25.8.2013

Äänikirja kaipaa totuttelua

Olen nyt pari viikkoa totutellut kuuntelemaan kirjoja. Yllättävän moni teistä kertoikin e-kirjapostauksen perässä olleensa äänikirjan kanssa jo lenkillä, bussissa, autossa, käsitöissä, perunoita kuorimassa tai siivoamassa. Odotin kokeilua innolla: olisi varsinaista multitaskausta, jos voisin fillaroida duuniin kirjan tahdissa: päivän treeni, kulttuuriannos ja työmatka yhdellä iskulla!


Se ei ole onnistunut. Ongelma on siinä, että lukulaitteen mukana tulleet standardikuulokkeet eivät pysy korvissani ilman ilmastointiteippiä! Korvani ovat lasten mallia. Kun tiedustelin hifi-ystäviltäni pienempiä kuulokkeita, he suosittelivat korvan sisään työnnettävää mallia, joka blokkaa kaikki muut äänet pois. Mutta eihän sellaisten kanssa uskalla pyöräillä Helsingin pääväylillä, joilla pitää olla alati porkkanana. Kertokaa, jos tiedätte ratkaisun!

Lastenkirjapuolella sujui paremmin. Valkkasin Elisa Kirjasta Skidille tänä kesänä suureen suosioon nousseen Risto Räppääjän. Yhdestä asiasta tuli kuitenkin ipanalta heti kritiikkiä: äänikirjasta puuttuvat kuvat.

Totta. Kuusivuotiaskin haluaa vielä katsella kuvia!

Kun olin pienenä kipeä, sain kuunnella satukasetteja. Uppo-Nallen seikkailut olivat hittikamaa, sillä niissä oli myös musiikkia. Tuli heti mieleen, miksi uuden sukupolven teknologiassa on vähemmän elämyksellisyyttä kuin 80-luvun kasettimankassa: äänikirjassa voisi olla useampi lukija, äänitehosteita ja kuvia, miksei joissain kirjoissa myös interaktiivisuutta! Tuotettahan voisi myydä sekä riisuttuna mallina että kaikilla herkuilla.

No, kun valitin tästä puutteesta, kuulin, että valikoimassa on kuin onkin olemassa kuvaäänikirjoja. Kyseessä on Elisan kehittämä kirjaformaatti, joka yhdistää kuvituksen ja kertojaäänen, mutta nähdäkseni lukemisto on toistaiseksi suunnattu vähän nuoremmille. Hinta ei onneksi päätä huimaa (2€ ->), joten Snadin kanssa kokeilen sitten näitä.

Vaikka vannonkin edelleen lapsille lukemisen nimeen, yhdessä kuunteleminen on ollut yllättävän miellyttävä kokemus. Lukijan ääni on mukava, lukunopeus miellyttävä, lehden kääntäminen ei katkaise keskittymistä, sohvalla on kuunnellessa parempi asento... ja lopuksi lapsi nykii hihasta, että äiti, sä kuorsaat. 

Tiedän, mitä teen seuraavan kerran kun uni ei tule.

Ps. Muistutuksena, jos ette ole vielä koodejanne käyttäneet, että teille on Elisa Kirjaan kaksi alennuskoodia elokuun loppuun asti:

  • koodilla katja1 saatte ilmaiseksi yhden Long Play -artikkelin 1-5 (uusimmat eli Malmivaara ja Mikkelin kikkeli eivät sisälly diiliin).
  • koodilla katja2 saatte 10% alennusta mistä tahansa kirjaostoksesta.

24 kommenttia:

  1. Kuulokeongelmaan suosittelen ihan perus-Kosseja ja Porta Pro -mallia: http://www.koss.com/en/products/headphones/on-ear-headphones/PortaPro__Porta_Pro_On_Ear_Headphone

    Mulla on sama ongelma pienten korvien ja ahtaiden korvakäytävien kanssa. Aivan turha pelata millään mallilla, jossa kuulokeosa menee korvan sisään. Sama homma korvatulppien kanssa, ovat mulle liian pieniä.

    Mut toi on hyvä. Äänelaatu loistava, kevyet ovat ja päästää ääntä tarpeeksi läpi. Elinikäinen takuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok! Ootko testannut, pysyykö noi päässä lenkkeillessä? Fillarointikypärän alle noi tuskin mahtuu, joten siihen ongelmaan kaipaan edelleen vinkkejä!

