksi samanlaista laitetta vaan itse luen kirjaston kirjoja.
    Toinen syy on se, että jostain syystä haluamieni Amazonin e-kirjojen osto ei onnistu Suomeen. Suomen palveluiden tarjonta taas on suppeaa ja kallista, eikä kielenä ole kuin suomi.

    Kindlen huippuhyvä ominaisuus on myös se, että mikäli ei jotain sanaa ymmärrä, sitä klikkaamalla näkee sanakirjan selityksen. Ja akku kestää pari viikkoa päivittäisestä käytöstä huolimatta.

    Vähäiset e-kirjani olen siis lukenut puhelimellani. Luultavasti meille fiksuinta olisi hankkia tabletti, sillä vaikka kirjojen lukeminen siitä ei ole yhtä mukavaa kuin Kindleltä, tabletilla voisin myös lukea sanomalehtiä, mikä on puhelimella ja läppärillä hankalaa. Paperista lehteä kun en halua tilata enkä ostella kirjahyllyyni kuin ne huiput, jotka haluan lukea moneen kertaan.

    VastaaPoista
  23. En ole koskaan nähnytkään yhtään e-kirjaa, mutta en silti varsinaisesti boikotoi niitä ja olen jopa suositellut e-kirjoja miehelleni (yrittäessäni ympäripuhua häntä koko perheen rantalomalle), koska ajatuksena e-kirja kuulostaa todella hyvältä.

    Miksi en sitten käytä tai ole edes kokeillut e-kirjaa itse? Koska olen täysin anti-insinööri enkä koe minkäänlaista kiinnostusta, saati intohimoa, yhdenkään teknisen vimpaimen/sovelluksen/systeemin opetteluun. Kyseessä ei varmasti ole vaikea asia, mutta intoa ei löydy niin paljoa, että tutustuisin asiaan omatoimisesti. Innostun asioista kyllä helposti, mutta innostuminen vaatii yleensä tapahtumaketjun, jossa näen, miten homma toimii ja samalla kuulen positiivisen käyttäjäkokemuksen ja äkkiä huomaankin olevani ihan liekeissä. Valitettavasti minä ja e-kirja emme ole kohdanneet ja liekki ei ole päässyt syttymään.

    Satu T

    VastaaPoista
  24. E-kirja olisi kätevä juttu, mutta. Sopiva lukulaite puuttuu. Älypuhelin ja läppäri löytyy, mutta niiden näytöltä on ikävä lukea. Lukulaitteen hankkiminen on kyllä kiinnostanut, kirjarohmu kun olen, mutta kirjojen kalleus hirvittää. Muutosvastustusta aiheuttaa ehkä myös rakkauteni paperisiin versioihin, vaikken sitä ehkä haluaisi myöntää. Olisihan e-kirja aikalailla ekologisempi. Enköhän jonain päivänä hanki kindlen tai muun, varsinkin jos kirjojen hinnat tippuisivat vähän alemmas.

    VastaaPoista
  25. Hoh, mulla ei kyllä ole mitään muuta syytä olla lukematta e-kirjoja kuin se, etten ole osannut päättää, millaisen laitteen hankkisin. Tai päätin jo kerran tilata Kindlen, mutta silloin paperwhite-mallia ei saanutkaan vielä Eurooppaan ja homma jäi siihen. No puhelimen näytöltä olen kyllä pari kirjaa lukenut (kunnes lasi meni säröille, nyt siitä on aika epämukava lukea) ja lainasin kirjastosta kerran Sonyn readerin, mutta sillä luin vain tieteellisiä artikkeleita opintoja varten.

    Joka tapauksessa luulen, että piakkoin sen Kindlen hankin. Päätökseen vaikuttanee sekin, että edessä on taas muutto ja sadat kirjat pitäisi pakata ja kantaa. Pitää vaan yrittää päästä eroon sentimentaalisesta suhtautumisesta paperisiin versioihin...

    VastaaPoista
  26. Kaikki järkevät syyt onkin tuossa aiemmin lueteltu. Suurin syy omaan e-kirjattomuuteen on "mitä jos":
    1) Mitä jos rakastun kirjaan? En voi sitä sitten hipelöidä päivästä toiseen, selailla parhaita kohtia jne.
    2) Mitä jos unohdan sitten kirjojen tuoksun? Se on kuitenkin yksi rakkaimmista tuoksuistani.
    3) Mitä jos en pidäkään kirjasta mutta tiedän ystäväni rakastavan juuri sellaisia kirjoja? En voi antaa kirjaa tuosta noin vaan eteenpäin.
    4) Mitä jos kaadaan kahvit laitteelle? Harmittaa ne kahvit kirjallakin mutta laitteen mukana menee niin paljon muutakin...

