24.6.2013

Kuinka valituksesta syntyi Suomen Blogimedia

Mikäs tuo palkki tuolla sivun yläreunassa on? No minäpä kerron. Kaikki alkoi siitä, että olin puolisentoista vuotta sitten kohtuullisen vittuuntunut. Potkut uhkasivat ja piti miettiä muita tulonlähteitä. Tilitin Koti-insinöörille pitkään ja hartaasti, miten syvältä on yrittää saada blogimainoksista ruokaa pöytään.


Ei siksi, että mainoksissa olisi kategorisesti jotain pahaa. Teki tässä maailmassa sitten stand-upia tai tofua, sitä on myytävä. Ja ostajia tavoitellaan mainonnalla. Kun tuotteita ostetaan, yrittäjä ottaa välistä rahaa. Jos rahaa tulee ovista ja ikkunoista, voi ehkä palkata jonkun. Tiedätte kyllä, miten homma toimii. Mainonta on välttämättömyys.

Ongelma oli siinä, että sain pelkästään naurettavia yhteistyötarjouksia. Milloin olisin saanut postausta vastaan alennuslipukkeen toimistotarvikefirman verkkokauppaan, milloin olisi pitänyt linkata vaivihkaa uhkapelisaitille ja milloin taas olisin saanut järjestää vaippapakettiarvonnan, ilmaiseksi tietenkin. Myös iso mediatalo otti yhteyttä: tarjosivat pari sataa euroa kuussa siitä, että siirtäisin blogini heille. He puolestaan saisivat brändini, halpaa sisältöä ja mainosmyyntitulot. Kiitos ei, ei ja ei.

KUVA: Dorit Salutskij

Kukaan ei tuntunut tajuavan, että blogi on aivan erilainen mediatila kuin Ilta-Sanomat, Salkkareiden mainoskatko tai naistenlehdet.

Bloggaaja on läsnä omana itsenään, omalla nimellään. Blogissa on tarkoitus keskustella! Vuorovaikutussuhteessa mainonta edellyttää avoimuutta ja sitoutumista! Ja sitoutuminen on vakava asia! Oman mediansa omistaja ajattelee muutakin kuin klikkejä. Harhaanjohtava, puhtaasti rahan takia tehty hämäräperäinen suosittelu on yhtä fiksua kuin se vanha tuttu tuulettimeen paskominen.

Toisaalta, mahdollisuuksia oli vaikka kuinka! Oli helppo nimetä mainostajia, joiden kanssa sisältöyhteistyö olisi ollut luontevaa: kirjastot, tavarafillarit, lasten tietokirjat, ooppera, HSL, räsymatot, Ylen dokumentit, lapsiystävälliset ravintolat ja personal trainerit. Pelkille bannereille skaala on vielä laajempi, kunhan nyt turkistuottajia ei tarvitse avustaa. 

Päätin valitukseni siihen, että halusin valita itse asiakkaani, mutta myyminen taas oli aikaavievää hommaa. Tarvitsin myyjän, joka tajuaisi, että blogimainoksesta ei saa jäädä kenellekään hyväksikäytetty fiilis. Sellaista ei ollut näköpiirissä.

Koti-insinööri kuunteli. Ja vaikka hän ei välttämättä tiedä, mitä eroa on fonduella ja fondilla, mainosmaailmasta tyyppi on kärryillä. Hän lähti pystyttämään mainosrahoitteista blogimediaa, jossa oikeat ihmiset kohtaavat ja tulonjakomalli on reilu. Palaset loksahtelivat kohdalleen vuoden mittaan, rahoitus ja ihmiset löytyivät.

Tässä on ensimmäisen aallon bloggaajapoppoo! Löytyykö tuttuja?
Paatti nimeltä XO tarjosi jengillemme lanseerausristeilyn blogimainintaa vastaan. KUVA: Dorit Salutskij 

Valituksellani on nyt y-tunnus. Juuri perustettu Suomen Blogimedia vastaa minun ja kymmenen muun samalla tavalla ajattelevan, pitkän linjan bloggaajan mainosmyynnistä. Kohotimme yhdessä lanseerausmaljat viime viikolla - kaikki äärimmäisen huojentuneina siitä, että saamme vastaisuudessa mainoksista tuloja, mutta voimme silti olla ylpeitä siitä, mitä teemme.

Teidän kannaltanne juuri mikään ei muutu nykyisestä. Suurin osa sisällöstäni on edelleen mainosvapaata. En ole edelleenkään kiinnostunut tavarasta vain siksi, että se on ilmainen. Merkkaan mainokset omalla tagillaan ja avaan diilin laadun myös jutussa. Mahdolliset bannerit ehkä erotatte mainoksiksi ilman erillistä huomautusta. Ja kuten aina ennenkin, kommenttiboksi on avoin kysymyksille ja vastakkaisille kokemuksille.

Mitä tästä opimme? Aina kannattaa valittaa!

