9.6.2013

Unelmien takapiha

Päätin viime kesänä, että pusikko, jota kutsumme takapihaksi, pitäisi ottaa hyötykäyttöön. Tilasin ihan oikean pihasuunnittelijan tekemään laatoituksen ja kiveykset. Itse hoidin kaikki kasvit, koska siinä nyt ei tarvitse kuin vähän multaa, kastelukannun ja lapion. Remontti tehtiin elo-syyskuun vaihteessa, jolloin kasvit ehtisivät juurtua ennen pakkasia.

Tänä keväänä olenkin sitten odotellut, että unelmieni takapiha herää henkiin. Tässä kuvareportaasia unelmani toteutumisesta tällä päivämäärällä.

1. Aloitetaan koristeomenapuusta. Tämä puu on istutettu jo muutama vuosi sitten, mutta leikkasin sen sksyllä, jotta se tuuheutuisi. Hyvin meni!Lopusta pitivät huolen nämä kaverit, jotka ovat syöneet puun kaljuksi ja paskoneet maan punaiseksi.


2. Sitten on tämä pieni havukasvi. Lakosi totaalisesti talven lumikuorman alla. Yritin tukea sitä kepeillä, mutta lopputulos näyttää siltä, että olen merkannut jonkun muinaisugrilaisen haudan tökkimällä maahan puolikuolleita kuusenoksia sikin sokin.


3. Pensasmustikka. En viime syksynä saanut kuin yhden mustikantaimen, joten kevään to-do -listallani oli kahden lisäpuskan hankinta, koska kasvi on ristipölytteinen. Tajusin hiukan liian myöhään, että kaverit olisi pitänyt hakea ennen kukintaa. Tässä nyt kuitenkin oli vielä kolmen marjan verran potentiaalia. Hillopurkit likoamaan!


4. Kukkaruukkumysteeri. Tähän istutin omasta mielestäni kaksi monivuotista kasvia, joissa oli violetit kukat. Mihin helvettiin ne häipyivät? Ja kuka perkele istutti sinne nämä sammalet, rikkaruohot ja yhden koivun? Taidan heittää sinne vain lisää koristekiviä, ne eivät ainakaan katoa talven aikana jäljettömiin.


5. Köynnöskuusama. Toisin kuin kuvittelin, kasvi ei kuollut 100 %:sti, vaan ainoastaan 98 %:sti. Merkittävä onnistuminen tässä sarjassa.


Unelmapihan viimeistelee parin viikon päästä alkava kattoremontti. Kun kämppä kääritään telineisiin ja muovipusseihin, ei onneksi tarvitse lepuuttaa silmää viihtyisällä takapihalla.

Mutta ihan itse tein!

50 kommenttia:

 1. Ei helkutti! Kiitos ja anteeksi nauruista :D

  VastaaPoista
 2. Hyvä, että jollain muullakin on ei niin vihreä peukalo =D

  VastaaPoista
 3. Mieletön kesäpiha! Kannattaa osallistua johonkin kilpailuun näillä kuvilla ;D ei saakeli, mulla on kylki kipee jostain syystä ja tää nauraminen ei nyt tehny hyvää sille :DD

  VastaaPoista
 4. yritä nyt tässä "hiljaa" hihitellä :) mä pähkäilin täällä josko meiän luumupuusta vois leikata latvan pois ku se on kuollut..tai ainakin mä luulen niin...mut se varmaan ottaa itteensä ja kuolee ihan vaan kettuillakseen.

  VastaaPoista
 5. Ite, kun tekee, saa semmosen, ku tulee.

  VastaaPoista
 6. Tuota...sä tarvisit nyt vähän apuja, heh.

  Täti

  VastaaPoista
 7. Tässä taas todiste siitä ettei kannata tehdä puutarhalle mitään. Me ollaan kymmenen vuotta asuttu tässä, ja tarpeeksi laiska puutarhuri vissiin kun täällä kukkii sini-, valko-, ja keltavuokko, kielo ja lemmikki. Nurmikkoa leikataan mutta that's it. Kiitos tästä postauksesta, koska jatkan valitsemallani tiellä :) Ai niin pujo me kitkettiin about viidessä vuodessa, mutta se kannatti.

  VastaaPoista
 8. Mä oon joka kesä raapinut pihasta sammaleen pois ja kasvattanu tilalle nurmikon, tänä kesänä ei sitten tullut nurmikkoa eikä sammalta. Mutta on kiva pölisevä futiskenttä!

