5.5.2013

Kenkäkaappi uusiksi - taas

Minun on aina ollut vaikea löytää sopivia kenkiä. Pitkät varpaani aiheuttavat sen, että päkiä on aina väärässä kohdassa. Parikymppisenä ei pieni epämukavuus juuri haitannut, mutta nykyään sanktiot vääränlaisista kengistä tuntuvat heti polvissa ja selässä.

Siksipä ottaakin aivan tajuttomatsi pannuun, kun raskaus tulee kalliiksi jo toistamiseen. Tiedekin myöntää jo, että naisen jalka tosiaan kasvaa raskauden aikana. Ensimmäisen raskauden jälkeen molempiin jalkoihin ilmestyikin yksi numero lisää. Aikani odottelin, josko räpylä olisi palannut entisiin mittoihin, mutta ei. Hyvästelin melkein kaikki kenkäni. Niitä ei ollut ihan vähän.

Heippa. Vittu.

Tutkimuksessa todettiin, että jatkoraskaudet eivät näyttäneet lisäävän jalan kokoa, mutta olen ilmeisesti virkistävä poikkeus. Ilmeisen peruuttamattomia muutoksia tapahtui nimittäin toisellakin kerralla. 

Tämän kerran saldona vain toinen jalkateräni näyttäisi kasvaneen puoli numeroa (jalkani ovat siis nyt erikokoiset) ja päkiöiden kohdalta lesti on mystisesti leventynyt. Vaikka osasin pelätä pahinta ja pistin kenkäostokset pariksi vuodeksi jäihin, joudun taas luopumaan kenkäsatsista. Satsi on pienempi mutta sitäkin kirpaisevampi. Kuvittelin eläväni Diane von Furstenbergien kanssa loppuelämäni.

Juoksin viime viikolla noin kymmenen kenkäkauppaa läpi - tuloksetta. En ole tennari-ihminen, haluan pienen koron ja nahkakengän, mutta edes Ecco ei pelastanut. Joudun ilmeisesti jatkossa teettämään kenkäni, ellette osaa vinkata valmistajaa tai merkkiä, joka sopisi naispuoliselle Hessu Hopolle. Kiitos jo etukäteen.

44 kommenttia:

  1. Mephisto. Maksaa, mutta on kyllä hintansa väärti.

    VastaaPoista
  2. Kohtalotoveri täällä. Mulla kasvoi ekassa raskaudessa melkein numeron ja toisessa tuli puolikas lisää. En tiedä mahtaako lohduttaa tieto, että kolmannessa raskaudessa jalkani ei enää kasvanut ;)

    Itselläni on nyt 40,5-41 ja minä löydän hyvin kenkiä. Suosikkimerkkejäni on El Naturalista, Ecco, Geox, Clarks ja Rieker.

    VastaaPoista
  3. Mulla on yhtä leveä räpylä kuin Iines-ankalla, joten noin 95 % kengistä joita kokeilen, hankaa aina. Löysin Barceloanasta pienen kenkävalmistajan (kenkätehdas on Menorcalla, mutta Menorcan lisäksi ainut kauppa on Barcelonan Graciassa), joka valmistaa leveälestisiä, kierrätysnahasta ja tekonahasta valmistettuja über-cooleja monoja. Jos ei ole just Barnaan asiaa, näitä voi tilaa myös netistä. Mulla on jo neljä paria :D

    www.nagore.es

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nagoren popot valmistetaan samassa tehtaassa, samoilla matskuilla ja arvoilla kuin El Naturalistan ja Artin kengät. Jopa suunnittelijat osittain samoja, eli lestit leveitä ja mukavuus terveyskenkien luokkaa. Jos El Naturalista (jota on helppo käydä sovittamassa stadissa useammassakin liikkeessä) tuntuu hyvältä jalkaan, pitäisi Nagorenkin olla passeli. Niin ei tarvi ihan "sokkona" tilailla nettikaupasta :)

      Onnea hyvien kenkien löytämiseen, mä taidan Satun suosituksesta pistää Nagore-tilauksen vetämään!

      Poista
  4. Sama kokemus kuin Rva Kepposella. Sirosta (no joo oikeesti siro se jalka ei silloinkaan ollut) 37:sta on tultu 38:n kautta 39:ään. Joopa, mulla on isompi jalka kun isälläni! Kolmannesta ei enää onneksi jalan kokoon lisäystä. Tsemppiä sinulle kengänetsintään! -LeenaK

    P.S. Joku muuten kehui että balettia harrastamalla oli saanut jalkansa samaan kokoon kuin ennen raskautta - en ole kokeillut! Periaatteessa jos lihakset menee ihan timmiin kuntoon niin vooisko ne kiskoa luitakin kasaan? Kokeile ja raportoi?

