30.9.2013

Kun Project Mama telkkariin pääsi

Iik. Olen huomenna telkkarissa. Vuosi sitten kuvattu Blogistanian juttu tulee YLE TV2 klo 19:30. Pätkä löytyy myös Areenasta.

Juttua tehdessä jouduin pohdiskelemaan, millaista blogia kirjoitan. Ihminenhän muuttuu kuudessa vuodessa aika paljon. Onko se, mikä alkoi äitiysblogina enää äitiysblogi?  Työssäkäyvänä äitinä ammennan juttuaiheeni ruuhkavuosien suuresta sukkalaatikosta, joten aiheisiin kuuluu niin kakarafilosofointia, kunnallispolitiikkaa, itsestä huolehtimista kuin kotiprojektejakin.

Ehkä äitiysblogeja ei ole olemassakaaan. On vain elämäntapablogeja - aika harvan elämään kuuluu pelkästään ja puhtaasti äitiys.

Jutussa todetaan, että "blogin tyylilaji on valinnut lukijansa, vauvantuoksua ja potkuhaalariesittelyjä kaipaava saa etsiä niitä muualta."

Niin, vauvan sijaan meillä tuoksuu vain kaksivuotiaan kumisaapas eikä välikausihaalaripostaustakaan ole tulossa - mutta en usko, että sitä odottelettekaan. Koska pääsääntöisesti vihaan kaikkea lapsiroinaa enkä kuulu niihin, jotka pulittavat käytetystä trikoopaidasta neljäkymppiä, veikkaan, että etsitte sen inspiraation muualta. Kuten myös käsityö- ja askarteluvinkit, kauniit kattauskuvat sekä puutarhanhoito-ohjeet.

KUVA: Yle Olotila

Miksi olen jatkanut näin pitkään? Koska pidän keskustelusta! En lue vauvapalstoja enkä kolumnieni kommentteja, sillä tuntemattomien ihmisten mielipiteet ovat tuntemattomien ihmisten mielipiteitä. Olen kohta neljäkymmentä ja helvetin kiireinen. Minulla on aikaa vain kiinnostaviin keskusteluihin. Olen siitä onnekas, että loistavia keskustelijoita on ihan täällä omalla (ja Vuoden Mutsin) tontillani. Tästä todisteena ohjelmassa on vieraana myös kaksi blogini lukijaa.

Milloin sitten lopetan? En tiedä. Mutta lupaan yhden jutun. Viime viikonloppuna Skidi näki uudehkon kerrostalon. Hän totesi, että siitä tietää, että talo on uusi, koska ikkunat ovat puhtaat. En viitsinyt korjata. Mutta sitten kun lopetan, lupaan kaikella säästyvällä ajalla pestä ikkunat.

86 kommenttia:

 1. Jee, pitääkin muistaa katsoa :)

  Löysin blogisi, tai oikeastaan siskoni löysi sen minulle linkkaamalla 'raskausviikot explained' (tenat vaihtoon kamaa) kirjoituksen minulle, kun ah niin ihana odotusaika alkoi toistamiseen. Blogisi jutut ovat tehneet tsiljoonista aamuyöstä valaan ruhoa käännellen valvotuista öistä paljon siedettävämpiä ja jopa hauskoja, Kiitos siitä!
  Nyt on molemmat mukulat ulkoistettu, ja blogisi seuraaminen jatkuu edelleen; on ihanaa saada vertaistukea keskiverto äitiyteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsi että lämmittää tällainen palaute, että on voinut tehdä jonkun raskausvalvomisesta vähän siedettävämpää! Ja hienoa, että olet edelleen siellä! :)

   Poista
 2. Itse olen myös miettinyt kovasti sitä, miksi nyt (taas) bloggaan aktiivisesti ja kyllä se liittyy juuri tuohon vuorovaikutukseen. Lisäksi itsestä tuntuu, että esimerkiksi Facebook on mennyt vähän pilalle, kun ainakin oma "kaveripiiri" alkaa olla jo liiankin kirjava ja laaja. Blogissa ei tartte miettiä, et joku rasittuu mun pohdinnoistani, kun sinne tullaan (toivottavasti) tietoisella päätöksellä.

  Hiukan naurahdin, kun sanoit, että "tuntemattomien mielipiteet ovat tuntemattomien mielipiteitä". Ilmeisesti ajattelet, että tuntemattomista tulee täällä omalla tontillasi (heti?) tuttuja? Ainakin minä tunnen niin omassa blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin! Mä näen että kaikilla näillä some-elementeillä on oma funktionsa: käytän twitteriä vakavampiin aiheisiin, facebookia lähinnä vitseihin ja tätä blogia sitten perusteellisempaan pöllytykseen, jossa lukijat tuovat sen olennaisen osan sisällöstä. Tuntemattomat ihmiset ovat anonyymejä, jotka voivat olla ihan mitä tahansa hulluja. Varsinkin toiset bloggaajat ovat kiinnostavaa keskusteluseuraa kun aina voi tarkistaa, mikä on tyypin tulokulma.