    Noora

    VastaaPoista
  27. Minä en vielä lue e-kirjoja, koska en omista lukulaitetta. Läppäri on lukemiseen turhan kömplelö – pelkästään sanomalehtien lukemisessa koen jo tuskaa, lukulaite on siis ekana hommattavien listalta, kun opiskelijabudjetti antaa myöten.
    Vuosi takaperin huomasin, että olen alkanut tottua digilehteen, ja viikko takaperin mennä lukasin jo uuden Imagenkin digiversiona. Se on huikeaa henkilökohtaista kehitystä se! Nyt kun vielä saa talouden sille mallille, että laukkuun saa sen lukulaitteen (omppu-perheen läppäriä ja puhelinta räpläävänä Padi himottaa, kun synkkaaminen laitteiden välillä olisi silloin näppärää), kutsun e-kirjat ja kaiken maailman digilehdet avosylin luokseni. Kaipuu on jo huima! Niin paljon näppärämpää on lehtien selailu ollut aina, kun olen saanut joltain padiä lainaan. Nyt menee aamun hesari aina läppäriltä, ja tablettia haikailen jokaisen päivän alkajaisiksi. Olen vielä itsekin hieman tästä kehityksestäni kauhistunut. En olisi pari vuotta sitten voinut vielä uskoa, että hylkään paperilehden näin tyystin. Anteeksi, hesari.

    VastaaPoista
  28. Jos jätetään pois se etten ole koskaan edes kädessäni pitänyt lukulaitetta ja tykkään kirjoista noin yleensä, niin suurin este omalle e-kirjojen luku-uralle on nimenomaan niiden huono saatavuus kirjastoista (etenkin täältä kehäkolmosen ulkopuolelta). Luen mielelläni ja vingutan kirjastokorttia samaa tahtia kuin himoshoppaaja pankkikorttiaan, mutta jos jotain kirjaa ei saa kirjastosta, niin se todennäköisesti sitten jää lukematta.

    Periaatteenani on ollut että ostan vain sellaisia kirjoja, jotka olen jo lukenut (lukuharrastukseen suhtautettuna pienen säilytystilan vuoksi) ja lähes aina käytettyinä, joten minun pitäisi ohjelmoida itseni siihen että ostaisin "uusia" kirjoja ja koen e-kirjat (kuten muutkin ei-käytetyt) kalliiksi. Eli en voisi lukea samaa määrää ostamiani e-kirjoja kuin luen nykyään (siitäkin huolimatta että Elisa taisi klassikkoja tarjota ihan ilmaiseksi). Ja kun lukulaitteen olen nähnyt lähinnä kuvissa, ei aihepiiriä ole tullut käytännön tasolla kokeiltua.

    Koen noin yleensä myös lukiessani saavani irtioton teknologiaähkystä, joka syntyy, kun teknisten vempeleiden parissa aikaansa viettää. Toki e-kirjaa voisin puiston penkillä raikkaassa syysilmassa lukea, mutta toistaiseksi ne perinteiset kirjat tuntuvat enemmän omalta jutultani.

    VastaaPoista
  29. Mä en tykkää lukea läppäristä ja ei ole lukulaitetta. En haluaisi ostaa pelkkää lukulaitetta, että ilmeisesti joku tabletti sitten pitäisi hommata. En tajua näistä mitään, joten jonkun pitäisi kertoa SEL-KO-KIE-LEL_LÄ millainen vehje olisi paras.

    Muuten olen kyllä kypsynyt ajatukseen, että ryhtyisin e-kirjojen lukijaksi. Luulen, että tämä muutos on siis käynnissä, mutta se on hidas, koska me ihmiset olemme hitaita (ks. em). Kirjoja meillä on nurkat niin täynnä, että etenkin ammatti-/opiskelu- ja hömppäkirjallisuuden ostaisin mieluummin e-kirjoina (artikkeleista nyt puhumattakaan) kuin viemään tilaa kotoa.