    VastaaPoista
  5. Join the club! Sen lisäksi, että mun toisen jalan jalkaholvi lässähti ja nyt joudun etsimään entistäkin leveämpiä lestejä, tuntuu että myös koko on muuttunut. Talvi- ja urheilukengissä olen ostanut pari kertaa aivan järkyttävät 41,5 - 42 koon kengät, mut eiks niissä pidäkin olla vähän ekstraväljyyttä?

    Komppaan Rouva Kepposta, El Naturalista ja Clarks ovat ystäviä, tänään näyttäisi töissä olevan jalassa Wonders-merkkiset popot.

    Onnea ostoksille! Se on niin hirveetä.

    VastaaPoista
  6. No ONNEKSI minä tein poikkeuksen tähän jalankasvuteoriaan, koska jalkani oli jo ennen raskauksia kokoa 42. Tein sen - luojan kiitos - vielä kahteen kertaan.

    VastaaPoista
  7. Onpa kurja juttu. Mulla jalka kasvoi vajaa numeron ekassa raskaudessa. Toisessa jalkaterä "vain" lasketui, eli levähti ja jalkaterät olivat pitkään pirun kipeät. Joudun olemaan tarkka, millaiset kengät (eli mukavat) hankin, mutta jalat on mun mielestä ainakin osittain palautuneet. Oisko sullakin tuosta kyse, jos päkiöiden kohdalta ovat levinneet?

    Olen ymmärtänyt, että jalan lässähtäminen liittyy raskauden aikaisen pehmenemisen myötä muuttuvaan lantion asentoon, joka vaikuttaa sit koko kroppaan. Aikuisbaletti on tehnyt jaloille osaltaan hyvää, mutta uskon että koko kropan liikkuminen, venyttäminen ja aika ovat myös auttaneet.Aluksi kaikki korkkarit sattuivat päkiän seudulle, mutta nyt kohtuulliset korot on käytössä. Se tästä on jäänyt tavaksi, että edelleen vaikka vaivoista on jo useampi vuosi, kengän mukavuus on ehdoton valintakriteeri. (jospa me kohtalotoverit ei saatais liikavarpaita??)

    VastaaPoista
  8. mulla on kolme lasta eikä jalan koko ole muuttunut yhtään. lucky me ja mun 20 paria korkkareita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama homma, tosin yhdellä lapsella siunattuna. Koko 37 nyt ja aina.

      Poista
  9. Kiva kuulla, Anonyymi, että jalkaterän kiputilat voisivat vielä joskus päättyä. Mulla kanssa toisen raskauden jälkeen poikittaisholvi "vain" laskeutui ja varpaat ja päkiät, aaargh, niin kipeät. Jumppailen tennispallon puolikkaan kanssa ja talsin Sieveissä (vaikka vihaan niitä). Korkkareita en anna vielä pois, jos toivoa on.

    VastaaPoista
  10. Been there! Eka raskaus meni vaurioitta, mutta toisen jälkeen kengännumero kasvoi n. puolitoista numeroa ja päkiä leveni. Minunkin suosikkejani ovat nyt nuo em. Clarks ja Rieker sekä (terveyskenkämerkkinä kai lähinnä tunnettu) Think, jolla on tosi kauniita kävelykenkiä. Korkkareista en osaa sanoa mitään, koska en sellaisia ole koskaan pystynyt käyttämään. Ja isompia naisten kokoja löytyy livekauppoja paremmin nettikaupoista, esim. Brandokselta. Toki koon arpomisessa on oma vaivansa, toisaalta kenkiä voi tilata monta paria sovitukseen ja palauttaa epäsopivat helpohkosti. Meitä isokenkäisiä on muuten selvästi tullut lisää, ainakin lähikaupungissa on pariinkin kenkäkauppaan ilmestynyt viime aikoina erillinen hylly koolle 42. Olen kiitellyt molemmissa erikseen moisesta innovaatiosta, toivottavasti palaute auttaa sen ylläpitämisessä.

