7.6.2013

Gotlantiin? Gotlantiin!

On aika pohtia kesäreissuja. Ajattelin hyvien kokemusten perusteella jatkaa Pohjoismaiden ja Suomen koluamista. Olen ollut Tukholma-fani jo pitkään, mutta nyt olen löytänyt kartalta myös Gotlannin.


En tiennyt saaresta oikeastaan mitään muuta kuin Visbyn ja olen pitänyt sitä lähinnä eläkeläiskohteena (= linnoituksia ja kulttuurihistoriaa), mutta etsiskellessäni Muumimaailmaa vastaavia lapsiperhekonsepteja päädyin Peppi Pitkätossun talolle. Joka siis on Visbyssä. Viehätyin.

Gotlannin matkailusivusto oli kieltämättä aika vetoava, mutta kysyn nyt teiltäkin: oletteko käyneet saarella lasten kanssa? Millä menitte ja tulitte? Mitä kannattaa tehdä? Onko mesta yhtä idyllinen kuin mainosmateriaalissa?

Sanokaa, että on, koska hotelli on jo varattu.

26 kommenttia:

 1. Mä oon ollu Visbyssä itse n. 18 vuotta sitten, joten kokemus on ehkä vanhentunut. Joka tapauksessa pidin paikasta silloin ihan älyttömästi. Peppi Pitkätossun maa oli tosi viehättävä pikkutytölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ihan sama juttu, olen käynyt lapsena, 22 vuotta sitten (6-vuotiaana), ja niin hyvät muistot on reissusta jäänyt, että haluaisin oman tytönkin sinne viedä. Me käytiin huvikummussa ja tippukiviluolissa, molemmat teki kyllä niin lähtemättömän vaikutuksen.

   Poista
  2. HIenoa, jos paikka on säilyttänyt tenhonsa muistoissa näin pitkään!

   Poista
 2. En ole käynyt lasten kanssa vaan aikuisten kesken, mutta idyllinen se on ja ihana! Sopivan kompakti! Mikäli on auto käytössä niin sillä pääsee helposti eripuolille saarta tekemään päivän tai vaikka puolen päivän retkiä. Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompakti on kiva! Varmaan jotain fillarinvuokraustakin olis tarjolla jos uskaltais jo perheretkiä tehdä...

   Poista
 3. Olimme viime kesänä viikon silloin 1-,3- ja 5-vuotiaiden kanssa ja suosittelen ehdottomasti! Meillä oli asunto vuokrattuna Visbystä ja olimme omalla autolla, joten ajelimme muuallakin. Mitä kannattaa tehdä, riippuu vähän kauanko aikoo olla ja millä liikkua.
  Mari Jungstedtin dekkareilla pääsee hyvin tunnelmaan (sijoittuvat Gotlantiin). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Majoitustarjonta oli tosi monipuolista, asunnon vuokraus kyllä kiinnostais, mut ehkä sitten ens kerralla. Kiitos kirjavinkistä! :D

   Poista
 4. olen käynyt kahdesti aikuisessa seurassa ja kolmas reissu suunnitteilla ja se on aivan mahtava paikka! varmasti näin myös lasten kanssa. Visby on ihana, maaseudulla on makeita mestoja, kivoja rantoja, lampaita, kiviä, hyvää ruokaa, aurinkoa. vuokratkaa auto. Gotlanti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, löytyi himokävijä! Lampaita ja kiviä. <3

   Poista
 5. Mä olin aikoinaan ratsastusleireillä Gotlannissa, ja siihen se oli kyllä todella idyllinen paikka, niittyä ja auringonpaistetta ja merenrantaa. Ja pikkuveli tykkäsi Peppi Pitkätossun talosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa! Luin jostain että Gotlanti on todella aurinkovarma mesta. Miksiköhän.

