11.5.2013

Hyggeä Kööpenhaminassa

Tanskalaisilla on mainio sana rennolle oleskelulle ja ystävien kanssa viihtymiselle: hygge. Vaikka en ole suuri minilomailukonseptin ystävä, on älyttömän kiva tuoda edes pariksi päiväksi hyggeä parisuhteeseen, joka normiarjessa tulee jossain prioritteettisijalla kuusi jälkikasvun ja päiväkodin aukioloaikojen jälkeen.

Välitön ja kompakti Kööpenhamina sopikin tarkoitukseen mainiosti. Alla kuvia ja huomioita Tanskanmaalta.

1. Fillarointi ei ole urheilua vaan liikkumista. 


Kaupunkikuvasta ei voinut erehtyä: fillari on olennainen osa liikkumista. Pyöräilijöille on selkeästi merkityt, leveät kaistat, paljon parkkipaikkoja ja joka kadunkulmassa pyörähuolto- tai -korjaamo. Kellään ei ole kypärää tai goretexeja, mutta myös vauhti on maltillinen. Lapsia kyyditetään tavarafillareiden lisäksi mitä kummallisimmissa telineissä, jopa pelkällä stongalla istuen!

Tasainen virta autoja ja pyöräilijöitä, rinta rinnan.
Tyylistä täydet.

2. Ruoka on priimaa, missä vain.


Tanskalaiset selvästi rakastavat ruokaa ja arvostavat sitä. Keskinkertaista annosta emme onnistuneet tilaamaan: pubissa saa ihan yhtä loistavat smörrebrödit kuin fine dining -ravintolassa. Olimme kuitenkin molemmat yhtä mieltä siitä, että Helsinki ei enää häviä ravintolascenekisaa kuusi nolla.

Ruokakulttuurin puolesta puhuu sekin, että ostajalla on varaa valita. Käyn matkoilla aina katsastamassa paikallisen kauppahallin ja ihastuin ikihyviksi keskustan moderniin ja palvelevaan paviljonkimaiseen halliin. Paikka on auki aamusta iltaan ja palvelee niin ruokaostoksia tekeviä kuin ruokailijoita, halusivat he sitten kahvia, cavaa, mustekalaa tai croissantteja.

Salaatti- ja yrttikauppiaan edessä tuoksui huumaavalta.
Hallin kahveihin tuli omppu ja sydän.

Voikkari. Perus.

3. Kaupunki tarvitsee puistoja.


Köpiksen puistot olivat järjestään isoja ja hienossa kunnossa - testasimme mm. Kastelletin alueen kunnon juoksulenkillä (jep, on lomat vähän muuttuneet), eikä autojen pakokaasuissa tarvinnut juosta juuri lainkaan. Kaupunkisuunnittelulle terveisiä, että pieni annos estetiikkaa ja maisemasuunnittelua ei tekisi pahaa Tapiolankaan niityille. Pelkkä nurmikko tai ruokkoamaton pajukko ei ole vielä virkistysalue.

Lajintunnistusta: mikä tämä iso- ja tuoksuvakukkainen puu on?
Tivoli keskellä kaupunkia on yllättävän hyvä idea.
Kukkaloistoa jokapuolella.
Kaikista kateellisin olen tanskalaisille kasvukauden pituudesta. Siellä vedettiin jo kotimaista mansikkaa.

22 kommenttia:

 1. Magnoliahan se siinä kukkii <3 Ilmeisesti niitä ei ole Suomessa? Keski-Euroopassa hyvin yleinen, ja kevään ensimmäisiä kukkijoita. Niistä tiesi aina kevään alkaneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonvaraisina niitä ei Euroopassa ole, istutettuina vain. Ainoat Euroopan luonnonvaraiset magnoliat ovat lumpeet. Magnoliat ovat evolutiivisesti hyvin vanhoja ns. kukkamaailman dinosauruksia.