    Toivon myös, että e-kirjan ostaminen olisi tosi helppoa. Kerran olen (okei, siitä on jo ainakin 5 vuotta) yrittänyt ostaa musiikkia netistä ja lannistuin sen hankaluuteen.

    Kertokaapas siis joku mulle, mikä tabletti kannattaa ostaa ja onko e-kirjojen osto helppoa ja onko niitä kattavasti tarjolla?

    VastaaPoista
  30. Itse vaan tykkään eniten perinteisestä paperikirjasta. Se sentään tuntuu kirjalta. ;) Toisekseen kun päivät tuijottaa työkseen ruutua niin en todellakaan halua vapaa-ajalla tuijottaa ruutua kirjana. Tai mtien sen nyt sanoisi. Kirja on mulle nautinto, vapaa-ajan ylellistä luksusta kun on oikeasti joutilasta aikaa lukeakseen (ihan sama onko se sitten runokirja vai dokkari kun vaan saa lukea). Olen aina rakastanut kirjoja mutta töiden, kodin, lasten & harrastusten jälkeen ei oikein ole sitä lukuaikaa mihinkään versioon. Äänikirjoista tykkään, kun niitä voi kuunnella vaikka työmatkoilla. Niissä on ainoa varjopuoli se, että voi ajaa ohi oikean risteyksen jos on jännä kohta.
    -Hanna

    VastaaPoista
  31. Olin ennen vannoutunut paperikirjojen hamstraaja. Ostin niin pokkareita kuin kovakantisiakin ja yhdestäkään en pystynyt luopumaan vaan keräilin kirjahyllyyn. Aika monta kirjoistani olen kyllä lukenut useampaankin kertaan.

    Vuosi sitten hankin iPadin enkä ole sen jälkeen paperikirjoja ostanut. Luen yleensä illalla lapsia nukuttaessa tai sängyssä pötkötellen ja silloin on hyvä, ettei tarvitse pitää valoja päällä. eKirjoissa parasta on se, etteivät ne pyöri nurkissa, mutta voin silti koska tahansa lukea ostamani kirjan uudestaan. Uuden kirjan voi ostaa vaikka keskellä yötä ja sen saa luettavakseen heti. Lomamatkoille on helppo ottaa vaikka 100 kirjaa mukaan. Lentokoneessa en tosin viimeksi saanut lukea yhtään, koska lapsi pelasi iPadillä ja mies halusi lukea omia kirjojaan. Ehdottamasti huonoin puoli eKirjoissa on se, että lukulaitteen hankkiminen on niin kallista. Meillä kun käyttäjiä on jo 3 ja yksivuotiaskin innokkaasti iPadiä räpeltää.

    VastaaPoista
  32. En boikotoi e-kirjoja, mutta tykkään "oikeista".
    Saako kysyä? Jos jo kerran vaihdettu vuoden mutsi-kirja hajoaa käsiin, saako sitä kustantajan kautta vaihdettua vai otanko pikaliiman kauniiseen käteen ja koitan korjata niteet paikoilleen itse? Akateemisesta olisivat kyllä vaihtaneet lahjakorttiin (kirjat siis ilmeisesti kaikkialta loppu?), mutta enhän minä kirjaani rahaan vaihda!
    Kiitos kovasti vastauksesta jo etukäteen! Täällä jo kakkos-osaa odottelen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äääh, onko se räjähtävä kappale kolmas painos? Siitä saa siis kustantajan kautta tehtyä reklamaation, ja mä sitten lähetän sulle uuden ja laskutan kustantajaa! :)

      Poista
  33. No mä en lue e-kirjoja, koska olen tällainen menneisyyden fossiili, joka ei sitten yhtään jaksa innostua mistään elektroniikan uutuuksista ja niiden kaikkien laitteiden kanssa säätämisestä. Mua on kyllä ruvennut kaikkien blogihehkutuksien myötä kiinnostamaan esim. äänikirjat. Mutta en mä ole toistaiseksi jaksanut säätää sitä miten saisin ne jollekin laitteelle. Käyttämättömänä nurkissa lojuu kyllä parikin iPodia, joilla kai voisi niitä kuunnella. Tai sitten älypuhelimella. En vaan jaksa. Ihan sama näiden e-kirjojen kanssa. Käsittääkseni tarvitsen jonkun ohjelman jostain ja se pitää asentaa ja sitten niitä kirjoja pitää hommata ja varmaan taas luoda jotkut tunnarit jne. Väsyttää jo ajatuskin.