   Poista
 6. Me oltiin kaksi vuotta sitten juhlistamssa vahdinvaihtoa eli mun paluuta töihin ja miehen kotiinjäämistå Visbyssä. Olin itse ollut siellä kultaisella kahdeksankymmentäluvulla Sally Albatrosin kyydillä joten Matka Vekan järjestämä risteily kuulosti hauskalta nostalgiapläjäykseltä ja helpolta tavalta matkustaa lapsen kanssa. Tuolla kertaa niillä oli aluksena poikkeusreitille siirretty Baltic Prinsess ja reissu oli kyllä onnistunut vaikkakin oli pakko todeta että alkujärkytys oli melkoinen kun niitä kanssapakettimatkaajia tarkasteli. Tänä kesänäkin Matka Vekka mainosti Gotlantia, mutta nyt ne taisi hoitaa reissut lentämällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno siirtymäriitti! ;) Tässä yritän just pähkiä että mitä reittiä sinne pääsee, laivalla ja lentokoneella. Ja uskallanko lentää jollain muulla kuin Finskillä. O_o

   Poista
 7. Olin siellä noin 10-vuotiaana ja paikka oli kyllä ihana! Peppi Pitkätossun talolla oli superkivaa ja muistan myös tippukiviluolat ja pitkät pyörämatkat. Taisi olla jonkunlainen valmismatka ja menimme laivalla-bussilla-laivalla. Bussimatkat olivat matkapahoinvoinnin takia vähemmän kivoja, mutta muuten reissusta jäi hyvät muistot.
  Suosittelen!
  T: Nitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se nyt ihan huono mesta voi olla kun noin monelle on jäänyt sieltä hyvät muistot. :)

   Poista
 8. Me kävimme kun lapset olivat 4v 10 kk ja 2 v 8 kk. Lentoreissun jälkeen mies vannoi ettei mihinkään matkusteta, ennen kuin kuopus on 15 vuotta (päiväunet ei osuneet ihan kohdilleen, ja karjuvankaan kakaran kanssa ei koneesta mihinkään pääse).

  Meillä oli talo vuokrattuna Visbystä, ja autottomina mm. pyöräilimme pohjoiskärkeen, jossa päivä kului hienosti fossiileja rannalta etsimällä. Kaveriperheen autolla lapset pääsivät myös eläintarhan meidän jäädessä talovahdeiksi. Visbyn vanha kaupunki oli upea jalkaisin nautittavaksi, ja loppukesään sattui myös paikallinen keskiaikatapahtuma jossa oli kaikkea kivaa (esikoinen pääsi mukaan turnausiltaankin. )Peppimaata emme edes hokanneet/kaivanneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, toi reissu, jossa asiat menee ihan päin helvettiä, osuu nähdäkseni kohdalle ennemmin tai myöhemmin. Jos tuuri ei muutu niin ainakin toleranssi kasvaa. ;)

   Mut siis fossiileja!? Kiitos Dinojunan, meillä asuu kohtuullisen innokas paleontologi, joka menee tod näk täysin sekaisin fossiileista!

   Poista
 9. Olin siellä 13-vuotiaana. Pepin talo oli ihana!! Toftan ranta oli pitkä ja matala ja vesi kylmää Saimaan lapselle. Tippukiviluola oli jännä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siistiä! Mä veikkaan että näille lounaisrannikon sinihuulisukeltajille lämpötila on ihan fine. ;)

   Poista
 10. Lisään edellisiin. Törkeän hyvä ruoka monessa paikassa. Rannan baareissa hyvää livemusaa, mukavat sohvat, taivaalliset skagenit, helmeilevät spritserit ja fiilis kuin Ibizalla. Kauniita ihmisiä joka puolella.

  VastaaPoista
 11. Gotlanti-kokemusta on monelta kesältä, suosittelen!

  Auto kannattaa vuokrata, että näkee muutakin kuin Visbyn. Autolla välimatkat ovat kuitenkin lyhyitä! Helpoiten perille pääsee näin kesällä lentäen.

  Jos lähtee liikenteeseen omalla autolla kannattaa hypätä laivaan Turusta ja mennä Tukholmaan ja siitä on sitten alle tunnin ajelu Nynäshamniin, josta Visbyn lautat lähtevät. Tämä versio ottaa aikaa, mutta jos tykkää pallomerestä niin why not...! Matka Nynäshamnista Visbyyn kestää kolme tuntia ja laivoja menee päivän aikana useita.

