2.8.2013

Kesän paras päivä

Monella on jo ollut tämän vuoden viimeinen kesälomapäivä. Minulla se on tänään. Facebookissa on ähkitty töihin palaamisen vaikeutta, mutta itse olen ihan fiilareissa. Emme eronneet tänäkään kesänä!

Kippis!
Ei ole mikään salaisuus, että lomailu on parisuhteelle rankka puristus. Meno ei mainittavasti arjesta eroa, vaikka olisi juhlapyhä, viikonloppu tai kesäloma: herätys on suht samalla kellonlyömällä joka aamu, rutiineista pidetään kiinni. Tämän lisäksi lomailu vaatii vielä ateriasuunnittelua ja toteutusta sekä ohjelmatoimiston pyörittämistä, mahdollisesti myös pakkaamista ja matkustelua. Parhaassa tapauksessa jokaisella perheenjäsenellä on eri näkemys onnistuneesta lomakonseptista. Loman lopussa ei ole enää yhtäänb aihetta, josta ei olisi riidelty.

Elokuu pelastaa. Työt alkavat ja hoitopaikat aukeavat. Palvelutoimisto lopettaa, mutta kesä jatkuu!

Kuinka vapauttavaa onkaa, kun päivän ohjelmasta ei vaihteeksi tarvitse neuvotella kenenkään - varsinkaan alaikäisten - kanssa ja työmatka on omaa aikaa. Voit keskittyä usean tunnin ajan töihin eikä siihen kuinka monetta kertaa ipana mankuu karuselliin. Töissä kaikki pitävät huolen itsestään. Tuottajakollegalle ei tarvitse muistaa juottaa vettä eikä konseptisuunnittelijalle tarvitse etsiä kadonnutta hellehattua. Joku muu valmistaa lounaan. Pomo ei vaadi uimaan aamukuudelta. Veikkaan, että aika monen isovanhemmatkin saattavat huokaista helpotuksesta.

Elokuu onkin epäilemättä saanut nimensä siitä, että silloin on kaikkien perhekesälomasta eloonjääneiden kohokohta. On aika aloittaa normaali elo - ja parisuhteen paikkailu.

Avatkaa siis heti skumppapullo, jos olette samassa tilassa. Ja sitten maanantaina ilolla duuniin - nauttikaa!

22 kommenttia:

 1. No joo, itse lähtisin ilolla maanantaina töihin ellen olisi vielä äitiyslomalla. Mies sentään menee töihin ja hiljaa mielessäni olen tyytyväinen, että arkirutiinit palaavat...

  VastaaPoista
 2. Meillä on vielä lomaa koulujen alkuun saakka, eikä ero todellakaan ole kaukana. Olen viettänyt lomaa pääasiassa kolmestaan lasten kanssa, mies viettää lomaansa nukkuen ja autoja rassaillen. Yksinhuoltajuus olisi niin luonnollinen jatkumo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa ankealta. :( Ehkä sun täytyy lähteä jonnekin lomalle ihan yksin.

   Poista
 3. Samat fiilikset. Eka työviikko loman jälkeen takana, eikä mulla ollut mitään lomanloppumisahdistusta. Tykkään työstäni ja rutiineista, niin paluu oli helppo. (Tosin aina en ole tykännyt työstäni, muistan nekin ajat.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten jännä miten jotkut rutiinit onkin tärkeitä. Työmatka on mulle sellainen: menin sitten fillarilla tai bussilla niin se on ihanan rauhallinen hetki ennen palaveriputkea. :)

   Poista
 4. Ollaankohan me siipan kanssa jotenkin outoja. Joka paikassa toitotetaan, että loma nyt vähintään aloitetaan kunnon riidalla ja muutenkin loma on se parisuhteen suurin koitinkivi. Meillä on aina hiton hauskaa yhdessä lomalla, joka vielä kesäisin enimmäkseen vietetään veneessä, joten toisen naama (ja ne lapsetkin) on pakosti parin metrin päässä. Meillä riidat tulee talvella, kun on kiire ja väsy ja yhteinen aika kortilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on hienoa jos teillä on hauskaa lomalla! :)

   Poista
 5. Meillä on isännän kanssa ollut yhteistä lomaa nyt 3 viikkoa, onneksi tämä loppuu ja isäntä palaa maanantaina töihin :). Kiva päästä pikku hiljaa arkeen kiinni. Emme ole eronneet tänä(kään) kesänä, mutta viikko lisää ja se olisi ehkä ollut todellisuus...

  VastaaPoista
 6. Jaa millonhan menis töihin, ehkä viikon päästä...

  Viimeksi oli töissä ennen juhannusta ja ei ole vielä kiire töihin. Lasten kanssa on kyllä nykyään helpompaa koska ovat isompia ja saavat kaapista itse ruokaa ja juomaa. Itse olen nauttinaut kotona olemisesta ja siitä, että olen saanut rauhassa tehdä pihatöitä ja käsitöitä.Pikku reissuja ollaan tenty, mutta muuten ollaan oltu kotona ja nautittu kodin palveluista.

  Mies on ollut töissä, koska vaihtoi työpaikka keväällä, joten loma-ahdistusta meillä ei ole tänä vuonna ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi lasten kanssa lomailu ei ole ollenkaan pöllömpää, varsinkin ei-ihan-pikkulasten. Kahden aikuisen lomatoiveiden säätäminen on paljon monimutkaisempaa!