    Meille kotiutui just minitabletti. Tajusin, että jos olisin yh-äiti, niin olisin valmis maksamaan ihan helposti vaikka 40 euroa siitä, että joku asentaisi siihen valmiiksi Angry Birdsin lapsen pelihetkiä varten. Oikeasti. Tässä olisi tuotteistamisen paikka kyllä. Jos joku tulisi ja pistäisi mun elektroniset laitteet pelittämään e-kirjojen kanssa ja vielä näyttäisi, että "tosta noin klikkaat vaan", niin käyttäisinkin varmaan. En mä mitenkään kaihda elektronisia laitteita noin niinkuin muuten. Mua vaan rasittaa kaikki asentamiset ja muut systeemit. Ajasta on mun elämässä muutenkin niukkuutta. Ei siis yksinkertaisesti kiinnosta.

    VastaaPoista
  34. Ekirja on järkivalinta, paperikirja on tunnevalinta :) Uskon itse, että rakkaus paperikirjaan on syntynyt jo lapsena: lapsuuden isot kuva- ja satukirjat ovat luoneet useimmille vahvan elämys- ja tunnepohjan paperikirjan käyttämiseen. Olkookin, että useimmat lukevat aikuisena vain "tylsiä" tekstikirjoja. Siellä se kuitenkin on, tiedostamaton tunneside.

    VastaaPoista
  35. Monestakin noista em. syystä. Koen lukemisen laitteelta epämukavaksi. Kirjat on paljon inhimillisempiä. Niillä on sielu, ja ne ovat kauniita. Niillä on historia. Yleensäkin laitteiden "liikakäyttö" aiheuttaa ähkyn nyt jo. Hinta on myöskin liikaa siihen nähden, että käteen ei jää mitään kirjan luettua. Nämä nyt tuli ensiksi mieleen...

    VastaaPoista
  36. Olen lukenut yhden e-kirjan, se oli joku työhön liittyvä ja lukulaitekin oli lainassa. Ei mitään valittamista. Mutta miksi e-lukeminen ei kohdallani yleistynyt, siihen on selkeä syy. Lukulaite ei voisi olla käytännön syistä mikään muu kuin oma puhelimeni. Sitä taasen dominoivat kaksi työsähköpostia, tekstarit, readerit ja tietty FB ynnä muut. Lukeminen siis keskeytyisi ihan taukoamatta, mitä en tietenkään halua.

    Eli jos haluan rentouttavan lukunautinnon, menen kauas kaikista vempeleistä.
    Okei, toi oli vaan toiveunta. Juuri siitä helvetinkoneesta johtuen en lue juuri mitään, mitä voisi kaunokirjallisuudeksi kutsua. Lupaan kokeilla e-mutsia.

    VastaaPoista
  37. Olen ihan vasta kiinnostunut e-kirjoista ja olin järkyttyä niiden hinnasta. Mikä maksaa ? Ja miksi ihmeessä ALV on isompi? Elisakirjaa se lasin muutaman sivun verran,vaikutti ihan hienolta. Niiden äänikirja ei toiminut yhtään mun tabletilla(Nexus 7 ). Oltaisiin kyllä potentiaalinen kohderyhmä jos hinta olisi kohdallaan : mies ja 4 v kuuntelee paljon äänikirjoja, minä luen ja jotain lastenkirjojakin voisi 1 v jo katsella. Meille voisi toimia esim kk-maksullinen e-kirjasto, jossa saisi tietyllä hintaa lukea ja kuunnella mielin määrin. Jos se toimii musiikilla, miksei kirjoilla.

    VastaaPoista
  38. Oikean kirjan fiilis on suuri syy e-kirjaboikottiini. Lisäksi se oikea kirja tuo suurta vapautta roudata sitä minne haluaa. Oikeaa kirjaa voi lukea huteralla alustalla hassussa asennossa, koska suurin haitta putoamisesta on sivun hukkaaminen. Lukulaite saattaisi tykätä kyttyrää.

    Muutenkin tulee läppärillä hengailtua liikaa niin koneen sulkeminen ja kirjan avaaminen tuo pienen voittajafiiliksen, "kerrankin vietän aikaa jotenkin muuten kuin koneella"-tyyliin.