    VastaaPoista
  11. Sorry, ei pysty auttamaan, kun mun ongelma on, että kaikki kengät ovat yleensä liian leveitä. Mutta jaan kyllä sen tunteen, kun kaupasta ei vain löydy jalkaan sopivia kenkiä. Ei oo helppoa, ei. Sivuhuomautuksena täytyy sanoa, etten ymmärrä ollenkaan Converseja. Miten ihmeessä niitä on joka jampalla jalassa. Kerran kokeilin ja kauppaan jäi. Siis ehkä hirveimmät tennarit jalkaan ikinä. Lattapohja ilman mitään muotoiluja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa oon miettinyt, eihän ne oo edes mukavat jalassa!

      Jalan kasvua mulla tapahtui sivusuunnassa jonkin verran. Vanhat korkkarit ei mene mutta muut leveämmät kengät kyllä.

      Poista
    2. Converset tukipohjallisilla on taivaalliset. Lättäpohjaan se tukipohjallinen om viwöelä helppo pistää. :)

      Alkuperäiseen kysymykseen leveistä lesteistä:
      Leveitä lestejä löytyy ainakin Sieviltä. En osaa arvioida, miten leveitä, kun oma jalkani on kapea, mutta käsittääkseni leveää ja vielä leveämpää.

      Poista
    3. Oma kokemukseni Converseista on, että ne ovat aluksi tiukahkot, mutta jonkun ajan päästä aivan taivaalliset. Kävelen niillä joka päivä useita kilometrejä. Täytyy varmaan hankkia toinen pari, että tulis edes jotain vaihtelua.
      (Mullakin on kapea jalka, ja aivan littana - pakko olla nauhakengät tai ne ei pysy jalassa. Eti siinä sitten korkkareita!)

      -Niina

      Poista
  12. Jepjep, ongelmia myös täällä; pitkät (siis oikeesti todella pitkät) varpaat, leveä lesti (raskauksien jälkeen vieläkin leveämpi) ja korkea jalkapöytä = sopivat kengät on aika harvassa. En ole vielä tässä elämäntilanteessa päässyt tutustumaan mihinkään arvokkaampien merkkien kenkiin, mutta Tapaksen mallistosta on satunnaisesti löytynyt ihan istuviakin vaihtoehtoja. Kokovaihtelu on 39-40, riippuen kengästä paljonkin. Mulla oli pitkään mahdotonta pitää mitään kenkiä missä oli vähänkään korkoa, ehkä se ongelma oli tosiaan noissa päkiähommissa mullakin? Jalat oli aina ihan tohjona, kun ne painoi väärään paikkaan.

    VastaaPoista
  13. Mulla jalka kasvoi ensin raskauden myötä, sitten kolmikymppistymisen myötä. Olen aina talsinut mieluiten tennareilla ja saanut kunnioitettavan vetelän räpylän tällä aikaan. Nyt kun aikuisena haluan hienostella koroilla, ostan Riekeriä. Lesti on leveä ja mukava vaikka värit usein aika tätimäisiä. Nahkaa ovat ja melkolailla sopuhintaista, noin 50 eurosta ylöspäin.

    VastaaPoista
  14. Täälläkin pitkävarpainen ja kengän koko 42..Onneksi ei ainakaan ensimmäinen raskaus juuri vaikuttanut kokoon, muuten ei löytyisikään enää kenkiä ollenkaan..Tosin nytkin on ostettava vain sen perusteella, missä koot riittää eikä sen perusteella mitkä haluaisi.

    VastaaPoista
  15. Katsopas Josef Seibelin tai Romikan kenkiä: http://www.jennifershoes.fi/albumi/naistenkengat/ Löytyy myös Brandosin valikoimista. Riekerillä on myös ihania kenkiä joka lähtöön. Minna

    VastaaPoista
  16. Bellissima Fredalla myy isoja (ja pieniä) nättejä kenkiä.

    VastaaPoista
  17. Nyt lopetat mun pelottelemisen! Mun hessuhopot on jo nyt isommat ku sulla raskauden jälkeen.. Ja eka raskaus menossa puolivälissä. Millon voin huokasta helpotuksesta? Ts. Missä vaiheessa se kasvaa jos kasvaa? Itken jo valmiiksi verta mielikuvalle kookkaammista kanooteista ja eteisen laajennuksesta. (niin, mihinkäs ne uudet monot muuten parkkeerais..)