  VastaaPoista
 12. Gotlanti on kiva! Visbyn satamasta voi vuokrata käytettyjä autoja (itse saatiin ihku 80-luvun perus-Volvo) ja ajella kerkee hyvin yhdessäkin päivässä. Me sykästiin Volvolla Fåröhon, siellä oli kaunis majakka ja sen juuressa kivannäköinen camping-alue. Kannattaa vierailla matkalle kenties sattuvassa romuläjän näköisessä kreppi-kahvilassa, jonka etupihalla on myös hämyinen rokkibaari. Erittäin hyvät krepit. Matkalle osui myös joku kiinnostavan näköinen Blue Lagoon, jossa olisi ollut kiva olla pitempäänkin, mutta virka-Volvon vuokra-aika olisi loppunut kesken.

  VastaaPoista
 13. Hei! Löysin tämän sun blogin aivan sattumalta kaksi päivää sitten. Mulla on "vähän" tylsää töissä, joten olen aloittanut lukemisen ihan alusta ja olen tällä hetkellä menossa syyskuussa 2009. Muutama vuosi on siis koluttavaa jäljellä, mutta kiitos jo tässä vaiheessa mahtavista kirjoituksista! Aloin lukemaan tätä noiden vauvajuttujen takia, mutta aiheesi ovat mukavan monipuolisia.

  Aiheesi iskevät minuun, johtuneeko sitten siitä, että olen 28-vuotias nainen kamalassa vauvakuumeessa ja muutenkin on 3-kympin kriisi vähän kaikkien asioiden suhteen. Olen myös kierrätys- ja roskienlajittelunatsi, ja myyn ja teen satunnaisia kirppisostoksia, mutta muihin eko- ja luomuasioihin en ole aiemmin perehtynyt. Kiitos näkökulmista sielläkin saralla.

  Anyway, bongasin tämän Gotlanti-aiheen sivusta ja voin lämpimästi suositella sinne matkustamista. Itse en tiedä mitään lasten kanssa reissaamisesta, mutta oli siellä paljon lapsiperheitä. Meitä oli viime kesänä kuuden aikuisen poppoo ja lensimme Helsingistä Tukholmaan, josta purjehdimme Visbyyhyn. Elämäni ensimmäinen (ja toistaiseksi) viimeinen purjehdus, upea kokemus sekin. Visbyyssä vuokrasimme fillarit ja etsimme yhden geokätkön noin 10km päästä. Sekin oli mulle eka kerta, mukava tapa viettää aikaa. Ehkä sitä voisi harkita (vähän isompien) lastenkin kanssa harrastettavaksi.. :)

  VastaaPoista
 14. Olin teininä kuukauden verran yhdellä luomutilalla auttelemassa ja kesää viettelemässä, ja on kyllä jäänyt aivan upeat mielikuvat kyseisestä saaresta!
  Peppi Pitkätossun mesta oli hauska ja Visbyssä paljon kaunista katseltavaa, mm. Kasvitieteellinen puutarha oli tosi upea. Ympäri saarta oli hienoja luonnonpaikkoja, joista pystyi löytämään jokaisele upeita elämyksiä. Yhdelläkin rannalla ihastelimme fossiilimäärää, joka ylitii pienen tytön käsityskyvyn ;)

  VastaaPoista
 15. Me olimme juuri Gotlannissa 3- ja 7-vuotiaiden lasten kanssa ja suosittelen lämpimästi. Ihania ravintoloita, kauniita maisemia ja leppoista oloa. Vanhassa kaupungissa on oma idyllinsä ja luonto ja rannat on hienoja. Pyörän vuokraus oiva tapa tutustua saareen (sai vuokrattua myös kärryjä, jos pikkuveijarit on sen verran pieniä, etteivät jaksa itse huristella). Fossiilien bongausta me emme keksineet ja näin jälkikäteen harmittaa, kun siitä kuulen.

  VastaaPoista
 16. Me oltiin viime kesänä Gotlannissa ja kirjoitin siitä blogitekstinkin http://rosebath.blogspot.fi/2016/01/visbyssa-pyoralla-lasten-kanssa-visby.html

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...