    Mikä muuten on syynä tuohon alv eroon? En ole tiennytkään...

    VastaaPoista
  39. Olen kirjallisuuden suomentaja ja tapellut e-kirjaoikeuksista kustantamojen kanssa muutaman vuoden. Entisissä sopimuksissa luovutetaan tekijänoikeuden tiettyä palkkiota vastaan kirjan paperipainatuksta varten. Palkkiot laahaavat häpeällisesti jäljessä mistään ansionkehityksestä eikä suomentaja voi käytännössä elää millään mittapuulla normaalia elämää alle tuhannen euron jäävällä kuukausipalkalla nykyisellä palkkiotasolla. Silti kustantamot haluavat ostaa entisenlaisilla orjatyöpalkkioilla nykyään kaikki oikeudet suomentajan selkänahasta repimäänsä kirjakustannuksen kannalta aika oleelliseen työpanokseen. E-kirjasta on tarjottu huikeaa 150 euron kertakorvausta...

    En osta e-kirjaa ennen kuin kirjan tekijät saavat siitä kunnollisen korvauksen. Tosin se taitaa olla nykymaailmassa toiveajattelua: kukaanhan ei tunnu arvostavan enää työn ydinosaamista. Vain markkinoijille, suunnittelijoille yms. ollaan valmiita maksamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä oli kiinnostava pointti! Siis että sähkökirjasta pitäisi saada kertakorvaus? Ärh.

      Poista
  40. Ainakin tenttikirjoissa on parhautta valmiit alleviivaukset ja kommentit, niistä oppii itsekin. Sellaisia ei taida saada e-kirjoihin?

    Suurimman osan kirjoista lainaan kirjastosta ja esimerkiksi opetuskäyttöön etsin kirjoja kävelemällä sopivan hyllyn luo ja selailemalla ja tutkimalla takakansia. E-kirjaa en ehkä uskaltaisi antaa oppilaiden käsiin omalla kalliilla lukulaitteellani, mieluummin vien lainakirjan selattavaksi. Välillä kirjastossa tarvitsen myös henkilökunnan apua haluamani löytämiseen ja sitä saa helposti. En tiedä, kuinka helposti esim. henkilökunnan saa avuksi nettikirjakaupassa. Toisaalta saattaisin pelätä lukulaitteen rikkoutumista tai varastamista enemmän kuin kirjaston pokkarin tuhoutumista tai katoamista (niiden korvausarvo kun on lopulta aika pieni).

    VastaaPoista
  41. Minä luen e-kirjoja, mutta ongelma niiden ostamisessa (suomalaisten etenkin) on valmistajien käyttöliittymäsekoilussa. Omistan riistoyhtiön valmistaman e-lukulaitteen, joka on kuitenkin minulle se ainoa oikea, sillä monen muunkaan tavoin en halua lukea kirjoja tietokoneelta ja kuivattaa silmiäni LCD-ruudulla yhtään kauempaa kuin on pakko. Kyseinen sähkömustenäyttölaite ei kuitenkaan valmistajan monopolihaluista johtuen suostu suoraan ottamaan vastaan useita e-kirjoja. Selkeämmin sanottuna: koska haluan (omasta mielestäni) laadukkaan e-lukimen, en pysty ostamaan tai lainaamaan suomalaisia kirjoja, koska niitä ei tuoteta e-lukijani formaatissa. Todellinen tenkkapoo. Toisaalta saan monopoliyhtiön omasta nettikirjakaupasta käsiini useita sellaisia teoksia, joiden tavoittaminen fyysisen kirjan muodossa olisi todella paljon kalliimpaa ja/tai vähintäänkin vaikeaa. Käyttöliittymän tulee myös olla todella helppo, jotta jaksan innostua. Riistäjäyhtiön nettikaupasta kirja siirtyy yhdellä klikkauksella (siis oikeasti, yhdellä) e-lukulaitteeseen ja on heti käytössäni. En jaksa käydä läpi monimutkaisia lomakkeiden täyttämisiä ja latailuja sinne sun tänne ja siirtelyä johtoja pitkin lukijaan. Jos tulee niin paljon säätöä, voin kävellä kirjastoonkin.