    VastaaPoista
  18. No nyt alkoi pelottamaan, kun ensimmäistä vasta odotetaan ja mun on normaalistikin vaikeaa löytää kenkiä kun on leveä lesti, korkea jalkapöytä ja lyhyet varpaat (eli yleensä tarpeeksi leveät kengät ovat sitten liian pitkät). Ehkä pitää tosiaan laittaa kenkäostokset jäihin toistaiseksi. Tuota Think!-merkkiä kannattaa tosiaan katsoa netistä, niillä on esim. joitain tosi kivoja sandaaleja joista löytyy korkoakin. Mephisto, Clarks, Sioux, Rieker, Ara ja Jana ovat kanssa tsekkaamisen arvoisia. Huono puoli vaan on se että noiden merkkien kohdalla kauppojen valikoimat voivat olla vähän suppeat ja/tai terveyskenkäpainotteiset. Mutta netistä pitäisi ainakin voida tutkia malleja.

    VastaaPoista
  19. Jep, tämä oli se asia mitä pelkäsin ekassa raskaudessa enenmän kuin synnytystä; mitä jos mun jalka kasvaa! Onneksi ei, sillä mulla oli jo ennestään kengän koko 41, joten löysin juuri ja juuri tavallisista kaupoista itselleni kenkiä. Nyt en edes ole muistanut pelätä moista, eikä koko ole muuttunut, huh.

    VastaaPoista
  20. Kohtalotoveri! Minulla oli melkomoinen kenkävarasto (mm. 10 osittain Italiassa vietetyn vuoden kartuttama) ja kirpaisi aika tavalla, kun ekan raskauden jälkeen sain todeta, että uusiksi meni. Onneksi edes jotkut vielä sopivat. Tässä välissä meni pieni omaisuus tilanteen tasapainottamiseen ja hieman olen pelännyt miten toinen raskaus vaikuttaa. Laskettuun aikaan on kaksi viikkoa ja vaikuttaisi siltä, että selvisin.

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  21. Tsekkaa Riekerin mallisto, minun leveään lestiin sopivat ainakin.

    VastaaPoista
  22. Nuo kaikki em. merkit kannattaa tsekata. Erityisesti Thinkin mallisto on uskomattoman makea. Sitä on varmaan kaikkein hankalin löytää livenä. Kaikki muut merkit löytynevät Haloselta, vierailitko siellä jo?

    VastaaPoista
  23. Täällä kohtalotoveri. Toinen kenkien kierrätys meneillään.

    Minä olen löytänyt mukavia ja kivoja kenkiä Archelta, jota myy Kenkäfriikki. Archet ovat ensikatsomalta outoja, mutta jalassa kivoja ja ennen kaikkea mukavia.

    VastaaPoista
  24. El Naturalista ja Think on tehneet ainakin mun kävelemisestä paljon mukavampaa ja onhan ne hauskan näkösiäkin. Ekologiset arvot kanssa kohdallaan :)

    t. Räpyläjalka

    VastaaPoista
  25. Ekan raskauden jälkeen lähti säkillinen kenkiä kiertoon kun jalka kasvoi räpyläksi ja luulin etten vois enää ikinä ostaa mitään korollisia kenkiä koska vaivasenluutkin mutta onneksi El Naturalista pelasti. Ja onneks toinen & kolmas ei kasvattanut enää räpylää eikä vaivannut luita.

    VastaaPoista
  26. Kuka ihme maksaa käytetyistä kengistä tahi vaatteista kymppiä enempää? Käytetty mikä käytetty vaikka merkki olisi mikä.

    VastaaPoista
  27. Äitini paljasti minulle jo hyvä aikaa sitten tämä ikävän faktan jalan kasvusta raskauden aikana. Eräs ystäväni ei ollut tietoinen asiasta ja kerran satuimme puhumaan tästä jalan kasvusta. Hän järkyttyi kuulemastaan ja soitti äidillee, että onko todellakin näin ja ystäväni väitti silmät kirkkaina kaverilleni "Ei raskaus vaikuta kengän kokoon se ikääntyminen. Ihan sattumalta minunkin jalkani kasvoi samanaikaisesti raskauden aikana" Jepjep.... Kiva yllätys kaverilleni luvassa.

    Kenkämarskista saa todella isojalkaisestikin korkokenkiä.

    VastaaPoista
  28. Hei!

    Monesti jalan kasvaminen raskauden aikana johtuu jalkaholvien (pitkittäisen tai päkiän suuntaisesti kulkeva poikittaisen) madaltumisesta. Ne voivat lässähtää kyllä iänkin myötä tai jos muutoin vain ovat laiskat. Osalla tämä taipumus on herkempi kuin toisilla.