  VastaaPoista
 9. Nimimerkki anonyymi piilotti sun takapihalles muutaman krassinsiemenen (Piti ilmoittaa mut en muistanu...). Niissä on pyöreät lehdet elleivät madot ole niitä syöny.Ja jos lehtiä ilmestyy, ne on helppo nappasta pois elleivät sovi muuhun tyyliin.

  VastaaPoista
 10. On kato ollut niin poikkeuksellinen kevät, että kasvit on ihmeissään. Ehkä se vielä siitä? Nimim. Mitenkähän sain tapettua syreenipuuvanhuksen?

  VastaaPoista
 11. Tässä yksi syy siihen, miksi me muutettiin omakotitalosta kerrostaloon. Nyt tekisi mieli rivariin mutta me ollaan vaaraksi kaikille olemassaoleville istutuksille.

  VastaaPoista
 12. Kiitos ja Anteeksi hillittömästä naurunpuuskasta! :D Kiva huomata, että en ole ainut, jolla puutarha ei näytä ihan siltä miltä haluaisi sen näyttävän.

  VastaaPoista
 13. Oisit nähnyt ne mun metrin korkeuteen kasvaneet perunakasvit. Viiden kuukauden hoidon tuloksena desilitra pikkurillin kokoisia perunoita! Siksi en saakeli tajuakaan, miksi piti tänä keväänä kokeilla uudestaan. Kuukausi kulunut, eikä mullan päällä näy kuin koppakuoriaisia.

  VastaaPoista
 14. Hehee, meillä on etupiha tällä hetkellä siinä kuosissa, että naapurit alkaa jo vihjailemaan, että pitäisikö sille tehdä jotain. Mä kaivoin pois siitä kurttulehtiruusun, tuoksuvatukan, jonkun kärhön sekä parit pienemmät köynnöskasvit, eli piha näyttää siltä kuin joku olisi räjäytellyt pieniä pommeja siellä. Takapiha taas rehottaa valtoimenaan, siellä kukkii vaikka minkälaista puskaa ja kukkaa, mutta yksikään ei ole kyllä meikäläisen aikaansaannosta. Se ainut kukka (orvokki), minkä ostin keväällä amppelissa on hyyyvin kuolleen näköinen...

  VastaaPoista
 15. Kiitos tiedosta, että pensasmustikka on ristipölytteinen. Saatiin viime kesänä yksi puska lahjaksi, ja puput söivät siitä talven aikana suurimman osan. Jotain vihreää sieltä vielä kuitenkin pukkaa, ja olen varjellut sitä, mutta nyppään sen nyt vekeen. Yksi stressi vähemmän, ja poika voi pelata rauhassa potkupalloa aitaa vasten. Laitan itse joka kesän alku pelargonioita ruukkuihin. Ovat kauniita ja älyttömän helppohoitoisia.

  VastaaPoista
 16. Nyt pitää antaa pihan suunnittelijalle sapiskaa.Koska toteutushan on onnistunut sen verran, mitä suunnittelijan suunnitelmilla voi onnistua, eikös... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa ajattelin vielä illalla kun olin jo koneelta lähtenyt, että jos pihasuunitelma on ammattilaisen tekemä, niin eipä kovin laadukkaalta vaikuta! Sieltähän pitäis tulla istutus- ja hoito-ohjeet siihen malliin samalla, että onnistuis kans.

   Ruukussa ei oikein mikään juurakko tms. talvehdi jos ei sitä kaiva maahan, ne paleltuu.

   Poista
  2. Huom. postauksen alussa lukee: "Tilasin ihan oikean pihasuunnittelijan tekemään laatoituksen ja kiveykset. Itse hoidin kaikki kasvit, koska siinä nyt ei tarvitse kuin vähän multaa, kastelukannun ja lapion."

   Eli suunnittelijalla ei ilmeisesti ollut mitään tekemistä kasvien kanssa, vain laatoitusten ja kiveysten. Harmi, ei toimi syntipukkina. ;)

   Poista
 17. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Hyvä! Well done!
  Ite oon osannut homehduttaa rahapuun sisältä päin siten, että se home pursuaa haaraumista ja lehtien tyvistä valkoisena pahanhajuisena villana.
  Nyt mulla on tossa partsilla ruukkubasilika ja timjami (alepasta).