    Mitä siihen hintaan sitten tulee niin Suomessa kirjat ovat mielestäni liian kalliita ylipäätään. Mielestäni e-kirjan tulee olla paperiversiota halvempi, mutta ymmärrän toki etteivät painokustannukset niin korkeat ole, että se olisi heti puolenhintainen. Valitettavasti kotimaisen kirjan (tai kirjan kotimaasta) ostaminen vaan jo lähtökohtaisesti on niin kova lovi kukkaroon, että jäävät nuo e-kirjatkin siten kalliiksi.

    VastaaPoista
  42. En varsinaisesti boikotoi e-kirjoja. Silti en ole lukenut yhtään, sillä en omista lukulaitetta. Olen teknisesti lahjaton ihminen, joten koko lukulaite-hässäkkä tuntuu ylitsepääsemättömältä. Olen vasta alkanut käyttää älypuhelimesta muitakin ominaisuuksia kuin soittamisen ja tekstaamisen. En tod. omista tablettia muussa kuin lääkepurkkien sisällön muodossa.
    Siksi toisekseen rakastan kirjojen tuoksua ja tuntua käsissä. Sitä ei voi saada sähköisenä.

    VastaaPoista
  43. E-kirjassa hankaa vastaan ainoastaan hinta - ja kirjastossa liian suppea valikoima. Lukuhärpäkkeeni ei tunnista pankkikorttiani (varmasti loppupeleissä ihan hyvä juttu...!), en ole ehtinyt /jaksanut /viitsinyt vielä selvittää, miksi.
    Kirjakauppojen e-kirjojen pitäisi olla halvempia kuin samojen kirjojen paperisina, muuten koko touhussa ei ole mitään mieltä.

    Olen kuitenkin hyvällä alulla sekakäyttäjäksi: päivisin eetä ja iltaisin vaakatasossa sitä perinteistä :)
    Pädin myötä veska keveni huomattavasti, kun kaikki tarvittava - kalenteri, muistiinpanot, bussimatkakirja - on yksissä kansissa. Aiemmin syvästi pelkäämäni "näytöltä lukeminen on vaikeaa ja tylsää" osoittautui pelkäksi luuloksi. Näytöltä lukeminen sujuu, ja on itse asiassa jopa tehokkaampaa kuin perinteiseltä kirjan sivulta lukeminen.

    Opiskelupuolella huumaannuin täysin siitä, kun tenttikirjat sai suoraan lukuhärpäkkeeseen, kertakaikkisen mahtavaa! Ei tarvitse kilvoitella yölainoista, luen kun ehdin.

    VastaaPoista
  44. Mulla on lukulaite ja luenkin sillä ahkerasti - ulkomaisia kirjoja. Kätevä kuljettaa mukana käsilaukussa. Mukava ja miellyttävä lukea sängyssä ja sohvalla. Kirjoja ei keräänny hyllyyn.

    Kotimaisia kirjoja en juuri lue laitteelta, koska on ihan älytöntä, että suomenkielinen paperipokkari maksaa ehkä 6-7 e mutta sama teos ekirjana pari-kolmekymppiä. Eihän siinä ole mitään järkeä!

    VastaaPoista
  45. Kotonani pyörii touhukas kohta 2-vuotias, joten lukuhetkeni rajoittuu siihen hetkeen, jolloin pää iskeytyy illalla tyynyyn ja ennen kuin luomet painahtavat sementin sitkeydellä kiinni. Luen paljon kaikenlaista, ja kirja on valikoitunut käyttöliittymäksi, koska muita ei huushollistamme löydy; vanhaa, rämisevää miniläppäriä lukuunottamatta, joka on murtunut useista kohdista ja hajoaa hetkenä minä hyvänsä. Ei siis sovellu unilukemisvälineeksi.

    VastaaPoista
  46. Meillä on Kindle, josta mies lukee kirjoja englanniksi. Itse haluan lukea kirjani suomeksi, mutta en todellakaan ole valmis maksamaan e-kirjasta samaa hintaa kuin painetusta. Eli syynä boikotille järjettömät hinnat.

    VastaaPoista
  47. Kallis hinta, ei ole Kindleä -> pitäisi alkajaisiksi hommata semmonen, ei jaksa innostua. Pädiltä olen muutamia lukenutkin, samoin kuin LongPlay-artsuja. Kirjastossa kirjojen selaaminen ja hiplaaminen edelleenkin niiin paljon näppärämpää kuin vaikkapa Elisa-kirjassa. Mitä minä sieltä Elisa-kirjasta ostaisin? Sopii täsmäiskulukemiseen, kun joku kirja on olevinaan pakko saada heti nyt, mutta ei mielestäni oikein sovellu inspiroivaan selailuun.

