17.6.2013

Ajatuksia potan vierestä

Treenit ovat alkaneet. Potta on muuttanut olohuoneeseen ja Snadi hilluu ilman vaippaa. Elättelen toiveita, että syksyn jälkeen tämän talouden seuraavat vaipat vaihdetaan minulle.

Kun siivosin tänään lattialle ilmestynyttä lätäkköä, pohdin ihmisyyttä.Koti-insinööri loukkasi pari vuotta sitten selkänsä. Pullisteleva välilevy teki istumisesta mahdotonta ja jalkapohjan tunnottomaksi. Pullistelija paranee yleensä itsestään, hitaasti. Kipulääkkeisiin voi turvautua, mutta ne eivät aina auta. Kun mies kysyi lääkäriltä leikkausvaihtoehdosta, vastaus oli, että tilanne ei ole vielä niin paha. Mies kysyi, että mikä sitten olisi se paha tilanne? Kuulemma, jos paskoo housuun, pääsee leikkaukseen saman tien.

Kiinnostavaa. Viis kivuista, univaikeuksista ja liikuntakyvyn merkittävästä rajoittumisesta, mutta aineenvaihduntatuotteiden kontrolliin vedetään raja.

Aikuinen ja kakka eivät sovi yhteen. Pidätyskyvyllä mitataan paitsi oikeutta saada hoitoa, myös ihmisen yhteiskuntakelpoisuutta. Vauva, puliukko ja vaari ovat tietyllä tavalla samalla viivalla. Vaipat vaihtuvat pikkareihin ja sitten taas vaippoihin. Niitä vaihtaa aina joku muu.

Aikuisten pidätyskyku on normi, sen rikkominen on tabu. Ylioppilaslehden toimittajat olivat paljon paheksuntaa herättäneessä bussikakkakeississään ihmisyyden määritelmää kyseenalaistamassa.

Tämä siis lohdutukseksi kaikille lattiaa kuuraaville ja alkkareita pyykkääville vanhemmille. Olette jännän äärellä. Kun lirahduksesta housuissa tai kikkareesta lattialla aletaan puhua vahinkona, on saavutettu jotain paljon merkittävämpää kuin vaipattomuus. Tsemppiä.

18 kommenttia:

 1. Kiitos. Tää valotti sitä, miksi taapero on niin älyttömän pollea siitä, että "minä muistaa pissa pottaan". Jep, hän muistaa käyttäytyä ihmisenä ihmisten joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse huomannut, että Snadi saa onnistuneesta toimituksesta valtavasti hyväksyntää. Mitäpä ei sellaisen eteen tekisin. :)

   Poista
 2. Toinen päivä vaipattomuutta alkamassa... Tsemppiä teillekin! :)

  VastaaPoista
 3. Niin no, jos on pullistuma ja paskoo housuunsa, on yleensä kovaa vauhtia halvaantumassa. Siksi leikataan heti. "Lievemmissä" tapauksissa nuo yleensä rauhoittuvat jumpalla ja salitreenillä -se vaan vaatii potilaalta itseltään viitseliäisyyttä ja aikaa. Hitaasti paranevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu näin tietysti on, mutta onhan jalan tunnottomuus potilaan näkökulmausta halvaustila. Siksi se pidätyskyky tuntuu lähinnä omituiselta rajanvedolta.

   Poista
  2. Kun pidätyskyky menee niin siellä on silloin hermoja niin pahasti puristuksissa että on aika todennäköinen riski että siellä tapahtuu pysyviä vaurioita. Jalan tunnottomuuden kanssa se riski pysyville vaurioille on pienempi. Toki se potilaan vinkkelistä on ärsyttävä olotila mutta tässähän taas sanelee mm. raha sen että ne pienemmät pahat jätetään leikkaamatta.

   Poista
 4. Jep jep, täälläkin opetellaan yhteiskuntakelpoisuutta.

  VastaaPoista
 5. Selkäleikkaus ei välttämättä auta, vaan voi jopa pahentaa, siksi se ei ole mikään ensisijainen ja yksiselitteinen ratkasu kuvailemassasi tapauksessa. Jos kakat tulee housuun, niin silloin on tosiaan kyse siitä, että ihminen on halvaantumassa, joten on kiire leikkaukseen. Silloin pitää soittaa ambulanssi, sillä aikaa leikata on tyyliin tunti.

  Potta pois, ja wc-pöntön supistaja tilalle, niin se on siinä. Avot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä, älä... on muksuja, joille pytyn supistaja ei ole kuivaksiopetteluvaiheessa vaihtoehto. Niin näppärä kuin Se monille onkin

   Poista
  2. Musta se pöntön supistaja oli kans huono. Paljon helpompi pitää pottaa käsillä, kun kersa pääsee sinne itse istumaan. Tänäänkin olis saanut noin kymmenen kertaa roudata väärästä hälytyksestä vessaan kunnes sitten pottaan tuli kuin tulikin suoritus.

   Poista
  3. Meille ei käynyt se supistaja ollenkaan - oli ehkä huonompilaatuinen ostettu, mutta luonto ei sallinut ostaa BB:n hienoa sikakallista mallia. Se luiskahti hieman kun tyttö istui sillä - tyttö pelästyi ja sen jälkeen ei suostunut sillä istumaan. Poikakin meni heti isolle ringille istumaan kun rupesi tekemään kakat muualle kuin vaippaan.
   Ah sitä tunnetta kun ei enää ole sitä vaipparallia!