  VastaaPoista
 19. Japanilainen kivipuutarha on paras! ;)
  -Anna

  VastaaPoista
 20. Kiitos, ihan mahtava postaus! itsekin tässä pitäs alkaa takapihaa laittamaan, jos meinaa ens kesäksi saada unelmien puutarhan.

  Taidan minäkin tyytyä vain japanilaiseen puutarhaan. Onnistumisprosentti suottaapi olla suurempi XD

  VastaaPoista
 21. Kiitos mahtavasta piristyksestä päivään! Mulla on vähän samanlainen fiilis puutarhavärkkäämiseen :)

  VastaaPoista
 22. Muaah, kiitos tästä! Saa nähdä mitä mulla on esiteltävänä ensi kesänä.. ainakin epäonnistuttavia neliöitä on vähän laajemmassa mittakaavassa, joku 4000..

  VastaaPoista
 23. Tämä on ihan oma mielipiteeni, mutta noi puutarhaohjelmat, joissa laitetaan piha kaivureilla ja suurilla eleillä "kerralla kuntoon" viikossa, antavat vähän epärealistisen kuvan pihan rakentamisesta. Joka vuosi kuitenkin voi joku kasvi kuolla, tänä vuonna mm. kotiloiden tuhoksi voin laittaa pari kasvia, huonon paikan valinta koitui taas erään kasvin kuolemaksi. Ja olen sentään yrittänyt perehtyä puutarhurointiin edes vähän viimeisen parin vuoden aikana. Sen lisäksi, että tuholaisten käyttäytyminen on vaikeaa, on myös vaikeaa välillä tunnistaa, mikä pitää kitkeä ja mitä ei, joten olen saattanut myös nyppäistä pois pari ihan oikean kasvin alkua. Näiden jälkeen en uskaltanut hetkeen tehdä yhdelle kukkapenkille mitään, joten pari rikkaruohoa pääsi sitten kasvamaan vähän turhankin paljon. Pitäisi olla viisas ja tehdä hyvä kartta itselle, johon kirjoittaa kasvien nimet, jotka maahan on lykännyt. Sitten ne ehkä löytää googlettamalla. Ja olla joku kirja kädessä Suomen yleisimmistä rikkakasveista. Ja tärkeiden kasvien viereen on hyvä laittaa joku muuri, jotta puoliso ei luule niitä tärkeitä kasveja rikkaruohoiksi ja jättää ne sitten sillä ruohonleikkurilla rauhaan. Sellaista pihanhoitoa tältä puutarhabloggarilta.

  Meiltäkin saisi vähän samankaltaisia kuvia. Niitä vain ei aina jaksa raportoida, vaan pitää kiinnittää huomiota johonkin kauniiseen. Tehdä rajaukset kameralla tai viimeistään Photoshopilla. Tai laittaa tuhot tuholaisten syyksi, ei oman pihahoidon http://vaaleanvihrea.blogspot.fi/2012/08/yok-yok.html

  VastaaPoista
 24. Oi ihana, en olekaan lajini ainoa!!! Olen onnistunut tappamaan arovuokon -ei ole mitään jäljellä, tuliatsalean 65% osuudella -mutta jostain syystä saan ruusut menestymään ja tulppaanit, narsissit ja krookukset ihan järjettömällä volyymillä. Joten en usko Katja, että olemme ihan toivottomia vaikka joinakin keväinä ei olekaan hääppöistä tutkia talvesta selvinneitä.
  Meillä on noita vihreitä matoja kanssa, tosin orvokkien riesana. Mullapa on muuten lehtokotiloitakin...että ei ihan madot riitä tuholaisina.

  Suosittelen muuten lämpimästi pensasmustikaksi "north blue" (http://www.ahosentaimisto.fi/product/151/pensasmustikka_north_blue). Meillä on pelkästään noita pensaita 3kpl. Istutin vuosi takaperin ja kaikki kolme tekivät satoa ihan kivasti 1. vuotena. Nyt kukkivat ihan hirveästi, että saapa nähdä miten käy.

  pidän viher(?)peukkua sulle pystyssä
  Johanna

  VastaaPoista
 25. Sympatiat... äälläyksi kohtalotoveri. Meillä on takapiha n. 300 m2 ja se on viidakko / viime syksynä kaivinkoneella jotenkuten pengerretty rikkaruohopelto (rinne). Sitä nyt sitten pitäis lapiopelillä pikkuhiljaa laittaa kuntoon.. No ei ole kiirettä eihän me olla asuttu tässä vasta kuin vuodesta 2006. Tätä menoa saamme pihan kuntoon nuorimmaisen (10 v) yo-juhliin mennessä. =)