    Jos huolehtii siitä, että myös jalkaterän lihakset ovat käytössä, jalka kyllä pysyy ennallaan. Ja lohtu: jos on oikein ponteva jumppaaja, jalan koon saa palautettua, vaikka vahinko on tapahtunut. Itsestään ne eiväty korjaudu ja se vaatii paljon työtä. Jumppaliikkeet erityisesti poikittaisholvien korjaamiseen ovat masokistisia! :) Lihasten hallinta sillä alueella oli ainakin itselläni aluksi mahdottoman huono.

    Jaloista kannattaa pitää huolta! Jos jalkapohjat lättääntyvät, seuraukset saattavat näkyä nilkoissa, polvissa, lonkissa, selässä tai ryhdissä muutenkin. Kannattaa siis kulkea ulkona paljain jaloin, itse olen myös monet jumppatunnit ilman kenkiä, ja treenailla jalkoja muutenkin. Balettitunnin ojennukset, varpailla kävely ja ne erityiset täsmäliikkeet jne.

    Voi olla järkevää käydä näyttämässä jalkoja myös ammattilaisella. Itse kävin jalkaongelmieni vuoksi Tapiolassa Revontulentien fysioterapiassa erityisesti jalkoihin erikoistuneella fysioterapeutilla. Voin suositella!

    T: Johanna (kaksi lasta ja nykyään jopa hieman pienempi jalan koko :)

    VastaaPoista
  29. Komppaan edellisiä, jalat olleet iso ongelma raskauden jälkeen just tuon edellä kuvaillun jalkaholvien madaltumisen johdosta. Lohduttavaa etten ole yksin ongelmani kanssa! Olen alkanut hoitaa asiaa alaraajahoin erikoistuneen fysioterapeutin avulla ja tylsää tietysti on että työ täytyy tehdä itse. Jumppaa, jumppaa, jumppaa. Motivoivaa on kuitenkin ajatus siitä, että jotkut nätit kengät vielä joskus mahtuis jalkaan ja toisaalta terveysnäkökohta, että vielä viiskymppisenäkin pystyis edes kävelemään. Hanna

    VastaaPoista
  30. Meikällä on kengän numero noin kokoa 40. Tämän lisäksi ilostuttavat korkea kaari ja leveä lesti. Mun jalkojen lempimerkki on Jana, joka istuu jalkaan kuin tehtynä.

    VastaaPoista
  31. no hip hei tämä postaushan sattui juuri saumaan kun tarvin uusia kesäkenkiä ja totesin että toisenkin vauvan jälkeen jalka kasvoi - leveyssuunnassa. se kolmeysi riittäisi pituudessa kyllä mutta yhdistelmä vaivasenluut + leventynyt jalka -> mitkään kengät kaupassa ei olleet hyvät!!!! Mut hei lohdullista oli se, että nyt oli muodissa vissiin jotkut kummalliset aikuisten kumipohjalliset jumppatossut. siis ne ihanuudet ala-asteen jumppatunneilta, mutta mitä mielikuvituksellisimmin koristein. ja hinta n. 50-60 euroa! huh.

    ostin kyl ihan halpis ballerinat sokkarilta ja ne on ollu mukavat jalkaan. tennareista ostin micmac ja ne kyllä kiristää, mutta toivotaan että ne siitä venyy käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ajattelin kokeilla balettitanssijoiden ja futareiden konstia märistä villasukista ja saunasta.

      Nyt kolmannen lapsenkin jälkeen kun muutamat kengät ovat alkaneet kiristää. Onneksi kyseessä ovat nahkakengät. Ilmeisesti myös suutareilta voi kysyä kenkien venytysapua tietyissä rajoissa.

      Poista
  32. Minullakin molemmat raskaudet kasvatti jalkoja. Jos ennen lapsia kengän koko oli 37-38, nyt se on oikeasti sen 39 (vaikka en kyseistä kokoa suostu koskaan ensimmäisenä kokeilemaan).
    Jotenkin mä hyväksyn roikkuvan mahanahan ja tyhjät pussit rintojen paikalla mutta mun mielestä tää jalan kasvaminen on jo hävytöntä!

    VastaaPoista
  33. Bloggaajalle ja kommentoijille: minustapa on iso jalka naisella seksikäs! Olen varmaan ainoa joka on tätä mieltä. Mutta aivan oikeasti, tykkään pitkästä, sirosta jalkaterästä ja pitkistä varpaista... Ottaisin ilolla vastaan mahdollisen jalan koon kasvun :)

    VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...