   Poista
 3. Mä olen niin nauttinut, nauranut ja nyökkäillyt sun blogisi kirjoituksille. Naulan kantaan ja niin hauskalla ja nasevalla tavalla kirjoitettuna, että etukäteen jo tietää saavansa nauraa. Ihailen tapaasi löytää siitä tavanomaisesta arjesta niitä hauskuuksia. Silti aikuisesta näkökulmasta. Kiitos! Jatkan ehdottomasti blogisi seuraajana. Kenties vanhainkodista postaat, että "vaanin naapurin Minnan (85-v., nimi muutettu) rusinakulhoa, ja kun silmä vältti, nappasin kaksi. Osallistuin syyllisen etsintään täysin voimin, rusinat poskessa keikkuen".
  Terv. Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana palaute, kiitos! Mutta apua, näen jo sieluni silmin itseni päivittämässä blogiani vanhainkodista. :D

   Poista
 4. Minä aloin seuraamaan blogiasi äitiysblogina, koska minunkin kotonani asuu kaksi suunnilleen saman ikäistä apinaa kuin teillä. Mutta silti ihan parasta ja mieleenpainuvinta antia on olleet sellaiset jutut, jotka eivät välttämättä liity lainkaan äitiyteen. Kuten se postaus, jossa väijyit eksääsi kauppakeskuksessa pylvään takana tai kuukautissuojaosastolla koetut kauhunhetket. Parasta blogissasi on se, että kirjoitat niin ihnhimillisesti vaikeista aiheista. Kiitos siitä!
  Kanerva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että näinkin pitkäaikainen lukija ilmoittautuu! Inhimillisyys on päivän sana ja hyvä johtotähti. :)

   Poista
 5. Jeeee! IHANAA!!! :D Vuosi sitten?? Ei mitään turhan hoppua oo pidetty siellä YLEllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, joskus ohjelmatuotanto ja esitysajat eivät ihan täsmää... :)

   Poista
 6. Asian vierestä tai mistä vaan, mutta tuo viittaus "käytetystä trikoopaidasta neljäkymppiä" on ihan helmi. Mitä se kertoo kenestäkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asian vierestä saa ehdottomasti kommentoida! Hyvä kysymys. Lukija saa päättää, miten taustoitukseen suhtautuu. :)

   Poista
  2. Hyvä oli taustoitus! Indeed :)

   Poista
 7. Kiitos näistä vuosista, Katja! Ensimmäinen ja ainoa lapseni on kutakuinkin esikoisesi ikäinen ja löysin blogisi imetyshuuruisena hormonihirviönä. On ollut mahtavaa seurata blogiasi ja sen kehittymistä, joka on kuta kuinkin kulkenut tahdissa oman elämäni kanssa alkaen vauvavuoden ahdistuksesta siihen, kun pää on jo pinnalla ja alan olla oman elämäni "herra". Hyvää jatkoa ja varmasti vielä törmään juttuihisi toisaalla, uskon!

  VastaaPoista
 8. Oho, olen edellinen anonyymi! Luin hätäiseen että "miksi sitten lopetan" :D Onneksi et!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ruuhkavuosielämä pakottaa pikalukuun! Mutta ihana muistokirjoitus! :D

   Poista
 9. Katselin 8-vuotiaan tyttäreni kanssa Blogistaniaa. Tyttäreni kysyi, että onko tuo oikeasti jonkun äiti. Meinasin tikahtua nauruun. Siis positiivisessa mielessä. Älä vielä ala pesemään ikkunoita. Uskon, että olet parempi blogisti kuin ikkunanpesijä. Iloisia ruuhkavuosia! Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee nyt jonkun kotisiivouksia myyvän firman kanssa mainosblogimerkintädiili ikkunanpesusta...

   Poista
  2. :DDDD Ihan loistava! Terkut tyttärelle, erittäin tarkka silmä hänellä. Olen ehdottomasti parempi bloggaaja kuin ikkunanpesijä. lisäksi talvi tulossa eikä ikkunoista tartte katella ulos senkään vertaa. ;)

   Riitta, mun brändi menee pilalle ikkunanpesusta. ;)

   Poista
 10. Pakko myöntää, etten ole aiemmin lukenut tätä blogia, mutta nyt tuota ohjelmaa katsoessa oli pakko liittyä. Vaikutat tosi mahtavalta tyypiltä. Hyvää syksyä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tervetuloa mukaan! Tv:ssä toki kuvamateriaali leikataan niin, että ihminen vaikuttaa mukavalta ja fiksulta, mutta hyvä jos ohjelma toimi kimmokkeena tulla tänne pyörimään. :)

   Poista
  2. Tuolla periaatteella Timo Soininkin pitäisi olla miellyttävä mediapersoona ;)

   Poista
 11. Olen 26-vuotias opiskelijamimmi, jolla ei ole lapsia eikä kyllä minkäänlaisia aikeita hankkia niitä ihan lähivuosien aikana. Silti olen lukenut blogiasi useamman vuoden säännöllisen epäsäännöllisesti. Sulla on vaan niin hyvät jutut!