35 kommenttia:

 1. Mä oon niin fiiliksissä. Tää on upee juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on - tosi hienoa, että tää on kaiken väännön jälkeen valmis!

   Poista
 2. Ai tämä oli teidän tehokaksikkonne tekosia!
  Uskon että hyvä tekonen olikin!
  Kuten Salamatkustajassa jo totesinkin, mukana näyttäisi olevan monia suosikkiblogejani, hienoja ja sopivasti erilaisia keskenään.
  Kaikko näkevät selvästi vaivaa bloginsa eteen, joten olette ehdottomasti ansainneet uudet kuviot ja lisätienestit.
  Hyvä te ja onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tämä saattaa olla ensi keväänä ainoa tienestini, joten täytyy toivoa että kauppa käy. Ainakin vireillä olevien kuvioiden perusteella tästä tulee hyvä juttu. :)

   Poista
 3. Vitutuksenkin voi kääntää voitoksi ;)
  Hyvähyvä!!

  VastaaPoista
 4. Sama ärsyttänyt enkä ole vielä yhtään sopimusta tehnyt tai ilmaislahjaa vastaanottanut. Purnausta aiheesta omassa blogissani kuukausi sitten:
  http://unelmiajamurheita.blogspot.fi/2013/05/blogimainokset.html

  Oletko muuten lukenut tätä:
  http://www.asml.fi/luonnos-blogimainonnan-ohjeistukseksi-nyt-kommentoitavana/

  Tuossa juttua aiheesta ja uudesta blogimainonnan ohjeistuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajuaakohan noi ehdottelijat, että suurin osa ehdotuksista on bloggaajan mielestä suorastaan loukkaavia. Ihan kuin kirjoittaja ei tajuaisi, että pointtina on saada näkyvyyttä mahdollisimman halvalla.

   Mulla on tosta asml:n luonnoksesta monenlaista sanottavaa, mutta palaan siihen sitten kommenttikierroksen jälkeen kun siihen ovat jättäneet puumerkkinsä bloggaajat ja digimedian ammattilaiset. Jos joku ohjeistusta kaipaa niin *mainostajat*.

   Poista
 5. Kuulostaa hyvältä, toivottavasti tämä vaikuttaa muidenkin blogien mainostamiskulttuuriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä mäkin toivon! Mitä useampi mainostaja ja bloggaaja tajuaa avoimuuden ja läpinäkyvyyden merkityksen sen parempi koko bisnekselle.

   Poista
 6. Aijai, yhtä siistiä kuin Uuden Mustan käynnistyessä!

  VastaaPoista
 7. Hööh, luen blogeja ylläriylläri reissutyöntekijänä kännyllä, ja jään ilman bannereita... Mutta todella hienoa, että saatte bloggaajien puolia pitävää mainontaväylää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja mikä hienointa, bloggaajien puolta pitäessä tulee samalla pitäneeksi myös lukijan ja mainostajan puolta. Kaikki voittavat kun pelisäännöt ovat selvät.

   Poista
 8. Loistavaa! Onneksi olkoon teille kaikille :) tämä antaa toivoa meille harrastelijoillekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Kirjoittaminen on hieno harrastus, josta voi vahingossa tulla työtä. :) Keep up the good work!

   Poista
 9. Onnittelut uudesta urasta! :)

  Toivon kyllä koko mainosmaailman muuttuvan bloggaajien suhteen nyt kun toimijoita on. Vaikka itse kuulunkin siihen kilpailevaan Blogirinkiin, niin kaikki olemme kuitenkin saman asian takana. Kyllä tästä hyvää seuraa, ihan pakosti! :)

  VastaaPoista
 10. Mut siis miksi pitää jossakin blogissa edes olla mainoksia??? Ollenkaan???
  Miksi? T: Jonna J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös se ole aika hyvä juttu jos mainostulojen avulla vältän helmikuussa fattan kun työsopimus loppuu?

   Poista
  2. Kannattaa myös kokeilla, ellei jo tiedä, miten kauan aikaa yhteen blogipostaukseen menee, ja miten kauan homma jaksaa innostaa ihan vaan kivana harrastuksena.

   Mua vielä jaksaa, en mä sillä :D

   Mutta siis ihan huippujuttu tämä, hyvä te! Valittaminen kannattaa AINA!

   Poista
  3. Mitä sillä postaukseen kuluvalla ajalla on minkään kanssa tekemistä? Jos haluaa harrastaa, yleensä on valmis panostamaan ajallisesti. Ei kai kukaan muistakaan harrastuksista maksa.

   Toki, jos hommasta haluaa työn, on hienoa, että siinä onnistuu.

   Poista
  4. Ei tässä edes kannata tunteja laskea, tulee paha mieli. :) Kirjoitan niin kauan kun asiaa riittää, suurimmaksi osaksi ilmaiseksi.

   Poista
 11. Huippujuttu! Mihin sä Katja vielä ehditkään!

