26.7.2013

Ihana, ihana Visby


Ruusut, pannukakut ja pastellivärit check! 

Toteutin sen Gotlannin reissun, kuten uhosin. Kun seisoimme lähtöpäivänä Visbyn lentokentällä aivan liian aikaisin heränneinä ja kärttyisinä, olimme tasan yhdestä asiasta samaa mieltä: tämä mesta pitää nähdä toisenkin kerran. 

Päätimme taittaa matkan lentäen, koska aika oli kortilla eikä kumpikaan meistä halunnut istua ratin takana. Laivalla matkat nappaavat pari päivää, mutta sekään ei ole huono vaihtoehto, jos kalenterissa on tilaa. FlyBe lentää saarelle pari kertaa viikossa kohtuuhintaan. (Hintaan sisältyi myös lentokenttäjännitys, kun varauksiamme ei löytynyt mistään ja viihdytin kahta lasta tikusta asiaa -metodilla check-in aulassa tunnin verran.)

Perillä tunnelmat korjaantuivat välittömästi.  Kaupunki oli loistava. Hotelli oli loistava. Keli oli suurimmaksi osaksi loistava. Jopa lapset käyttäytyivät loistavasti.

Kuvista näkee enemmän.

Postikorttikaupungissa upeasti hoidetuille sisäpihoille kurkkiminen kuuluu asiaan.
Jos tykkää merestä, tykkää Visbystä. Suomessa meri yhdistyy karuun saaristolaisuuteen,
täällä tyylikkääseen pikkukaupunkielämään.

Pakollinen Peppi muutaman kilomterin päässä Kneibbyssä. Käytännössä perushuvipuisto,
jossa talo on vetonaula. Pakko sanoa, että Muumimaa on parempi.
Kaksi fillaria ja yksi peräkärry - liikuntaa ja liikkumista, myös pikkukaduilla.

Lampaankarvafanin eldorado.



Tott-hotellin rantabaari.

Kaupungin pohjoisosassa sijaitseva Tott-hotelli oli uusi ja moderni. Kuntosali, pomppulinna ja lämmitetty
ulkouima-allas löytyy. Lastenallasta ei ole, joten kellukkeet mukaan uimataidottomille.
Aamiaisella saa lettuja ja hilloa!

Hotellin iso terassi oli mainio lisähuone.

Gotlanti on joskus ollut trrooppisen meren koralliriutta. Kävin Skidin kanssa
Lummelundan tippukiviluolassa
, jonka löytämiseen liittyy hauska tarina. Kierroksen yhteydessä
on luonnonhistoriaa esittelevä näyttelytila ja kiipeilyseinä. Ja fossileihin saa koskea!
Olenpa iloinen, että löysin näin mahtavan lähimatkakohteen! Vaikka paikka sopi lapsiperheen lomakohteeksi kuin punkku lasiin, iski houkutus tulla piipahtamaan täällä ihan aikuisten kesken.

Hieno mesta. Menkää tekin!

18 kommenttia:

  1. Ooh, kiitos vinkistä! Montako yötä olitte? Riittääkö esim. 3 yötä vai kannattaako olla viikko? Visby voisi olla ensi kesäksi meillekin hyvä kohde. Katsoitteko muuten oliko lapsille tarjolla vuokrapyöriä?

    Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me oltiin viis yötä, mutta enemmänkin olisi mennyt! Matkan pituus riippuu aika paljon siitä, miten kakarat jaksaa lomailla. Koska nämä jaksoivat istua peräkärryssä teimme aika paljon retkiä lähimaastoihin. Pelkkään hotellissa oleiluun riittää ehkä vähempikin.

      Lasten fillareita ei katsottu, mutta veikkaan että järjestyy, varsinkin jos laitatte vuokrafirmalle etukä. Mun mielestä koko saarella oli kauttaaltaan aika palveluhenkinen meininki.

      Poista
    2. Tässähän tulee matkakuume. Lähtisimme varmaan heti ensi viikolla, ellei olisi pakko mennä töihin. Yhyy. Gotlanti jää siis ensi kesään, ja kuulostaa siltä, että viikko siellä on oltava. Mekin kun tykätään retkeillä. Jos jollakin on vinkkejä hyvistä vuokra-asunnoista, niin kertokaa, kiitos!

      Kaisa

      Poista
  2. No niin. Älyttömän hyvä. Visbystä on puhuttu jotain kiljoona kertaa, mutta nyt kun testiryhmä on sen tsekannyt niin ei kun lippua varaamaan tulevalle kesälle. Siellä on kuulemma myös mellevät keskiaikamarkkinat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menkää ihmeessä! Mä kuvittelin että kyseessä on joku eläkeläisten golfkohde mutta ennakkoluuloni oli ihan väärä. Jotkut keskiaikamarkkinat oli muuten siinä hotellin vieressä, oli kojuja ja näytös mutta ei mun mielestä mikään spektaakkeli.