  Tänään satuin olemaan telkkarin ääressä, kun siellä pyörit. Oon melko varma, että oot ollu Girls-sarjan Jessa nuorena? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että tää kiinnostaa monenlaisia tyyppejä, siitä tulee rikasta keskustelua! Mutta Girls-sarja? Jessa? Olen aika varma. ;)

   Poista
 12. Täälläkin lapseton (ja omalla kohdalla lasten hankinnan (tai sen toivomisen) suhteen vähän epäileväisellä kannalla oleva), joka on lukenut blogiasi jo useamman vuoden. En yhtään muista kuinka tänne alun perin eksyin, mutta erittäin viihdyttävää ja ajatuksia herättävää on ollut, kiitos siitä! :) Ja jos niitä lapsia joskus siunaantuu, niin sinun esimerkistäsi tiedän, että siitä on mahdollista selvitä ihan järjissään ja hukkumatta rasittavaan vauvahöttöön ja -hössötykseen, vaikka ystäväpiirin esimerkki välillä muuta antaakin ymmärtää! Kiitos tästäkin toivonkipinästä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Tämän palautteen olen muuten saanut monelta: että se äitimyytti on niin voimakas, että se on joillekin ihmisille suorastaan luotaantyöntävä -> "en tee lapsia, jos pitää olla tuollainen". hieno juttu, jos olen jotenkin saanut läpi sitä, että ihminen saa olla edelleen se sama ihminen vaikka yksi rooli olisikin äiti.

   Poista
 13. Tässä yx mama joka tuli äidiks tarkoituksella vasta 37 v. Nyt kahen lapsen mama tai oikeestaan kahen nuoren, iät 15v ja 17 v. Mielenkiintonien oli ohjelma..hauskasti myös kirjoitat blogia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuoriahan noi sun ipanat tosiaan jo on, toinen kohta jopa aikuinen!

   Poista
 14. Hyvä oli ohjelma! Ja mainio on myös blogisi, itse löysin sen vasta tänä kesänä. Omat lapset on 3- ja 1-vuotiaat, eli ollaan jo voiton puolella viimeisimmän vauvavuodesta. Ihanaa palata taas normaaliin elämään, tehdä töitä alalla joka kiinnostaa itseä, ja seurata, kuinka lapset kasvaa omiksi persoonikseen. Pidin erityisesti Blogistanian loppukommentistasi! 6+6+6 4ever!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Blogeihin voi onneksi hypätä mukaan ihan milloin vaan. ja mäkin pidin mun loppukommentista! Samoilla linjoilla siis ollaan!

   Poista
 15. En nähny viel pätkää, mut hyvä uus banneri!

  VastaaPoista
 16. Sä oot niin busted, kodinhengetär - mä en oo ikinä aikaisemmin nähnyt että joku lajittelee M&M:t väreittäin?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen: lajittelua tein, koska tarvittiin kuvamateriaalia jostain käsillä tekemisestä. Tää oli ainoa mitä keksin! :D Ei lähtenyt neulominen/kutominen/ompeleminen.

   Poista
 17. VOI EI! Älä nyt vaan lopeta! Älä edes puhu lopettamisesta :D Siis eikö se äitiyden projekti ole vähän niin kuin koko elämän juttu? Onhan ne lapset sun lapsia vaikka ne ois 15 vuotta tai enemmänkin... Että en edes malta odottaa, mitä mahdat kirjottaa sitten kun sun lapset on teini-iässä...! Älä nyt vaan lopeta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ihan oikeassa olet projektin pituudessa, ja kyllä se jutun määräkin vaan aksvaa, mutta veikkaan että esikoinen ei halua enää seikkailla tässä kouluikäisenä. Ja kyllä varmaan jossain vaiheessa joudun priorisoimaan ajankäyttöä, mutta en siis vielä. :)

   Poista
 18. En tiedä mitä oikein katsoin TV2:sta. Olipa oksettava ohjelma. Todennäköisesti ohjelman lähestymistapa tuota v***** ihmeellistä äitiyden ihmeellisyyttä kohtaan oli se kuvottava. Jeesus. En kyllä varmasti kuulunut myöskään kohdejoukkoon. t: reilu nelikymppinen kahden tyttären yksinhuoltajaisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi. Älä hyvä ihminen katso huonoja ohjelmia! Ja vielä tärkeämpää, älä lue huonoja blogeja, joista ohjelma kertoo.

   Poista
 19. Oon ollu mukana n. vuoden ja nyt kuulin ekaa kertaa sun oikian äänen ohjelmaa katsoessa! Ja eihän se tietenkään vastannu mun kuvitelmia lukijana =D Mutta haitanneeko tuo mittään. Kiitos tästä vuodesta. Luin blogin alusta asti raskaus(pahoinvoinnin)aikana. Meijän perheessä vauvavuosi on nyt puolessa välissä ja heitän eriävän mielipiteen alun kamaluudesta; sehän oli ihanaa ko se vain nukku!! Pysty roikkua netissä ja juoda kaffia niin että se oli vielä lämmintä... Nyt sensijaan alkaa olla haastetta pelissä, kaffikin on lämmitetty pariin kertaan ja päivän lehti revittynä lattialla, kuolaisena luonnollisesti.

  Ja mikä on ihaninta tässä äitiysblogissa, on juurikin se, että täällä puhutaan äitiyden koko kirjosta, elämästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin se todellisuus vastaa kuvitelmia! Ja hei mahtavaa, jos sulla on ollut hyvä vauvavuosi. :)

   Poista
 20. Olipa hauskaa saada ääni ja kasvot blogille ihan livenä.
  Tapitin eilen silmä kovana ja muksu vieressä ihmettele (ja lopulta yhtyi hekotteluun kun vähän asiaa avasin, tiedä sitten miten paljon meni perille ;) kun mutsi naureskeli varsinkin välistatementeille/grafiikoille sekä aivan älyttömän osuville lastesi piirroksille :)

  Vakavasti puhuen, löysin PM:n keskitalvella 2010 keskellä sanan mukaisesti synkintä vauvavuotta. En ollut aikaisemmin pyörinyt "äitiys"blogeissa koska oletin niiden olevan sitä samaa schaibaa mitä vauva.fi- keskustelupalstalla.

