12.8.2013

Hurmaavat vihreät pavut

Se on nyt! Vihreiden papujen sesonki nimittäin. Pidin itse vihreitä papuja pitkään kaikin tavoin ihmiselle epäsopivana ruokana, kunnes muutama vuosi sitten maistoin niitä tuoreina. Suolavedessä keitetyt ja voilla valellut rapsakat palot eivät tuntuneet olevan mitään sukua kesäkeitossa lilluneille karvaisille ja karvaan makuisille löllöpötköille.Otinkin pavut työn alle lähes nollasta. Palkokasvit ovat terveelliseksi havaitussa Välimeren ruokavaliossa aivan olennainen osa ruokaympyrää, mutta suomalaisen sekasyöjän kasviproteiinien käyttö on (hernekeittoa lukuunottamatta) kokemukseni mukaan lähes olematonta. Niinpä minunkin perimätiedossani oli papujen kohdalla tyhjää.

Onneksi Safkaa-kirjasta löytyi vuosi sitten mahtava haricots verts resepti, josta lanseerasimme välittömästi uuden aikuisten iltapalan. Nopsaan keitetyille (tai höyrytetyille) pavuille annetaan pannulla öljykylpy, mausteena suolaa, persiljaa ja valkosipulia. Halutessaan sekaan voi heittää vielä chiliä ja seesaminsiemeniä. Erittäin hyvä ja helppo pikaruoka, jossa oikeastaan ainoa kardinaalimunaus on keittää papuja liian vähän!


Antakaa ihmiset pavuille mahdollisuus. Saatatte hurmaantua.

14 kommenttia:

 1. Kiva noita on rouskutella ihan semmoisinaankin.

  VastaaPoista
 2. Hienoa kun mainostat papuja. Niita voi varioida niin monella tapaa ja kestavat kauan jaakapissakin.
  - Ranskassa tutustuin tallaiseen versioon "Haricots verts à la sauce moutarde". Siihen tulee dijon- tai sitten makeaa rakeista sinappia (l'ancienne), sipulia, valkosipulia ja pari lusikallista kermaa.
  - Myos klassinen suola-sitruunamehu-oliivioljy on hyva kastike pavuille.
  - Oma suosikkini on kuitenkin "Green beans with bacon and almonds". Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mahtavaa, kiitos jatkoresepteistä! Sinappipapuja pitää ainakin ehdottomasti kokeilla!

   Poista
 3. Hyvähyvä. Kerätäänkö hyväksi havaitut papureseptit tähän pötköön? Mitä eroa on muutens mustilla, valkoisilla ja vihreillä pavun pötkylöillä? Värikö vain?

  T: sylvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerätään vain! Ja arvaa tiedänkö mitään papulajeista. Olen ihan papunoviisi! Mutta Kotimaiset kasvikset kertoo lisää.

   Poista
 4. Hear hear! Vihreät pavut sopivat mahtavasti myös pastan sekaan. Suosikkini on feta-pinaatti-papupasta. Naaaam.

  VastaaPoista
 5. Mä tykkään vihreistä pavuista keitettyinä yrttiöljymarinoidun fetajuuston kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai luoja, että tekee mieli nyt noita papuja. Mutta ne meni kaikki eilen.

   Poista
 6. Itse yllätyin kesän alussa luokkatapaamisen yhteydessä, kun olimme ravintolassa syömässä. Aterian lisäkkeenä oli vihreät pavut ja aluksi oli että jaiks. Minun muistoni pavuista ovat juurikin kesäkeiton lötköt ja pahalle maistuvat pavut. Kannatti maistaa. Yllätyin positiivisesti kaikin puolin. Voihan olla, että myös maku muuttuu, mitä aikuisemmaksi tullaan, vaikka samalla ennakkoluulot ruokia kohden kasvavat roppa kaupalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ennakkoluulot on kyllä vähentyneet vuosien mittaan, ehkä juuri näiden positiivisten yllätysten vuoksi. Olen täysin luovuttanut ainoastaan sellerin suhteen. ;)

   Poista
  2. Selleri ja fenkoli on mulle kanssa sellaiset ainekset, mitkä ei vaan uppoa, sanoisin suorastaan, että yäk, en syö! :)

   Poista
  3. Minun koukuttavin papuohje löytyy Pipsa Hurmerinnan kirjasta Pipsan keittiössä. Papujen, soijan, sokerin ja seesamin siementen liitto on vastustamaton. Grillatun lohen kanssa uskomattoman hyvää.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...