      Täytyykin yrittää ens kevääksi järkätä teille joku Visby-paketti, jos ennemmänkin lukijoita olisi kiinnostunut!

      Poista
    2. No hitto! It is a deal. Elokuussa. Yksi vihainen kääpiö ja kaksi aikuista ilmoittautuu.

      Poista
    3. Ne varsinaiset Visbyn keskiaikamarkkinat spektaakkeleineen alkavat vasta parin viikon päästä. Ne ovat aina samalla viikolla elokuun alussa. Silloin näytellään Visbyssä muistaakseni 1300-luvulla käyty taistelu, ja leirissä vanhan kaupungin ulkopuolella on pari sataa keskiaikaharrastajaa ajanmukaisissa teltoissa ja vaatteissa. Pienempiä tapahtumia kaupungissa on kyllä varmaan harva se viikonloppu.

      Poista
    4. Aha, okei okei. Suomalaisiin tapahtumiin tottuneelle olisi mennyt läpi. ;)

      Poista
  3. Noin 20 vuotta sitten, parikymppisenä, tein kaverin kanssa reissun tuonne juuri näihin aikoihin. Mentiin mahdollisimman halvasti laivoilla ja perillä kuljettiin pyöräillen puolen saaren ympäri eteläkärjen kautta ja yövyttiin teltassa... UPEA paikka! Aivan ihana! Se pyöräily niillä ihmeellisillä rannoilla lampaiden keskellä oli jotain uskomatonta. Uudelleen pitäisi päästä, liekö saaren elämä (lisää turisteja?) ja ilmapiiri muuttunut parissa vuosikymmenessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän siellä turisteja näkyi, mutta enimmäkseen ruotsalaisia. Oltiin itse varmaan pahimmasta päästä. ;)

      Poista
  4. Ei vitsi me on käyty ysillä Gotlannissa viikon verran leirikoulussa. Teinejä ei ihan kamalasti kiinnostanut mutta muistan että meillä oli ihan hiton hauskaa ja toi tippukiviluola mekin käytiin. Pakko kaivaa ne valokuvat jostain esiin tuolta reissulta..... vuosi taisi olla -95 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään olis tosta saaresta varmaan teininä kiinnostunut, mutta tällaiseen rauhalliseen matkailumakuun toimii kyllä hyvin. :)

      Poista
    2. Apuuva - mekin oltiin ysillä Gotlannissa leirikoulussa, keväällä 96 :D

      (Ihan törkeen hyvä reissu, paljon pyöräilyä, norkoilua ja esittämistä, ettei muka kiinnosta, vaikka oikeesti oli hauskaa.)

      Poista
  5. Jep, Gotlanti on ihana! Viime kesänä tehtiin viikon reissu (silloin lapsi oli vielä mahassa). Lennettiin ja vuokrattiin auto, kaksi yötä saaren eteläosassa, kaksi pohjoisosassa ja kolme Visbyssä. Autolla oli tosi näppärä liikkua paikasta toiseen, kun välimatkat on niin lyhyet. Majoituttiin yhdellä hevostilalla ja yhdessä vanhassa meijerissä ja Visbyssä ihanassa pikkuhotellissa. Aivan törkyhyvää ruokaa (ilmasto on niin optimi kaikenlaisten herkkujen kasvattamiselle), hitsin hienoja luontoelämyksiä (luulen et Gotlannin paras nähtävyys on sen luonto, parin kilsan sisällä luonto muuttui karusta kalliorannasta vehreäksi lehtometsäksi ja kaikkea siltä väliltä), historiaa (kiviröykkiöhautoja ja muuta viikinkiaikaista) ja Visbyssä niin leppoisa pikkukaupunkitunnelma ettei paremmasta väliä! Luvattiin palata tulevina vuosina takaisin lapsen kanssa :)
    -Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi luonto jäi vähän meiltä kokematta kun vedettiin rantaa pitkin - täytyy ens kerralla ottaa ihan uus strategia! En tiedä onko tää lohduttavaa vai ei, mutta Suomea ei tarttis siirtää kun parisataa kilsaa alemmas ja jo olis sahramia ja mantelipuita. :/

      Poista
  6. Moi! Blogissa HAASTE! Lähde mukaan!! http://mamigogo.bellablogit.fi/2013/07/29/a-beautiful-body-haaste/

    VastaaPoista
  7. Apua onpa Snadi jo iso. Tää on ainut huono puoli mammablogeissa, lapset kasvaa niin äkkiä että ajan kuluminen konkretisoituu ihan eri tavalla :D

    VastaaPoista
  8. Visbyyn on kyllä pakko päästä ensi kesänä, varsinkin kun paikasta saa lukea näin hyvää palautetta.
    Meillä meni lomareissun buukkaaminen niin myöhälle, että kyseiselle ajankohdalle (heinäkuun ensimmäinen viikko) ei löytynyt enää yhtäkään vapaata huonetta koko saarelta :O
    No, ensi kesänä tajutaan olla sitten vähän aikaisemmin asialla :)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...