  Muistan vieläkin tunteen mikä tuli välittömästi ekoja postauksia lukiessa: tämä tyyppi on armottoman rehellinen, näihin tunteisiin ja ajatuksiin samaistun täysillä! Ja että hei, en näköjään myöskään lukijoitten kommenteista päätellen ole ainoa nimenomaan "friikki" joka inhoaa vauvavuotta, kokee olevansa jossain äitiydenhorrorpikajunassa jossa tuntuu että asioita tapahtuu ilman että itsellä on mitään vaikutusvaltaa ja josta ei todellakaan pääse hyppäämään pois.

  Muutos kun oli valtava hypätä erittäin palkitsevasta työelämästä ihmisten keskeltä kotiin, uudelle asuinalueelle jossa ei tunne ketään, istumaan yksin neljän seinän sisällä päivät nyytin kanssa.
  En kyllä ollut ennen äitiyslomallekaan jäämistä innostunut kotiin jäämisestä (mitä yleensä ihmiset pitivätkin aivan pimeänä ja käsittämättömänä ja kyllä oikein mielellään sanoivat sen..), muistan kun viimeisenä viikkona varmistin vielä pomolta (muka) naureskellen että onko nyt ihan varma että tämä on lakisääteinen juttu että äitiyslomalle on lähdettävä vaikka voisi aivan hyvin jatkaa töitä vaikka synnytykseen saakka.. :)

  Eli tietyllä tavalla voin jopa sanoa että blogisi oli mulle henkireikä sekä toi valtavan helpotuksen tunteen niissä kaikissa huonon äitiyden fiiliksessä missä siihen saakka olin räpiköinyt.

  Vinkkinä neuvoloihin, heivatkaa ne flyerit niistä masuvauvan perhosen hipaisusta ym hiiteen ja PM sekä muutama muu samantyyppinen blogi lukulistalle tulevalle ja tuoreelle äidille. Siinä sitä oikeaa damage controllia, infoa ja tukea!

  Tämän päivän töissä käyvät, uraa luoneet ja itsenäistä/itsellistä/itsekästä (miten sen nyt haluaakin sanoa) elämää ennen äitiyttä viettäneet pystyy samaistumaan paljon paremmin tällaiseen "infoon" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtava palaute! Juuri tämän takia blogia pidän - vertaistuki on niin hämmentävän tärkeää ja sen sen tajuaa vasta sitä löytäessään.

   Poista
 21. Olipas mukava saada "tutustua" suhun paremmin! :-)

  Terve. säännöllinen lukija jo muutaman vuoden takaa.

  VastaaPoista
 22. Yllätyin ohjelmasta, miten järjestelmällinen olet! Järjestelet lasten vaatteet laatikoihin koon mukaan???!!! Lajittelet M&M:t väreittäin?!?!? Yllätyin myös siitä että ylipäätään tarjoat M&M -namuja! Luulin että kaikki tietää niiden sisältävän syöpää aiheuttavia väriaineita. Kielloista huolimatta siskoni tuo niitä lapselleni, ja menevät suoraan roskiin.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öh, joudun tuottamaan pettymyksen: tarjoilut hoitaa yleensä kuvaustiimi. :) En siis syö M&M karkkeja enkä myöskään osannut pilkkoa melonia!

   Mitä järjestelmällisyyteen tulee, lasten vaatteiden lajittelu on ihan pakollista, muuten kämppä räjähtää. M&M lajittelu oli vain kuvamateriaalia (tv:ssä tarvitaan paljon erilaista kuvaa), koska se hedelmien pilkkominen alkoi tympiä. :D

   Poista
 23. Niinkuin moni muu, minäkin löysin tästä blogista vertaistukea kun olin jo luullut olevani vähän outo kun koin esikoisen ensimmäiset kuukaudet niin raskaiksi. Ei oikein leijunut tämä äiti taivaissa vauvanhoidon ihanuudesta. Mahtavaa mulle on ollut, kun lapsi on kasvanut ja oppinut uusia taitoja. Voin kunpa vaan olisin löytänyt tämän blogin jo silloin "pahimpaan" aikaan kesällä -11, enkä vasta keväällä -12. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Onneksi vertaistukea löytyi edes jossain vaiheessa! Ei sitä välttämättä tajua oikein etsiäkään kun luulee oelvansa ajatustensa kanssa yksin...