   Poista
 7. Oi kyllä! Elokuun alusta pääsin taas töihin ja lapset hoitoon. Kuopusriepu pisti jarrut päälle päiväkodin eteisessä, tajusi kai raukka, että äiti ei olekaan nyt pyörittämässä kotoista tivolia päivisin vaan häipyy kuvioista muutamaksi tunniksi. Esikoinen sanoi ihan ääneen olevansa iloinen, että hoito taas alkaa. Tervetuloa arki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä arjessa on puolensa. :) Meillä myös esikoinen suorastaan täpinöitsee eskarista.

   Poista
 8. Meidän kesä on mennyt ihan huipusti! Riitoja siipan kanssa ehkä yks tai kaks puolikasta, mut ei yhtään kunnon flaidista. Mukelo nyt kyllä tietysti koetellut normin kolmivuotiaan setin verran, mut ei oo haitannut. Lomalla on ollut ihan mahtavaa ja ihanaa! Ei nappaa paskan vertaa duuniin takaisin meneminen ja arjen aikataulutus. Parasta lomassa on juurikin hetkessä eläminen, siitä vesipullosta jossain puistossa litkiminen, kun aurinko on porotellut. En meinaa suostua tähän lomanloppumistodellisuuteen! Vää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että huippulomiakin löytyy!

   Poista
  2. Larilynin kanssa samaa mieltä. On ollut ihanaa elää neljä viikkoa "ei rutiineissa" eskarilaisen kanssa. Aikaiset aamut, lyhyet illat ja työstressi ahdistaa.....

   Poista
 9. Ensin loman alussa oli vaikeuksia päästää irti -ennen lomaa vaivaisia 12 tunnin työpäiviä tuli väännettyä roppakaupalla. Karmea kiire siis päällänsä. Nyt koko kesis lusittu ja on kurja mennä töihin. Tiedän mikä hektisyys siellä on vastassa ja pahenee vaan loppuvuotta kohti. Rakastan kyllä työtäni ja olen ihan kohtuu hyväkin siinä, mutta mutta...
  Esikoisemme sanoin tämä on ollut paras loma ikinä. Me ei olla käyty suunnitellusti missään, ollaan menty jos on huvittanut ja oltu menemättä jos ei ole inspannut. Meillä on käynyt tenavien kavereita leikkimässä koko päivän mitalla ja sukulaisia & ystäviä kylässä. Lapset ei ees halunneet minnekään, toivoivat pääsevänsä marjaan, kalaan ja luonnonpuistoon. Tulkittiin miehen kanssa tämä niin, että meillä on arki niin kovin hektistä että lapset tykkää vaan olla meidän kanssamme. Ja tottavie me se käytettiin hyväksi -ei ne sitten teineinä enää halua olla mamman ja papan kanssa lomallaan. ;)
  -Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän loman salaisuus on varmaan se, että kaikilla on lomailusta suht yhteneväinen käsitys. Meillä on lomatkin niin hektisiä että duuniarki on todellakin rentouttavaa vaihtelua.

   Poista
  2. Meilläkin ihana aikatauluttamaton loma koko perheen voimin pääosin himassa ja pari kertaa landella. Missään huvipuistoissa ei olla käyty, ja taidetaan selvitä meidän lasten lapsuusaika kokonaan menemättä muumimaailmaankin (kuopus ensi kesänä jo 4). Miehen kanssa muutama hampaiden kiristely, mutta pari omaa baari-iltaa ja omat lenkkeily- ja pyöräilyhommat auttoivat niihin.
   Töihin ei olisi mikään kiire, paitsi että siellä ei tartte kuunnella koko päivää "Äiti!"-huutoja, ja perään kysellä etsimään jotain legon osaa tai auttaa barbien paitaa päälle.
   Mutta mulla on sellanen ongelma noiden lomien kanssa, että lapsilla on niin paljon kavereita (mun omien kavereiden lapsia, plus heidän omia kavereita) joiden luona käydään puolin ja toisin, että tuntuu, että niillä on niin hauskaa lomalla, että tarhaan ei ole mikään kiire. Pitäisköhän mun tylsyttää niitä tahallani enemmän? Toisaalta kun lapsilla on kivaa niin kaikilla on kivaa... hmmm. Tää on mulle ihan oikea ongelma ja oon miettinyt että pitääkö ylipäätään antaa lapsille niitä tylsyyden kokemuksia enemmän? Vai onko nykymaailma sellanen, että koko ajan on jotain tekemistä ja se on ihan ok? Tai sitten mä mietin liikaa :)

   Poista
 10. Kuulostaa karsealta avioliitolta, jos ero tulee heti kun vietetään aikaa yhdessä.

  Jos näin on, niin eihän sitä lomaa ole pakko kylki kyljessä viettää! Sovitaan sitten etukäteen, että molemmat saa tehdä omia juttujaan ja tavata kavereitaan rauhassa jne.

  Mutta en mää kyllä menis naimaan miestä, jonka kanssa en haluaisi viettää yhteistä lomaa.

  VastaaPoista
 11. Olen aiemmin työskennellyt asianajotoimistossa ja siellä valitettavasti huomasi sen, että loman jälkeen avioerotilastoihin tulee piikki. Ei kestetä sitä kuukautta yhdessä kauheiden paineiden alla, kun muuna aikana vuodesta hätäisesti moikataan illalla ja aamulla. Ja minusta itsestäni on tuntunut usein yhteisellä lomalla, että puoliso sai viettää lomaa ja nukkua, mutta minä nousin lasten kanssa ylös ja hoidin päivän ohjelmapuolen. Onneksi lapset aikuistuvat ja lomat voi pitää eri aikaan kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tuleeko tilastopiikki loman vuoksi vai sen vuoksi, että loma loppuu ja arkiaherrus alkaa? Selvisikö tämä?

   Mun tekisi mieli erota ihan kaikesta nyt kun päiväkotirumba taas alkaa, BLAAAAH.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...