  VastaaPoista
 12. Olen aivan tenhoissani puolestanne, arvon bloggarit, että olette tällaiset sateenvarjon nyt yllenne saaneet. Onnittelut!

  Mutta toipa tämä huulilleni myös yhden toisen mielipiteen, jonka nyt jaan: siinä missä ymmärränkin, että ammattimaisemmin bloggaava haluaa ajastaan myös palkkaa ja täten mahdollisuuden keskittyä paremmin tuottamaansa sisältöön, yksi asia minusta monessa lukemassani blogissa usein hiipuu sitä myötä mitä enemmän mainoslinkit ja blogin analyyttisempi "toimittaminen" astuvat kuvioon. Nimittäin roso. Roso on se, miksi minä sinun ja monen muun (myös Katjan Salamatkustajaan ja Hannen Lähiömutsiin) olen alkujaan ihastunut. Roso on/oli teksteissänne se lisämauste, joka sai nauramaan vedet silmissä aamukolmelta miettien: "Elämä on just niin tollasta!" -- siitäkin huolimatta, että elämäntilanteemme ovat kuin yö ja päivä.

  Mielestäni on hienoa, että saatte bloggaamisesta enemmän rahaa ja voitte käyttää siihen enemmän myös aikaanne. Mutta älkää kadottako rosoa! Toivottavasti teidän tulevat yhteistyökumppaninne eivät luo teille paineita olla kiroilematta, olla puhumasta räkäklimpeistä, jotka lentävät sponsorikeinussa kiikkuessa tai siitä, kun teini-ikäiseksi kasvanut lapsenne käyttää blogiyhteistyökännykkää vain äitinsä terrorisoimiseen. Edes alitajuisesti. Antakaa roson kukoistaa, vaikka mainosmies muuta voisi halutakin! (Ellette sitten ole jo siihen itse ihan kyllästyneitä, sitten teette minkä parhaaksi näette. (: )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pointtisi! Mainostajan ja bloggaajan yhteistyö perustuu meidän mediassa luottamukseen, että bloggaaja osaa hommansa, jolloin juttujen siloittelua ei tarvita. Bloggaaja puhuu yleisölleen samalla tyylillä kuin aina ennenkin, koska se toimii. Jos mainosmies haluaa muuta, hän ottaa yhteyttä Gloriaan. :)

   Poista
 13. Hyvähyvä! On huippua, että luotte omia käytäntöjä, jotka palvelevat teitä ja sitä kautta myös lukijoita.

  Mä en osaa edes ajatella, että teidän ringin bloggaajille kaupallisuus olisi oikeasti se juttu ja johonkin suuntaan ohjaava tekijä. Ja vaikka olisikin, niin sekin on luonnollinen kehityssuunta blogimaailmassa. Jonka te teette taatusti tyylillä. Blogi on media siinä missä Hesarikin, jossa laatukolumnit on Alepan-mainoksen vieressä (no ehkä eri sivulla), mutta se on ihan normisti hyväksyttävää. En siis aina ihan ymmärrä, miksi tätä kaupallista riippumattomuutta pitäisi niin korostaa. Asiat voi tehdä monella tapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voikin! Toki tässä kysytään luottamusta, mutta uskon auttavan että olemme tehneet tätä aika pitkään eli raha ei ole päävaikutin. Keskustelu journalistisesta riippumattomuudesta jatkuu niin kauan kun mainosmyynti elättää suurinta osaa mediataloista. Niin sen pitääkin olla. Ehkä bloggaajatkin voisivat sitoutua journalistin ohjeisiin - nehän ovat ihan pätevää kamaa.

   Poista
 14. Jännä kuvio, toivottavasti onnaa. Kieltämättä blogien rahoituspuoli kaipaa lehtimäistä perkaamista. Eivät Hesarin toimittajatkaan saa uutta Dressmannin paitaa jos kirjoittavat siitä, vaan mainos ja sisältö ovat eri asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä puhelimet on pirisseet. :) Lehdissä ja blogeissa on se ero, että lehtimainokset ovat yleensä yksiselitteisiä ilmoituksia. Aikkareissa on sitten enemmän tätä samaa sisältömarkkinointia (yhden rahoittajan ongelman lisäksi), mikä herättää porua ammattimaisesta mainosmyynnistä huolimatta.

   Poista
 15. Hyvä homma!

  Yhtenä ehdotuksena toivon hartaasti, ettei tuo banneri olisi pysyvästi lähes keskellä sivua niin kuin nyt. Hankaloittaa nimittäin lukemista aika paljon, kun tekstiä on bannerin molemmin puolin ja koko ajan joutuu kelailemaan milloin mihinkin suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis hetkinen: näkyykö blogimedian banneri sulla keskellä sivua? Ei nimittäin pitäisi. Jos kerrot laitteesi käyttöjärjestelmän ja selaimen niin tutkimme asiaa!

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...