   Poista
 24. Olipa hyvä tää Blogistania-jakso! Tunsin ihan kuin olisin ollut mukana istuskelemassa siellä :-D

  VastaaPoista
 25. Nyt olis melkein pakko pistää tähän monta sydäntä! :D Kävin Areenassa katsomassa ohjelman, ja vieläkin hymyilyttää. Kirjoitetut lauseet saivat kasvot ja äänen. Ja oli niin tutun oloinen paketti, että ajattelin jo tavanneeni sinut jossain aiemmin. Se on kuitenkin aika epätodennäköistä, joten tuttuus-efekti tuli varmaan vain siitä, että olet niin blogikirjoitustesi näköinen. Vai oletko ollut aiemmin teeveessä?
  Mutta siis kiitos ja kumarrus! Mahtava blogi ja hyvä ohjelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...tai oonhan mä tietty sun kasvot nähnyt täällä kuvissa. Tarkoitin enemmän sitä ...ööh... olemusta? Siis kuinka ihminen liikkuu ja elehtii ja yleensäkin on.
   Syytän kommenttini mahdollisesta epäloogisuudesta ja vaikeaselkoisuudesta maitoaivoisuuttani ja palaan imettämisen pariin :D

   Poista
  2. Ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat - ja hyvä että kuva oli yhdenmukainen! Leikkaamisella voi vaikuttaa ihan olennaisesti siihen, millaiselta henkilön saa näyttämään. Telkkarissa olen ollut yhden Kuningaskuluttajan insertin verran. :)

   Poista
  3. Ja kolmosen aamussa Satun kanssa muistan sut tv:ssä nähneeni kun Vuoden Mutsi oli julkaistu :)

   Poista
 26. Mäkin kiinnitin tähän huomion. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis karkkien lajitteluun väreittäin............. :D

   Poista
  2. Ymmärrän! Kuten jo sanoin, en mä muutakaan käsillätekemistä keksinyt. :D

   Poista
 27. Bongasin ohjelman ja tuijottelin livenä. Kiva ohjelma mahtavasta blogista. Kaikki nää lukijat ei voi olla väärässä, älä vaan jätä bloggaamista =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä mä sen joskus jätätn, mutta toistaiseksi vielä on asiaa riittänyt. :)

   Poista
 28. Tutustuin aikoinaan blogiisi tyttäreni kautta,joka oli sen innokas seuraaja ja taisipa muutaman kerran kommentoidakin.Myös toinen miniäni seuraa tätä kuten minäkin satunnaisesti.
  Pidän sinun tavastasi kirjoittaa ja puhua asioista oikealla arkikielellä.Ja huumori,mustakin,on pelkkää bonusta.
  Onnellista syksyä koko pesueelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, sitä samaa! Muistan tyttäresi hyvin, edelleen.

   Poista
 29. Sun blogin linkki on ollut tuhat vuotta ruokakuntamme ipadin bookmarkkina. En ole koskaan lukenut. Sitten katselin tuota haastatteluasi ja mietin, että mikäs karsee ja kalsee minäitte-tyyppi tässä nyt oikein on. Mutta. Kun sisälle astui vieraita ja näin millä lämmöllä katsoit, kysyit ja kuuntelit heitä, niin oli että vau. Siinäpä vasta ihana ja myötäelävä henkilö. Jopa sellaista kiehtovaa karismaakin olin aistivinani.

  Mietin jopa, että persoonasi voisi sopia jopa televisioon.

  Antti, Turku

  VastaaPoista
 30. Mä arvasin, että joku muu on vastuussa tarjoiluista koska sä et tykkää limaisista hunajamelooneista/hedelmistä! T.pm-fani, piykäaikainen lukijasi ja meloonivihaaja. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Tarkkanäköisyydestä kunnialukijapalkinto!

   Poista
 31. Hyvä jakso! Minäkin olen lukenut tätä blogia (lapsettomana) jo useamman vuoden, välillä jopa kommentoinut. Tykkään kovasti, vaikken aina ihan samaa mieltä olekaan :)

  Mutta se ohjelmassa kyllä surettaa, että tämä lapseton vieras sanoi syyksi lapsettomuudelleen mm. sen, että lapsia ei voi antaa pois niin kuin koiran ja koirankin läsnäolo häiritsi elämää. Tuollaisiin sanoihin tarttuvat ne, jotka haluavat morkata lapsettomia, syytellä itsekkyydestä ja vastuuttomuudesta, leimata "ikuisiksi bilettäjiksi" jne. Ja nämä syyttelijät ovat nimenomaan niitä ihmisiä, joiden vuoksi vapaaehtoinen lapsettomuus on joskus kovin raskasta.

  Tämä on väärä foorumi selostaa tätä, koska täällä ei ole kuulunut syyttelyä, mutta sanon kuitenkin varmuuden vuoksi. Kaikkia vapaaehtoisesti lapsettomia ei haittaa se, että on joku josta täytyy pitää huolta vuosikausia. Eivät kaikki vapaaehtoisesti lapsettomat ole lapsettomia siksi, että lasta ei voi antaa pois (eivätkä he myöskään anna lemmikkiään pois siksi, että kyllästyttää). Vapaaehtoiselle lapsettomuudelle on paljon syitä, kuten sillekin että halutaan lapsia.

  Tässä blogissa lukijakunta varmasti tämän tietää ja ymmärtää, mutta valitettavasti on liikaa ihmisiä, jotka eivät ymmärrä. Siksi tulin surulliseksi tuosta perustelusta ja halusin sanoa tämän.

  Mutta joka tapauksessa hyvä Blogistania-jakso noin yleisesti! Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, voihan sen näinkin tulkita - itse kiitin tuota rehellisyyttä, että joku kehtaa sanoa, että eivät kaipaa elämäänsä tätä lapsiperhehärdelliä. Lapsien haluamiselle on muuten vain itsekkäitä syitä. Lapsettomien perustelut ovat paljon vastuullisempia ja harkitumpia. Ja pakkohan näistä asioista on puhua, että asenteet muuttuisivat.