      Poista
    2. Olen testannut vuosia, pysyvät oikein hyvin. Ovat siis napakat ja myös joustavat, napakkuutta saa säädettyä. Jos tykkää hyvästä äänentoistosta ja laadusta, suosittelen Kosseja ehtottomasti. Saattaishan nuo pyöräilykypärän alle mennä, se metalliosahan on litteä ja kypärä ei korvien päälle tule. Tuun kertomaan, jos jaksan kokeilla :) Ovat myös kovin kevyet ja menevät kasaan. Omani ostin joskus vuonna 2004. Pehmusteet ovat vähän rispaantuneet, mutta äänentoistossa ei mitään vikaa.

      Kossin pitäis maksaa mulle tästä hehkutuksesta.

      Poista
  2. Mulla on toinen korva mutanttikorva (en nyt ala sen tarkemmin kuvailemaan, kiitos vaan), jossa ei pysy nappikuulokkeet paikallaan ei sitten millään. Mä käytän kuulokkeita, joissa kuulokenappiin on lisätty sellanen korvan yli ja taakse kulkeva lenkki/pidike, ja ne toimii ainakin toisinaan. Ruohoa leikatessa mennään sitten niillä hervottoman kokoisilla kuulokkeilla, joita uskottavat uimaritkin käyttää! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäh, mä en huomannut mitään mutanttia. :) Mut joo, mun ongelma on se, että tonne korvakäytävään ei saa tungettua tota nappia ilman fyysistä kipua ja sit ne putoaa veke heti. Miks pyöräilykypärässä ei voi olla jotain radio / äänikirjasovellusta??

      Poista
  3. Ei pysy kuulokkeet eikä korvatulpat, joten miulla on kasarikorvalaput:

    http://www.gigantti.fi/product/tv-ja-aani/kuulokkeet/LOH12X/logik-kuulokkeet-loh12x-musta

    Hyvin pelaa, kalliimmilla saisi parempaa äänenlaatua musiikin kuunteluun, mutta äänikirjoihin nuo riittävät täysin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, äänikirjoihin ei tarvitse kalleimpia kuulokkeita. Mä en muutenkaan kaipaa mitään täydellistä hifi-äänenlaatua (ihan helmiä sioille - en huomaisi mitään eroa) mutta se kypärä pitäisi saada päähän.

      Poista
  4. Meillä lapset tykästyivät tähän kirjakerhon kirjastoon https://itunes.apple.com/fi/app/lasten-oma-kirjakerho/id654908561?mt=8

    En tiedä, tykkäisikö 6-vuotias enää näistä, mutta omat 4- ja 2-vuotias haluavat kyllä katsoa ja kuunnella :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kauhia, pitäiskö sitä vielä näillä aamuilla tutustua omenatuotteisiin. :D

      Poista
  5. Mulla ratkaisu lastenkorviini on myös korvalaput. Ostin sellaiset halpismallit Claes Ohlsonilta, niin kuuluu ympäröivät äänet myöskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaha, meitä minikorvia on siis useampia. Vaadimme nappikuulokkeita! :)

      Poista
  6. Mulla pysyy vain ne "sisääntungettavat" pienimmällä silikonisysteemillä ja pidän niistä lenkkeillessä vain toista korvassani. Musan kanss ei toimi, kun ääni on jaettu eri puolille, mutta äänikirjojen kanssa toimii hyvin. Normikuulokkeet toimii jos on kireä pipo päässä:) pitää sopivasti ne paikallaan, mutta kesähelteillä tuo on turhan kuuma juttu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässäpä oli kaksi loistavaa vinkkiä: vain toinen korva käyttöön ja pipo! Kiitos! :D

      Poista
  7. Minä kuuntelin äänikirjoja jo varmaan 6-vuotiaana tai viimeistään 7-vuotiaana, pikkusisko vastaavasti 4- tai 5-vuotiaana. Tämä tapahtui 80- ja 90-lukujen vaihteessa. Tällöinkin niissä oli yleensä vain yksi ääni lukemassa, äänitettyjä radiokuunnelmia, joissa oli laveampi äänimaailma, oli kirjastoissa jonkin verran myös. Niitä lainattiin kirjastosta. Ennen näitä kuunneltiin Disneyn satukasetteja, joissa oli kirja mukana. "Kun kuulet tämän äänen, on aika kääntää sivua."