  VastaaPoista
 26. Ai saakeli! Ihan paras. :D Kiitos tästä vertaistuesta. Nyt ei oma, neulelangalla sidottu kataja enää tunnukaan niin karmealta, tai tuo nurmikko, jossa kasvaa enemmän voikukkia kuin ruohoa. Ja joka on paljas niiltä osin, mistä on nypitty voikukkia. Tai kukat, jotka ei pysy kukkapenkissä vaan leviää ympäri pihaa hassusti.

  Niin ja älä vielä menetä toivoa sen köynnöksen suhteen, meillä on musta joku vähän vastaava tapaus, joka on pitkään tosi kuolleen näköinen, mutta kun leikkaa ne kuivat veke niin alkaa puskea uutta. Joku edellinen asukas on istuttanut, en valitettavasti osaa nimetä tai edes sanoa, onko se sama kuin teidän 98% köynnös. ;D

  VastaaPoista
 27. Mulle puutarhanhoito tarkottaa vahausta ja epilointia. Tästä samasta syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *reps* :D Ihanan huumorintajuista jengiä täällä:))))
   t. Meeri

   Poista
  2. ^ etkö muista kanervan ilkkaa? "oletko pitänyt puutarhasi kunnossa?"

   Poista
 28. I hear u. Terv nim. Kasteli uuden talon kukkapenkkiä säntillisesti pari kk kun toisesta kukkapenkistå tuli kivoja kukkia. Kasteli ja kasteli, korkeeta "melkein kukkivaa" kasvia saaliiksi. Kunnes kylään tuli enemmän puutarhaorientoitunut kaveri joka tokaisi että "kivat rikkaruohot oot kasvattanu". Ei sitte...

  VastaaPoista
 29. EIIII!!! Olisko kannattanut ihan pikkasen ees vilasta jostain opuksesta kuinka omenapuu pitää leikata. uuuh...kualen nauruuun...

  VastaaPoista
 30. Tajusin tässä, että otsikon voinee lukea paitsi ironisena, myös vertauskuvana.

  VastaaPoista
 31. Kiitti tästä, oma hirveä piha ei masenna enää läheskään niin paljon! :) Mutta onneksi elämässä on muutakin, mihin keskittyä....

  VastaaPoista
 32. Ei menny niinkuin Strömsössä :D No mutta, hyvä yritys - ei aina voi mennä putkeen ;) Kyllähän taas repesin täällä :))))

  t. Meeri

  VastaaPoista
 33. Kiitän lämpimästi tuesta ja vertaistuesta! Ilon kautta eteenpäin: tätini huomautti, että kuunliljat ovat sentään vielä elossa!

  VastaaPoista
 34. Kiitos älyttömästi viikon parhaimmista nauruista. Taisin nauraa viimeksi näin makeasti sinun kirjallesi! Sinussa asuu selvästi sisäinen viherpiiperö! Keep up the good work!

  VastaaPoista
 35. Onneksi asutaan kerrostalossa ;)
  Mä olen muuten usein ihmetellyt koristeomenapuita, mikä niiden funktio on? Niille, jotka eivät pidä omenista?

  VastaaPoista
 36. Tää on aivan mahtava! Kiitos nauruista!

  VastaaPoista
 37. Hei, mitä pihalle kuuluu tänä keväänä?? Vaadin status-updatea! Luin tän uudelleen ties monennenko kerran, en koskaan kyllästy! :D

  VastaaPoista
 38. Myöhässä olen, jo vuosi sitten olisin saanut hyvät naurut, mut osuin vasta nyt tälle sivulle. Googlasin syytä arovuokkoni kuolemiseen. Ottaa luonnolle, kun olen pitänyt itseäni viherpeukalona. Täytyy kaivaa huumoripussista lääkettä. Kiitos ja tsemppiä!

  VastaaPoista
 39. Minä onneton taas menin istuttamaan arovuokon yhteen penkkiin (yhtenä laijna). Nyt siinä ei kasva muuta kuin arovuokkoa - peittää alleen ihan kaikien. Edes roundup ei tehoa siihen.

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...