   Tässä onkin hyvä keskustelunaihe. Mitä kaikkia syitä vapaaehtoiseen lapsettomuuteen on? Itse en näe muita kuin tuon rauhan- ja vapaudenkaipuun, mutta sehän ei tarkoita että muita ei olisi.

   Poista
  2. Rauhankaipuutakin on monenlaista eikä se kulje käsi kädessä vapaudenkaipuun kanssa. Luultavasti moni lapseton ei halua ketään ihmistä roikkumaan perässään jatkuvasti (kuten en minäkään). Kuitenkin lapsettomalla voi olla lemmikkejä, jotka vaativat kyllä huomiota ja joiden takia ei ole vapaa menemään miten tahansa, joten vapaudenkaipuusta ei siis välttämättä ole kyse.

   Mun kuulemia syitä vapaaehtoiseen lapsettomuuteen on rauhan- tai vapaudenkaipuun lisäksi mm. se, että maailma on paha paikka, vanhemmuus ei tunnu fiksulta ratkaisulta (on pohdittu ja todettu huonoksi ideaksi), ei tykätä lapsista (tai ihmisistä) tai ei katsota tarpeelliseksi yrittää lapsia koska perhe on hyvä muutenkin (ilman sen kummempia perusteluja ja miettimisiä). Nuo tuli äkkiä mieleen, syitä on varmastikin lisää vaikka miten.

   Pitää asioista puhua, eivät ne vaikenemalla parane. Mutta onpahan välillä tympeää, kun saa ties monettako kertaa kuulla mitä erikoisempiin asioihin perustelun "kun eihän sulla oo EDES lapsia!"

   Poista
  3. Lisäisin vapaaehtoisen lapsettomuuden syihin riskin raskaista perinnöllisistä sairauksista. Omassa suvussanikin on kauempana jo nuorena ilmenneitä psyykkisiä sairauksia ja vaikka lähisuku on tervepäistä sakkia, en voi kieltää, etteikö asia olisi silti käynyt mielessä lasta toivoessani. So far, so good, terveisin kahden äiti. Ja vielä kiitos upeasta blogista. Sisältö, huumori, kielellinen sujuvuus ja laatu - 10 pistettä.

   Poista
  4. Sama anonyymi lisää vielä sellaisenkin syyn, että eräs tuttavani valitsee olla lapseton, koska hänen omilla isosisarillaan oli poikkeuksellisen hankalat raskaudet ja synnytykset. Ja edelleen tulee mieleen, että lapsettomuus ei ole varsinainen valinta vaan seuraus: on jumiuduttu toimimattomaan parisuhteeseen, johon ei kumpikaan halua lapsia, mutta ei saada aikaiseksi erotakaan.

   Poista
 32. Pitkään olen lukenut blogiasi ja katsoin Blogiastanian mielenkiinnolla. Yksi ristiriita siinä vaan oli. Puhuit paljon siitä, miten omaa äitiyttä ei siihen liittyvää "äititietoutta" saisi julistaa kaikille sopivaksi totuudeksi vaan pitäisi ymmärtää, että ihmiset tulevat eri lähtökohdista. No sit kuitenkin lopuksi sanoit että kaikilla isillä pitäisi olla lakisääteinen 6kk isyysvappa (tjsp). Eikö tähänkin pitäisi päteä se, että ollaan ihmiset ja elämäntilanteet erilaisia ja kaikille se 6kk isyysvapaa ei vaan ole mahdollinen (vaikka jos on oma yhden miehen firma, joka juuri ja juuri tuottaa tarpeeksi palkkaa yhdelle miehelle. Ei sellaisesta voi yht'äkkiä pitää 6kk "lomaa"). Ja siis mun oma mies on toista vuotta lasten kanssa kotona eli ihan yleisesti tästä asiasta puhun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvennän siis tätä: 6+6+6 mallissa isälle korvamerkattu osuus on etu, josta voi halutessaan luopua. Pakko sitä ei ole pitää. Perhehän saa vapaasti valita miten ne kaksi muuta slottia käyttää, tällä hetkellähän vanhempainvapaa kestää vain 9 kk.

   Kummastelen itse sitä, että tarve tulisi "yhtäkkiä". Ei tule. Siihen on aikaa valmistautua parisen vuotta (odotusaika + äidin pitämä vapaa), jos vaan tahtotila on vakaa. Mieheni nimittäin on juurikin yrittäjä (ja samalla yritystoiminnan vetäjä) ja piti tuon puoli vuotta isyysvapaata. Lisäksi yrittäjänaisiakin on - hekin tekevät lapsia.

   Ongelma on siinä, että moni tekee "niin kuin aina on tehty". Ja lakisääteinen isälle korvamerkattu osuus herättäisi nimenomaan miettimään tätä. Silloin isä ei kokisi olevansa äidin tontilla vaan hoitavansa oman vastuunsa.