    Koulussa äänikirjoja kuunneltiin taustalla esim. kuviksen tunnilla tai niillä tunneilla, joilla tehtiin käsialaharjoituksia. Hienous äänikirjoissa on mielestäni nimenomaan siinä, että kuvat voi piirtää vaikka itse samalla, kun kuuntelee. Olen myös tykännyt niistä jostain syystä enemmän kuin satu-musiikki-kaseteista, mutta toisaalta en ole myöskään esim. musikaalien suurin ystävä, vaan tavallinen puhuttu teatteri viehättää enemmän.

    Äänikirjat olivat myös vanhempien pelastus pitkillä automatkoilla. Joutuivat toki kuuntelemaan Mestaritontun seikkailut ja Enid Blytonin Seikkailu-sarjaa monen monta kertaa, mutta mieluummin kuuntelivat sitä kuin meitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heii, mikä mainio vinkki toi auto! Esikoinen ei pysty lukemaan autossa, vaan tulee heti huonovointiseksi, mutta äänikirjojahan se voisi kuulokkeilla kuunnella kun toinen kakara koisii. Mainiota!!

      Poista
    2. Meillä tämän kesän automatkojen pelastus ovat olleet Jukka Parkkisen Karhukirjeitä-sarja sekä Timo Parvelan Ella-kirjat. 4,5- ja 7-vuotiaat tykkäävät hulluna, eikä vanhempiakaan ärsytä :)

      -Johanna

      Poista
  8. Mullakin omanlaisensa "ongelmakorvat" oikein mitkään nappikuulokkeet ei sopineet tai niistä tuli korvat kipeeksi kun pitempään piti niitä. Ostin alkuvuodesta Marshallin nappikuulokkeet, oli kalliit, mutta mulle ne on sopineet ihan loistavasti ja äänenlaatu on loistava. Niissä nappiosa ei mene korvan sisään vaan jää tuohon ikäänkuin osin ulkopuolelle ja "tukinipsun" pystyy vaihtamaan sopivaksi kolmesta koosta.
    Olen todennut, että ei näitä pysty oikein muuten ostamaan, kuin että sovittaa ennen ostamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmasti olisi fiksua testata. Pitäisi tehdä retki johonkin kuulokeputiikkiin. Äh.

      Poista
  9. Mun äitini kaivoi naftaliinista 80-luvun kirja-kasetti-setit: ne, joissa ääni kertoo, että "nyt voit kääntää sivua". Ihan mahtavia. Tajusin myös, että C-kasetti on kyllä ainakin meidän perheen kokemuksella CD-levyä parempi formaatti. Parit Ipanapat jumittaa jo nyt, parin vuoden kuuntelulla, mutta 30-vuotiaat C-kasetit jaksaa edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Long live C-kasetti! CD on niin uskomattoman vaurioherkkä, ja juuri ipanapa muuten jumittaa meilläkin. Hmm.

      Poista
  10. Uskallatko kuunnella ylipäätään jotain fillaroidessa? Mä en yleensä kuuntele edes musiikkia jos kävelen keskustassa tai vastaavassa, pururadalla toki uskaltaa ;) Pyöräillessä muuntenkin kuuluvuus on joskus huono kun tuulee yms. Pelkään, että jotain sattuu kun pitäisi olla tarkkana ja korvat päässä. Jotkut kyllä näyttää kulkevan napit korvilla eikä ne tunnu näkevänkään mitään, joskus näyttää tosi vaaralliselta tilanteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ollenkaan varma! En ainakaan halua sellaisia kuulokkeita, joista ei kuulu mikään läpi. Toi kikka, että vain toisessa korvassa olisi kuuloke, voisi toimia.

      Poista
  11. Mulla on tämmöset: http://www.amazon.co.uk/Sennheiser-Sports-In-Ear-Neckband-Headphones/dp/B0094R4Q6Y/ref=sr_1_11?ie=UTF8&qid=1377544742&sr=8-11&keywords=sennheiser+headphones

    pysyy päässä lenkillä, kuulee ympäristön. voi käyttää pipon ja kypärän kanssa. Suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jossain (joku perusliike: Anttila, Clas Ohlson tms.) olen nähnyt myös korvalappukuulokkeita, joissa menee takaraivolle se "panta", eli vois käyttää kypärän kanssa.

      Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...