    Lisäksi ahdistaa jo ajatuskin, että jos semmosen Kindlen sitten hommaisi, niin sehän vanhenee joskus, ja sitten pitäisi ostaa joku uusi härpätin. Kyllä kirjat vielä mielestäni ovat tyyllikkäämpi sisustuelementti kuin elektroniikkaromu, jota ei ole muistanut vielä kierrätykseen sinä yhtenä päivänä keväässä, kun SER-auto kiertää tienoota...

    VastaaPoista
  48. Joudun lukemaan artikkeleita ja muita julkaisuja töissä päivittäin. Sähköisenä. Tulostaminen olisi tuhlausta. Mutta kirjani haluan paperisena ja kansissa. Yöpöydällä oleva pino muistuttaa että sänkyyn on kiva mennä nukkumaanmenoaikaa aikaisemmin. Hyllyssä olevat kirjat muistuttavat paikoista ja ajoista jossa ne on lukenut.

    Minun keskittymiskyvylläni on hyvä että vaihtoehtoja on kerralla vain yksi. Alussa puuduttava kirja saattaa muuttua myöhemmin hyväksi. Kirjaa ei raaski jättää kesken mutta lukulaitteella olevalla ei ole vastaavaa arvoa. Heivaus ja seuraavaan siirtyminen tapahtuu sekunnissa.

    Kammottaa ajatus että joutuisin joskus hankkimaan elektroniikkaa että voisin lukea kirjoja. Voiko niitä silloin edes lainata kavereilleen?

    VastaaPoista
  49. Luen työmatkalla junassa e-kirjoja kännykältä - kirjastosta lainattuja ainoastaan. Koska hinta. Kun ostan kirjan, on sille tiedossa yleensä 2-3 muutakin lukijaa ja lopulta teos siirtyy kirjahyllyyni muistuttamaan lukukokemuksesta tai divariin, jos kokemus ei ollut hyvä. E-kirjan hinnassa pitää näkyä sen kertakäyttöisyys.

    VastaaPoista
  50. Mulla on kaksi pääasiallista syytä: 1) Ei ole lukulaitetta (tietokoneelta en ala kirjoja lukemaan, siitä saa töissä tarpeekseen, sitä paitsi roikun koneella muutenkin liikaa) ja 2) paperinen kirja toimii hyvin. Haluan selata sivuja ja nähdä lukemisen edistyminen. Haluan lainata kirjoja muilta ja muille. Sitä paitsi, kirjan voin lukea samalla tavalla nyt ja 10 vuoden päästä, mutta e-kirjaa välttämättä en. Ei ole takeita, että nykyinen lukulaite olisi käypä peli vielä tulevaisuudessakin.

    En myöskään juuri matkusta, joten mitään painavia kirjakasoja ei ole kuljetettavana pitkiä matkoja. Kirjasto ja kirjakaupat on kivoja paikkoja. Mullekin on kauhistus se ajatus, että paperikirjoja ei olisi. Elektroniikkaa on jo nyt huushollissa liikaakin, en minä halua enää kirjojakin lukea koneelta!

    VastaaPoista
  51. Suomalaiset e-kirjat maksaa, koska niiden myymiseen ja lukemiseen kaikilla eri laitteilla (ja vielä mukavasti ja helposti) tarvittavaa tietotekniikkaa on kallista kehittää. Ja nykyvolyymeillä se ei kannata - luulisin että e-kirjojen hinnat on just kustannusten mukaiset. Amazonin ja Applen e-kirjakaupat taas ovat edullisia, koska niillä on englanninkielisillä markkinoilla niin vahva asema, että ne voivat ostaa kirjoja kustantajilta alihintaan ja vetää kuitenkin hyvät katteet välistä, vaikka hinta on alhainen. Kovat volyymit auttaa toki myös. Tästä oli joskus vajaa vuosi sitten juttua Hesarissa muistaakseni, kuinka erityisesti Pohjois-Amerikassa nämä jätit ajavat siellä hinnoittelullaan koko kirjojen kustannusalaa ahtaalle.