   Poista
  2. Kyllä se isyysloma voi tulla yht'äkkiä eteen, eikä siinä parin vuoden suunnittelu edes auta, jos oikeasti firma pyörii just ja just ja firmasta riippuen töitä ei voi edes siirtää jollekin toiselle tai sitten 6kk jälkeen ei ole enää firmaa. On tosi paljon ammtiryhmiä, mistä ei vaan kerta kaikkiaan voi olla 6kk poissa. Ja useat naiset, jotka on tällaisilla aloilla, valitsee lapsettomuuden sitten. Eli kyllä tässäkin kuviossa perheen lähtötilanne vaihtelee ja musta olisi ainakin epistä, että jonkun muun lapset voi olla 1,5v kotona, kun mies on opettaja, mutta mun täytyisi laittaa lapset pienempänä hoitoon, koska mies ei vaan voi olla 6kk kotona. (Ja siis tämä ei ole meidän tilanne, koska mies on just kotona lasten kanssa). Entäs yksinhuoltajat? Saako ne käyttää sen 1,5v äitiyslomaa vai vaan 1v? Ei todellakaan ole aukoton tai tasa-arvoinen tuollainen korvamerkattu isän pala.

   Poista
  3. 6+6+6-mallin ehdotuksissa on esitetty, että yksinhuoltaja saisi luonnollisesti pitää koko 18 kk vanhempainvapaan. Ainakin mallin alkuperäisessä esityksessä lähtökohta lisäksi oli, että mahdollisuus hoitovapaaseen säilyisi, eli lasta ei tarvitsisi viedä hoitoon vuoden tai puolentoista vuoden ikäisenä, ellei niin haluaisi.

   On myös hyvä muistaa, että jos tällainen malli toteutuisi, se pidentäisi _kaikkien_ kohdalla vanhempainvapaakautta nykyiseen verrattuna noin kolmella kuukaudella siinäkin tapauksessa, että äiti käyttäisi koko vapaan. Tätä asiaa vasten tuntuu kummalliselta, että ryhdytään nillittämään siitä, että MEIDÄN perhe ei kyllä sitten voi käyttää koko vapaata ja kuinka epäreilua se on. Perheet elävät niin monenlaisissa tilanteissa, ettei millään järjestelmällä voida vastata kaikkien yksilöllisiin tarpeisiin; eiväthän nytkään kaikki perheet voi eri syistä hoitaa lapsiaan kotona niin kauan kuin haluaisivat. Se, mitä tällaisella järjestelmän täysremontilla voitaisiin saada aikaan, on kuitenkin juuri tuo asennemuutos, mihin Katja viittasi.

   Poista
  4. Mikä asennemuutos? Sekö, että isät on aivan yhtä hyviä hoitajia kuin äiditkö? Mun on oikeasti vaikea ymmärtää, miten tämän eriarvoisuuden lisääntyminen olisi vähemmän tärkeää kuin se, että isät jäisi useammin kotiin. Keskiluokkaisessa Espoolaisperheessä voidaan varmaan vähän säästää ja tasoittaa tuloalijäämää, jos mies jää kotiin, mutta oikeasti on TOSI paljon perheitä, missä isän kotiin jääminen olisi taloudellisesti täysin mahdotonta. Sitä köyhyyttä, mitä monet pienituloiset on vaikea ymmärtää, jos sellaista ei ole elänyt. Ja tosiaan tämä malli on useille juurikin pienituloisille mahdollisesti täysin mahdoton juttu. Ja painotan vielä, että mun mies on nyt kotona 1,5v lasten kanssa ja me oltaisiin hyödytty tästä 6+6+6 mallista tämän kakkosen kohdalla. Silti se on mielestäni ihan järjetön ja eriarvoisuutta lisäävä.

   Poista
  5. Asennemuutoksella viittaan siihen, että isät otetaan ihan tosissan tähän vanhemmuuteen mukaan. En oikeasti käsitä tätä eriarvoisuuuden lisääntymispuheita ollenkaan. Miten ihmeessä? Ihanko oikeasti olet sitä mieltä, että kukaan isä ei saisi korvamerkattua osuutta pitää elleivät kaikki isät tähän pysty? Tilastollisesti naisten tulot eivät edes eroa radikaalisti miesten tuloista - ja kuten toinen anonyymi tuossa jo totesi niissä köyhissäkin perheissä 6+6 on enemmän kuin mitä tällä hetkellä tarjotaan. Eriarvoisuutta on myös se, että isät joutuvat jatkuvasti perustelemaan työnantajilleen, miksi haluavat pitää "vapaaehtoisia, naisille kuuluvia" vapaita.

   Poista
  6. Eikö se laita perheet ihan epätasa-arvoiseen asemaan, jos ne joiden miehet eivät pysty korvamerkattua osuutta käyttämään, joutuvat mahdollisesti laittamaan lapset 6kk aikaisemmin hoitoon kun naapurin tenavat, jotka saavat olla kotona puoli vuotta pitempään. On moneen kertaan tutkittu, että jokainen kuukausi, jonka lapsi alle 3v viettää kotona, on lapsen etu. En nyt tässä kuitenkaan ajatellut puuttua siihen, minkä ikäisenä lapset tulisi laittaa hoitoon, kun se on juurikin sitä TASA-ARVOA, että perheet voivat itse valita sen sopivimman ajankohdan TASA-ARVOISESTI kaikkien muiden perheiden lailla. Epätasa-arvoa on siis just se, että tosille annetaan mahdollisuus pidempään kotonaoloon. Ja köyhäthän on ne, jotka kärsii, koska jos mies tekee jotain rahakasta uraa, eikä voi jäädä kotiin, niin naisen ei ole välttämättä mentävä töihin 6+6 kauden jälkeen, kuten jonkun köyhemmän. TASA-ARVOA on siis mielestäni se, että kaikki perheet voivat oman tarpeen mukaan päättää kuka on kotona lasten kanssa, ihan niinkuin jokaisella on oikeus itse päättää kauanko imettää (jos siis voi imettää), milloin lapset menevät päiväkotiin tai missä vauvat nukkuvat yönsä.