   Poista
 6. Piti sanoa samaa, jos tekee tarpeet housuun niin on kiire leikata halvaantumisriskin takia. Siksi siis leikataan heti. Selkäleikkaukset ovat vaikea juttu, niistä ei välttämättä ole aina mitään hyötyä, jopa haittaa. Leikattu selkä on aina leikattu selkä, ihmisen selkä ei nyt vaan kestä meidän nykyistä elämäntapaa :/

  Ja pakko sanoa, että mä en ymmärtänyt yhtään sitä bussiinkakkaamisjuttua. Mulla on aika lavea huumorintaju, mutta en vaan keksinyt mitään hauskaa siitä. Saati mitään yhteiskunnallista sanomaa. En vaan tajua edelleenkään lainkaan koko juttua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luin kans sitä bussikakkajuttua kohtuullisen hämmentyneenä. Mä en usko että sen bussiinkakkaamisjutun tarkoitus oli yksinomaan naurattaa. Tabujen rikkomistahan se on ja tämä pottaharjoittelu sen toi mieleen. :)

   Poista
 7. Meillä yhteiskuntakelpoisuutta on opeteltu joulusta lähtien, vaihtelevalla menestyksellä. Pissat tulee välillä vahingossa vieläkin housuun, kakat fifty-fifty housuun tai pottaan. Ja täytyy sanoa ettei huumori jaksa välillä riittää, kun olet aiemmin päivällä vuolaasti kehunut lasta siitä että teki pottaan kakan ja sai siitä sen xylitol pastillin palkinnoksi, ja illemmalla taas tullaan kertomaan että kakka tuli housuun... Puuh. No mutta parempaan päin mennään koko ajan, jospa se tästä. Ajoissahan toi kuopus on verrattuna isoveljeen, joka alkoi kunnon kuivaksi harjoittelun vasta hiukan vajaa kolme vuotiaana, pienempi oli vajaa 2,5v kun otettiin vaipat pois. Siitä kyllä iso kiitos huipulle pph:lle, joka teki suurimman työn siinä potta harjoittelussa jo ennen kuin kotona oli ehditty asiaa ajatella :D

  VastaaPoista
 8. Nekin, jotka eivät kontinenssia saavuta, ovat kyllä yhteiskuntakelpoisia... Vuosittain syntyy lapsia, joilla syystä tai toisesta (hypospadia/epispadia/rakkoekstrofia/anorektaalimalformaatiot jne) ei ole normaalia pidätyskykyä tai ei lainkaan pidätyskykyä. Pidätyskykyä rakennetaan kirurgisilla operaatioilla, menestys on vaihtelevaa, lähtöongelmaa heijastelevaa. Meillä täällä kasvaa hurmuri, jolla virtsan pidätyskykyä ei ole lainkaan. Tulevaisuus on kysymysmerkki, leikkauksia on tehty ja tullaan tekemään lukuisia. Prosentit ei hänen kohdallaan ole normaalin kontinenssin puolella. Mitään varsinaista rajoitetta ongelma ei kuitenkaan hänelle aseta, kaikki tekeminen on sallittua. Uskomme, että hänestä tulee oikeinkin yhteiskuntakelpoinen. Me joudumme vain tekemään kovan työn, että hänelle rakentuu vahva itsetunto ja käsitys itsestään arvokkaana, vaikka hän joutuisi käyttämään suojaa tai katetroimaan itsensä.
  Että täällä oltaisiin iloisia, jos saataisiin luututa lattialta vahinkoja!

  Mitä teille muuten tulee mieleen Lastenklinikasta tai kummeista? Sydänsairaat ja syöpälapset? Siellä on niin paljon lapsia, joilla on jokin synnynnäinen kehityshäiriö, jonka vuoksi he käyvät toistuvissa leikkauksissa ja jotka rajoittavat elämää. Syövästä ja sydänsairauksista toivutaan nykyään todella hyvin, eikä niistä välttämättä jää mitään rajoitteita (traumoja toki). Kukaan ei halua kertoa julkisesti (tabu), kuinka murrosikäinen poika käyttää vaippoja tai tytöllä tulee kakka pussiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. omasta puolestani voin sanoa, että en tarkoittanu yhteiskuntakelpoisuutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Jokainen yksilö on puutteineen arvokas eikä se vähennä tosiaan yhteiskuntakelpoisuutta mitenkään.

   Lastenklinikasta tulee mieleen paikka, jossa sairaat lapset saavat apua. Ystävän lapsi kärsii harvinaisesta (suomessa vain muutama tapaus) synnynnäisestä syndroomasta, ja hän on käynyt elämänsä aikana läpi monia leikkauksia ja viettänyt sairaaloissa aikaa enemmän kuin laki sallii. En siis miellä lastenklinikkaa tai kummeja vain sydänsairaiden tai syöpälasten avustavaksi organisaatioksi. Olen pahoillani, jos kommenttini aiheutti mielipahaa, se ei ollut tarkoitus.

   Poista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...