    VastaaPoista
  52. Kiitos kovasti fiksuista vastauksista - olette kyllä harvinaisen analyyttistä porukkaa, sain myös ihan uuttakin tietoa vastauksistanne! Tuo ATK-laitteiden yliannostus vaikuttaa olevan ihan yhtä suuri syy kuin hintakin - ja siihen ei taida olla lääkettä.

    Lipun kirjamessuille saa tarkkasilmä, jolle Vuoden mutsin sulkasatoinen paperiversio on aiheuttanut vaivaa! Sitäpaitsi messuilla voi tutustua e-kirjoihin. ;) Laita mulle osoitteesi e-postilla niin pistän lipun tulemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähköposti(t) lähetelty. Nyt vain jään odottelemaan postia :)

      Poista
  53. Mä voisin siirtyä jopa pelkkiin e-kirjoihin. Lukulaitetta en ole kokeillut mutta on ihanaa, kun ipadissa voi kantaa mukana kirjahyllyä :) Mutta hinta. Ostan e-kirjan vain, jos on tosi hyvässä alessa.

    VastaaPoista
  54. Mua vaivaa ainakin seuraavat syyt:
    -Hinta. Mulla ei ole kolmeakymppiä laittaa johonkin, josta en ole varma tykkäänkö, ja jota ei voi eteenpäin kaupata jos en.
    -Ylimääräinen laite, jos haluais padilta tai kindlestä tms. lukea. Mulla on asuinpinta-alaan nähden ihan kohtuuttomasti näitä laitteita jo muutenkin.
    -Systeemien arvattavissa oleva monimutkaisuus. Jos kaikki readerit tukis kaikkia eri tiedostomuotoja joissa kirjoja myydään, niin lukisin jo e-kirjoja. Vaan koska näin ei ole, voin aivan mainiosta olla lukemattakin, ja säästää säätämiseen ja venkoiluun menevän ajan paperikirjojen lukemiseen.
    -Aiemmat huonot kokemukset samankaltaisista palveluista. Pelkään, että jos innostun, niin tästä tulee uusi Spotify mulle: riemastun, rekisteröidyn, ja jumansviidu siellä ei ole tarjolla puoltakaan siitä, mitä olisin ollut vailla. Ei ole aikaa eikä voimakasta kiinnostusta tutkia näin tarkkaan tarjontaa jo etukäteen.
    -Elektroniikka vanhentuu ja menee rikki. Hyvin pidetty kirja mitä luultavimmin ei ihan hetkessä.
    -Suomenkielisen tarjonnan laatu: olisin huomattavasti kiinnostuneempi lukemaan e-kirjoina vanhempia teoksia, joiden painokset ovat loppu, tai joiden viimeisimmästä painoksesta on niin kauan, että kirjaa on hyvin vaikea löytää fyysisenä kappaleena. Päivän uutuudet sen sijaan saa ihan mistä tahansa, joten e-kirjojen lukemisen tarvetta ne ei lisää.

    VastaaPoista
  55. E-kirjojen hinta. Tästä en pääse yli eikä ympäri. Niihin ei ole varaa.
    En osta usein uusia kirjoja, joten varmaankin tämän takia en myöskään e-kirjoja.

    Ja vaikka reissaankin pitkiä reissuja ja saatan ottaa reissulle 10 kirjaa mukaan, on silti edullisempaa ottaa mukaan kirppareilta ostettuja 2€ kirjoja (toki kirjat painavat, mutta jätän niitä sitä mukaa matkalle. Vain super hyvät tuon kotiin takaisin.).
    E-kirjoina reissukirjojeni hinta nousisin 10x20€ ...tai ehkä korkeammallekin. Englanninkielisinä e-kirjoja saisi toki edullisemminkin, mutta etenkin ulkomailla ollessa tykkään lukea suomeksi. Kun koko ajan käyttää muuta kieltä kuin omaa äidinkieltään, on mukavaa lukea omalla kielellä :)

    Ja vierastan myös lukulaite ajatusta. Mutta koska tässä ketjussa nousi monta ekologista pointtia JA kehuttiin lukulaitteiden tasoa, niin taidampa käydä vilkaisemassa niitä ;)

    Toivotaan että e-kirja käytännöt saadaan järkeviksi, mielellään kirjastoihin tai kohtuu hintaisiksi. Vaikuttaa villiltä länneltä tää skene..?!!

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...