   Poista
  7. Ahaa, no nyt tajuan mitä tarkoitat. :) En suhtaudu samanlaisella palolla kotihoitoon, päinvastoin: varhaiskasvatus on kansainvälistenkin tutkimusten mukaan tärkeintä opetusta mitä ihminen elämässsään saa - täytyykin blogauttaa tästä. Lisäksi minun nähdäkseni tasa-arvoon liittyy paljon paljon muutakin kuin raha, jota tässä yhteiskunnassa progressiivisella verotuksella tasataan. Pysyn siis ehdottomasti väitteeni takana.

   Poista
  8. Tottakai tasa-arvoon liittyy muutakin kuin raha, mutta miksi isien kotonaolo pitäisi arvoittaa tärkeämmäksi kuin lasten yhtä pitkän tasa-arvon kotonaoloon? Tämä on mielestäni juurikin niitä asioita, joihin liittyy jokaisen yksilöllinen tilanne (kuten vaikka perhepetiin tai imetykseen). Siksi minusta on ristiriitaista julistaa, että ei pitäisi mihinkää äitiytyyn liittyvissä asioissa julistaa omaa näkymystä oikeaksi kuin eikö tämä ole juurikin sellainen äitiyteen liittyvä asia, jossa 6+6+6 mallissa ei oteta kokonaiskuvaa ja eri perheiden tarpeita huomioon ollenkaan?

   Poista
  9. Heh, se oma näkemys liittyy nimenomaan perhepedin, kantoliinan ja imetyksen kaltaisiin detaljeihin, isien kotonaolo on taas paljon isompi kysymys jossa puhutaan siitä, millaista yhteiskuntaa rakennetaan. Mutta ymmärrän kyllä näkemäsi ristiriidan, mutta 6+6+6 mallissa otetaan *nykyistä* paljon paremmin huomioon perheiden erilaiset tarpeet.

   Poista
  10. Mun mielestä ei just oteta. Mun "laajan" otannan mukaan tuota 6+6+6 mallia suosii just ne perheet, joissa vanhemmat tienaa suurinpiirtein samanverran ja missä mies on töissä sellaisessa firmassa, mistä voisi olla isyysvapaalla tai sitten ne kenellä ei ole pikkurahan puutetta. Niitä toisenlaisiakin perheitä on paljon. Mä olen asunut vuosia ulkomailla ja nähnyt, mitä taloudellinen epätasa-arvo tekee yhteiskunnalle ihan länsimaissakin. Sellainen ei ole ainakaan minulle arvo, jonka varaan yhteiskuntaa tulisi rakentaa. Ja meillä mies on tosiaan lasten kanssa 1,5v kotona lasten kanssa ja me oltaisiin hyödytty tuosta mallista, mutta en tässä vänkää omien tarpeitteni vuoksi vaan tasa-arvoisen yhteiskunnan, mihin tuo 6+6+6 malli ei millään istu.

   Poista
  11. Ok, mun mielestä otetaan - ja siksi sen nimesinkin täydellisen maailman elementiksi. Taloudellista epätasa-arvoa kompensoidaan Suomessa aika voimakkaasti erilaisilla tulonsiirroilla, sitä ei tämä malli uhkaa. Päinvastoin.

   Poista
  12. Miten tämä malli kompensoisi taloudellista epätasa-arvoa? Täydellinen maailma eroaa kovin paljon eri asemassa olevien ihmisten välillä.

   Poista
 33. Hyvä jakso ja yllättävän paljon olit sellainen kuin kuvittelinkin! :)

  Lapsettomana olen seurannut blogiasi jo jonkin aikaa, alunperin Google-haun kautta aiheena raskausviikot - koukutuin.

  Toivon todella että jatkat, että minulla on jotain "trakikoomista" luettavaa ulkomailta käsin, kiitos!

  Vaimoke

  Ja ai, koskas se kirjan kakkos osa tulee myyntiin? Matkaan pitäisi saada sekä ensimmäinen että tuore painos, tuleeko yhteistarjousta? ;)

  VastaaPoista
 34. Tyttäreni 1v 4kk jaksoi katsoa Blogistania-jaksoa sinusta paljon kauemmin kuin yhtäkään Pikku Kakkosta. Tyttärellä on hyvä maku ja ohjelma oli todella hyvä.

  Kiitos että on olemassa joku toinenkin ihminen maailmassa joka ei pidä leikkimisestä ja myöntää sen julkisesti!

  VastaaPoista
 35. Katsoin jakson Areenasta ja yksi kysymys jäi vaivaamaan, mikä ei ohjelmassa tullut julki. Miksi kuitenkin päätit hankkia lapsia? Mikä sai tekemään tämän päätöksen, vaikka et koskaan ollutkaan vauvakuumeillut tai kaivannut aiemmin lapsia?

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...