   Poista
  2. Kiitos kukkaeksperteille! Magnolia mullakin kävi mielessä, mutta en voinut vaan uskoa että se kasvaa näin pohjoisessa.

   Poista
 2. Makeet kuvat ja kivan kuuloinen reissu. Herätti lievää kateutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se on aika helppo ja pienen budjetin reissu, jos kovasti tekee mieli. :)

   Poista
 3. Tuo pyöräilykulttuuri siellä on niin ilahduttavaa! Itse juuri eilen tuskailin jälleen keskustan "Ei pyöriä rakennuksen seinustoille" -lappuihin. Ensinnäkin en ymmärrä miksi ja toisekseen siinä liikkeen edessä 360 astetta pyörähäessä en näe missään pyöräparkkia vaan jokaisen läheisenkin rakennuksen seinässä komeilee pyöraparkkikielto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Se vaikutti niin luonnolliselta ja kaupunkikuvaan integroituneelta tavalta liikua että oli ilo katsoa.

   Poista
 4. Ei aina tarvitse mennä kauas vaikuttuakseen.
  Pienemmät Magnoliat kyllä menestyvät etelä-Suomessa. Vaativat kyllä suojaisen paikan, eivätkä kasva samoihin mittoihin kuin Keski-Euroopassa. Ovat kuitenkin aika kalliita investointeja, joten eivät ehkä ole senkään vuoksi kovin yleisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän saisi magnolian ostaa? Tuoksu oli aika hvyä. :)

   Poista
 5. Magnolia on kyllä ihana, mutta ainakin mulle tulee siitä ihan mielettömät allergia-oireet! ri tarvi kun vaan ohi kävellä niin johan alkaa naama valumaan

  VastaaPoista
 6. Voi ihanaa. En oo ikinä käynyt Köpiksessä, mutta se on pyörinyt mielessä jo ainakin vuoden.

  VastaaPoista
 7. Magnoliapuu! Ihana! Pitäisköhän käydä Köpiksessä, ihan muistakin syistä kuin vain Magnoliapuun takia? ... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siellä kannattaa piipahtaa monesta muustakin syystä! :)

   Poista
 8. Siis voi ny! Niin houkutteleva postaus, tuli täysi pakko päästä Köpikseen. Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ja hei, kaupunki sopii loistavasti myös ipanoille. :)

   Poista
 9. Köpis ja pyöräily... sitä ihastelin jo vuonna 1991 kun siellä viimeksi "turistimatkalla" kävin ja jopa pyöräilin silloin siellä. Oli ihan toista kuin sen aikainen Helsingin pyöräilykulttuuri.(mummo muistelee... )

  Voi tietysti kysyä et mikä Helsingin pyöräilykulttuuri, autojen seassa sotkettiin siihen aikaan, jos yleensä Helsingin keskustassa halusi/uskalsi polkea. Nykyään on sentään Helsingissäkin, jopa keskustassa jokunen pyörätiekin.

  Hiukan olen kade, olis mukava käydä Köpiksessä joskus uudelleen ihan turistinakin, työmatkoilla olen ollut montakin kertaa, mutta se ei oo sama juttu. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heksingissäkin on kyllä heräämässä pyöräilykulttuuri mut ehkä tohon on vielä vuosikymmenien matka, valitettavasti. :( Mäkin koin itseni niin tankojuntiksi että en *kehdannut* vuokrata fillaria!

   Poista
  2. Mulla oli oma fillari mukana... oltiin nimittäin autolla kiertelemässä Tanskaa ja fillarit kulki pakettiauton takana mukana. =)

   Poista
 10. Yksi ehdottomasti olennainen asia on Köpiksen-pyöräilyssä se, että siellä on t-a-s-a-i-s-t-a. Eli töihin tullessa ei tarvitse suihkua eikä bileisiin saavu naama punaisena. Ja pyöräilyasuksi näyttää käyvän minihame ja korkkarit. :)

  VastaaPoista

Mitä itse funtsit?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...